Fondul clasei/grupei
Raspunsuri - Pagina 5
crismac spune:
La mine in clasa (cls.I)parintii au stabilit sa cotizeze cu 10 lei pe an ( creta , pixuri , creioane, topuri de coli , sapun lichid - 1 sticla - , hartie igienica si 2 prosopele , 2 mingi ) iar banii ii strange si ii cheltuie o mamica . In plus vom alcatui o trusa de prim ajutor pt. ca nu aven cabinet medical ( fasa , rivanol, apa oxigenata si cateva pansamente mici urgo )- doar ca sa fie .
Desi sunt cadru didactic cred ca ar trebui ceruta socoteala pt. sumele alea de 200- 300 RON .
Pe caiete parintii au mai dat separat 58 de lei - asa mult doar pt. ca este cls. I si au nevoie de mai multe caiete . In anii urmatori vor da mai putin .
www.gradinacris.blogspot.com
andrufl spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui gabitza2005 Pai si la noi e noua gradinita, anul acesta este al doilea an de functionare. Anul trecut am inteles ca in afara de mobiler nu aveau de niciunele dar anul asta in loc sa zica gata ne-ati dotat cu strictul necesar ei cer si mai multi bani - ca de pretentiile cresc...nu se mai multumesc cu orice. Din pacate o sala de gradi a fost conceputa pentru 18 copii (la ei in grupa sunt inscrisi 33 la altele si 37) ca asa impun normele europene. In concluzie au 18 scaunele, 18 patuturi si 9 dulapuri de haine (cate doi pe dulap). Am inteles anul trecut, am contribuit dar anul asta cred ca sar calul cu pretentiile (nu luam scaunele de 40Ron luam de 75 de la Ikea= fite) Au fost dotati de primarie cu TV, CD Player, Calculator, covor deci nu sunt lasati chiar de izbeliste, dar in loc sa cumpere cele necesare-au cumparat flori (ghivece), s-a facut parculetul de langa gradi ca de pe alea le vede tot poporul -numai noi parintii stim ce e inauntru. Cu tv-ul nici eu nu sunt de acord deoarece sunt zile in care ii lasa sa se uite in continuu la desene Optionalele se platesc separat (inca nu ne-au zis de carticele de engleza) si ne costa si alea o gramada de bani plus ca nu prea sunt optionale -ar putea sa le zica <impuse>. |
Voi la ce gradinita sunteti? Ce descrii aici, seamana izbitor de mult cu ce se intampla la noi la gradinita. De cand a inceput gradi, am platit cat as fi dat la o particulara. Numai fondul clasei a fost 300 lei, plus n chestii care trebuiesc luate.
makydenis spune:
Mie nu mi se pare corect:
- sa se cumpere mobilier din banii copiilor/parintilor
- grupele/clasele sa fie dotate cu TV, mai ales din banii copiilor/parintilor. Nu consider ca TV-ul face parte din programul educational. Pai daca vreau ca, copilul meu sa se uite la desene animate mai bine il tin acasa, nu? In afara unui casetofon/CD player nu-i gasesc rostul in gradi nuci PC-ului sau altor masinarii electrice.
- mobilierul stricat sa fie inlocuit de cine l-a stricat: toti l-au folosit si doar cu cineva s-a stricat. Asta denota si calitatea proasta a mobilierului daca se strica cu un prescolar. La gradinita la care suntem noi dulapurile au 20 de ani si inca se tin bine, si nimeni nu au cerut nici parinti nici educatoarele sa fie schimbate. DE CE in Romania nu se poate asta?
