Pate de ficat
Buna tuturor!
In ultima vreme am inceput sa cumpar pate... Stiu e aiurea cu tot ce contine el dar toata lumea imi cere, nu stiu ce-au patit! Probabil cel mic mai primeste la gradi, i s-a parut lui ca are gust bun!
As vrea sa va rog sa-mi dati cateva retete, precum si termen de valabilitate, cum se poate pastra, eu stiu, cate zile la frigider - ca la congelator nu cred ca e poate pune.
Multumesc!
Cristina si Stefan Costin (25.02.2005)
http://www.shutterfly.com/view/pictures.jsp
http://community.webshots.com/user/ellinia_c
Raspunsuri
fritz spune:
Buna dimineata!
Eu fac in felul urmator : fierb ficatel de pui, piept de pui, cantitati egale sau dupa preferinta, testezi la inceput...
Ceapa tocata marunt, calita in putin ulei, cat sa nu mai fie iute, un ou fiert sau doar galbenus, eventual 2, verdeata, smantana, sare, piper dupa gust si toate se pun la blender.
Se pot pune cateva fire de ceapa verde, masline, ardei, orice combinatii care exista si in comert. Eu am pastrat o portie in frigider pt. 3-4 zile si restul in congelator. Portiile se ajusteaza functie de gusturi.
Mi-am amintit ca am pus si putin unt in compozitie. Poti pune pentru inceput mai putin piept de pui si mai adaugi la sfarsit daca ti se pare gustul de ficat prea pronuntat...
osna spune:
eu mai fac:pateu din ficatei de curcan cu verdeata sau varianta cu vin,luata de pe culinar.
mamica fluturasului Matei
silvi_2005 spune:
Ellinia sunt asa de multe retete gustoase ca nici nu merita sa cumperi din comert, ca idee eu fac paté din ficat de pui cantitate egala cu carne de pui,cam 100 grame nu mai mult ca nu sta mult, pun 25 grame unt, 2 cepe calite, un galbenus de ou, putina telina calita, sare,piper, dafin calit cu ele.Daca ti se pare prea tare cand il faci cu blenderul pui putin lapte clocotit in el, poti pune apoi si bucatele mici de ficat taiat marunt, da un plus de gust si de aspect. Poti pune si ceapa verde maruntita apoi, poti pune ciuperci forestiere sau champinioane calite putin, ardei rosu tocat marunt....ce inspiratie si chef ai. De asemenea poti face la fel combinatie cu ficat de porc si carne de porc, ficat de vita si carne de iepure....ficat de pui si carne de gasca sau rata...aici in Franta sunt zeci de retete. Nu promit ca nu prea am timp in ultima vreme dar daca am timp zilele urmatoare iti traduc si niste retete sau daca intelegi bine franceza iti pun un site cu o multie de reteta. Mai au si niste retete mortale de rilettes = o combinatie de carnuri cu condimente sau de peste cu condimente care arata ca o pasta si se tartieaza.
De pastrat nu stiu ce sa zic eu cam 48 de ore il tin si il pun de obicei si ceva tava de chec mica din portelan peste care trag o folie cand il pun la frigi. Pofta buna daca te apuci de facut !
Adevarul, pur si simplu, este rareori pur si nu este niciodata simplu. Oscar Wilde
mireluta39 spune:
Ellinia, si eu fac pateul in casa, nu-l mai cumpar de cativa ani buni.Si tot ceva asemanator cu restul retetelor expuse mai sus.Fierb 1piept de pui si 500g ficatei de pui(au fost cazuri cand am inlocuit cu ficat de porc),calesc usor 2cepe tocate,apoi le fac pasta in robot: pieptul si ficateii,ceapa,2galbenusuri fierte,apr.1p de unt,sare,piper si la urma amestec pateul rezultat cu 2-3castraveciori murati tocati marunt.Iese un deliciu de pateu f.sanatos.
www.blogulluiaurel45.blogspot.com
ellinia spune:
Multumesc frumos pentru retete! Am sa mi le arhivez. Inca nu am facut niciuna. Toate suna yamiii!
