CARTOFUL, banalitate sau miracol ?

CARTOFUL, banalitate sau miracol ? | Autor: mireluta39

Link direct la acest mesaj

Cartoful a salvat multe popoare de foamete si tari afectate serios de ravagiile razboaielor sau a crizelor economice de-a lungul timpului.A fost si este supranumit in multe tari si apreciat si in tara noastra ca:"a doua paine".Valoarea sa nutritiva,elementele nutritive continute il recomanda atit in alimentatia omului sanatos cat si in cea dietetica.

Dragele mele,stiati ca,aportul de vitamina C necesara intregii zile o putem lua din 200g de cartofi? Stiati ca,fibrele ce le contine ajuta la distrugerea celulelor canceroase?

Deci,cartoful este,desigur,un miracol la indemina fiecaruia,mai ales acum,pe timp de criza,pentru ca el poate fi usor de procurat si cu putina inventivitate poate fi preparat in foarte multe feluri si nu doar sub forma de piure sau cartofi prajiti.

Va invit sa ne ajutam reciproc cu sfaturi si retete cu banalul si totodata,miraculosul cartof si incep eu cu o reteta de:

Budinca de cartofi cu smantana: 6-7cartofi,5oua,100g telemea,50g unt,150g cascaval ras,2lg pesmet,160g smantana(cam 8lg),sare si piper.
Cartofii se fierb,se curata de coaja si apoi se zdrobesc(piure),dupa care se amesteca bine cu galbenusurile puse pe rand,sarea,piperul,branza telemea,untul si cascavalul.Se bat albusurile spuma si se amesteca usor in compozitie.
Se pune compozitia la copt intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet,in cuptorul bine incins,la foc potrivit,pana formeaza o crusta usor maronie.Se serveste calda,cu smantana deasupra.

www.blogulluiaurel45.blogspot.com

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mgabi spune:

Buna.

cartofi prajiti speciali

Cartofii curatati se taie in felii goase (ca pentru tocanita) si se pun la fiert cu sare. Cand sunt fierti pe jumatate sau ceva mai mult se scot si se toarna peste ei apa rece. Se scurge de apa, se lasa sa se zvante putin si se pun la prajit in ulei incins pana devin aurii.
Se servesc langa orice priptura.

Piure de cartofi

Cartofii intregi sau curatati de coaja se fierb in apa cu sare. Cand sunt fierti se toarna apa rece peste ei. Se scurge toata apa si paseaza cartofii adaugand unt si eventual lapte pentru subtiere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui mgabi
Cand sunt fierti se toarna apa rece peste ei.


De ce se toarna apa rece peste cartofii fiertzi?Ce rol are?

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flower-power spune:

Citat:
citat din mesajul lui mireluta39
[brValoarea sa nutritiva,elementele nutritive continute il recomanda atit in alimentatia omului sanatos cat si in cea dietetica.

Dragele mele,stiati ca,aportul de vitamina C necesara intregii zile o putem lua din 200g de cartofi? Stiati ca,fibrele ce le contine ajuta la distrugerea celulelor canceroase?

Deci,cartoful este,desigur,un miracol


Din cate stiu eu, majoritatea vitaminelor si nutrientilor se distrug prin preparare si prin inlaturarea cojii. Ceea ce ajungem sa ingeram este mai mult amidon. Mai ales in asociere cu carne este de evitat.



"Parents need to fill a child's bucket of self-esteem so high that the rest of the world can't poke enough holes in it to drain it dry." --Alvin Price

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mireluta39 spune:

Cartofi cu oua si lapte:
-1kg de cartofi,curatati si spalati,se taie in felii rotunde si subtiri.
-se sareaza,pipereaza si se pun intr-o tava bine unsa.
-se bat 2-3oua cu 500ml lapte si se toarna peste cartofi.
-se pun cateva bucati de unt deasupra si se dau la cuptorul fierbinte timp de 30-40min; se servesc calzi.

