Nemultumiri la gradinita
Dragi mamici,
Suntem si noi in a doua saptamana de gradi si avem unele nelamuriri:
Baietelul mei are 3 ani si 4 luni si nu mai foloseste pampers, dar inca nu stie sa se stearga singur la fundulet, motiv pt care vine zilnic murdar pe chilotel.
Cand am vb cu directoarea, mi-a spus ca tb sa stie sa faca lucrul acesta pt ca acolo nu au bone sa stea dupa fiecare copil. Mentionez ca e gradi particulara si in grupa sunt cam 8 copii. Eu credeam ca se ocupa ingrijitoarea de ei cand merg la baie, dar se pare ca nu e asa si nu stiu daca e normal.
Cand il iau de la gradi tb sa-l duc urgent acasa sa-i dau sa manance si sa-l pun in pat sa se odihneasca putin pt ca altfel nu ne intelegem cu el, pt ca e ff irascibil (ceea ce in week-end, cand am eu grija sa manance si sa doarma suficient nu se intampla). Deci banuiesc ca la gradi nici de asta nu prea se ocupa prea mult. Precizez ca nu e un copil mofturos la mancare.
Voi ce parere aveti?
Cum ar tb sa procedez, ca sa remediez situatia?
Multumesc
Raspunsuri
trischa spune:
Copila mea merge de 2 sapt la gradinita,nici ea nu mai poarta scutec si s-a mai intamplat sa vina cu chiloletul murdar.
Aici nu-i sterge nimeni la fund daca nu-i nevoie,adica sunt incurajati sa o faca singuri,ingrijitoare nu am vazut la nici o gradinita,cu mancarea se descurca in sensul ca micul dejun il ducem la pachet si pranzul il primeste acolo.
Ce sunt eu personal nemultumita e ca nu mai vrea copila sa doarma de pranz,dar asta nu-i pot reprosa nimanui,si acasa o culcam destul de greu.Nici mie nu-mi place treaba asta mai ales ca avem destule de facut dupa gradinita.Nu ne ramane decat sa mai asteptam,zic eu ca intr-o luna isi mai regleaza programul,sa-i punem mai repede seara in pat,si sa-i lasam sa recupereze la sfarsit de saptamana.
Pentru ei sunt destule schimbari-gradinita,vremea care ii oboseste mult-eu zic ca in afara de dragoste si multa rabdare nu prea avem ce face.
Mult succes!
Lorikay spune:
S-ar putea sa fie o problema la gradinita. Erica merge la gradi de la 1 an si 10 luni, cu pampers si abia stia sa tina lingura in mana. Nu am gasit-o niciodata murdara sau iritata la fundulet. In ceea ce priveste mancarea, la inceput o ajuta ingrijitoarea sau educatoarea iar acum mananca singura. Si nu este singura mai micuta, sunt mai multi si tot o singura educatoare au. Hainutele se mai murdaresc de mancare, mai varsa apa pe ea dar nu mai mult.
Vorbeste direct cu educatoarea. Poate, vazand ca baietelul tau face singur nu si-a dat seama ca are nevoie de ajutor la sters.
anya spune:
Zici ca ai copilul la o gradi particulara, deci cotizezi mult mai mult ca mine,care am copilul "la stat". Intradevar, unele educatoare nu considera ca ar fi nevoie sa ajute copilasii la baie - dar unele o fac. Intr-adevar nu e datorialor. Dar ingrijitoarele asta trebuie sa faca. Cand erau mici baietii, niciodata nu mi s-a intamplat sa vina murdari pe chilotei. Dupa ce s-au facut mai mari si s-au dus singuri, nu au mai cerut ajutorul, s-a mai intamplat - dar asta a fost alegerea copilului. Nu pot acuza ingrijitoarea ca nu s-a dus peste el in baie.
Cred ca ai doua variante de abordare. Tinamd seama ca dai destul pt gradi, ar trebui sa existe ingrijitoare care sa-i ajute pe cei mici la baie. Daca nu exista - cere-ti drepturile. Daca exista dar nu-si face treaba- discuti cu directoarea. Daca erai la ogradi de stat ti-as fi zis sa duci un pachet de cafea ingrijitoarei
, dar la particulara nu mi se pare corect.
sorana spune:
Mie nu mi se pare normal. Cum adica nu sunt bone??
Au o ingrijitoare probabil. Pe cei din pregatitoare nu cred ca e cazul sa-i insoteasca la toaleta dar pe cei din grupa mica mi se pare obligatoriu sa-i insoteasca ingrijitoarea la toaleta.
Incearca sa insisti, poate vorbesti direct cu ingrijitoarea??
De fapt asa cred ca-i mai bine, vorbeste direct cu ingrijitoarea.
Anya corect sau nu, normal sau nu, poate ca o cafea sau o cutie de bomboane nu e o idee chiar rea, ar putea fi pe post de "multumesc" pentru ca iti sterge copilul la fund ....
Si noi am fost la gradi particulara si nu am dat nimic ingrijitoarei si Monica era cu pampers, deci o schimba! Dar s-ar putea ca in cazul de fata asta sa fie un semn ca ar trebui sa ii duci ceva ... nu se stie.
