Juniori iunie-iulie 2003 (10)
Raspunsuri - Pagina 3
Cornelia spune:
Anamaria, multumesc! Si eu am zis ca step-ul e cea mai buna solutie. Din pacatem, in urma ultimelor discutii cu mamici ale copiilor care sunt anul asta la step, am fost foarte dezamagita. Nu sistemul e problema, ci invatatoarele care in general nu sunt pregatite. Ma refer la Constanta. Asa ca probabil ne vom orienta spre traditional. SUnt in cautari de invatatoare. Avem o recomandare, dar nu e chiar ceea ce imi doresc pentru Maria. E genul cu generatii de olimpici, foarte cautata de parinti, dar severa si neapropiata de copii . Asa ca am spus pas. Nu are nici o importanta performanta la varsta asta, cred eu. Vreau doar sa mearga cu placere la scoala, sa "invete" sa invete si sa o faca cu drag.
Ma tot framant de cateva zile si in final am luat o decizie: ma intorc la serviciu in noiembrie. Oricum ar trebui sa ma duc din cand in cand, sa mai lucrez si de acasa, plus ca nu imi place deloc ce am gasit pe acolo. Pe de o parte sunt foarte trista, dar pe de alta parte cred ca in momentul asta e solutia cea mai buna.
In perioada urmatoare voi sta cat pot de mult cu Vladimir, seara cu Maria si Stefan, plus ca mai am de rezolvat una-alta, asa ca am si mai putin timp de DC. Dar raman prin preajma .
Multa sanatate va doresc!
Kehleyr spune:
Buna fetelor,
Si eu am fost astazi la scoala sa vorbesc cu viitoarea (sper) invatatoare. Mi-a facut impresie buna si sper ca si eu ei. Am discutat pe larg despre asteparile mele vizavi de scoala, m-a intrebat si ce fel de copil e Stefania, mi-a spus sa o aduc sa se cunoasca, in general mi-a placut cum a abordat problema. Din referinte e genul un pic mai autoritar dar alternativa era cineva cu foarte mari asteptari materiale, genul care conduce numai clasa "A" si la care merg toti pilosii. Asa ca... sper sa ne intelegem, sunt trecuta pe lista neoficiala a clasei (la nr. 7) unde am mai vazut o colega de-a ei de grupa de la gradi, va mai merge fetita unei prietene bune de-ale mele, asa ca din start va avea ceva cunostinte in clasa, ceea ce cred ca e foarte bine. Trebuie sa recunosc ca mi-am luat o grija de pe suflet, macar partial.
Nu avem after school aici dar eu nici nu imi doresc. Sper din tot sufletul sa reusesc sa ma organizez cumva (cu mama, cu bona) astfel incat sa nu fie nevoie. Sa o poata lua cineva de la scoala si duce un pic in parc, la aer, si sa isi faca singura temele. Incepusem sa cred ca acesta este un deziderat de neatins dar am mai vorbit si eu cu lumea si se pare ca inca mai exista si cazuri care se descurca fara ater school si fara sa fie supravegheati la teme .
In rest, lucram la geografie si la lunile anului . Si noi am fost un pic raciti, am ramas numai eu din toti 4, din fericire nimic serios. Ne-am tratat numai cu siropele si medicamente homeopate.
Sofia nu a mai repetat plansul la gradinita si nici nu a mai facut pipi pe ea. S-a adaptat tare bine, cred ca e in mare parte meritul educatoarei care este o draguta.
Madic - si Stefania pateste la fel la ciupituri de insecte, se umfla foarte tare. Eu o dau cu Fenistil si am la indemana si Locoid pentru eventuale viespi sau ceva mai veninos.
Aditzu, ce ma bucur ca ne mai dai vesti . Chiar ma intrebam ce este cu voi. Foarte interesante pasiuni are Irina, eu una nu cred ca as putea participa la confectionarea unui insectar .
Cornelia - mult succes la cautarea scolii. O sa fie greu la serviciu, dar macar s-a facut urat afara asa ca nu vei mai regreta asa de tare ca nu poti sta afara .
Martta - ce face Vladut?
Stefania inclina acum mult spre desen, lipeste, decupeaza. Vesnic am casa plina de bucatele de hartie. Si scrie felicitari cu inimioare desenate.
Va pup, o zi minunata va doresc.
It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.
anamaria spune:
pe undeva se poate sa ai dreptate, cornelia.
totusi eu una de mult m-am decis sa nu mai ascult de parerile unora si altora. fiecare cu pasarica lui si cu ideile lui fixe...
eu nu vreau neaparat sa am copilul genial, olimpic sau mai stiu eu ce. vreau doar sa poata sa mearga cu placere la scoala, sa nu fie stresat, si sa priceapa ce ii explica doamna.
in sensul asta de ex, ti-am spus ca am fost f multumita de invatatoare si de sistemul de la step. dar multi alti parinti nu erau.
ideea e ca depinde (si) de copil. unii inteleg mai usor, altii mai greu. nu e neaparat vina invatatoarei. unii copii sunt mai atenti in clasa, altii sunt cu gandul aiurea... samd.