Crochete sasesti din cartofi cu branza de vaca:
-se prepara un piure mai tare din 1kg de cartofi,care se framinta cu 2-3linguri de faina.
-300g branza de vaca se amesteca cu 4linguri de zahar,2oua,coaja de lamaie si 50g stafide inmuiate,apoi se amesteca totul.
-se formeaza crochete mici,plate,care se prajesc pina iau culoarea galben-aurie.
-se servesc calde cu compot.

Stiati ca vitamina C se distruge la contactul cu fierul? De aceea,cartofii si celelalte legume si fructe nu se curata niciodata cu un cutit de fier,ci numai cu unul inoxidabil.Tot pentru acelasi motiv cartofii nu se fierb decat in vase smaltuite sau de inox.
Cartofii noi sunt mai bogati in vitamina C(40mg pe 100g de cartofi),decat cei recoltati in toamna,care contin doar 20-30mg vit.C pe suta de grame de cartofi.Pentru a pastra cat mai multa vit C,este bine sa-i fierbem in coaja.

www.blogulluiaurel45.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paisacodruta spune:

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Citat:
citat din mesajul lui mgabi
Cand sunt fierti se toarna apa rece peste ei.


De ce se toarna apa rece peste cartofii fiertzi?Ce rol are?

Dana


Buna ,
din cate stiu eu de ex. daca fierbi carnea si trebuie sa completezi nu se completeaza apa cu apa rece deoarece o intareste , la fel cu orez sau alte mancaruri...
banuiesc ca aici se pune apa rece pentru efectul invers ..de a-i inatri

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns makydenis spune:

http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2009/08/cartofi-picanti-la-cuptor.html

superb si foarte decicios!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

cartofii sunt pe primul loc in topul preferintelor mele desi Montignac il infiereaza direct

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angelynna82 spune:

Uite si reteta mea care contine cartofi:

cartofii curatati si spalati se pun la fiert cu putina sare, intre timp pregatesti niste bacon sau kaizer cu ceapa pt calit/inabusit. Cand s-au fiert cartofii se scurg de apa si se amesteca cu baconul si ceapa, marar si condimente, se mai pune putin la cuptor. Se serveste calda

de Crina Alexandra
Crinul Meu
Atat de mare sunt

Participam la concursul Klorane cu www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?bid=3&folder=Cat de fericit e copilul tau KLORANE" target="_blank">aa1 si aa2, un vot va rugam

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carina spune:

Citat:
citat din mesajul lui flower-power

Citat:
citat din mesajul lui mireluta39
[brValoarea sa nutritiva,elementele nutritive continute il recomanda atit in alimentatia omului sanatos cat si in cea dietetica.

Dragele mele,stiati ca,aportul de vitamina C necesara intregii zile o putem lua din 200g de cartofi? Stiati ca,fibrele ce le contine ajuta la distrugerea celulelor canceroase?

Deci,cartoful este,desigur,un miracol


Din cate stiu eu, majoritatea vitaminelor si nutrientilor se distrug prin preparare si prin inlaturarea cojii. Ceea ce ajungem sa ingeram este mai mult amidon. Mai ales in asociere cu carne este de evitat.



"Parents need to fill a child's bucket of self-esteem so high that the rest of the world can't poke enough holes in it to drain it dry." --Alvin Price


Poti citi mai multe despre beneficiile cartofului aici: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=48#safetyissues

Ca si rezumat: reduc tensiunea, contin B6 (ajuta la regenerarea celulara, la buna activitate a sistemului nervos), contin cantitate mare de vitamina C si fibre. Normal ca e important modul in care sunt gatiti - eu personal nu ii curat de coaja, nu ii prajesc.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://community.webshots.com/user/andamihai
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mireluta39 spune:

Carina,cum nu prajesti cartofii? Niciodata? Vrei sa spui ca rezisti sa nu maninci,sau macar sa gusti niste cartofi prajiti? Daca da,FELICITARI.

www.blogulluiaurel45.blogspot.com

Mergi la inceput