Colectia de toamna - iarna 2005 (247)
Raspunsuri - Pagina 15
tania-z spune:
LAVI multumesc de opinie!
chiar ma interesa parerea ta, cu experienta pe care o ai.
Hehe..TIMP zici? cred ca e a doilea cel mai scump lucru din lume. Dupa sanatate!
maria_alexia spune:
Ce stiu eu despre cum se lucreaza acum cu copiii la gradinita: mai nou se insista si in sistemul de stat pe lucrul pe grupe, de la gradinita incepand (pe vremea noastra era o chestie avangardista, pe care o mai faceau profele cu noi cand aveau inspectie de grad
). Si nu mai exista o delimitare asa de clara pe varste, programa de gradinita e impartita in doua: copii de 3-4 ani si copii de 5-6. In momentele de joaca sau de activitati, trebuie mereu organizate grupe care sa lucreze in paralel.
Imi spunea maica-mea ca le lanseaza mai multe jocuri deodata: cuburi, masinute, doctorul, papusile si bucataria, iar copiii se plimba de la un joc la altul in functie de interes. Cand fac "lectii" tot asa, pe grupe, fiecare cu cerinte potrivit varstei, primesc desene diferite de colorat, deseneaza fiecare dupa puteri etc, etc.
Dar efortul educatoarelor e mult mai mare si e nevoie de multa pricepere.
Ripley, imi pare rau ca iar v-au lovit toate problemele. Multa putere! Trista tare povestea Anei
. Iris e inca acasa, aveti bona?
Tania, si Cristi tocmai mi-a zis ca "l-a iubit Anna cand i-a adus cadoul"
Mi-e o ciuda de nu mai pot ca n-am fost atenta la ap foto, sa-i pot poza 
Noki_Lara spune:
Mandy, sorry ca te-am uitat mai devreme.
Eu am incheiat cele 2 saptamani de fructe-legume-orez si urmeaza inca 2 saptamani de fructe-legume-orez + branzeturi slabe-lactate slabe + peste. Atat, ca si categorii de alimente. Apoi am sa tin, daca ma ajuta DD inca 2 saptamani cu aceleasi chestii + carne de pui. Deci dupa 6 saptamanieu in care totusi se introduc treptat aceste diferite categorii de mancaruri cred ca adaptarea la un regim normal va fi ok si nu vom fi in pericolul ingrasarii. Unde un "regim normal" inseamna cam fara dulciuri si fainoase.![]()
Tania- de acord cu Lavi. Daca-ti poti permite, lasa-l acolo unde este, atata timp cat esti multumita. Nu am inteles in primul rand un lucru: gradinita noua, unde ai dubii daca sa-l muti, este tot in germana exclusiv? Sau grupa de germana inseamna ca fac SI germana, dar nu exclusiv germana? Diferenta este imensa intre cele 2 sisteme. Una e sa le vorbesti permanent intr-o limba, alta e sa faci cateva notiuni dintr-o limba straina. Iar despre sistemul mixt de varsta...ce sa zic? Pe mine nu ma pasioneaza. DAR il accept pe moment pentru ca copilul este inca mic si nu ma deranjeaza ideea de a se pune accentul pe factorul social, chiar daca asta inseamna copii plangaciosi care se adapteaza greu la sistemul de gradi sau faptul ca li se mai traduce in romana copiiilor noi care nu pricep o boaba in germana.
Adica acest an eu persoanal il consider o ocazie de a-si imbunatati limba germana si a mai invata cate ceva, probabil nu foarte mult. DAR la anul o s-o dau la grupa pregatitoare, unde copiii sunt de aceeasi varsta, anume cei ce merg la scoala de anul urmator. La aceasta gradi de care zici tu, probabil ca tot asa, exista o grupa pregatitoare de scoala si eventual l-ai putea da acolo, de la anu'. Asta ar fi o varianta. 
Eu nu stiu ce-i cumpar de ziua ei. Nu cred ca o sa ma agit mult, ca de regula primeste atatea jucarii, incat cadoul meu paleste ca importanta. ![]()
In schimb am reluat activitatea anuala de cautare de loc de joaca de aniversare a zilei de nastere. Asa ca intrebare: ati mai fost la ceva locuri de joaca noi? Exista "prospaturi" in domeniu?
Poze cu noi
1 si 2
Filmuletze poznase www.dropshots.com/noki_lara" target="_blank">1 www.dropshots.com/saraly" target="_blank">2 www.dropshots.com/noki_lara2" target="_blank"> 3 www.dropshots.com/Saralyna" target="_blank">4 si www.dropshots.com/saralyna2005" target="_blank">5
Varsta Sarah
There are no shortcuts to happiness!
camelia_daniela spune:
LA MULTI ANI ALEX DE JOY SI ANNA DE TANIA! Sa fiti sanatosi si sa aveti parte numai de bucurii! 
Doamne, cat va invidiez pentru ca aveti posibilitatea sa-i duceti pe pitici la gradi germana sau, ma rog , la alta gradi decat cea de stat ! In Buzau este una singura si nici macar nu e in oras - e in apropiere, dar orisicum... Costul este undeva la 300 euro/ luna si mi se pare destul de mult.
In fine eu am o alta problema referitoare la gradi cu program prelungit - la ce ora ii luati? La grupa Dariei incep sa-i ia pe pitici incepand cu ora 3. Sunt parinti care asteapta pe la usa si tot deschid usa sa vada daca s-au trezit
. Eu nu am putut sa o iau niciodata pe Daria, avand in vedere ca termin la 5 , va dati seama ca as gasi-o cu ochii ca la melc uitandu-se dupa mine si cu siguranta ca ar ramne ultima. La ce i-or fi inscris la program lung , nu pricep! Acum mi-a zis ca isi doreste sa ma duc eu sa o iau si nu pot... fir-ar sa fie ! 
Asta ca sa nu mai spun de parintii/ bunicii care , desi ii au inscrisi la program lung, vin sa-i ia la ora 12-13...si fii-mea chiar m-a intrebat intr-o zi "pe Maria de ce vine sa o ia inainte de nani?" - are si ea o problema cu somnul de acolo.
Oricum ar fi sunt atat de revoltata pe sistemul asta de invatamant ca-mi vine sa plang ... ca putere nu am sa schimb ceva!
Cami & Alexandra Daria
(02.01.2006)
Cresc si iar cresc ... !
“The child must know that he is a miracle, that since the beginning of the world there hasn't been, and until the end of the world there will not be, another child like him.” (Pablo Casals)
Cercelusi, margelutze si altele ...
Ramas bun, EMMA! Nu te vom uita niciodata!
anda77 spune:
io-te cand va contraziceti cu subiectul metode de iluminare armonioasa a copilului, ies cateva pagini scrise pe zi... imi place, va rog continuati:)
eu nu sunt de acord cu niciuna dintre voi:)) sau: ori aveti toate dreptate ori niciuna.
sa ma explic, eu inteleg altfel dezvoltarea asta umana, bine sau rau, sa va zic:
am vazut copii de la tara pentru care singurele activitati extracurriculare au fost sa plimbe vacile din sat si sa care fanul cu spatele si lemnele in roaba ca asta e saracia la sate in ro. si care au fost sefi de promotie la facultate. ca daca au avut chemare, au invatat pe camp, cat pasteau vacile sau oile. taica-meu e un caz apriopiat. din generatiile apropiate, o nepoata de-a mea din acelasi sat desigur, o colega de serviciu etc. pe de alta parte, care n-a avut chemare la sat, ori si-a vazut de treaba modest la casa lui rurala, ori a baut la birt ori s-a dus in spania/italia in scopuri mai mult sau mai putin "epuizante".
natura si constiinta triaza categoriile sociale, in afara de bani. nu numarul de ore de pregatire. sau varsta de la care se incepe.
am vazut altfel si copii de la gradinite si scoli particulare care nu fac doi bani. din mai multe motive, intelectul fiind doar unul dintre ele. si s-au bagat multi bani si ore de activitati scolare si extrascolare in fundul lor.
am vazut si copii pregatiticu mare atentie care au dat rezultatele spectaculoase asteptate. aceeasi pregatire ca si colegii lor fara aptitudini/tragere de inima/atitudine/educatie de acasa etc
cea mai importanta este constiinta copilului. eu imi obosesc gura explicandu-i pe intelesul lui orice proces economic/social pe care-l intralnim inj cale. de la de ce unele drumuri sunt proaste si altele bune pana la ideea consulului redus de energie electrica, de la valoarea muncii si a banilor pana la alternanta intre fermitate si blandete cu cu coleg nou, in functie de atitudinea celuilalt.
daca copilului i se inoculeaza principii sanatoase de viata, isis va alege singur o cale exceptionala si va depune singur eforturi, nu va trebui impins etc.
abia dupa ce i-am explicat cateva zile cu multe exemple la ce ne foloseste limba engleza, abia de atunci ma intreaba el de cateva ori pe zi diverse cuvinte sa i le traduc si le repeta singur, FARA SA-I SPUN EU.
cand va intelege ce poate face cu un corp mai puternic si cat de bine e sa-ti descarci energia prin sport, va cere singur la un sport si am si incredere in el ca-mi va nominaliza chiar sporturi pe care are chef sa le faca, nu ce cred eu ca i s-ar potrivi mai bine.
