Gradinitele de stat - cat "costa" un loc?
Baietelul meu are doar 16 luni, dar am inceput deja sa-mi pun intrebari referitoare la gradinita la care sa-l inscriu. Din pacate nu cred ca financiar o sa ne permitem o gradinita privata asa ca ma intreb:
1. La gradinitele de stat cu cat timp inainte trebuie sa rezervi loc?
2. Cam care este valoarea "cadoului" pe care trebuie sa-l dai directoarei ca sa ai locul asigurat?
3. Din ce stiti voi cam cum sunt educatoarele, exista riscul sa tipe/loveasca copilul?
Noi locuim in Colentina, chiar langa parcul Plumbuita s-a construit o gradinita de stat care de-afara arata f bine - cred ca nr 137, o sa facem o vizita sa vedem ce si cum.
Stie cineva ceva de gradinita asta sau poate sa ne recomande si noua una de stat cat de cat buna, nu neaparat in sect 2?
Raspunsuri
witeflower spune:
Am inteles ca in Bucuresti e mare criza de locuri la gradi, dar daca locurile "costa"... asta se datoreaza in mare parte parintilor care sunt dispusi sa "plateasca" un loc...
Si cred ca niciodata nu vei afla "pretul corect", pentru ca acesta va depinde intotdeauna de ... "cerere si oferta". Adica, oricat de mult sau putin ai fi tu dispusa sa dai, oricand poate aparea cineva care... ofera mai mult decat tine ... si-ti ia locul pe care vrei sa-l platesti.
Cred ca parintii ar putea face mai mult decat sa liciteze cu mita locurile la gradi - adica s-ar putea mobiliza sa demaste pe cei care dau si iau mita, si sa faca presiuni asupra consiliilor locale sa infiinteze noi gradinite sau grupe.
Pana atunci insa... succes! si un mic secret: nu incerca niciodata sa inscrii copilul in septembrie. Inscrierile incep de regula din aprilie-mai - clar ca pana in sept sunt ocupate locurile...
paula2003 spune:
Eu am incercat de mai multe ori sa-mi duc copiii la stat si nu am reusit. De fap imi este sila sa dau spaga si urasc asta.
Draga mea, dai cat te tine punga. ( Asculta farsa de la Radio Zu si ai sa vezi ca spaga este in functie de venitul tau...).
Nu ai cum sa dai cat dau altii. De ce dai, de aia nu vor fi multumite si vor pretinde mai mult. Cine este om apreciaza gestul nu valoarea atentiei. Este anormal sa vorbim de spagi, dar asta este ROMANIA si nu cred ca se va schimba ceva. Eu am preferat privatul si din acest motiv.
Daca nu sunt locuri la gradinite, cum este la scoala? Sau la scoala pot fi si 50 intr-o clasa!?
rivali spune:
Inscrierile se fac in mai,este o perioara de reinscriere a copiilor(din gr mica in mijlocie...) apoi urmeaza perioada de inscriere in gr mica.
Cunostintele mele spun ca nu au dat nimic copii intrunind conditiile impuse (varsta>3 ani in sept...)Anul asta au facut o baza de date si nu poti inscrie copii la mai multe gradinite(se practica) . Am inteles(nu am vazut eu) ca au fost gradinite care aveau afisat ca sunt locuri libere pentru grupa mica.
Eu sunt anti spaga, doar mici atentii pt 1 si 8 martie.
Poze
Deborah77 spune:
Ideal este sa ai o recomandare din sistem; daca vii din partea lui X, ai siguranta ca nu vei fi refuzat. Desi la limita legii, copilul poate avea si mai putin de 3 ani, daca ii implineste in respectivul an scolar si este cat de cat independent: rezolvat olita, mananca singur, vorbeste cat sa te intelegi cu el..Eu am dat doar un cadou simbolic, in valoare de aprox 100 ron, la prima discutie. Cand l-am inscris efectiv, a primit doar florile, a refuzat orice altceva. Din cate am mai auzit si eu, nu se pune problema banilor, le e frica sa primeasca, ci a cadourilor scumpe, gen parfumuri si bijuterii. Nici mie nu-mi place sa dau spaga, urasc sistemul asta cu interventii, dar: nu-mi pot permite gradi particulara, educatia si mediul in care creste copilul meu inseamna totul pt mine, si nu indeplineam criteriile de "admitere": nu locuim in preajma gradinitei, ce spun eu...nici macar in Bucuresti, ci intr-o localitate din Ilfov, deci fara interventii nu ne-ar fi primit ever. As putea sa fiu politically corect si sa-mi inscriu copilul intr-o gradi de periferie sau chiar la noi in sat? Cu siguranta n-ar fi fost nevoie de interventii acolo...
roli25 spune:
Sunt si gradinite la care inscrierile incep in februarie-martie. Eu cred ca daca vorbesti din timp nu ai motiv sa te gandesti la spaga, mai ales daca gradinita este langa casa.
Roli mami de Andrei
(16 ianuarie 2008) si Marc
(9 iunie 2006)
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603790736786/" target="_blank">ANDREI
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603794082565/" target="_blank">MARC
www.flickr.com/photos/14037522@N04/2472556291/in/set-72157604930822343/" target="_blank">VACANTELE NOASTRE IN 4
BAIETII MEI IUBITI
Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein)
Oana Stefana spune:
Ca sa-mi pot da copilul la o anume gradinita de stat trebuie sa stau in proximitatea gradinitei respective? Eu locuiesc in Giulesti-sect. 6 si vreau sa-mi inscriu fata la o gradinita din Dr. Taberei -tot sector 6; e foarte aproape de socrii, ei sunt pensionari, o pot lua fara probleme..trebuie sa-mi fac mutatie la soacra-mea? ca ea asa zicea...
IonescuOana spune:
un parfum de firma e suficient. Asta pt ca si directoarea are de dat la randul ei spagi pe la inspectorat.
Si, cauita pe cineva ca sa fii recomandata - altfel nu e sigur ca se primeste cadoul.
Deborah77 spune:
Oana, regulile sunt asa: au prioritate absoluta copiii cu frati in gradinita; urmeaza cei ce locuiesc in zona; apoi cei cu parinti ce lucreaza in zona.Eu ma incadram in cea de-a treia categorie, dar deja mi se parea riscant.
fiona67 spune:
Va multumesc pentru raspunsuri! Acum nu-mi ramane decat sa aflu care sunt cele mai bune gradinite de stat. Normal ar fi sa existe un clasament alcatuit de organizatii de profil - fundatii, etc, sau chiar departamente ale ministerului de resort. Cam cum e in cazul liceelor, ma rog - Colegii Nationale, toata lumea stie care sunt in Top 10.
Deborah77 spune:
Pt ca la licee exista note, teze, examen de bacalaureat. Poti sa cuantifici. La gradi evaluarea este strict calitativa, deci subiectiva. Cum sa faci un top? Evident, bursa zvonurilor functioneaza....