Cu oboseala insa mi se pare normal. Inca nu s-a obisnuit cu programul, totul e nou si obositor pentru el. Ai rabdare, peste vreo 2 luni va fi ok, sunteti inca in perioada de adaptare.
Sorana si Monica (in curand scolarita)
Danutz@ spune:
Anya,sa stii ca i-am dus si o cafea ingrijitoarei si educatoarei in prima zi si florile de rigoare pt educatoare si directoare.Chiar si asa, a venit murdar pe chilotei din prima zi.
Nu stiu ce sa fac?
Daca nu reusesc sa schimb ceva m-as gandi sa-l mut la alta gradi, dar ma tem ca il bulversez complet, si nu vreau asta. Nu stiu ce sa fac. Am sa merg azi sa vb cu directoarea si de pb cu baia si de pb cu mancarea si somnul.
Sunt curioasa daca se scimba ceva. Pt ca de cate ori ntreb mi se spune ca a mancat, a dormit, totul e in regula, ceea ce nu cred dupa cum il vad pe el.
Danutz@ spune:
Si inca ceva - l-a trecut direct la grupa mijlocie, pt ca a zis ca e mare (3 ani si 4 luni). dar eu ma asteptam sa fie la grupa mica. Probabil aveau multe locur libere la grupa mijlocie (zicea ca au 7 copii in grupa) si la grupa mica nu mai aveau locuri. Nu stiu...
anya spune:
Ceilalti colegi, de la mijlocie, ce varsta au? Daca sunt pe aproape - inseamna ca e doar o imparteala si atat.
Baiatul meu cel mare, cand era mic
, a facut grupa mica la o particulara si la varsta de 3 ani si 8 luni cand l-am mutat la gradi de stat tot grupa mica era (si ca varsta era cam pe la jumatatea grupei). Chiar am ras de el ca a ramas repetent de la grupa mica.
Incearca sa vezi si ce iti spune el. Daca a mancat, ce, cat, daca a dormit...ce a mai zis doamna, daca au fost copiii cuminti, daca a certat doamna pe cineva...Iar daca el nu e prea vorbaret (multi baieti nu stiu sa spuna decat "a fost bine") gaseste o fetita in grupa cu el si aflii mai multe. La inceput programul schimbat poate fi o cauza a oboselii. Daca ii e foame - iti dai seama mai simplu dupa cat iti mananca seara comparativ cu perioada anterioara.
Cat despre faza cu chiloteii - vorbeste la gradi si vezi care e atitudinea lor. Asta ca sa stii ce faci mai departe.
papanash spune:
Danuta, asta cu nestersul la fundulet nu e de tolerat, n-am mai auzit de asa ceva pana acum.
In legatura cu mancarea, si al meu este lihnit cand vine acasa ( eu ii dau inca din masina fructe sau biscuiti, altfel face scandal de foame) si sigur mananca bine acolo, numai ca au ore fixe de masa ( din 3 in 3 ore), cand era acasa manca cand voia, cat voia, fara program. Incet o sa se obisnuiasca cu programul de masa si o sa manance tot sa-i tina de foame pentru urmatoarele 3 ore.
In legatura cu somnul, si noi am patit la fel, si aici e program de somn de la 12.30 la 15.30, pe cand acasa dormea tot asa, cat voia ( si 4 ore), plus ca dormea mai mult si dimineata. O sa se regleze si cu somnul, dormind mai devreme seara. Ce sa facem, acum au program si daca nu s-ar respecta n-ar mai putea face nimic organizat, daca fiecare ar manca cand vrea sau ar dormi cat vrea ....
In legatura cu pachetul de cafea, chiar daca-i vb de particulara si eu am dus, drept recunostinta,fiindca am vazut cum se ocupa de copil si chiar isi dau tot interesul, plus ca-mi comunica tot ce face peste zi. Baiatul meu a inceput gradinita la 1 an si 8 luni, la grupa mica. Acum din septembrie tot la grupa mica este, deci a schimbat educatoarea si o parte dintre colegi. Eu stiu ca grupa mica e de la 2 la 3 ani ( asa scrie pe site-ul gradinitelor) si de la 3 ani sunt in grupa mijlocie.
eu zic sa mai ai putina rabdare, la noi acomodarea s-a facut in 2 saptamani. Insa chestia cu toaletarea copilului nu o lasa asa, vorbeste neaparat, poate directoarea nu stie despre asta.
............................................................
Mama de papanas Andreiutz
( 02.10.2007 )
Danutz@ spune:
Pai pb e ca tocmai directoarea mi-a zis faza ca nu au bone acolo. Si de asta nu stiu cu cine sa mai vb pt problema asta.
florypop spune:
Buna,
In cazul asta, sfatul meu este sa cauti o alta gradinita. La cat platesti trebuie sa joace dupa regulile tale.
Eu am copiii de un an la gradi particulara dar niciodata nu au venit murdari pe chilotel.
Si in plus de fiecare data cand le-am rugat cate ceva au facut cum le-am spus.
Bafta!