*Cozonacei de noiembrie-decembrie 2008 (75)*

Raspunsuri - Pagina 22

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mamiseli_11 spune:

Si eu am gasit-o pe Miruna ca rodea la papucii cu care fusese pe afara taica'su. Dar faptul era deja consumat. I-am luat papucul din mana, i-am distras atentia cu o jucarie si gata. Ce sa ma mai agit ca deja halise microbii.

Mihaela de Miruna Cosmina (13.11.2008)

Pozele mele

Mirunica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elilov3 spune:

ralukutz vin si eu si intaresc cele spuse de tine la baieti se practica taierea motului, iar la fete ruptul turtei...imi pare rau sa aud de problemele de sanaate imp este sa il ti in frau si va fi bine....oricum sanatate multa
anes da 'calitatea' asta a mostenit.o de la tati si ionu zici ca are peste 30-35 de ani si el are decat 28...toti cand am nascut ma intrebau pe mine ca, care este diferenta intre noi 10-15 ani le ziceam no 1 an ei tampi poftim...deh imbatraneste rapit ...vazut si ei eu baiatul frumos .off ce repede cresc
MAI multe aici despre mot
Taierea motului Obicei respectat din mosi stramosi, taierea motului se practica pe toate meleagurile tarii noastre, diferentele de la zona la zona fiind foarte mici.

Se practica la un an de la nasterea copilului in mod obisnuit, dar si la trei ani sau chiar la cinci, obligatoriu insa in an cu numar fara sot.

Motul se taie baietilor, iar la fete rareori, cum doresc parintii deoarece asta implica cel putin o masa de pranz, dupa cat de instarita este familia. In unele zone ale tarii deasupra capului fetitelor se rupe turta.

Se obisnuieste insa sa se dea o petrecere la care sunt invitati pe langa nasii copilului si rude si vecinii sau cei apropiati, intocmai ca la botez cu bucate alese cum sunt supa, fruptura, cozonacul.

In unele locuri se mai practica taiatul motului acasa la nas, caruia i se aduce asa-numitul „plocon”, un dar constand dintr-un vitel, o oaie sau pasari.

Nasul trebuie sa dea copilului cadou ori un animal ori bani sau ambele.

Copilul, imbracat in haine primite cadou de la nas, este pus pe o perna care se daruieste mai apoi de mama nasei ori pe o galeata cu apa pe care se pun trei colaci mari.

Ca sa nu se imbolnaveasca se zice ca cel mic trebuie legat la ochi ca sa nu vada cand i se taie motul.

De funda cu care este legat la ochi se prinde la capat un banut pentru noroc.

Se zice ca pana la taiatul motului nu se ia deloc din parul copilului care in acea zi este impletit cu funda albastra la baiat si rosie la fata.

Cu o foarfeca sau un briceag nasul taie motul si intreaba: „De ce ti-e motul, finule?” la care cei de fata raspund: „De noroc si sanatate si de o oaie cu lapte”.

Motul taiat se pastreaza ca amintire laolalta cu lumanarea de la botez si se arata copilului cand acesta implineste sapte ani dupa care se ingroapa la radacina unui pom fructifer. Unii parinti prefera sa pastreze motul taiat in forma de cruce pe un banut cu o picatura de ceara.

Sau se mai obisnuieste ca motul sa fie ingropat in ziua taierii motului intr-un lan de grau, ca parul celui mic sa fie bogat.

Un alt obicei la taierea motului este sa se puna diferite obiecte pe o tava in fata copilului, cum ar fi: carte, creion, paine, carbune, cosmetice, lana si pamant si este lasat sa aleaga de trei ori cate un obiect. Ce va alege arata la ce va avea noroc in viata.

Indiferent de zona si de varietatea obiceiurilor, esenta e aceeasi. Taierea motului este un prilej de bucurie si veselie pentru familia celui mic, pentru parintii spirituali ai copilului adica nasii si pentru toti cei apropiati acestora.
daca sunteti in dubii cum se face bagati pe youtube taierea motului si vedeti diferite obiceiuri si interpretari

"Cand uiti de propriile tale defecte devi mandru." Democrit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nebunica-zapacica spune:

In sfarsit mai apuc si eu sa mai scriu..noi suntem pana la gat in bagaje, impachetat, sortat..la inceputul lunii octombrie ne mutam si avem atatea de facut..cam din scurt s-a intamplat totul, dar macar am gasit in sfarsit un apartament frumos asa ca..treaba multa

Am citit de cozonaceii si mamicile bolnavioare..sper ca totul e bine, ca toata lumea s-a insanatosit sa treaca.

Despre mot..si la noi e obiceiul asta, dar nu are nici o legatura cu religia, e doar un alt moment in care se aduna familia si se bucura de prima aniversare a copilului.
Uitati www.tusiromania.ro/pages/posts/taierea-motului2841.php" target="_blank">aici si aici niste info despre acest obicei.

Isaelena

Pupam cozonacimea, ma intorc la cutiile mele pana nu se trezeste Victor.

fericita de Victor Nicolas (15.11.2008)

Nasterea cozonacelului nostru iubit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lauramiron spune:

Cami, in primul rand la 3 ani ar cam trebui sa-l faca parintii sa inteleaga anumite lucruri, fara sa se lase cu istericale. In fine....eu as merge pe varianta lui Mamiseli, adica cu 2 randuri de lumanari, explicat copilului (parintii!!) ca prima lumanare o sufla Alexandra, iar apoi el poate sufla muuulte lumanari (ii aratati cateva lumanarele pe care apoi pe puneti pe tort). Ea una, dar prima....iar el muuuulte

M-am distrat si eu de bebele dansator, nu-mi dau seama daca e trucaj sau nu, oricum e haios.
Si eu stiu de obiceiul cu taiatul motului de catre nasi, insa mai mult in Moldova....in Ardeal am observat ca nu e chiar la fel, la Rebeca i-am facut doar petrecerea, cu tavita cu obiecte in fata, fara sa-i tai efectiv din par La Caterina vom proceda la fel, adica daca nasii nu si-au exprimat dorinta sa le ciunteasca din par, atunci nici eu nu zic nimik

Impachetez de zor ca plecam la munte Doar ca avem, dom'le, o bafta, ceva de groaza....anunta ploi si frig, deci vom sta in cabana la caldurica focului

Weekend cat mai placut va doresc, fara virusi nepoftiti

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otiliav spune:

Eu nu m-am agitat cu motul Anei. Nasii au dat o masa, i-au pus o fundita si l-au taiat, plus turta rupta. Normal ca e rost de petrecut si de amuzament cu alesul obiectelor de pe tava. Noi le-am pus din nousi fix in aceeasi ordine le-a luat, parca pix, chei, bani. Dar copilul ia ce pun adultii pe tava.
Cami, Malinas, de ce va agitati sa fie fara albus? Parca dupa un an au voie, asa ca numai bine sa incepeti cu albusul.
Eu am testat-o la albus si nu are nimic. Saptamana trecuta a furat niste placinta cu mere, n-am avut nici o grija.

Mami de Ana Maria(18.12.2004) si Elisa Andreea (09.12.2008) Povestea nasterii celor doua gogosele sagetele
Pozele noastre

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns malinas spune:

Citat:
citat din mesajul lui Otiliav
Cami, Malinas, de ce va agitati sa fie fara albus? Parca dupa un an au voie, asa ca numai bine sa incepeti cu albusul.
Eu am testat-o la albus si nu are nimic. Saptamana trecuta a furat niste placinta cu mere, n-am avut nici o grija.

eu ma cramponez mai mult sau mai putin.Lui David i-am dat deja cous-cous facut cu ou intreg, dar vor fi bebelusi mai mici de un an care sigur nu mananca albus si mi-as dori ca toti copilasii sa guste din prajitura-tort.

_
[red]
Alina, mama de bebe David (10 noiembrie 2008)
poze

Povestea povestilor

6 luni si 10 zile,68 de cm si 8100 gr. 8 luni, 74 de cm si 9100gr. 9 luni, 75 de cm si 9300gr. 10 luni, 76 de cm si 9700gr

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ralukutzza spune:

Mamiseli si Eli cate o pentru voi si un pentru Mirunica si Dimitrie...multumesc de urari si incurajari.
Daca tot am avut mai mult timp astazi v-am pus cateva poze cu Bia la mare si la munte.

http://picasaweb.google.com/ralucamihaela.marin/BiancaInVacantaLaMareSiLaMunte8Luni#

Ralucutza mami de Andra-Bianca
DN 26.12.2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicus spune:

Frumoase poze... Sa va traiasca printesa cea dragalasa. Ce cocheta este ea imbracata in multe ipostaze. Felicitari pentru cozanacica cea dragalasa.

Citat:
citat din mesajul lui Ralukutzza

Mamiseli si Eli cate o pentru voi si un pentru Mirunica si Dimitrie...multumesc de urari si incurajari.
Daca tot am avut mai mult timp astazi v-am pus cateva poze cu Bia la mare si la munte.

http://picasaweb.google.com/ralucamihaela.marin/BiancaInVacantaLaMareSiLaMunte8Luni#

Ralucutza mami de Andra-Bianca
DN 26.12.2008

Printesa noastra dulce Ana (15.12.2008)
pozele mele
Povestea nasterii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amalia spune:

Buna mamicutelor!

Isaelena LA MULTI ANI si multa sanatate! Sa ai o aniversare frumoasa si sa te bucuri de cei dragi tie!

Mamiseli ma bucur ca e bine Mirunica acum!Super ca ai avut vizite cu care s-o tii ocupata! Pe mine asta m-a omorat cat a facut Luca rubeola..statul in casa singuri.
Eli imi pare rau ca ai asa experiente cu soacra! La cum se poarta....greu de dat un sfat pacifist. Sa-ti traiasca Dimitrie, ca tare mare si frumos s-a facut!
Ralucutzza multa sanatate! Imi pare rau de asa diagnostic! Am vazut pozele cu dulceata de Bianca...iti vine s-o papi! Frumoasa foc, zambareata si fotogenica! Sa va traiasca si sa va bucurati de ea!
Otilia foaaarte draguta poza cu cele 3 splendori in roz! Au dreptate fetele, iti seamana teribil mandrele. Ca sa nu mai zic ca in poza de cand era Ana mica, puteam sa jur ca e Elisa. Pupici dulci la printesele frumoase si cuminti!
Monicus felicitari penrtu cei 8 dintisori! Sa iasa de acum incolo fara probleme!
Anes pup smecheria mica! Tare scump mai este!

Noi suntem tot virusati...eu cu David. Ne curge nasul, ne doare gatul si capul. Uf, greu si pentru mine ca ma tot chinui sa ma feresc de Luca...dar nu-mi iese...greu si pentru el ca l-am rugat sa stea in casa, sa nu iasa in parc la copii..
Deh, viroze pacatoase, dar le dam noi de capat ca deja ne chinuie de cateva zile si si-au cam facut damblaua...acum ar trebui sa ne lase.
Mishunila al meu mic e in verva cu mersul. Ma ameteste prin parc de o manuta. Isi schimba traiectoria in 2 secunde, se intoarce din drum, culege tot de pe jos...daaar bafta mea ca rar duce la gura de afara. Sper sa-l tina.

poze cu minunile mele

Ami, mamica lui David Alexandru (26 iulie 2001) scolar de clasa a 2-a
si Luca Gabriel (31 octombrie 2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anes spune:

eli, eu zic ca Dimitrie seamana mai mult cu tine. Despre Ionu...din cauza parului alb care i-a aparut de tanar, are lumea impresia ca este mai in varsta! Dar nu parul este totul la o fizionomie, mai ales la barbati, care sunt mai sexi grizonati!
Remus pare mai mare decat varsta cronologica si seamana bucatica taiata cu taica-su, caruia nu ii dai 35 de ani (sau ii dai )!

Ami, sanatate multa! Of, pe voi va iau pe rand "boalele" astea!! He,he, ai noroc cu Luca pt. ca nu duce imediat la gura, al meu testeaza tot cu gura, de aia va si intrebam mai inainte daca la mare nu bagau nisip!

mamiseli,

Ralucutza, Bianca este bucatica din tati! O scumpa! Frumoase poze!

Cu motul...eu nu ma stresez deloc, mai ales ca nu sunt genul hipertraditionalist! Nici la nunta nu am dansat gaina si mai stiu eu ce! Dar ca o amintire si un prilej de intalnire cu prietenii, vom organiza si noi ceva in sensul asta!

http://community.webshots.com/user/annes06

Mami de Remus , o minune!(10.10.2008)

Mergi la inceput