acum faci cum crezi, dar eu una ma gandesc ca ai putea sa te duci sa discuti tu cu invatatoarea de la step... sa vezi cum ti se pare. poti intreba de ex daca au participat la diferite concursuri scolare, ce rezultate au obtinut.
si pana la urma eu am experinta unui transfer, nu e o tragedie, poti sa incerci si apoi sa o muti la o clasa obisnuita daca nu vei fi multumita.
in rest, spor la rezolvatul problemelor pe ultima suta de metrii, si incearca sa te mai relaxezi un pic, atat cat poti!
romana spune:
Anamaria: Din clasa a 5-a parca nu mai e sistem step by step, asa ca le va fi greu celor care nu sint obisnuiti ca atunci cind vin acasa de la scoala trebuie sa faca teme. Ori poate sint mai maturi copiii la 10-11 ani si le vor face singuri?
Cristi a fost la gradinita step by step si eu nu sint incintata de acest sistem. Eu as fi preferat sa nu ajung sa-mi spuna Cristi ca pina acum a fost obisnuit doar sa se joace si ca se plictiseste la teme.
Adevarul e ca liniutele, bastonasele si alte semne pe care le face acum sunt foarte plictisitoare. Sper sa treaca mai repede la altceva.
Gabi: Felicitari pentru calificativ. Cit timp sta baiatul tau la lectii acasa?
Kehleyr: Si eu am sperat ca isi va face singur temele. Nu se intimpla asa. Adica le scrie singur, dar stau linga el, caci altfel le-ar termina la anul. Si, din cite imi dau eu seama Cristi e inteligent, dar ... nu-i place ce face. Nu-i place sa scrie liniute, bastonase, etc.
anamaria spune:
romana tocmai asta era ideea, la scoala step sistemul este mult asemanator celui din gradinita, mai multa joaca si pe undeva libertatea de a-si alege activitatile care ii plac mai mult, evident ghidati de invatatoare.
mie asta imi placea, plus faptul ca ora aceea de comunicare dimineata ajuta mult, mai ales pe cei mai timizi si necomunicativi (cum este fiu-meu). in clasa step i-a fost mult mai usor sa-si faca prieteni, in pauze se jucau cu diverse jocuri pe care le aveau in clasa, sau desena/ colora, etc isi ocupa deci timpul placut.
la scoala unde l-am mutat nu prea are prieteni, in clasa oricum nu au cu ce sa se joace fara sa inceapa scandal (ca se alearga, se bat, darama ceva, etc). el nu iese in pauze afara pt ca e o adevarata nebunie, copiii se imping pe scari si de cand un coleg si-a rupt mana in curte el refuza sa iasa. ca mama, ma doare sa-l stiu ca e retras, izolat, fara prieteni.
eu cred ca la varste mici le e greu sa stea cuminti in banca - la step pot sa stea si pe jos, in cers, la anumite activitati, asta ca sa nu se simta dintr-o data incorsetati de 'sistem'.
ideea e ca facand temele la clasa, sunt 20 de elevi cu doamna. nu e chiar acelasi lucru cu a face temele cu bunica, de ex, care sta permanent langa el daca e, din rasfatz si pt ca el altfel nu face nimic. doamna le explica generic si apoi lucra fiecare copil independent, la final se verifica tema. cam asta imi doresc si eu!
dar al meu nazdravan nu face NIMIC daca nu sta cineva langa el, sa-l indemni secunda cu secunda, sa-i amintesti ce are de facut, altfel se uita pe geam, sau altceva, dar oricum nu prea face teme.
din cls a 5-a ma astept in orice caz sa-si rezolve singur temele, pt ca practic nici nu va avea de ales, fiind singur acasa dimineata la teme si invatand dupa-amiaza.
Edit: cat despre liniutze si bastonashe... plicticoasa treaba, moncher
in plus, de cate ori s-a intamplat sa fie nevoie sa faca acasa d-astea, trebuia sa-i incep eu randul cu 2-3 'kestii' ca model - le faceam muuult mai urate decat el cred ca n-as mai promova clasa I acum prea usor, si unde mai pui ca scriu destul de frumusel
romana spune:
Da, Anamaria . E adevarat ce zici tu , dar eu nu vreau sa se mai joace si la scoala, ci vreau sa invete, vreau sa existe concurenta deoarece asta il stimuleaza.
Vreau sa se obisnuiasca sa faca lectiile acasa, singur, chiar daca eu le verific ori mai trec pe la el sa vad ce si cum face.
Vreau sa-l vad cum munceste pentru teme, ca sa-l pot indruma daca are nevoie de ajutor.
Sper sa pot sa tin pasul cu el, si "sa invat" alaturi de el ceea ce are el de invatat.
In privinta comunicarii si prietenilor... nu prea stiu... cred ca o sa-si faca el prieteni, eu as prefera sa fie prieten cu fetitele.
Dar tu nu locuiai in Ploiesti? Te-ai mutat la Pitesti?
Azi si-a facut temele pina am ajuns eu acasa, adica la ora 16.
