Manifestari astmatice la copii
Raspunsuri - Pagina 19
JARMO spune:
Ana draga, incearca sa faci copilului mai multe teste amanuntite . Pentru linistea noastra noi am facut biopsie si chiar testul pentru mucoviscidoza . Depisteaza din timp cauza secretiilor abundente si sa stii ca wheezingul chiar este o suieratura .
softurela spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ana_Bercu softurela, nici nu mai stiu ce sa spun. pana de curand nu am avut secretii, astfel incat wheezingul chiar era o suieratura, acum insa lucrurile s-au complicat. imi analizeaza si dozajul la aerosoli. spune-mi, te rog, tie ti-au dat dilutii pentru a face aerosolii cu pricina, adica nu in pufuri? aerosolii eu ii fac doar cu dexa, acc si ser fiziologic.mai spune-mi si unde ai fost la bucuresti. poate ca aia au un alt protocol care da roade. multumesc. sanatate!! |
In raceala/bronsite intotdeauna i-am facut aerosoli. Pufurile i le administrez doar in tratamentul de intretinere.
Eu, la Bucuresti am internat-o la privat din 2 motive:
1. stiam ca nu e de gluma. Bronsitele recurente/recidivante pot duce la astm; Ceea ce s-a si intamplat 4 luni mai tarziu.
2. in cele 3 saptamani cat a stat internata in sitalul de stat, mi-a facut E.coli digestiv. Asta a dat-o si mai rau peste cap, era slabita si nu mai avea putere. La a doua internare nu am mai vrut sa aud de spitale de stat.
Daca vrei mai multe detalii privind pretul/conditiile poti sa-mi scrii. O parte din suma a fost suportata de casa de asigurari.
In schimb nu te-as sfatui sa schimbi orasul daca copilul e intr-o situatie critica. Imi amintesc ce spaima am tras eu pe drum. Tusea de aveam impresia ca se sufoca si nu puteam sa-i fac nimic. Salvare nu mi-au pus la dispozitie, eu am plecat de bunavoie din spital.
Odata ajunsi acolo,in primele 10 minute, au venit 3 medici sa o vada. Si concluzia: doar aerosoli si nimic altceva.
Am apreciat foarte mult, atitudinea non-profit, cand dupa 3 zile mi-au zis ca putem pleca si sa continuam tratamentul in ambulatoriu. Dar am preferat sa mai stau o zi si sa fiu sigura ca e ok. Efectiv nu puteam sa cred ca s-a insanatosit. Traiam cu teama unei noi recidive, a unei boli care nu mai avea sfarsit.
De atunci copila nu a mai calcat in nici un spital. La urmatoarea raceala am plecat la 4 dimineata din Bacau, imediat ce s-a declansat tusea. A tusit 2-3 zile iar intr-o saptamana era ca doua. Schema a fost aceeasi (Flixo+Ventolin) in aceleasi doze. De data asta, tratamentul mi-a fost prescris la alta clinica privata. Curios e, ca nu m-a intrebat nimic de tratamentul facut la precedenta bronsita.
Asta e povestea noastra.
Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518
softurela spune:
citat din mesajul lui Ana_Bercu aerosolii eu ii fac doar cu dexa, acc si ser fiziologic.mai spune-mi si unde ai fost la bucuresti. poate ca aia au un alt protocol care da roade. multumesc. |
Mi-a sarit precizarea asta, a ta. Acum realizez ca sunt protocoale diferite intre spitale. Stii de ce spun asta?
Cand Diana a avut cea de a doua raceala (25 august 09), am mers initial la o clinica particulara din Bacau, la un medic care practica si la Iasi. De fapt un medic renumit din Iasi care venea din cand in cand si la Bacau.
In baza starii ei si a istoricului astmatic, mi-a prescris dexa, ACC si ser. In cazul in care aparea tusea adaugam si ventolin.
Noaptea i-am facut prima doza de ACC+ser. La 5 minute a inceput sa tuseasca. Dupa o ora a fost din ce in ce mai rau, aparuse si harcaiala. Desi raceala si secretiile erau pe final m-a surprins sa vad o evolutie extrem de rapida a tusei. Atunci m-am imbarcat si am plecat la Bucuresti.
La Bucuresti mi-a zis foarte transant "scoateti ACC-UL, nu se da la persoane cu fond astmatic pentru ca poate declansa bronho-spasmul". Desi tot drumul m-am intrebat de ce a aparut tusea asa din senin cand raceala era pe terminate, muci nu mai curgeau...de ce ...de ce. Uite, ca am primit raspunsul. Si uite ca si acel medic renumit din Iasi, desi ii precizasem istoricul astmatic...a decis administrarea de ACC.
Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518
Ana_Bercu spune:
multumesc mult. cred ca o sa scot acc. stefan a reactionat bine pe antibioticul injectabil. tuseste plin si pare ca expectoreaza. o sa ii fac mai multe teste(asa cum mi-ai spus jarmo, chiar ma gandeam ca, in fapt nu i-am facut testul sudorii si acel test care arata daca are reflux gastro). m-am speriat foarte tare.
softurela, si eu si sotul meu suntem de origine din bacau (parintii mei si ai lui inca sunt acolo). te rog mult trimite-mi mai multe informatii despre clinica unde ai mers, preturi, numere de telefon daca ai, nume de medici. iti las adresa mea de mail anabercu@yahoo.com, si iti multumesc din suflet. sper sa o scoatem la capat.
cred ca la stefan a fost mereu o pneumonie interstitiala care nu a fost tratata corespunzator sau nu a reactionat organismul cum trebuie, asa ca acum s-a cronicizat. trebuie sa fie bine. oricum, cert este ca bronhiile lui au suferit mult.
Sanatate multa!!!
ary_v spune:
Ana pe langa astea pe care le-ai mentionat ar trebui sa ai in vedere si posibilitatea unui corp srain in plamani. Robert le-a facut pe toate astea+bronhoscopia+phmetria inainte sa mergem la alergologie. De ce esti sigura ca nu are astm?
softurela spune:
citat din mesajul lui ary_v Ana pe langa astea pe care le-ai mentionat ar trebui sa ai in vedere si posibilitatea unui corp srain in plamani. Robert le-a facut pe toate astea+bronhoscopia+phmetria inainte sa mergem la alergologie. De ce esti sigura ca nu are astm? |
ANA, Ary are dreptate. De ce sunt medicii asa siguri ca nu e vorba de astm ?
Observ ca si Ary e din Iasi. Ea scos-o la capat cu baietelul deci nu strica sa-i ceri sfatul si sa mergi la medicul care a scapat-o de probleme. Ar fi mai simplu decat sa mergeti la Bucuresti.
Am gasit o postare a ei, chiar pe pagina 2. Nu stiu daca ai citit-o:
"Starea lui s-a deteriorat progresiv de pe la 1 an jumatate pana pe la 3 ani jumatate pentru ca nu au stiut ce are si a fost tratat aiurea. La inceput la fiecare raceala ramanea cu un harait in piept (avea multe secretii adunate acolo), apoi haraitul ala a devenit permanent pana la 2 ani jumatate cand a fost f grav si am stat in spital 3 saptamani. A facut atunci o tona de antibiotice si in final bronhoscopie.
Dupa aceasta internare a inceput sa aiba si weezing si a facut pneumonie in acel an de 6 ori din septembrie pana in martie. De fapt erau crize de astm confundate cu pneumonie fara febra. In fine, in martie am ajuns la un alergolog bun care ne-a dat flixotide si de atunci a mai facut o singura criza cand i-am intrerupt o perioada mare flixotide-ul."
Si revin, in Romania nu se pune diagnosticul de astm la copii sub 6 ani. Nici fetita mea, nici baietelul lui Ary , nici ceilalti copii nu au fost diagnosticati cu astm. Dar cum sa-i spunem ? Nu e astmatic dar raspunde perfect la medicatia de astm.
Eu am constat in perindarile mele pe la medici ca unii mi-au zis "wheezing recurent", altii "bronsita astmatiforma" si doar pneumlogul la care merg in prezent a scris "in observatie cu astm bronsic". De ce ? Pentru ca m-a vazut puternica si resemnata cu diagnosticul. Primul lucru pe care i l-am zis a fost "fetita mea are astm" si da, a fost de acord.
Eu imi doresc ca la copilul tau sa nu fie vorba de astm si poate a fost testat si nu a raspuns la medicatie. Tu stii mai bine.
Pe alta parte, cand vad cate erori medicale se produc in jurul nostru, noi ca parinti trebuie sa ne implicam cat de mult posibil in actul medical.
Eu voi trai multi ani de acum inainte cu sentimentul de culpabilitate ca nu m-am implicat la timp. Am avut incredere in medici mult mai mult decat meritau.
Traiesc cu speranta ca la cel de-al doilea copil nu voi mai face asa greseli, ca voi fi o mama mai buna si mai responsabila.
JARMO spune:
Softurela, sa-ti traiasca pitica si sa fie sanatoasa ! La multi ani si sa aiba parte de o copilarie minunata ! Facem si noi 4 anisori ... pe 28 !
softurela spune:
citat din mesajul lui JARMO Softurela, sa-ti traiasca pitica si sa fie sanatoasa ! La multi ani si sa aiba parte de o copilarie minunata ! Facem si noi 4 anisori ... pe 28 ! |
Multumesc Jarmo de urari !
Din pacate ieri am ajuns acasa prea tarziu, dormea micutza. Abia astept sa intru in prenatal si sa-i dedic tot timpul din lume.
Stiam ca si voi serbati in decembrie. Ti-am zis ca povestea voastra e povestea noastra si coincide chiar si cronologic, doar ca e cu 2 ani inainte :).