musetto spune:
2 lucruri pe care le-am observat eu, sper sa va fie de folos:
- pateul care are oua fierte in compozitie capata rapid un gust acrisor, daca nu e storat la temperaturi joase
- cativa morcovi fierti adaugati in amestec dau un gust delicios pateului si-i elimina "amareala" (care mie personal imi place..., dar fiica-mii nu prea)
nikole spune:
Si eu ii faceam lui Kevin in trecut pate, insa in ultimul timp m-am cam lecuit sa-i dau ficat de pasare, plin cu toate nebuniile, in fine...as vrea sa fac un pate ptr noi astia mari din ficat de porc...cine dintre voi a facut, imi poate spune daca gustul e ...puternic?
ficatul de pui e mai ...mild, cel de porc e parca mai intepator , a facut cineva doar din ficat de porc??eventual acesta facut la gratar si apoi bagat la blendar?cam asa as vrea eu sa il fac.
musetto,multumesc ptr pontul cu morcovii, cu prima ocazie cand fac, voi pune si morcov.
Ellinia, mi-ai facut o pofta de pateeee...ala din tara, stiu plin cu conservanti, coloranti dar buuuuun
acum doi ani cand am ajuns acasa , din gara de la Bucuresti am sunat sa-mi cumpere taica-miu doua cutii cu pate si doua cu salata de icre...m-au asteptat dragii de ei cu tartine cu pate si salata icre...o nebunie...
Nikole, mami lui Albastrel(4.08.2007) si fericita 14+cu posibil...Maronel
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec
ellinia spune:
Nikole, da oare daca faci ficatul la gratar nu se intareste? Ieri am facut ficat de vita pane si a iesit o nebunie, nu mai facusem de mult nici un fel de ficat si daca tot am discutat de ficat hai sa fac ceva.
crista-s spune:
Nikole eu am facut si fac mereu din ficat de porc ( mie asta imi place tocmai pt ca are gustul puternic, specific, care iti ramine pe git ) insa cred ca este foarte puternic in comparatie cu cel de pui pentru cei care nu sunt obisnuiti.
edit ca mi-am amintit: ficatul mai ales cel de porc e bine sa il tii in lapte inainte sa il pregatesti, il fragezeste dar ii mai scoate si din gustul puternic ( nu prea mult)
Dupa mine tocmai prajeala ( in tigaie ) sau chiar si cea la gratar ii mai intareste gustul specific ... deci varianta mea este cu ficatul fiert.
In apa cu ceapa, morcov, fara sare o adaug mereu la sfirsit direct in ficaty cind il mixez impreuna cu alte condimente. Timpul de fierbere al ficatului in cazul meu nu este prea lung deci e bine sa toci ceapa si sa pui morcovul taiat sau le pui de la inceput in oala si abia cind ele sunt pe jumatate fierte adaugi ficatul, scurgi totul cind sunt gata si le mixezi impreuna sau in fine dupa cum iti place dar morcovul da gust tare bun (de acord cu musetto).
uite aici o idee nu doar reteta dar si prezentare :
http://www.azcookbook.com/liver-pate-pate-roulade/
arata excelent si este foarte bun la gust eu am facut-o, nu am prajit ceapa ca in reteta ci am fiert-o impreuna cu ficatul... l-am si congelat la sfirsit( in bucati mai mici cam cit stiam eu ca va fi de ajuns ) si s-a comportat foarte bine, scos din congelator cu citeva ore inainte sa il servesti, eventual chiar de seara dar in cazul asta dezghetat lent in frigider.
nikole spune:
Ellinia, daaaa, acu mi-am dat seama, probabil s-ar intari daca e facut grill, totusi eu ma gandeam ca amestecat cu una alta, se imblanzeste el cumva
Crista, nu pot decat sa mai spun ca esti o binecuvantare ptr DC-UL culinar
Sa traiesti 1000 de ani
imi place reteta prezentata in linkul pus de tine, am sa incerc sa fac si eu rulada, si da banui ca am sa fierb si eu ceapa, ptr ca daca fac din ficat de vita, ii pot da si lui Kevin, iar in cazul asta pica prajeala.
Ellinia sa ne spui ce si cum ai facut pana la urma, si cum le-a placut alor tai, sunt curioasa
Nikole, mami lui Albastrel(4.08.2007) si fericita 14+cu posibil...Maronel
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec