citim impreuna "Artificii" de Jorge Luis Borges

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Cred ca in aia cu secta, Borges asta a si vrut - sa nu intelegi nimic la inceput. Adica sa te apuci de citit o povestire, sa te astepti sa citesti despre cineva care face ceva, sa nu gasesti nimic din toate astea si sa te intrebi 'wtf?'
Lasand la o parte faptul ca nu se intampla nimic in 'Secta Fenix', cand citesti ceva care are in titlu cuvantul 'secta', te astepti sa citesti despre o secta definita dupa toate regulile si conventiile. Sa citesti despre ritualuri, eventual asasinate, tot felul de 'mistere', membri prominenti etc. Si cand nu gasesti nimic din toate astea, sa zici 'ma, ce naiba vrea nenea asta?' si sa cauti raspunsul in alta parte.
Eu m-am oprit aici - adica m-am multumit cu rasturnarea conventiilor si cu arta de amorul artei. Adela si Lilanda au gasit raspunsul. Secta Fenix e secta din care fac parte majoritatea oamenilor, cei care vor sa se 'inmulteasca' si sa 'reinvie' prin copiii lor. Borges face niste aluzii la cat de 'josnic' si cateodata scarbos i se pare (el nu face parte din secta:)) actul amoros si la faptul ca pana si noua, astia care facem parte din secta, ni se pare la fel.

Trouve avant de chercher

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angelabv spune:

“Funes” a fost primul impact cu stilul lui Borges...trebuie sa recunosc ca a fost interesant, misterios, din pacate nu am prins prea mult, este adevarat ca Borges trebuie citit in cunostinta de cauza, probabil avind mai multe cunostinte literare decit am eu...nu pot decit sa apreciez cum a pus cuvintele impreuna, starea pe care o creeaza...
”Forma spadei” are si un pic de actiune, si mi-a placut cum Vincent si-a spus povestea iar apoi a arecunoscut ca el e tradatorul....”Moartea si busola” draguta, dar iarasi eu am vazut doar la suprafata
“Tema tradatorului si eroului”....”Trei versuri ale lui Iuda”.....trebuie sa le recitesc, nu prea am reusit sa inteleg, sau mai bine zis sa vad cu mesajul lui Borges
“Secta Fenix” nu am citit-o inca cap-coada....

Trebuie sa remarc discutiile voastre si link-urile tare interesanta, pentru mine Borges e tipul de scriitor care face referire la multe, poate prea multe informatii, nu e o citire usoare dar este incitanta !

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui angelabv
pentru mine Borges e tipul de scriitor care face referire la multe, poate prea multe informatii, nu e o citire usoare dar este incitanta !

Angela, pfiuu! Ce usurare ca l-ai gasit incitant!
Asa e, Borges e teribil de intertextual. Cand l-am citit prima oara, n-am dat atentie tuturor trimiterilor astora in adanc sau la X si Y.
Ma bucur mult ca ti-a placut.

Trouve avant de chercher

Mergi la inceput

Am uitat sa spun ceva. Daca vrei / vreti o versiune a lui Borges mai 'epurata' de toate 'link-urile' :) dar nu mai simplista, citeste-l / cititi-l pe Bioy Casares. 'Inventia lui Morel' e a good start - la fel si povestirile grupate in 'O papusa ruseasca'.

Trouve avant de chercher

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angelabv spune:

Mihaelka, mersi mult pentru sugestii...nu au nimic de Casares la biblioteca dar am pus numele pe lista cu carti de citit si caut cind ajung la anticariat...Pina vine noua tema citesc carti de "potty training"...

Mergi la inceput