Si aici se strang bani de fondul grupei pe care le tine o mamica si care contabilizeaza intrarile si iesirile, aprox. 7,5 lei/an, din care se cumpara consumabile, jucarii, se face o excursie/an, se cumpara/pregatesc cadouri pt copii de Mos Neculai, Craciun, Paste, ziua copilului si cu ocaziile astea se cumpara si ceva prajituri si suc pt copii. Si din banii adunati anul trecut au mai si ramas cam 150 RON.
martha78 spune:
Dar ce ziceti daca copilul sta decat 4 ore/zi la gradi, nici macar nu doarme acolo.. si mai trebuie sa dea si 200 lei pt fond
Mie nu prea mi se pare corect
, dar asta e toata lumea tre sa contribuie la fel
Lilia80 spune:
La noi s-a stabilit si anul trecut si anul acesta cate 200 lei.
Eu sunt in comitetul de parinti si pot spune ca toti banii au fost cheltuiti ptr copii. Oricum, eu fiind casiera, am toate bonurile, facturile, chitantele, pe tot ce s-a cumparat exact. Plus o lista facuta in excel unde am bagat toate facturile si bonurile si am facut un total. Iau dosarul la toate sedintele si orice parinte este liber sa il analizeze si chiar sa faca copii daca doreste. Banii au fost cheltuiti anul trecut pe rechizite, caiete, carti, panouri pentru expunerea lucrarilor, scaunele de plastic, cosuri de gunoi, cosuri pentru jucarii, jucarii( educative stabilite de comun acord cu ceilalti parinti) si o casuta de plastic pe care am stabilit cu parintii sa o luam, casetofon, dvd( desi eu personal nu sunt de acord cu TV la gradi, am respectat si opinia celorlalti parinti), etc la capitol materiale necesare ptr activitati.
De asemenea, din pacate, din banii nostri am reparat niste stalpi din grupa, adica i-am cosmetizat ca aratau groaznic.
Anul acesta deja din banii nostri s-a reparat usa de la grupa ca risca sa cada in cap copiilor. Si cred ca ne asteapta si instalatia de lumina la rand.. Asta e sistemul romanesc. Directoarea da din umere, ca nu are bani... Iar noi, ca parinti nu putem sa lasam lucrurile asa, cand e in joc siguranta si armonia copiilor nostri.
In afara de aceasta se dau 10 lei pe luna ptr apa, sapun, servetele, hartie igienica.
Lista cu rechizite necesare pentru un copil e lunga. La o alta gradinita, lista a fost data parintilor sa ia fiecare separat si o mamica mi-a zis ca toate rechizitele au dus-o la aproape 150 lei.
Sunt sigura ca si la scoala, la clasa I daca puneti pe hartie tot ce trebuie luat unui copil pe parcursul anului, se ajunge tot la o suma mare( ma refer la rechizite, caiete, carti)
Tinand cont ca anul acesta nu vom avea de luat atatea lucruri mari ( sunt pe lista niste scaunele de plastic ca s-au mai rupt si inca niste lucruri) , sper sa mai ramana banuti si sa ajunga sa se ia jucarii de Craciun sau ziua Copilului pentru copilasi. O sa vedem.
Cert este ca da, se pot cheltui atatia bani, din pacate asa cum am scris mai sus, apar si cheltuieli imprevizibile si nu putem sa le evitam.
Ceea ce ma deranjeaza insa, la acest subiect, este ca multi parinti isi exprima nemultumirea oriunde numai nu la sedinta. Eu fiind in comitet si mai ales casiera,ma simt cumva vizata, cand aud ca unii parinti din grupa barfesc pe la colturi ca ce se face cu atatia bani. Insa cand suntem la sedinta si eu transmit dosarul de la un parinte la altul, se prefac, ca vaai nu sunt interesati, '' lasati ca avem incredere'' si nici vorba sa se ridice sa intrebe exact ce si cum.
Desi, cel putin in cazul grupei noastre, am incercat sa fim cat mai transparenti cu putinta, asa cum v-am spus.
