Nemultumiri la gradinita
Raspunsuri - Pagina 3
anya spune:
In primul rand trebuie sa facem de la inceput diferenta intre sistemul de invatamant de la stat si cel de la particular. Asta atat la capitolul incadrare in grupe cat si la felul in care se ocupa de copii + discutia referitoare la "cadouri".
Eu am avut unul din baieti timp de cateva luni la particulara iar apoi la stat. Evident eu as vota in favoarea statului, chiar daca ar trebui sa scot din buzunar aceeasi suma. Poate am nimerit eu o particulara mai proasta si o gradi de stat foarte buna, dar nu se compara. Si aici ma refer in special la atitudinea si profesionalitatea celor din gradinita, educatori si ingrijitori.
La particulare sistemul de incadrare in grupe e diferit de cel de la stat. La 2-3 ani se face deja grupa mica. Cam dupa 3.5 ani ii incadreaza deja la mijlocie. Ingrijitoare probabil ca exista si la particulara, dar depinde cate ii da de facut directoarea in tot acest timp. Problema principala o vad in atitudinea directoarei "nu avem bona".
Un copil de 3 ani si jumatate nu poate sa se stearga bine la fundulet. Nu e in stare nici fiul meu cel mare de 6 ani jumate sa fie "perfect" la capitolul asta. Si sa fim cinstiti - nici adultii nu sunt totdeauna "perfecti"
. In cazul de fata mi se pare corect ca un copilas mic sa fie invatat cum sa se stearga, lasat sa o faca si verificat/ curatat la sfarsit de un adult (parinte/ingrijitoare), iar apoi supravegheat sa se spele.
Cand am dus copiii la gradinita, la 3 ani fix in cazul celui mare si la 3 ani fara 1 luna pt cel mic - nici-unul nu stia sa tina hartia igenica in mana, dar nu mi s-a intamplat sa-i iau murdari. Iar de "cotizat", desi era gradinita de stat, nu am dat decat de craciun/1 martie - drept multumire.
fritz spune:
Sunt total de acord cu Anya. Si in ce priveste gradi de stat versus privata si in privinta stersului la fundulet. Din fericire fetele mele s-au reglat sa zic asa si nu fac kaka la camin. De obicei fac dimineata inainte de plecare sau cand vin, dupa ora 16.
eunice78 spune:
Noi suntem la privata, la una cu predare exclusiv in limba germana, de fapt acesta a fost criteriul si nu ca e de stat sau privata. Pur si simplu asa a fost sa fie, asta a fost cea care s-a mulat cel mai bine pe cerintele noastre, cele de stat nu erau ceea ce voiam noi.
La noi nu sunt copii sub 3 ani. La gradinitele care primesc copii sub 3 ani ar trebui sa existe grupe mini (despre care am spus si anterior ca sunt impropriu denumite grupe de gradi, sunt de fapt ceva gen cresa, copii sunt muult prea mici pentru a putea respecta un program ca cel al unei gradinite) si abia la 3 ani sa intre in grupa mica, la activitatile specifice gradinitei. De asta am precizat in postul anterior ca este important daca vorbim de o gradi care se respecta si are personal calificat. Din punctul meu de vedere personalul este cel care da valoarea gadinitei.
Si inca o chestie, ca fapt divers: la noi anul acesta sunt 2 grupe mici. Stiu ca fiul meu cel mare e la grupa mica, iar cel mic la una din grupele mici. Cei din grupele mici au fost separati pe criterii de varsta. Cei de 4 ani intr-o grupa, iar cei de 3 ani in alta- Tocmai pentru a se respecta capacitatile specifice varstei.
