Incepem scoala-2009-2010(2)

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gabitz78 spune:

buna tuturor.
si noi am facut a mic de mana, dar nu-l face dintr-o bucata.
la mate suntem la 8.si noi avem probleme la compunere/descompunere...sta mult sa se gandeasca.si scrierea nu e punctul lui forte, dar are timp.
in rest, ii place la scoala, isi face temele cu rigurozitate.
we placut tuturor si o saptamana buna.
noi joi mergem in excursie cu scoala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns faby57 spune:

gabitz78,ce departe ati ajuns.ni nici pe 4 nu l-am facut iar literela sapt viitoare.am dat evaluare la mate ,iar marti la ABC-dar.
sa inteleg ca baitul tau are doar 6 ani?de ce nu l-ai mai lasat la gradi?cumse descurca?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nicoleta spune:

Gabi, bravo pentru curajul de a-l da la scoala la 6 ani si un pic! Aici legea zice ca daca la 31 august copilul are 6 ani, merge la scoala! Si bine fac, mi se pare mie. In Ro majoritatea copiilor merg la scoalala 7 ani si ceva, uneori aproape 8, ceea ce mie mi se pare ciudat, fiindca de fapt ei sunt apti de clasa 1, insa un intreg sistem (mama, bunica, vecina, educatoarea) ii considera "prea mici", ii lasa sa mai copilareasca... eu cred ca ei de fapt "pierd" un an. Care cine stie cand le va fi de folos (daca venim in Ro in toamna, Stefan va trece deja in clasa a doua - el are acum 6 ani si 9 luni, sper sa nu fie probleme cu echivalarea, fiindca aici au un sistem mai "altfel" de notare pentru copiii care incep clasa 1 nestiind germana...). Este adevarat ca aici clasa 1 este mai lejera, adevarata "competitie" incepand se zice din clasa a 3-a... In Ro se exagereaza destul de mult cu multe, inca de la inceput, unde mai pui ca majoritatea doamnelor invatatoare dau "tone " de teme acasa, ca sa nu-si dezminta "bunul nume"... copiii mi se pare ca sunt mai obositi...

Stefan nu a trecut inca la 5, dar a invatat 6 litere deja. As incerca sa-l pun sa lucreze si pe caietele de mate din Ro, la scriere mai face semnele grafice de la inceput... insa chiar nu vreau sa oboseasca. Cu caligrafia avem si noi de furca, insa imi aminteste de cineva ...

Nicoleta, mama lui Stefan si a lui Matei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Nicoleta,imi pare rau,sper sa nu te superi,dar te contrazic.Un copil de 6 ani nu face fata la clasa I,la materia predata in Romania,la fel de bine precum un copil de 7 ani.Nu spun in calitate de cadru didactic doar,ci si ca mama de copil care anul trecut la 6 ani facea niste semne grafice de groaza,iar acum diferenta este de la cer la pamant.Are alta putere de concentrare,alta atentie,sta locului in banca,pe cand anul trecut se fataia pe scaunel mai mereu,e mai serioasa...si lista poate sa continue.Ca sa nu mai spun ca la gradinita nu a pierdur deloc anul,au lucrat aceleasi chestii care se fac la mate in prima unitate,la educarea limbajului stia sa desparta in silabe,doar de sunete nu stia.Acum ii vine foarte usor la scoala,se descurca de minune si cred ca un an in plus de gradinita a fost o alegere super -cel putin pentru ea.Poate alte mame au alta parere,eu insa cred ca trebuie sa ii lasam inca un an sa se joace,sa fie liberi,sa nu aiba responsabilitati.Nu stiu cum e scoala in Austria,dar aici stresul e mare inca din clasa I.O aud mereu pe fiica-mea zicand vai,ce va zice doamna daca fac urat,daca gresesc...E un stres pe care totusi la 7 ani il suporta mai bine decat la 6 ani,cand singura grija era sa mearga la gradi .

Mergi la inceput

Eu ma intreb cum de alti copii la 5 ani merg la grupa pregatitoare din cadrul scolii (am o cunostinta al carei copil a mers asa intr-o tara "araba" si nu a avut absolut nicio problema, el fiind cel mai mare dintre copiii de acolo...).

