citim impreuna "Artificii" de Jorge Luis Borges

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Mihaelka, saru'mina de link . Mintenas m-apuc de el.

Si eu cred, ca si Culianu (hehe, ce modesta sint), ca cea de-a patra dimensiune borgeziana e spatiu si timp la un loc. O dimensiune in care intra infinitul si eternitatea.

De fapt, cea de-a patra dimensiune e prezenta si-n "Moartea si busola", fiindca in labirintul greces (al lui Zeno), spatiul se poate divide (la nesfirsit), insa miscarea e o iluzie, deci timpul sta pe loc. E capcana pe care, de data aceasta, Lönnrot i-o intinde lui Scharlach (iaca si simetria), dar intr-o alta dimensiune. In "Miracolul secret", la fel; timpul ingheata (limitat totusi), iar miscarea glontului e o iluzie.

“Artificiile” s-ar putea referi si la o fabricare a realitatii, la o inlocuirea artificiala a ei cu fantezia. Cred ca “Artificiile” e colectia de povestiri prin care Borges seamana cu Nabokov. Sau vice-versa. Mai cred ca “Artificiile” este si o provocare aruncata cititorului de a gindi lumea si realitatea intr-un alt fel. Pe aceasta linie, as inscrie “Trei versiuni ale lui Iuda”, prin care Borges zgiltiie serios crestinismul...cu argumente :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

'neatza!

despre Borges ce sa spun? decat ca era un "obsedat" :) :labirint, oglinzi ... care apar intai in cosmarurile sale si apoi in scrieri. si pentru ca era "toba de carte" :) scrie, rescrie, concentreaza iar cu trimiterile lui la alte scrieri cu cat il citesc mai mult in loc sa ma simt si io mai culta, ma simt din ce in ce mai inculta :)

am terminat si io "Artificiile" si mie mi se pare ca si "Tema tradatorului si a eroului" are aceeasi tema ca si "Forma spadei" si " Trei versiuni ale lui Iuda" era cat pe ce sa scriu Isus, adica inversarea rolurilor, imaginea in oglinda a personajelor.

despre "Secta Fenix" mai ca nu-mi vine sa ma pronunt ca m-a strafulgerat asha un gand nebun ca e o scriere erotica :) poate si pentru ca-mi lipsesc femeile in nuvelele lui.

a scris Borges despre sex? are nuvele cu si despre femei?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Adelo, sa stii ca ai dreptate. Ce altceva poate fi 'instinctiv', considerat scarbos de catre copii - care nu si-i pot imagina pe parinti in anumite ...ma rog...contexte - imbratisat de toate rasele etc etc etc?

Esti extraordinar de desteapta!!!

Trouve avant de chercher

Mergi la inceput

Din cate imi amintesc eu, Borges n-a scris despre sex, iar femeile stralucesc prin absenta. Ma rog, nici barbatii nu sunt prea bine reprezentati, daca ma gandesc bine, in afara de tipul 'gaucho' si de unii care sunt intruchipari ale ideilor lui si nu personaje propriu-zise. De ce a ales barbati ca sa-i intruchipeze ideile si nu femei, nu stiu.

Trouve avant de chercher

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Citat:
citat din mesajul lui Adela99
despre "Secta Fenix" mai ca nu-mi vine sa ma pronunt ca m-a strafulgerat asha un gand nebun ca e o scriere erotica :) poate si pentru ca-mi lipsesc femeile in nuvelele lui.

a scris Borges despre sex? are nuvele cu si despre femei?

N-a scris, iar singura lui legatura literara cu sexul ar fi, intr-adevar, cea din "Secta Fenix". Numai ca io n-as numi-o chiar o scriere erotica, ci mai degraba o incercare de dematerializare, de spiritualizare, de imortalizare a sexului, ca rit. Un act de genul tacit knowledge, un fel de instinct care exista in om inainte ca omul sa stie ca-l are, un act prestat in secret (de aceea si numele de secta) si al carui scop superm e imortalitatea lumii.