Auzi, spuneai la un moment dat ca pana la un an nu ati avut nici o problema si ca toate belele s-au declansat imediat dupa varsta de un an. Exact ca si la noi.
De fapt la noi, a debutat raceala chiar de ziua ei, la cateva ore de la vaccinarea de un an. Probabil a luat un virus de la dispensar care s-a instalat bine merci pe fondul imunitatii scazute de cele 2 vaccinuri (DTP+ROR).
Acum te intreb si pe tine. Crezi ca debutul problemelor are legatura cu vaccinarea de la un an ?
Incerc sa gasesc raspunsuri la toate astea pentru a decide ce e mai bine pentru bebe ce va venii in iunie. Nu as vrea sa-l privez de vaccinuri (au si ele rolul lor) dar in acelasi timp as vrea sa fiu mai precauta in administrarea lor. Caut o cale de mijloc si ma documentez cat de mult pot. Ca sa nu zic ca am gasit niste informatii cum ca ROR-ul poate avea ca reactii adverse si Astmul bronsic. Nu stiu cat e de adevarat.
JARMO spune:
Softurela, eu am nascut in Italia, am locuit 3 ani acolo ( sotului i se propusese o promotie si a acceptat-o , fapt pt. care ne-am mutat). Sincera sa fiu , nu stiu schema vaccinarilor din Romania , insa noi am facut : la 3 luni ,antipolio , antihepatic B si DTP apoi s-au repetat iar toate trei la 5 luni si 1 an .La 15 luni, am facut antimorbillo-rosalia-parotite. Intre timp , i-am mai facut Prevenar , la 7 luni jumate, la 1 an si jumate si la 3 ani jumate .Cand am venit in Franta , pediatra i-a mai facut 2 vaccinuri, insa chiar nu inteleg ce scrie pe carnetul de vaccinari si nici nu-mi amintesc acum . In toamna asta i-am facut si 2 doze de vaccin antigripal ( chiar acum o saptamina i-am facut a 2-a doza ) si stau pe ginduri daca e bine sau nu sa-i fac vaccinul pt. gripa noua , cu toate ca pediatra,imunologul si pneumologul au zis categoric DA .
Starea precara de sanatate a copilului tau eu nu cred ca e ceva legat de vaccin . Noi am facut vaccinarile in 3 reprize pina sa se imbolnaveasca zdravan,am fost in vacante din 3 in 3 luni , cu temperaturi diferite si chiar nu stiu ce sa spun , depinde si de la organism la organism, poate a fost o coincidenta sa se bata cap in cap amindoua odata !
In Italia am avut o pediatra tare nepriceputa ,dupa prima imbolnavire baiatul avea wheezing si respira greu, ajunsesem sa merg zilnic la cabinetul ei iar in final i-am zis ca vreau sa-i fac o radiografie .Temerile mele s-au adeverit, copilul avea pneumonie . O pneumonie tratata superficial si pe care ea o numea mereu " o mica bronsita " .Tin minte ca de la 1 an la 2 ani , mi-a facut vreo 4-5 pneumonii, am fost si la mare cu el , am venit in tara si am fost la Praid ... ajunsesem sa cersesc modalitati de insanatosire , unde auzeam ca e bine pt. sanatatea copilului meu , acolo ma duceam . Nu mi s-a dat nici macar o zi tratament de intretinere . Abia dupa ce am venit in tara si am mers la un pediatru bun, am inceput din ce in ce sa simtim ca suntem copil, ca putem alerga fara sa suieram , sa ridem in hohote fara sa ne fie teama ca tusea se poate instala rapid ... iar acest tratament preventiv il continuam si astazi , fiind sub stricta supraveghere a mai multor medici ( alergolog, imunolog, pneumolog ) , insa mai face din cand in cand cate o criza , mai ales acum cu colectivitatea ...
Sa fim sanatosi cu totii !
Ana_Bercu spune:
cateva vesti.
analizele lui stefan au iesit foarte bune (imunitatea pe care o credeam afectata este in regula, ficat ok, electroforeza ok, singurul care e mai mare ca valoare este VSH care indica o inflamatie puternica). de ce zic ca nu e astm: analizele au indicat de doua ori ca nu e astm si nici nu este alergic. mai mult decat atat, copilul meu nu a reactionat niciodata pozitiv la seretide, flixotide si ventolin (ultimul a fost facut in UPU). parca sunt spray-uri de gura si-atat. ii dau in continuare seretide, motivat de faptul ca reduce inflamatia de la nivelul bronhiilor si in speranta ca nu va mai fi necesar sa ii dau medrol. sigur, sunt constienta ca poate fi vorba, pe viitor, de un teren pentru dezvoltarea astmului.sau cel macar asa sper.
acum problema mea cea mai mare este sa ii usuc secretiile . sincer nu prea stiu cum.
ary, am fost sub observatie pentru corp strain prima data. nu e vorba de asa ceva. spune-mi tu la ce medic mergi?