varza calita

varza calita | Autor: Pucku

Link direct la acest mesaj

nu sunt maestru in ale verzelor de nici un fel, nici macar sa o tai nu stiu.....bun...nici nu pot manca din cauza de colon....dar ai mei vor si cupilu si sotul asa ca am zis ca azi le fac varza, dar cum?
am un borcan de varza murata feliata deja, cumparata, si varza alba, si costita

ce fac cu ele?

o reteta buna va rog?

multumesc

Corina , Stephanie + duggy Totolino prostolino

"Important nu este ceea ce ti se intampla, ci felul in care reactionezi""

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

buna,

eu prefer sa fac varza calita din varza alba, proaspata
procedez in felul urmator :
tai varza in jumatati si o dau pe razatoare
varza tocata o pun intr-un vas mai mare, pe masura ce tai presar sare fina pe ea, in acest fel varza se inmoaie si isi lasa zeama
dupa ce ai tocat toata varza si ai pus-o cu sare in vasul mare, o mai amesteci putin sa se omogenizeze
separat, tai ceapa si o calesc in ulei
apoi adaug costita taiata bucati, o calesc impreuna cu ceapa
varza tocata se stoarce bine de zeama si se adauga peste ceapa calita si costita
adaugi bulion sau pasta de tomate diluata in putina apa
mai poti adauga sare daca e cazul, condimente - piper (si boabe, si macinat), cimbru, foi de dafin, amesteci bine
apoi o dai la cuptor
mie imi place varza "scazuta", asa ca o las la cuptor pana se rumeneste bine deasupra si scade aproape toata zeama
daca folosesti si varza murata, stiu ca se pune dinainte la desarat in apa, si la fel, cand o adaugi in oala o storci bine de zeama; in acest caz nu cred ca mai trebuie sa adaugi sare, este posibil ca amestecul sa fie suficient de sarat, depinde si de gusturile voastre
pofta buna !

edit, ca am uitat : toata lumea stie ca atunci cand prepari varza la cuptor miroase cam tare. daca nu vrei sa ai acest miros in bucatarie, poti sa pui in cuptor, langa oala cu varza, o bucata mare de paine proaspata, se zice ca absoarbe cel mai bine mirosul de varza calita...dar poate vrei sa-i innebunesti pe vecini cu mirosul si sa le lase gura apa

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Pucku spune:

mersi, si n-am voie sa mananc
mersi de pontul cu mirosul dar am hota, si apoi vreau sa miroase, macar asa ma satur si eu

e musai sa fac si cu acra ca altfel nu se mananca

ai mei sunt cu acriturile, ar fii in stare sa manance castraveti murati cu gogonele la cina

Corina , Stephanie + duggy Totolino prostolino

"Important nu este ceea ce ti se intampla, ci felul in care reactionezi""

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ica 1975 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Pucku

mersi, si n-am voie sa mananc
mersi de pontul cu mirosul dar am hota, si apoi vreau sa miroase, macar asa ma satur si eu

e musai sa fac si cu acra ca altfel nu se mananca

ai mei sunt cu acriturile, ar fii in stare sa manance castraveti murati cu gogonele la cina

Corina , Stephanie + duggy Totolino prostolino

"Important nu este ceea ce ti se intampla, ci felul in care reactionezi""




O poti acri la sf cu zeama de lamaie.

Atunci cand faci un pas catre Dumnezeu, El face zece pasi catre tine! Ce spui sa si infaptuiesti!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

buna,fetelor va rog ajutati-ma si pe mine.Am facut varza calita cu carne, toate bune si frumoase pana la sfarsit, o bunatate, da am zis sa o las un pic doar mai mult ca ne place mai asa fara zeama, si am terminat-o in sensul ca s-a prins de fundul oalei.Am rasturnat-o in alta oala, lasand la fundul celeilate ce s-a prins.Dar are un gust putin de ars.Se mai poate cumva drege busuiocul sau asta e...Ca asa nu prea mai pot sa o pun pe masa, ma sacrific si o mananc eu, da parca imi pare rau ca prea buna era.Poate este vreo tehnica minune sa mai pot salva ceva.Va multumesc.

roxy mamica lui Alex (17 august 2007)si Cristi (05 iunie 2000)



http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=366&page=1

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=roxy

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns malla spune:

dac s-a afumat si a apucat sa intre mirosul in ea... nu stiu ce mai poti face, insa la cat de multimi place varza calita - as manca-o si asa afumata:)
Am facut si eu azi - varza calita cu piept afumat(de porc), a iesit o minunatie, insa a trebuit sa stau langa ea si sa mestec incontinuu.Rezultatul a fost pe masura.
Vreau sa intr-una din zilele urmatoare, ciolan afumat cu iahnie, stie cineva o reteta sau sa o fac pe cea clasica?