In plus, stiu ca fondul grupei este o donatie, totusi consider ca daca un parinte doreste sa contribuie la dezvoltarea copilului sau, poate sa o faca. Chiar si cu un fond de 200 lei, daca ar veni sa zica ca da cate 20 lei pe luna tot anul, tot ar fi bine. Dar cand vezi ca se prefac ca au uitat, desi si copilul lor consuma la fel ca si ceilalti copii, mi se pare chiar urat. Consider ca totul poate fi rezolvat, si se pot gasi solutii chiar si pentru o situatie dificila, daca exista comunicare. Din pacate la multi exista indiferenta si ideea ca '' lasa, ce daca eu nu dau, o sa ii gaseasca si lui un creion''
helen75 spune:
Citat : lilia 80 [Ceea ce ma deranjeaza insa, la acest subiect, este ca multi parinti isi exprima nemultumirea oriunde numai nu la sedinta. ] ; scuze, dar nu stiu cum sa fac altfel , ca sa copiez
So, cand copilul era in ultimul an de gadi, dupa cum am mai spus, si cumparasem TV, aparat foto, fete de masa , mese pt copii si pt doamna, perdele cu printese, lustre ,etc... , la una din sedinte educatoarele au cerut o suma de bani ( nu-mi mai amintesc cat). Banii erau pentru faianta ce trebuia pusa la pervaz. Si, ca o mama responsabila, m-a mancat limba si mi-am spus parerea: " In toti cei 4 ani de gradi am cumparat:.alea, alea... dar eu , ca parinte nu vad cu ce s-a imbunatatit procesul de invatamant la grupa. Ce stie copilul meu in plus, ce a invatat daca a avut perdele cu zane, etc? Si cu ce-l ajuta faianta la geamuri? De ce nu se ocupa mai mult de educatia lor , ca sunt in grupa pregatitoare? "
Au fost cativa parinti care au aprobat murmurand, restul au tacut malc.
Si sa va spun ca dupa acea sedinta eram privita cu albul si ca m-a oprit d-na directoare sa-mi spuna ca daca sunt nemultumita pot sa-l mut la alta gradi? Si stiti ce raspuns i-am dat : ca nu-l mut nicaieri , ca bancile si toate ale din banii parintilor au fost cumparate, si ca acum dupa ce s-a vazut cu clasa utilata nu mai are nevoie de noi.
Si ma gandesc , cum noi am putut invata cu perdele albe simple si banci de lemn? Si planse frumoase pe pereti...
Deci, poate de asta parintii nu spun nimic. Eu m-am invatat acum, comentez in gand
, cu sistemul nu te poti bate.
Lilia80 spune:
Cu sistemul te poti bate, eu in cazul tau, as fi mers mai departe, la inspectorat, oriunde si as fi expus situatia, si ce anume ti-a zis directoarea.
Cat despre perdele cu zane si alte lucruri cu care nu erai de acord, mi se pare mai corect ca inainte de o achizitie de genul acesta, sa se discute in sedinta, ce se va cumpara. Poate nu toti parintii sunt de acord si poate nu toti considera util.
E adevarat, ca in Romania( si mai sunt si alte tari) nesimtirea e mare, dar noi trebuie sa incercam sa luptam cu ea.
Eu imi expun mereu punctul de vedere chit ca ultima data am enervat-o pe directoare si chiar daca pe urma sunt privita mai urat. Noroc ca directoarea noastra, desi, nu face mare lucru ptr blocul nostru, stie sa le zica din vorbe si nu a vorbit urat nici nu ne-a amenintat.
Si azi avem sedinta la directoare cu comitetele de parinti ale grupelor. Deja am pregatita lista de lucruri pe care o am de spus si o sa o spun, pentru ca este dreptul meu si pentru ca prefer sa spun direct ce gandesc, decat sa vorbesc pe la colturi. Ca se va rezolva sau nu, deja e alta problema..
dinubebe spune:
Putini sunt cei care au "curajul" de a se lupta cu sistemul, tocmai pentru ca exista teama de represalii, si uneori ele chiar sunt puse in practica.
