Topic - legislatia muncii, pensii,contracte (2)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns codruta_grg spune:

Eu acum sunt angajata din nou la societatea (adica proprie) unde e inregistarta cartea de munca, aici in Cluj. Si nu vreau cele 7 luni sa mi le pierd (la societatea din Bucuresti). Ma gandesc ca nu e asa mare problema pentru mine, ca firma ca n-am scos-o 7 luni si m-am angajat din nou la mine.....
Multumesc mult pentru raspuns

Codruta & Petra Alexandra

asa crestem noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns codruta_grg spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mediajust

Citat:
citat din mesajul lui codruta_grg

La Multi Ani!

Am vechime la o firma 7 luni. Cand m-am angajat la ei am declarat ca am carte de munca, dar nu am dus-o din motive...... Acuma ei nu vor sa imi dea adeverinta de vechime ca cica nu pot decat daca le dau cartea de munca sa imi scrie ei. Se poate asa ceva?
Multumesc

asa crestem noi

Nu-ti pot conditiona eliberarea adeverintei (fa o cerere pentru a o obtine, pe art. 34 alin. 5 Codul Muncii).

In acelasi timp, daca nu-l predai risti o amenda frumusica, mai ales ca ne aflam in plina perioada de scanare a acestora pentru banca de date. Si angajatorul este pasibil de pedeapsa pentru asta - si iti dai seama ca va dovedi foarte usor ca nu este el vinovat pentru nepredarea carnetului tau.

"Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc).

Daca nu mai sunt angajata la ei, imi pot elibera adeverinta?

asa crestem noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kid spune:

Buna,

am si eu o nelamurire: cu ce articol si litera se inchide un contract de munca in cazul demisiei + un salariu compensatoriu? (proiectul pe care lucram s-a desfiintat). Si acest salariu compensatoriu este mentionat pe undeva?
Multumesc pentru raspunsuri.

Teodora, de Vladut (15.05.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns soanso spune:

buna ziua,

va rog sa-mi spuneti daca exista baza legala pt a se plati retroactiv 5% vechime in munca pe o perioada de x luni care depaseste 10 ani vechime in munca?

mentionez ca imi lipseste notificare in cartea de munca perioada 05.05.2005-05.12.2007 (perioada in care am avut contract de asigurare sociala lA CASA JUDETEANA DE PENSII, am platit eu asigurarile 5 luni porma am intrat in prenatal, posnatal si CIC, am primit de la ei o adeverinta din care reese ca perioada mai sus mentionata constituie vechime in munca cf legii 19/2000.

cu aceasta perioada as depasi 10 ani vechime in munca si ar tb sa primesc 15% spor de vechime.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fancy spune:

Buna.As avea nevoie de cateva informatii
- Mama mea implineste in 5 septembrie 2010 varsta de 55 ani
-Lucreaza din 1972 si are o vechime in munca de 29 de ani si jumatate (aici fiind inclus si un concediu de 2 ani pt crestere copil , din cate stiu, se adauga la vechime)
-Are intrerupere 1996-2002

Va rog sa imi spuneti daca si cand ar putea iesi la pensie (anticipata), de ce acte are nevoie...

Multumesc

Lucia & Iulia, 31.07.2008
Pozici: http://community.webshots.com/user/luciaiulia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianalaura spune:

Buna!
As vrea sa va intreb daca poate o persoana fizica sa angajeze alta persoana fizica, printr-un contract individual de munca? Din cate am citit eu in codul muncii, art. 14, se poate. Dar vreau sa stiu sigur. De exemplu, poate mama mea, sa ma angajeze sa am grija de bunicul? Eu cred ca persoanele care fac menaj, ingrijire, copii, batrani..pot lucra legal cu carte de munca fiind angajati de persoane fizice, nu?
Si se poate face cu fractine de norma si pe perioada determinata?
Se poate obtine somaj la sfarsitul perioadei determinate, bineinteles daca sunt intrunite si celelalte conditii privind ajutorul de somaj?
Multumesc anticipat de raspuns. E destul de urgent.

diana de IANIS STEFAN 14 mai 2007

www.lumeadianei.blogspot.com" target="_blank">http://www.lumeadianei.blogspot.com
Torturi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Citat:
citat din mesajul lui soanso

dianalaura, mai bine posteaza intrebarea in alta parte..aici din pacate nu raspunde nimeni la intrebari!

SOSO (20 dec 2005)

Mai ce sigura esti pe tine.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui dianalaura

Buna!
As vrea sa va intreb daca poate o persoana fizica sa angajeze alta persoana fizica, printr-un contract individual de munca? Din cate am citit eu in codul muncii, art. 14, se poate. Dar vreau sa stiu sigur. De exemplu, poate mama mea, sa ma angajeze sa am grija de bunicul? Eu cred ca persoanele care fac menaj, ingrijire, copii, batrani..pot lucra legal cu carte de munca fiind angajati de persoane fizice, nu?
Si se poate face cu fractine de norma si pe perioada determinata?
Se poate obtine somaj la sfarsitul perioadei determinate, bineinteles daca sunt intrunite si celelalte conditii privind ajutorul de somaj?
Multumesc anticipat de raspuns. E destul de urgent.

www.lumeadianei.blogspot.com" target="_blank">http://www.lumeadianei.blogspot.com
Torturi

Cel mai bine este sa te adresezi ITM sunt cei mai inveterati sa iti dea un raspuns corect. Le spui ce doresti si ei iti raspund exact ce se poate face in cazul tau.
Eu personal nu cred ca se poate pentru ca pentru a angaja un salariat din cate stiu trebuie sa fii persoana juridica si prin efectul legilor corespunzatoare unii au drepul sa angajeze in timp ce altii nu.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianalaura spune:

Multumesc Marius de raspus. Am intrebat la ITM, si se pare ca nu se poate. Doar daca esti Intreprinzator Independent se poate.
Si totusi, bonele, si cei care fac menaj si ingrijesc de batrani la persoane fizice...toti muncesc la negru? Vor sa dea legea bonelor, dar tu ca personaa fizica nu poti angaja o bona cu forme legale? Tara lui Papura Voda, in asta traim!

Torturi

Mergi la inceput

Era de asteptat. Bonele sau ma rog persoanele care doresc sa desfasoare legal o activitate pot sa o faca. PFA este legal - desigur emit documente fiscale, isi platesc asigurarile si impozitele samd.

Pagina legislativa

Mergi la inceput