Magdone spune:
Hello fetele,
Ca am ramas restanta la raspuns, Martta stai linistita ca daca era ceva interesant va ziceam, eu nu prea ma dau in vant dupa petrecerile astea a lor, ca sunt standard, hot dogi si hamburgeri si suc, ca altceva ei nu stiu sa manance. Se strang toti copiii, profesorii si parintii in curtea scolii, mananca acolo si vorbesc. De data asta a fost atat de frig ca nu am avut chef sa stau deloc, eram si imbracata prea subtire, dar lui Razvan i-a placut normal, tot ce e cu hot dog si hamburger ii place .
Despre scoala noi suntem in continuare la fel, avem zile bune si zile mai putin bune, eu sunt nemultumita de altceva, de pauza de la pranz cand ar trebuie o juma de ora sa manance si juma de ora sa stea afara, dar el o zbugheste afara, vine cu mancarea intreaga, plus ca se alearga cu copiii pe acolo si au tot felul de incidente. Vineri a venit acasa cu capul spart, iar marti acum a aruncat el cu o piatra si a lovit alt copil de i-a spart buza . De fiecare data bineinteles nimeni nu a vazut nimic (ma refer la supraveghetori) si nu a fost nici un martor. Pai atunci de ce mai stai sa-i supraveghezi daca tot nu vezi nimic. Nu stiu mi se pare o lipsa de responsabilitate si faptul ca ei predica sus si tare safety rules etc si degeaba, ca numai ca sa fie ei acoperiti...in fine sunt f suparata pe chestia asta, ma tot gandesc la o modalitate sa il iau in pauza de pranz, dar nu am cum ca e prea departe scoala ca sa mearga ai mei, iar eu sunt la servici...om mai vedea.
Romana, eu zic sa ai rabdare cu lniutele si bastonasele, stiu ca acolo asa se cere, dar pana la urma urmei toti copiii or invata sa scrie si nu scrisul frumos e cel mai important.
Ca sa fiu in ton cu toata lumea, nici Razvan nu face nimic singur decat daca sta cu cineva cu el si eu nici nu-l stresez mai mult de 10-30 min, ca atat am citit ca e normal la varsta lor sa stea concentrati la teme.
Oricum acum sunt tare bucuroasa ca vrea sa invete sa scrie si romaneste si sa citeasca, cred ca a descoperit ca e mult mai usor avand in vedere ca se scrie cum se pronunta. Mai sta mama de capul lui, saracul cred ca l-am innebunit cu atatea limbi, dar oricum ii place, ca nu l-as forta daca nu i-ar place.
Hai ca am scris nu gluma, cand am inceput mesajul ziceam ca n-o sa am ce sa scrie.
V-am pupat!
PS. am schimbat ceva la lista
Magda, cu Razvan (6 ani) si Olivia (1 an)
_
"Pentru a castiga ceea ce merita sa ai, s-ar putea sa fie nevoie sa renunti la tot ceea ce ai deja."
Maadi spune:
Magdone - Felicitari! Si tu esti o mamica curajoasa. Sarcina usoara si sa va dea DD un bb sanatos, mancacios si norocos.
Noi suntem bine, dar foarte ocupati cu serviciul, ca toata lumea de altfel. Revin cat mai curand cu detalii. Intrasem sa va citesc dar nu am putut sa nu o felicit pe Magdone.
la toate fetele.
Maadi si Calin (19.07.2003)
Cornelia spune:
Magdone, felicitari! Sarcina usoara iti doresc! Ma bucur din suflet pentru voi, mai ales ca eu stiu ca e o mare bucurie! Mie Vladimir mi-a dat un chef de viata si ma simt iar in stare sa mut muntii din loc .
Kehleyr spune:
Magdone, felicitari!!!! Nu-mi vine sa cred ca ai tinut surpriza atata timp . Se vede ca va prieste frigul din Canada, stati in casa si faceti bb-i . Bravo voua, e o placere sa vezi cum lumea are curaj la familii mari .
Multumesc pentru sfatul cu cartile de engleza, e foarte bun. Momentan nu am gasit nimic suficient de simplu la librarie dar mai caut.
Si la Stefania la gradinita s-au dat intr-o zi cap in cap doi baieti, cu educatoarea in clasa, a doua zi unul dintre ei era cu turbanul . E neplacut dar cred ca inevitabil. Sunt prea multi si au prea multa energie. Sau cum zic americanii, "boys will be boys".
Romana, nu-ti dori sa fie prieten numai cu fetitele pentru ca nu cred ca e bine pentru un baiat. Eu te inteleg, pe undeva, pe mine ma sperie energia inepuizabila a baietilor de varsta Stefaniei si ma gandesc mereu ca nu as rezista, mi se pare ca trebuie sa fii mult mai puternica si mai pragmatica daca esti mama de baiat. Dar toate experientele astea "masculine" de care nu ai parte decat intr-un grup de baieti sunt o parte importanta din formarea lui ca individ si nu trebuie mai tarziu sa se simta lasat la o parte. Atata timp cat tu ca mama ai grija sa echilibrezi acasa si sa il inveti politetea, respectul fata de ceilalti totul va fi in regula.
It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.