Da, si eu sunt sufocata pana in gat de lipsa de raspundere a parintilor, care prefera sa abordeze subiectele pe bisericute, in loc sa ia cuvantul in sedinta cu parintii. Din pacate, asta se intampla cam peste tot, si este extrem de jenant, pentru ca dovedeste incapacitatea unui parinte de a-si sustine in mod public punctul de vedere. Am intalnit asta si in gradinita, unde am fost 4 ani de zile presedinte al comitetului de parinti pe unitate, dar o vad si la scoala, unde s-au iscat discutii "pe margine" si pentru 10 lei fondul clasei anual (!!!)
Asa ca, daca alti parinti nu au indrazneala sa vorbeasca, se poate intampla ca in sedinta sa se trezeasca vreo doua mame bezmetice, care vin cu tot felul de propuneri fanteziste (de genul perdelelor cu printese sau al scaunelelor de la Ikea povestite aici).
Nu am nici cea mai mica indoiala ca toti banii sunt justificabili cu facturi, chitante, bonuri fiscale, etc. Dar problema nu este justificarea lor, sunt convinsa ca si daca s-ar cere 50 milioane de copil tot s-ar gasi chestii de cumparat numai in interesul copiilor, problema eu o vad in faptul ca nu toate cheltuielile sunt absolut necesare si urgente. Si aici eu vad in primul rand responsabilitatea educatoarei, care ar trebui sa fixeze o limita de bun simt, accesibila oricarui tip de buget, temperand in acest fel fanteziile vreunei mamici prea entuziaste. Din pacate, insa, o stiu si eu prea bine, educatoarele, dragele de ele, (vorbesc de ele pentru ca in special la gradinita se petrec asa povesti) sunt intr-o mare competitie intre ele; cine are parinti mai generosi, cine are dotarea cea mai buna, cine are peretii cei mai colorati, cine... cine...daca se mai nimereste si vreun cerc pedagogic, atunci vai si amar de buzunarele parintilor..
Am vazut aici tot felul de nazbatii pentru care s-au solicitat bani parintilor, frizand realmente chiar si cea mai mica doza de bun simt. De ce ? Pentru ca tot noi, parintii, le-am dat dreptul sa isi bage mana pana la coate in buzunarele noastre. Si cum am facut asta? IN primul rand tacand si neluand atitudine.
Lilia, sunt convinsa ca totul a fost perfect justificat de documente, dar vreau sa te rog sa te gandesti cate din cheltuielile astea ar fi fost absolut necesare. Imi mentin ideea ca o suma care se ridica peste 100 de lei - si asta incarcat, la fondul grupei/clasei pe an este deja exagerata si eu, personal, m-as opune radical. Uitati-va la gradinitele de la sate - de ce credeti ca acolo nu sunt cerinte asa mari ? Nu e acelasi proces de invatamant ? Nu e si acolo aceeasi programa? Si inca ceva: daca intr-un an se fac investitii cu banii parintilor - mobilier, aparatura, parchet laminat, corpuri de iluminat, usi, jaluzele verticale, etc. ar fi de asteptat ca toate astea sa fie suficiente si sa reziste, dar surpriza e ca an de an apar tot felul de nevoi, ca sa nu mai zic ca eu am avut surpriza sa constat ca, in sala unde a fost fetita mea 4 ani de zile, si unde acum era grupa mica, anul acesta nu mai era aproape nimic. Nici macar covorul. Mi-a fost si sila cand am auzit raspunsul educatoarei : s-au pierdut, sa vedem ce vom reusi sa facem anul acesta cu ajutorul parintilor.
Pai cum sa nu...
M-am intins ca pomana tiganeasca, dar tare ma doare subiectul asta.Haideti, va rog, sa nu-l mai lasam sa ne usture asa de tare.
Va doresc numai bine. Loredana
liliac1 spune:
Din pacate, majoritatea dintre noi avem dreptate dar din cauza sistemului ticalosit si a modului in care ne sunt "privati" copilasii de obiectivism, inchidem ochii si dam banii.
Principalul motiv pentru care o facem este: "sa nu sufere copilul"
Eu am facut parte la un moment dat dintre cei care au zis: STOP!!! Am facut-o la sf grupei mici cand am cerut REZULTATE!!! Sa vad si eu dupa ce programa au lucrat, sa mi se dea o fisa de evaluare, sa mi se descrie sfera de interese ale copilului..ceva, cateva cuvinte. Nu va pot povesti cu cata aroganta am fost tratata...ca deh, am prea multe pretentii de la un copil de 4 ani.
Atunci am luat cele caiete speciale pe care dadusem o gramada de bani...si rasfoindu-le am descoperit ca din 30 de lucrari erau rezolvate vreo 2-3. Intreband de ce...mi se da raspunsul: Doamna, noi lucram pe fise...caietele sunt pentru "completare". Ce completare, frate???? Copilul meu nu stia nik.
Aveam o cutie de creioane utilizate pe care nu ma induram sa le arunc...dar erau asa...nu mai lungi de un deget de-al meu. Ma hotarasem sa le dau unui copil nevoias. Avea fii-mea lacrimi in ochi...ca de ce sa le dau, ca alea-s creioane ca la gradi.
Am luat la un mom dat firul cheltuielilor si-am descoperit ca doamna facea cumparaturi de la o anumita librarie. Cu greu am gasit o "filiera" ca sa aflu de ce tocmai de-acolo
si m-am ingrozit cand am aflat ca erau "mana-n mana" si toate bonurile neridicate de clienti...erau inmanate doamnei!!
La sedinta din grupa mijlocie...am cerut seriozitate si justificarea banilor. Vreti sa va spun ca al meu copil a fost pur si simplu terorizat??? Vreti sa stiti ca o batea din orice pozitie o prindea si ca fisele le facea fara niciun spirjin din partea doamnelor ?? Vreti sa stiti prin ce an de cosmar am trecut??? Si asta pentru ca am cerut IN SEDINTA sa fie mai atente cu banii si sa nu mai mearga la libraria X unde au preturi muuult mai mari ca in alte parti plus alte discutii pe tema asta.
Vreti sa stiti ce se intampla daca te opui sistemului??? Eu nu mai vreau ![]()
Vreti sa stiti ca directorii/inspectorii nu fac nimic?? Ca trebuie sa le aduci "probe"?!
Am mutat copilul (cu greu) la o alta gradinita. Acum e linistita, banii nu curg pe garla, activitatile sunt activitati, se poate discuta la orice nivel (ingrijitoare, educatoare, directoare).
Cred ca in mare parte de-asta suntem de acord sa reparam tavane, grinzi, sistemul de iluminat, usi, wc-uri si alte chestii care tin strict de administrator/director.
Liliana,
Andra-Maria (29.09.2003) &
cu
Radu-Mihai 39+
Fii asa cum simti si se va vedea in tot ce faci!
gabitza2005 spune:
Am fost in vizita la fosta mea educatoare -intr-un sat uitat de lume- si am discutat cu ea despre problemele din capitala. A ramas socata de sumele pe care le platim, acolo nu indrazneste sa ceara nici macar un leu parintilor. Le face o lista la inceput de an cu rechizite (culori, acuarele , plastilina, lipici si cateva caiete) si fiecare copil le are intr-un saculet. Apa beau de la fantana (chiar e buna), fiecare copil are prosopel de acasa si hartia igienica e cumparata de gradinita. Cam asta e tot si nu va povestesc cat de isteti erau copii si cat de implicati in lectia din ziua aceea.
Nu au televizor...nici macar casetofon ...le spune ea povesti .
Parintii din zona sunt foarte multumiti deoarece copii care au mers la oras la scoala au fost laudati ca sunt foarte bine pregatiti.
Deci se poate si altfel.