cum s-a format aerul?
va rog frumos, stiti cum sa raspundeti la intrebarea asta?
vine dupa un lung sir de "cum s-a format ...?"
dar la "cum s-a format aerul?" nu m-am priceput sa raspund.
nu de ce, din ce etc ...
in prima faza am raspuns sincer ca nu stiu si ca o sa incerc sa gasesc un raspuns.
citi ani are curiosul? 5 spre 6
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
Raspunsuri
Tisina spune:
Am si eu o intrebare "tare": "de unde vine viata?"
Si vrem explicatii stiintifice, nu asa...
Acelasi raspuns i-am dat si eu, ca am nevoie sa ma gandesc si sa formulez un raspuns clar (dar mi-e tare greu). Aceeasi varsta ca si "curiosul" lui buli
Astept si eu sugestii
sirimie spune:
aerul s-a format cind s-au ciocnit corpuri ceresti si s-a format pamintul
viata a aparut in ocean, primul animal a fost ca o meduza capabil sa se hraneasca si sa miste
al meu inca nu ma intreaba din astea, eu abia astept
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)
Am blog si poze in album
Diferenta intre cum este si cum ar trebui sa fie
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
anya spune:
Cam de pe la 5 ani i-am dat raspunsurile stiintifice (evident simplicate). Aerul e format din niste gaze, in special azot, oxigen si dioxid de carbon. Azotul nu face nimic special, oxigenul e cel pe care il folosim noi cand respiram si dioxidul cel pe care il scoatem afara. Plantele - invers. Asa ca trebuie sa avem grija de plante ca sa avem ce respira. A trebuit sa explic si cum se transporta oxigenul prin sange, si la ce foloseste, de la globulele rosii am trecut la cele albe ca niste soldatei care ne apara de microbi si atunci cand se lupta facem febra....Oricum dai din una in alta, asa ca va trebui sa apelezi la atlas, sau net.
Cand a aparut atmosfera/aerul - am folosit creerea planetei, a galaxiei...evidet a asociat cu filmul Transformers unde zice de "CUB" (in mintea lui e o combinatie de cub cu explozia initiala)...
Acum, la 6 ani si jumatate l-am auzit discutand cu fratiorul mai mic, de 4 ani, despre portaluri. L-am intrebat ce este un portal si a zis ca e o poarta catre alta dimensiune. Ce e o dimensiune? il intreb. O alta lume - adica ori o alta planeta sau poate dimensiunea mortii....
Cu viata - e buna varianta cu "viata a aparut in apa" in oceanul de "pe vremuri" si era o meduza mica, mica. Cu timpul a mai crescut, a mai evoluat....In plus viata poate exista si pe alte planete unde tot asa...
buli spune:
multumesc
da, buna ideea cu atasarea explicatiilor de aparitia pamintului in general. eu ma gindeam la varianta simplificata, orientata numai pe atmosfera, care clar nu mergea.
am gasit aici http://ro.wikipedia.org/wiki/Pamant#Istoria explicat fain
carolinah spune:
Hm, eu am aici alta problema: sotul meu e f religios, eu sunt mai stiintifica, niciodata nu stiu ce raspuns sa dau ca sa nu confuzez copiii... De genul, fata cea mare zice ca ne tragem din maimuta, taica-su ii spune ca nu, ne-a facut Dumnezeu, urmeaza cu Adam Eva etc, fata zice ca ce, aia erau maimute....
Asa ca mie mi-e mai greu sa gasesc o combinatie de cele 2! Voi cum faceti asta, in cazul in care sunteti credinciosi, evident!
buli spune:
Citat: |
citat din mesajul lui carolinah Hm, eu am aici alta problema: sotul meu e f religios, eu sunt mai stiintifica, niciodata nu stiu ce raspuns sa dau ca sa nu confuzez copiii... De genul, fata cea mare zice ca ne tragem din maimuta, taica-su ii spune ca nu, ne-a facut Dumnezeu, urmeaza cu Adam Eva etc, fata zice ca ce, aia erau maimute.... Asa ca mie mi-e mai greu sa gasesc o combinatie de cele 2! Voi cum faceti asta, in cazul in care sunteti credinciosi, evident! Caro |
daca ar fi sa-l citez pe Steinhart as zice asa: "cei care cred in teoria evolutionista chiar se trag din maimuta, pe ceilalti i-a creat Dumnezeu"
iulia_b spune:
Eu le-am spus ca unii oameni cred ca lumea a fost creata de Dumnezeu si ca altii cred ca oamenii au ca stramos un animal care seamana cu maimuta.Noi nu suntem credinciosi si am incercat sa mergem pe varianta stiintifica dar le-am spus si de cea religioasa. Vor alege ei explicatia care le convine.
anya spune:
Era o mamica pe aici (am citit postarea zilele trecute si am ras cu lacrimi) care zicea de copilul ei de vre-o 6 ani pasionat de astronomie. Vine bunica, religioasa, si ii explica de Dumnezeu. Duma cateva minute apare copilul cu atlasul: Buni, si unde ziceai ca sta Dumnezeu? Mai pe langa Marte sau pe la Pluto?
In cazul in care sunt pareri diferite (despre evolutie, despre religie...) poti folosi varianta:
Unii oameni cred ca omul se trage din maimuta (au fost gasite oase, lalalala -toata povestea) iar alti oameni cred ca oamenii au fost facuti de Dumnezeu (pentru asta nu exista dovezi). Oricum nimeni nu stie sigur. Pe masura ce o sa cresti vei citi si despre una si despre cealalta varianta si iti vei forma parerea ta.
Eu cam asa am tratat explicatiile referitoare la moarte. Corpul putrezeste la cimitir (unii oameni sunt incinerati) iar sufletul nu se stie daca exista. Unii cred ca da si se duce la Dumnezeul fiecarui popor, altii cred ca nu si atunci nu ramane decat in inimile si amintirea celor din jur (ceea ce e cel mai important lucru). Cu religia la fel: unii oameni cred ca exista un Dumnezeu si il numesc in diferite moduri, unii cred ca exista mai multi zei, iar altii nu cred ca exista asa ceva. Foarte sigur nu stie nimeni.
Nu stiu cat am fost de clara, sper ca i prins ideea. E clar ca nu puteti spune copilului ca numai tata (sau mama) are dreptate.
xenocid spune:
Atmosfera primordiala a Pamantului a fost formata in urma activitatii primilor vulcani.
Apoi a aparut viata care a inceput sa consume ce au aruncat vulcanii si sa'si arunce in atmosfera propriile dejectii: oxigenul. Intre timp o o doua generatie de vietuitoare a invatat sa metabolizeze excretiile primei si a sfarsit prin a cuceri Pamantul.
Pe scurt: in prezent inhalam oceanul de rahat produs de primele forme de viata de pe Pamant
Nu va puteti imagina cat de distractiva e povestea asta.
buli spune:
o, Xeno, chiar te asteptam pe aici
te rog, poti detalia putin?
sau macar trimite-ma undeva unde sa citesc.
dat fiind faptul ca sintem in "epoca vulcanilor", banui ca imi vor fi cerute muuuulte detalii si ca va fi o explicatie deosebit de agreata
ps - cumva stiti daca broastele testoase au avut vreun rol deosebit?
ps - Domnu' Xeno, multumesc!