mai ales ca la el nu este nevoie, slava Domnului, de vreun sport pentru corectie de ceva fizic sau psihologic in neregula. va fi doar de placare. si utilitate prezenta si viitoare desigur.
ii mai arat si eu cifre, numere, incerc sa-l invat sa adune cu 3-4 obiecte, dar mai mult de fun si ca sa constientizeze ca exista asa ceva pe lumea asta.
mie nu mi s-au explicat prea multe in copilarie. pe vremea noastra trebuia sa faci. pt parinti, nu simteai ca faci ceva pt tine. nu mi-a zis nimeni ca o sa calatoresc intr-o zi ca dk mi-ar fi zis nu mi se mai parea o nenorocire cand venea mediytatoarea de franceza acasa. acum as vrea sa invat si oha timp, slaba aptitudinea fata de anii copilarieie cand prinzi mai usor, etc.
nu doresc sa-i fie nimic impus lui nichita. copilul asta trebuie sa fie mai liber decat pasarea cerului. deocamdata ia decizii mici corecte si sunt foarte mandra ca proiectul meu major: constiinta lui nichita, incepe sa prinda contur.
intervin mai in forta, din pacate, referitor la chestiunile de siguranta si sanatate. acolo cam impun. imi e frica sa-l las sa invete din prostii ca e fte riscant. poate mai frica decat altor mame.
continui mai tarziu ca e ora de bibe.
mami de poet(09.12.2005)
poze cu puiutul meu, Nichita-Andrei
www.dropshots.com/nichita" target="_blank">filme cu puiutul meu, Nichita-Andrei
www.onetruemedia.com/shared?p=1b0ac86d3df77a7c0a7ba6&skin_id=0&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">montaj anual
"cel mai bun dar pe care il putem face copiilor nostri este sa stie ca sunt iubiti"
anda77 spune:
post continuare:
daca copilul vostru face matematica la gradi perfect! dar: in clasa 1 la scoala alt copil care n-a vazut cifre in viata lui va recupera si-l va ajunge pe al vostru in doi timpi si trei miscari, daca este inclinat spre asta. am vazut cu ochii mei, in scoala MEA. si te intrebi la ce ai dat banii ca e la nivel cu celalalt...
in clasa mea erau doar 2 copii care stiau sa citeasca la inceputul clasei 1. au fost mediocri, nici buni, nici rai mai tarziu,. nicio relevanta deci.
pe de alta parte am avut colegi din parinti universitari batrani. 2 bucati. unul pramatie, a ajuns drogat (s-a lasa acum:)), celalalt avea clar preocupari mai mature si responsabilitate mai multe si eruditie peste noi. auzeau acelasi discutii acsa, diferenta probabil a facut-o ATITUDINEA parintilor, nu nivelul pregatirii de acasa, a mediului de acasa etc, care era cam la fel.
pe de alta parte copilul nu trebuie lasat "sa creasca ca o buruiana", vorba lui taica-meu.
calea mea este sa-i ofer experiente. atat. nu cursuri. l-am dus sa schieze, sa joace tenis, sa inoate, sa invete engleza, caii, castelele, batrani saraci, case curate, case murdare, l-am lasat sa fie laudat, l-am lasat sa fie umilit, i-am pus pensule in mana, surubelnita si chiar a prestat:)), il pun sa faca treaba, ii acord rasfaturi regale in alta zi, vreau sa fie o persoana complexa si corecta. sa aleaga singur sa se indrepte spre ceva.
un exemplu practic: oricate povesti ii/i-as citesc, s-ar putea sa nu fie talentat si sa faca niste compuneri mizerabile la scoala. dar poate povestile ii vor dezvolta vocabularul si capacitatea de a nuanta. nuantele sunt importante. si asta ar fi suficient in viata ca literatura. nu performanta, dar suficienta. ca sa se exprime cursiv mai inteligent decat altii. daca are talent sa scrie, va afla singur.
sunt convinsa ca daca eu il pregatesc echilibrat psihic si cu multe experiente, el va stii sa depuna eforturi pentru maturizarea lui ca individ.
pe scurt acum:)), calea mea e sa se joace dar cu momente (jumatati de ora doar pe zi) punctate de mine, in care ii prezint experiente noi. nu uit sa fac asta zilnic. daca n-am avut timp prea mult de el in ziua aceea, comentam de ce e un film de animatie asa si nu e altfel. azi am comentat deraierea unui tren la stirile protv. jur. i-am explicat tot ce stiam. am cautat si poze pe net. ce se intampla practic la momentu;l deraierii:))
din pacate eu nu am cine stie ce ajutor de la gradinita, practic acesta e inexistent. acolo se aplica joaca 100% din timp:))
mami de poet(09.12.2005)
www.onetruemedia.com/shared?p=1b0ac86d3df77a7c0a7ba6&skin_id=0&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">montaj anual
"cel mai bun dar pe care il putem face copiilor nostri este sa stie ca sunt iubiti"
anda77 spune:
MITZO, valeu, tocmai au zis la stiri ca singurele 2 institutii bugetare care aplica fara discutii masura intrarii salariatilor in concediu fara plata sunt cele 2 unde lucram noi doua! singurele. restul se opun. ce bine ca noi doua ajutam guvernul boc sa se descurce cu criza, cum stie si poate. sunt fte mandra, ma duc sa vomit si p-oma sa-mi fac bugetul ca dupa ce platesc creditele nu-mi mai ramane nimic ca luam 3/4 din salariu in oct si nov. 5 zile lucratoare in oct. si 5 in nov. fara plata. din cca 20 zile lucratoare pe luna.
mami de poet(09.12.2005)
meems spune:
As vrea sa incep prin a mentiona ca eu nu m-am simtit ofensata sau atacata de nimeni, doar ca mi-a venit sa retrag entuziasmul cu care am prezentat progresul Riannei si interesele ei actuale. In final, cred ca opiniile fiecareia dintre noi sunt un lucru bun si sper sa reusim, cum am facut-o intotdeauna, de altfel, sa invatam una de la alta. Eu sincer va apreciez pe fiecare din voi! 
Maria-Alexia, voi continua sa povestesc din sistemul scolar de aici. Din experienta mea proprie de copil care a trecut subit de la sistemul romanesc la cel american, pot spune ca am fost socata de cata libertate de opinie se ofera aici fata de ceea ce imi fusese expus mie in Romania (cel putin la vremea aceea, poate lucrurile s-au mai schimbat intre timp). Nu puteam sa cred ca aici mi se cere sa astern pe hartie gandurile mele proprii, cand in Romania trebuia sa invat cuvant cu cuvant cate un comentariu dictat de profesor pe care mai apoi trebuia sa-l redau la teza de limba romana. Si asta e doar un exemplu ce-mi vine in minte acum. Aici incurajeaza foarte mult gandirea libera, ba chiar mai mult decat e necesar uneori, incat poti cadea in extrema cealalta cand crezi ca tu ai dreptate in toate si ce spun altii nu trebuie bagat in seama. Pe de alta parte, aici poate e mai simplu in alte aspecte, nu financiar cu siguranta, dar administrativ, calitativ, stiu eu...
Noki, sa mai impartasesti cu noi "file din putzul gandirii"!
Tania, ma bucur ca ai mai intrat cu vesti! Si eu zic ca, daca iti permiti, tine-l pe Che unde e acum. Fetele au subliniat ft bine de ce. Vede si ochiul nostru ceva poze de la petrecerea Annei?
Madau, am vazut pozele de la Bran. Mi se pare mie, sau s-a inaltat Miruna in ultima vreme?
Ripley,
si o imbratisare din partea mea, parca prea multe s-au adunat la voi acuma.
Anda, foarte frumos spus, ca de obicei! In teorie, tot ce ai spus tu e si telul meu in meseria de mama. In practica... nu sunt sigura ca reusesc asa de bine.
crissy77 spune:
La multi ani, Anna & Alex !
meems,
vai, am facut-o de oaie... Macar am ghicit ca incepe cu Mi, da?
mandy, de ziua ei facem cheta si luam unul din urmatoarele lucruri: bicicleta, role sau trotineta (la cererea ei). De ziua mea voi vrea acelasi lucru pe care il cumpar fetei, exceptie facand trotineta
.
Chiar, ce sanse am sa invat sa merg pe role la 32 de ani
?
Cami, anul trecut ii luam dupa 15.30 in primul semestru (fiind grupa mica, multi erau dezorientati dupa ce se trezeau, incepeau sa planga ca nu vedeau parintii prin preajma). Din semestrul II, dupa ce s-au acomodat ii luam pe la 16.30-17.
Se pare ca termenul cumatrie e folosit doar prin Moldova.
Sistemul de invatamant romanesc: cat timp clasele sunt aglomerate si la ore se lucreaza cu clasa intreaga (la info, engl s-a lucrat si pe grupe candva), nu prea ai cum sa te ocupi sa incurajezi si sa dezvolti aptitudini diferite. E greu sa te incvadrezi intr-o singura ora (adica 50 min
) cu actualizarea cunostintelor, rezolvarea unor neclaritati cu tema de acasa, transmiterea noilor cunostinte, fixarea cunostintelor. Si la clasa trebuie sa lucram si diferentiat
Vorbesc de elevii de liceu.
Si la gradinita noastra activitatile se fac pe grupe (4-5), fiecare grupa face altceva.
Cristina & Elise-Stefania