Legta de chestia cu baia, eu imi pastrez opinia. Pe vremea cand eram eu educatoare, nu aveam ingrijitoare in gradi. Ii ajutam pe copii, dar eu cred ca gradinita are rolul de a-i educa pe copii si nu de a-i invata sa se stearga la fundulet, copii cand merg la gradi sunt deja destul de independenti. Ingrijitoarele pot avea aceasta atributie, dar din cate stiu eu, ingrijitoare exista la cresa, nu la gradinita. Sau la gradinita in ipoteza unor copii ff mici, cum sunt in unele gradinite grupele mini, care in opinia mea reprezinta o struto - camila (cresa plus gradi) rezultata absolut firesc din necesitatea parintilor de a-si relua activitatea inainte ca cel mic sa aiba varsta necesara pentru gradi. Dar, repet, asta e strict opinia mea, nu inseamna ca nu respect opinia celor care vad lucrurile altfel.
Baietzii mei
Guguluff spune:
La noi gradi de stat, nu mi-a venit nici murdara, nici sa-mi dea impresia ca nu ar fi ingrijita (cu hainele patate, etc.). Singura obiectie ar fi ca e insetata uneori si ii e foame (eu concluzionez ca nu mananca destul acolo, pt ca o stiu mofturoasa). Dar am si intrebat-o si a zis ca nu ii sterge nimeni, singuri se sterg si se imbraca (a mea are 3,5 ani si stie si una si alta). Dar tot nu e normal, ma gandesc ca daca sunt copilasi mai mici sau mai nedescurcareti ar trebui sa se implice fie ingrijitoare, sau educatoare, ca au doar 8 copii la grupa, nu 25 cat sunt la stat. Mama finei mele a lucrat ca educatoare o viata, si spunea ca-si facea timp sa le dea si mancare in gurita celor care nu prea mancau. Deci oameni si oameni...
Cat despre atentii si cafele, si eu sunt de aceiasi parere, dat daca merita, nu daca se poarta urat cu copilasii. Am sa merg saptamanile viitoare cu o atentie la fiecare educatoare, pentru ca imi place cum se poarta cu ei.
Eu as fi foarte intransigenta, daca as avea copila la particulara, la urma urmei, sunt niste sume foarte mari de bani, nu e posibil sa nu se ocupe nici cat la stat (la salarii sigur e diferenta, mare).
ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)
My workshop
anya spune:
Eunice, nu stiu cum era cand erai tu educatoare - poate depinde si de gradinita- dar iti pot spune ca la gradinita unde-l am pe cel mic sunt 2 ingrijitoare (plus personalul de la bucatarie). De asemenea, nu stiu ce scrie xact in fisa postului, dar iti pot spune ce fac.
In primul rand curatenie - si este luna - pun masa (copiii mananca de dimineata, pranz si gustarea de la 16.00)/strang masa - ajuta pe cei mici la masa, ajuta pe cei mici la toaleta, supravegheaza copiii daca educatoarea are vre-o urgenta si tb sa iasa din clasa, fac patuturile/strang patuturile, ajuta copiii sa se imbrace/dezbrace pt culcare si dupa, aerisesc inainte si dupa somn si in plus au grija sa rezolve evenimentele neprevazute (s-a intamplat sa pele tricouri/pantalonasi dupa ciorbite varsate pe ei, pisulici in pat...)
Mie mi se pare ca fac destule si sunt si foarte dragute cu copiii. Asa ca o cafea sau o ciocolata din cand in cand, merita (cel putin la aceasta gradi).
Lorikay spune:
Si eu i-am dus cadou de Paste educatoarei fetitei dar drept multumire pentru felul in care s-a purtat cu ea si nu pentru a o stimula sa se poarte frumos.
Spunea cineva mai sus ca sunt oameni si oameni. Este foarte adevarat.
Ericai ii schimba pampersul si educatoarea si nu s-a plans de asta (am aflat de la fata, cand am intrebat-o cine o schimba). Apoi am intrebat-o pe educatoare daca este adevarat si mi-a spus ca ingrijitoarea mai matura, mai sterge praful si nu este intotdeauna curata asa ca a schimbat-o ea.
Si eu cred ca trebuie lasati sa invete sa se imbrace singuri, sa se stearga singuri la fundulet dar trebuie supravegheati, verificati si corectati cand o fac gresit. Acum, sa fim seriosi, daca un copil nu isi poate pune cizmele in picioare va fi scos afara, in zapada in ciorapi?