Ideea era ca nu este "vina" copilului, ci a sistemului si partial a celor de acasa. In Romania scoala este mult mai greoaie pentru copii. Daca s-ar schimba asta copiii ar putea sa mearga de la 6 ani fara probleme.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dinubebe spune:

Scoala e asa cum o cere programa. Anul trecut, cand fiica mea era in grupa pregatitoare venise in gradinita un psiholog care - cu acordul parintilor - facea niste teste cu copiii care implinisera varsta de 6 ani, in cadrul unei cercetari la nivel national pentru a se evidentia gradul de pregatire pentru scoala al copiilor de 6 ani si peste. Discutia este veche si in Romania, la nivele inalte, eu imi amintesc ca de vreo doi ani se tot aude fie ca se va incepe scoala de la 6 ani, fie ca se va incepe grupa pregatitoare, dar tot in cadrul scolii. In sfarsit, personal, ca si hapiness sustin ideea de a da copilul la scoala la 7 ani. Pentru ca in conditiile actuale, nu cred ca un copil de 6 ani este pregatit sa faca fata cerintelor invatamantului romanesc. Nu cred si, ca si hapiness, am avut exemplul clar al copiilor mei. Programa de gradinita pregateste copilul pentru scoala, dar a-l pune sa sara peste grupa pregatitoare si sa intre direct in scoala e ca si cum ai face doi ani intr-unul si, sincer, pentru asa ceva cred ca e nevoie de super capacitati. Nu zic, stiu copii care au intrat in clasa I de la 6 ani, dar la cei mai multi dintre ei a fost destul de greu, inclusiv la capitolul disciplina. Iar diferenta dintre puterea lor de concentrare la 6 ani si cea de la 7 este, zic eu, evidenta.
Ca sa revin on-topic, gabitz78, la cifra 8 deja ? Noi abia am ajuns la 4 si la lb. romana am scris "mama". Pe mine m-a surprins, dar am inteles ca si manualele - mama lor de manuale alternative - abordeaza diferit programa si ca exista diferente inclusiv la literele cu care incep. (de altfel, parca am auzit pe cineva zicand ca sunt la "R").

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Loredana - noi suntem la "R". La sunetul "R". Nu am inceput scrierea. Probabil o vom incepe dupa vacanta. Mai avem (in manual) sunetul "Z" apoi "L", test de evaluare si abia apoi literele.
La mate facem exercitii cu cifrele pana la 5. Cred ca pe 6 il facem dupa vacanta, la fel, dupa test de evaluare.
Si eu sunt pro "7 ani la scoala" tinand cont de cat de mult a evoluat fi-mea in pregatitoare si gandindu-ma cat de greu i-ar fi fost anul trecut daca ar fi inceput scoala atunci. Ce-i drept ea e nascuta la sfarsitul lui septembrie deci practic ar fi fost imposibil s-o dau la 6 ani pentru ca as fi dat-o de fapt la 5 ani 11 luni si 2 saptamani.

Nicoleta - e greu de comparat cu alte tari, alte cerinte, alte programe scolare. Stiu si eu tari unde merg la scoala la 5 ani, avem prieteni care si-au dat copilul la scoala la 5 ani si se crucesc la "7 ani clasa I".
Dar stresul scolii in .ro e altul zic eu.

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Mai, nu ma intelegeti gresit, ca noi tot in Ro ne intoarcem. Pe "stresul" asta gratuit sunt eu ofticata, ca de ce trebuie sa ne stresam atata... Si ce manuale incarcate, de programe nu mai zic, nici de unii dascali (mare majoritate se pare)...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Nicoleta ai perfecta dreptate. Din pacate stresul asta este destul de mare si pentru copil si pentru parinti si de multe ori e total aiurea, fara legatura cu invatatura propriu-zisa.

Oricum sunt diferente mari de varsta intre copii dintr-o clasa, unii avand 7 ani si 10 luni si altii 6 ani si 2 luni la inceperea scolii.

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitz78 spune:

seara buna.ca sa raspund la toata lumea...
intr-adevar, se vede diferenta intre copii de 7 ani, unii aproape 8 si copilul meu la capitolul disciplina.recunosc, dar intrebarea mea e alta...copilul meu e mai zvapaiait de fel....imi garanteaza cineva ca la anul nu va mai fi tot asa?hhhmmmm...eu una ma indoiesc.
eu am ales cu buna stiinta sa-l dau la 6 ani, stiind ca s-ar putea sa scrie mai incet, sa fie mai "nedisciplinat" in banca, dar eu zic ca se descurca. Ca si intelect este in graficele celor de 7 ani, poate si peste unii colegi.asa ca....exista avantaje si dezavantaje.
fiecare face cum crede ca e mai bine.
referitor la grupa pregatitoare, stef a facut comasat grupa mare cu grupa pregatitoare.
pupici tuturor.

Mergi la inceput