Andrei si Adriana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andru_mami spune:

eu azi am facut varza calita,din varza alba proaspata cu rata;

am tocat f fin varza,am frecat-o cu sare fina si cu sare de lamaie pe masa,am pus-o la calit,fara ceapa,la noi nu se pune ceapa,separat am fiert bucatile de rata,dupa ce varza s-a inmuiat suficient incep si pun din zeama in care am fiert bucatile de rata si totodata si bucatile ,o las sa clocoteasca un pic pe foc,ii pun 1-2 linguri bulion,putin piper,si o dau la cuptor,iese si f ustoasa si nici nu se lipeste si nu trebuie sa mesteci tot timpul in ea.

pofta buna !



POZE

BAZAR PENTRU MIHAITA
BAZAR PENTRU BOGDAN
BAZAR PENTRU EMA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ducky spune:

si eu fac varza calita des pentru ca ne place mult de tot. Doar ca eu o tai marunt si arunc cotorul si partile tari si groaze albe. In oala pun putina apa cu ulei, pun varza deasupra si amestec din cand in cand la foc potrivit. Dupa ce scade, o condimentez dupa gust cu sare si piper, bulion si busuioc. Intre timp tot mai amestec. E gata cand e aurie si semi-moale.

Diana Maria,mami de GLAD si de ELENA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Citat:
citat din mesajul lui Pucku

nici nu pot manca din cauza de colon

Corina , Stephanie + duggy Totolino prostolino

"Important nu este ceea ce ti se intampla, ci felul in care reactionezi""



Fara legatura cu varza calita, dar cu IBS (ma intereseaza si pe mine subiectul). Ce stii despre varza murata (Sauerkraut), facuta in casa, nu de la magazin? Contine acid lactic, se pare f. sanatoasa. Nu am stiut, de curand am aflat. Uite ce scrie aici (traducere aprox.), poate tu cunosti mai multe, ma gandesc sa-mi fac in casa:

"In timpul crizei de IBS, Reed recomanda consumul alimentelor fermentate cum ar fi: varza murata, iaurt, kefir, tempeth si miso impreuna cu restul felurilor de mancare pt. a reface culturile probiotice din stomac"... etc.

Sursa:

http://www.dentalplans.com/articles/1759/fermented-foods-are-key-to-good-health.html

Iar aici este o reteta pt. varza murata facuta in casa cu... ananas . De mult ii dau tarcoale, iti spun daca o fac si cum ma simt dupa, daca te intereseaza:

Taie marunt (fideluta?) o varza si 1/2 ananas (in bucatele cat mai mici). Adauga 1 teaspoon (lingurita) sare marina neprocesata. Pune totul intr-un borcan de sticla si umple cu apa filtrata. Acopera cu capac si lasa 3-4 zile. Dupa se poate consuma.

(http://www.healingcancernaturally.com/colon-cancer-cure-testimonials.html)

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorellay spune:

mama ce pofta mi-ati facut...si eu o fac tot mai"seaca"...vreau sa vina apa la robinet sa fac varza...
nah..acum cand am chef de gatit..nu e apa!fir-ar sa fie...si cum sa-mi mai placa mie la bucatarie...poate doar asa sa-mi beau cafeaua si sa mai trag cate o tigara

Sorana de Diana (10.11.2008) si Codrin (15.02.2005)
Where there's a will there's a way!

www.totsites.com/tot/codrin" target="_blank">[ Codrin]

www.hi5.com/friend/photos/displayManageAlbum.do?ownerId=215017846&albumId=292622548" target="_blank">[ Diana]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miria_cristina spune:

Ce pofta mi-ati facut de varza murata calita !!!!

Cristina +12 si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina

"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."

Mergi la inceput