Din cite stiu eu, Borges suferea de sexofobie...sau ceva de genul asta :) Chiar si despre casatoria lui scurta cu o vaduva, prietenii spun ca ar fi fost aranjata de mama lui Borges pentru ca, dupa moartea ei, sa existe cineva care sa aiba grija de fiul ei orb.

Adeluctza, stii ca Borges a invatat singur singurel limbile scandinave?? La fel si italiana, citind o editie bilingva din Dante (sint multe ginduri interesante de-ale lui Borges in "Cartile si noaptea/Seven nights"; acolo e si discursul despre cosmar de care aminteste Mihaelka, si cel despre orbirea lui, asta taman cind a ajuns director al Bibliotecii Nationale din Buenos Aires).

PS: iarina, sigur gasesti in engleza, pe Amazon, "Barbati in soare". Io am gatat-o, mi-a placut, m-a emotionat. Pe linga tragedia povestii, Kanafani are un fel foarte interesant si aproape cinematografic de a insera flashbackuri, in momentul prezent al naratiunii. Am inteles ca exista si film, alb negru, dupa carte.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui lilanda

Din cite stiu eu, Borges suferea de sexofobie...sau ceva de genul asta :)

Da, cam asa ceva. Spunea ca oglinzile si paternitatea sunt monstruoase pentru ca multiplica fiinta umana. Probabil ca de-asta cei din 'secta Fenix' sunt 'ceilalti' pentru Borges si de-asta e o 'secta' cu un scop misterios la care Borges nu aspira:)

Citat:

sint multe ginduri interesante de-ale lui Borges in "Cartile si noaptea/Seven nights"

Si in 'Borges despre Borges' (aici cateva fragmente)

Trouve avant de chercher

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

un link interesant dpmdv despre "triunghiul dorintei"

cainele meu o luat-o razna (de muult), nu vrea sa se culce inaintea mea si sta aici langa mine si incearca sa ma convinga - mormaie :) si trage efectiv de mine - sa ma var in pat; dimineata in schimb trebe' sa trag io de el sa iesim la plimbare.

p.s. Mihaelka ma simt nevoita sa te contrazic :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

O sa par ca nuca in perete la acest subiect, o ignoranta ... Am ajuns si eu cu cititul la jumate. Vroiam sa zic ca nu m-a impresionat cu nimic, apoi am citit cate pagini ati umplut voi cu pareri si folosofari. Deci ori sunt blonda (sunt de fapt), ori nu am inteles eu, ori am citit prea tarziu si prea obosita, ori ceva ma depaseste (probabil toate la un loc). Asa ca ignorati mesajul meu si continuati, ca ptiu, ptiu, sa nu va deochi, tare sunteti destepte si le ziceti interesant (nu am fost nici un gram de secunda ironica). Vroiam doar sa ma bag in seama ca am citit si eu un pic din tema propusa.

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Cat%20de%20fericit%20e%20copilul%20tau%20KLORANE&page=10" target="_blank">concurs Klorane -> lau1- gemeni fericiti

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi
Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Laura, l-ai terminat pe nenea Borges?
Adevarul e ca poate parea plat si tern la o prima citire sau poate ca povestirile din 'Artificii' nu sunt chiar niste 'artificii' care sa-ti ia ochii. Daca ai timp si chef, incearca cu 'El Aleph'.

Am citit 'Cugetari gemene' si m-am spart de ras. Favorita mea e aia cu 'doale dundzile'. Sa-ti traiasca pruncii!

P.S. Cand incepe noul cerc?

Trouve avant de chercher

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Am terminat si eu aseara. Nu stiu ce sa zic, din unele nu am inteles absout nimic, cele din care am inteles ideea, subiectul, nu m-au impresionat deloc. De ex, in aia cu secta, ce vroia sa zica? Care era subictul si predicatul? Eu una nu am inteles.
no, acum as incerc sa citesc Oameni si soareci. Sper sa am timp. Lectura placuta!

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Cat%20de%20fericit%20e%20copilul%20tau%20KLORANE&page=10" target="_blank">concurs Klorane -> lau1- gemeni fericiti

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi
Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput