Piticodrom Festiv de Sept - Oct 2005 (223)
Raspunsuri - Pagina 13
alinam spune:
merci Dana!
Si totusi imi zice si mie cineva cum se zice in engleza la masina de paine??? ca eu nu am gasit
, nu de alta, da sa invete copilul corect!
edit: ca am gasit: bread machine![]()
Ioana75 spune:
Alina, ma bucur ca a fost laudat Vlad la gradi, si ca e atras de cuvintele in engleza
. Nici Mirunei nu-i place galagia, la petreceri se retrage cand se canta La multi ani (a spus ca vrea sa-i cantam in soapta
), la circ nu vrea tot pe motiv de galagie, etc. Sanatate, sa-i treaca repede gatul.
Mihaela, cred ca l-am auzit pe seful tau urland
.
locca spune:
La multi ani Maria si Iosua si la multi ani si sarbatoritilor din ultimul timp pe care nu am apucat sa-i urez la timp! 
Ce bine ca a iesit soarele, mai aveam nitelus de tot pana la depresie.
Vin si eu la intalnire, fara copii va rog
, adica fara ai mei ... daca nu reactionez pe aici si stabiliti ceva ma trageti si pe mine de atentie pe mess sau tel?
Matei a pus somnul de dupa-amiaza in cui. De mai bine de o saptamana nu mai doarme. Inca e bine ca seara pica de somn devreme, dar nu stiu cat dureaza perioada asta. Iar Clara tot imi da treziri fara numar pe noapte.
cge spune:
Alina, cred ca e "breadmaker" masina de paine.
Ma bucur ca Vlad invata engleza.
Cristina,
mama lui Victor 07.01.2000 si a Ancai 16.09.2005
miana spune:
Mersi Ioana de pm, dar din pacate nu l-am primit. Pacat ca adminii astia nu ma iau si pe mine in seama. Asta ca scriu rar pe forum.
Si Sara face combinatii haioase de cuvinte mai ales romano-olandeze, iar cateodata adauga la cuvintele in olandeza articolul hotarat din romaneste. plus ca la cuvintele care incep cu litera a le pune un h sau un n inainte: naiurt, narici etc.
Ce vroiam sa va intreb. Stiti cumva unde as putea gasi cd-uri cu povesti din fonoteca de aur a Radioului? era mai demult un site pe aici, fantastic, dar nu l-am copiat si l-a sters cine il pusese. erau interpretate de actori.
La multi ani copiilor care se serbeaza zilele astea!
dana_lucia spune:
Buna dimineata piticodrom!
"La multi ani!" aniversatilor zilei: Alexandra, Gabriel, Darius Alexe, Brianna-Cristiana !

Va dorim o zi buna si salutari de la noi!
Dana Lucia si scolarul Alberto
Ioana75 spune:
La multi ani Mihai, Cristian si Miki pentru azi, si Alexandra, Gabriel, Darius si Brianna pentru ieri!
Ioana, mama Mirunei si a Smarandei
dana_lucia spune:
Buna dimineata piticodrom!
"La multi ani!" aniversatilor zilei: Mihai, Cristian, Miki

Va salutam si va dorim o zi buna!
Dana Lucia si scolarul Alberto
godzila spune:
Salutare piticodrom.
Spun La Multi Ani, tuturor sarbatoritilor din aceasta luna.
Fetelor cu un mare of va abordez. Mai sunt copii in piticodrom care folosesc pampers? Se implineste aproape 1 an de cand Iulia a renuntat sa mai faca la olita cand doarme...a facut-o o perioada scurta si apoi gata...tare mi-e frica de diagnosticul de enurezis nocturn. Am tot incercat pe net sa gasesc raspunsuri la anumite intrebari dar informatiile sunt putine si contradictorii. Nu stiu zau pe ce drum sa o apuc...o sa incep cu niste investigatii medicale pt a elimina din cauze...ma tot framant ca am gresit eu pe undeva...tare sunt in butoi.
tangerine spune:
salutare
kristinutza, merci pentru informatiile despre ateneu si despre pontul cu hotelul din tarlungeni; arata foarte bine si cred ca o sa mergem si noi acolo; succes lui Radu la noua gradinita
ca sa ma laud asa un pic, Maria stie cifrele si literele si am descoperit din intamplare ca stie sa scrie majoritatea literelor; bine intr-un fel in care n-ai putea ghici cand incepe ce litera o sa faca, dar finalul e multumitor de apropiat de realitate
Ca sa raspund lui miflore, Maria merge la cam multe optionale la gradinita, dar avand in vedere ca sunt 30 de min, cu colegii pe care ii cunoaste, nu presupun deplasare decat de la un etaj la altul si in plus ii plac, deocamdata cred ca e ok; merge la: balet, mindlab si karate (asta fiind si ordinea preferintelor ei); in timpul liber mai mergem la calarie si la bazin dar pentru balaceala nu inot
Vera,am studiat mai demult pe internet subiectul enurezis notcurn si din lecturile in limba engleza s-au desprins urmatoarele concluzii:
- nu e chiar asa de neobisnuit; 20% din copii pana in 5 ani il prezinta (nu stiu daca doar in US sau la nivel global)
- e influentat clar de factori genetici (daca au existat chiar si rude mai indepartate cu probleme)
- doar o mica parte din copii nu depasesc problema in mod spontan (era undeva la 1% si mai erau un praguri critice pe varsta parca incepand de la 12 ani-nu mai retin exact, dar daca cauti ai sa vezi ca peste tot sunt aceleasi informatii)
- copilul renunta in mod spontan la chestia asta cand e pregatit (am citit relatari cu renuntari spontane si la 12 ani)
- nu se cunosc cauzele practic
- exista niste dispozitive funny pentru a incerca crearea comportamentului reflex: niste senzori de chilotel care bipaie cand copilul incepe sa faca; copilul se trezeste si termina la olita/wc; sunt si niste medicamente dar care au efect doar pe durata administrarii; mai e o metoda de trezit copilul la ore fixe noaptea (cu ceas) si dus la toaleta, dar nu pare sa ajute formarea comportamentului reflex; se mai recomanda limitarea lichidelor la culcare, dar asta e destul de sadic si din nou fara efect pentru ca e vorba de lipsa de control nu de lipsa de "spatiu de stocaj" neaparat (opinia mea)
- abordarea recomandata este cu rabdare si fara certarea copilului; se pare ca copilul nu are control asupra acestui lucru (creierul nu e maturizat suficient sa controleze procesul sau copilul doarme foarte adanc si nu realizeaza ce se intampla)
Acum experienta mea personala:
- cred ca "accidentele" au avut o cauza psihica, in cazul nostru asociata fie cu evenimentul concret al aparitiei fratiorului fie cu frustarea venita din perceptia ca nu ii acord suficienta atentie
- in plus, dormitul foarte profund, faptul ca o deranjeaza foarte tare sa se trezeasca, oboseala foarte mare mai sunt alti factori
- cum am procedat: i-am repetat ca o iubim, indiferent ce se intampla; mi-am facut timp si am facut activitati speciale doar cu ea; i-am explicat cum se stocheaza pipi in vezica si ca atunci cand vezica se umple trebuie golita; nu uitam seara inainte de culcare sa facem pipi de fiecare data; cand s-a intamplat accidentul, i-am spus ca este in regula, am incercat si am reusit sa am o atitudine relaxata si ne-critica, si am felicitat-o de fiecare data cand reusea sa se trezeasca, chiar daca nu reusea sa faca si la wc; nu i-am pus pampers, are si acum o aparatoare pentru saltea; am incercat si cu trezitul noaptea pentru pipi, dar nu la o ora fixa; uneori a mers pentru ca chiar avea nevoie, alteori a refuzat ferm; am renuntat destul de repede
- probabil ca succesul a fost o combinatie intre cele de mai sus si dorinta ei de a se controla, mai mult ultima:)
sper ca te-am ajutat si mai putem vorbi pe pm daca doresti
edit ca sa adaug ca Jacques Salome are niste "povesti terapeutice" pentru copiii cu astfel de probleme si opinia lui este ca motivul manifestarilor este unul de ordin psihic; eu l-am descoperit prea tarziu si nu stiu daca functioneaza
Ramona, mama Mariei si a lui Stefan