CARTOFUL, banalitate sau miracol ?
Raspunsuri - Pagina 2
daniela_b spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
De ce se toarna apa rece peste cartofii fiertzi?Ce rol are? Dana |
Stopeaza fierberea. Chiar daca ii scoti de la fiert si ii pui deoparte, caldura din interior continua sa-i "fiarba". Din exact acelasi motiv se pune apa rece si peste paste, dupa ce sint scoase si scurse.
“If you have to say you are, you aren’t” –Margaret Thatcher
carina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mireluta39 Carina,cum nu prajesti cartofii? Niciodata? Vrei sa spui ca rezisti sa nu maninci,sau macar sa gusti niste cartofi prajiti? Daca da,FELICITARI. www.blogulluiaurel45.blogspot.com |
Mersi de felicitari, dar chiar nu mi se pare nici macar greu .
Cel mai aproape de cartofi prajiti:
Spal bine de tot cartofii, fara sa ii curat. Ii tai fie ca si pe cartofii prajiti, fie cubulete. Ii sterg bine cu servete sa fie cat mai uscati. Amestec 1 lingura de ulei de masline cu 1 lingura de unt, sare (preferabil grunjoasa), boia, ...... rozmarin sau oregano sau chili sau usturoi. Ii pun pe o tava cu hartie de copt la 220 de grade. Dupa 20 de minute ii intorc usor cu o paleta. Ii mai las pana sunt facuti si in ultimele 5 minute setez cuptorul pe grilling ca sa se rumeneasca frumos.
Pregatind cartofii in acelasi mod, ii poti pune intr-o tigaie mare din teflon. Le pui capac si ii lasi acolo pana sunt facuti. Apoi dai jos capacul, cresti focul si ii lasi sa se rumeneasca.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://community.webshots.com/user/andamihai
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/
nikole spune:
Ce pofta mi-ati facut de cartofi copti la cuptor cu unt si branza de vaci peste ei...cu marar si ceapa verde, sau chiar si banalul iaurt....
iN LICEU NU ERA ZI SA NU MANANC UN CARTOF CRUD/ZI, MACAR...NU STIU DE CE SI CUM, DAR eram dependenta de cartofi cruzi...
eu as mai manca cartofi ducli copti in coaja, nu stiu daca se gasesc in tara, nu-mi amintesc sa-i fi vazut, dar sunt un deliciu
Nikole, mami lui Albastrel(4.08.2007) si fericita 14+cu posibil...Maronel
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec
mireluta39 spune:
Nikole,m-ai facut sa rad,semeni cu nepotelul meu,adica nepot(ca acum are 26 de ani,baiatul sora-mi),dar cand era mic tot asa-i placeau cartofii: cruzi.Il certa maica-sa mereu ca venea la bucatarie si fura pe ascuns cubulete de cartofi cruzi de pe masa.Amintiri frumoase.
www.blogulluiaurel45.blogspot.com
nikole spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mireluta39 Nikole,m-ai facut sa rad,semeni cu nepotelul meu,adica nepot(ca acum are 26 de ani,baiatul sora-mi),dar cand era mic tot asa-i placeau cartofii: cruzi.Il certa maica-sa mereu ca venea la bucatarie si fura pe ascuns cubulete de cartofi cruzi de pe masa.Amintiri frumoase. www.blogulluiaurel45.blogspot.com |
Hahahhaha, unde-i nepotul, sa-l iau de mana...platonic vb...daaaa, si pe mine ma certa ca mancam tot ce era crud, varza, de nu mai avea cu ce face mancarica de varza, cartofii, morcovii, ardeii, absolut tot ce era crud...asa sunt si acum, mai putin cu cartofii, nu-mi mai vine a-i manca cruzi.
Nu inteleg de ce ne certau parintii, cand ar fi trebuit sa se bucure...unde nu ar manca si al meu cruzaturi.
Pana si umplutura de sarmale o mancam cruda, Doamne...la gandul asta chiar ca mi se apleaca, si cu toate asta nu-mi amintesc sa imi fi fost macar odata rau, sau sa fi simtit vreun discomfort...
on topic...mi-am cumparat cartof dulce copt, miros demential, si sunt buuuuni...fainosi , moi si duuulci...
Nikole, mami lui Albastrel(4.08.2007) si fericita 14+cu posibil...Maronel
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec
nikole spune:
Mi-am adus aminte....am lucrat cu un indian, care aducea la munca un fel de tarta din cartof, facuta in tigaie, arata ca si o omleta, cand o rupeai , se vedea ca era plina de verdeata,si parca avea si ou in ea, o bunatate
stie cineva cum as putea face ceva asemanator macar?
sau piftelute din cartofi, facute la cuptor, in loc de ...imbaiat in ulei
as vrea sa-i fac lui Kevin, cu sos de iaurt alaturi, a mancat el la o prietena ceva asemantor, doar ca alea erau cumparate, si eu as prefera intai sa incerc sa-i fac in casa...
Nikole, mami lui Albastrel(4.08.2007) si fericita 15+cu posibil...Maronel
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec
dayanara spune:
nikole, mancarea aia de cartofi adusa de indian, seamana mult cu tortilla española, omleta de cartofi, cam asa ar fi
http://www.tapaella.com/images/platos/big/tortilla.jpg
se face foarte usor, tai cartofi fini, nu intr.o forma anume, mici si fini si ceapa taiata mic, le prajesti in ulei, dar mesteci , le apesi asa sa nu se arda , doar cat se inmoaie, le scurgi de ulei, bati 4-5 oua, amesteci cartofi si ceapa inmuiati cu ouale batute, poti pune si verdeata ce.ti place tie, sare, si toata chestia asta o prajesti intr.o tigaie unsa bine cu ulei si la foc mic, sa se poata patrunde, sa nu ramana oul crud la mijloc mai ales acum ca esti gravida
daca nu intelegi ca eu cu gatitul nu le am, caut o reteta ceva
roxana 15+ arturo si ivan (2.12.2006)
POZE
andacos spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui daniela_b
Stopeaza fierberea. Chiar daca ii scoti de la fiert si ii pui deoparte, caldura din interior continua sa-i "fiarba". Din exact acelasi motiv se pune apa rece si peste paste, dupa ce sint scoase si scurse. “If you have to say you are, you aren’t” –Margaret Thatcher |
Dragelor asta stiu si eu insa ce nu pricep este de ce se aplica procedeul la cartofii pentru piure!
Gabi,te rog poate ma lamuresti!
Dana
Dorsilia spune:
eu nu cred ca se toarna apa rece peste cartofii pt piure, dimpotriva, o parte din apa in care au fiert se si lasa in cratita, se mai pune unt, lapte, sare, o lingurita de ulei si se bat bine
daniela_b spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andacos Dragelor asta stiu si eu insa ce nu pricep este de ce se aplica procedeul la cartofii pentru piure! Dana |
Scuze, nu citisem cu atentie ( am crezut ca e o reteta pentru cartofi crocanti, la aceea se fierb cartofii si se clatesc cu apa rece inainte de a se praji in ulei incins).
Pentru cartofii piure se pun in apa rece doar cartofii cind sint cruzi si dupa ce au fost fierti se scot imediat din apa in care au fiert.
Ca piureul sa iasa cit mai pufos, cartofii trebuie sa contina cit mai putina apa ( se poate pune un servet peste recipientul cu cartofi, pentru 1-2 minute ca sa "absoarba" apa din aburii fierbinti). In felul asta piureul nu iese apos ci cremos ( si prin adaugarea laptelui si a untului). Cartofii care nu sint preparati imediat sau sint lasati in apa in care au fiert, continua sa traga din apa aia si devin si "gumosi" dupa ce sint zdrobiti si frecati.
O intreaga filozofie.
Nu de-a mea ci de-a lui Heston Blumenthal, tipul cu chimia moleculara in bucatarie.
Deci, nu, nu se pune apa rece peste cartofii care au fiert decit daca vrem sa obtinem un alt fel de piure.Apa rece ar crea o bariera la suprafata cartofului dar nu vad ce sens ar avea intr-o reteta de piure unde cartoful trebuie sa absoarba laptele si/sau untul ca sa fie pufos si gustos.
Acum, depinde si de gusturi. Am intilnit oameni care maninca piureu lfrecat cu ulei pina se face ca o maioneza, altii il maninca mai subtire, altii nu pun nimic decit ceapa prajita pe deasupra... s.a.m.d.
“If you have to say you are, you aren’t” –Margaret Thatcher