Colectia de toamna - iarna 2005 (247)
Raspunsuri - Pagina 14
maria_alexia spune:
Tot eu, si-apoi chiar ma apuc de treaba
: cu vaccinarea anti-gripa porcina e un subiect special aici. Eu inteleg ca vaccinul va fi la dispozitie si va fi oferit gratuit copiilor institutionalizati. De aici si pana la obligativitatea lui e cale lunga.
Eu ma gandesc ca va fi exact ca si celelalte vaccinuri anti-gripale care se fac anual, doar ca anul asta e axat pe virusii din familia lui A H1N1.
ioana_77 spune:
Acum nu ca vreau sa iau apararea cuiva, dar cum poti incuraja individul in sistemul nostru "minunat" de inregimentare la gradi pana la refuz, unde educatoarea nu are timp nici sa vada cand doi copii isi scot ochii? Io apreciez mult sistemul din-afara, mai ales din ce povestesc fetele plecate, orientate mult pe dezvoltarea persoanala si nu pe capacitate de supravietuire intr-un colectiv suprapo****t. Caci eu asa vad gradinita romaneasca, cel putin cea unde merge Maria.
camelia_daniela spune:
Subscriu la postul Ioanei!! 
Cami & Alexandra Daria
(02.01.2006)
Cresc si iar cresc ... !
“The child must know that he is a miracle, that since the beginning of the world there hasn't been, and until the end of the world there will not be, another child like him.” (Pablo Casals)
Cercelusi, margelutze si altele ...
Ramas bun, EMMA! Nu te vom uita niciodata!
Morgano spune:
Dragele mele, va citesc zilnic, am vazut si pozele minunate.
Nu am postat pentru ca au aparut niste probleme la noi, si de 3 sapt. sunt ca luata de pe picioare. Dureros este ca prietenii s-au impartit in 2 categorii: 2 perechi ne sustin, 2 ne-au intors spatele si ne-au si facut in toate felurile, desi nu sunt implicate cu absolut nimic. Cei ce ne-au intors spatele ne mai sunt si rude si vecini. Acum la greu mi-am dat seama intre ce oameni ne-am invartit in ultimii ani, si dc nu as fi asa trista, as muri de greata pt. tot ce mi se intampla.
Am si trantit o dermatita atopica acuta, vineri seara cand mi-am dat jos halatul eram plina de pete imense rosii ca arsurile pe piept, umeri... de cateva zile nu-mi era fata ok, dar vineri am ajuns la urgenta in asa hal eram. Cica reactia organismului la stres. Deh, bolile secolului 21. Mi-a trantit aia medicatie pe 3 retete, atata a scris.... nu am luat hapurile ca doza era imensa, doar cremele.
Ana e la gradi de stat din 15 sept, din motive de criza, s-a adaptat, insa e TRISTA, cere sa-i pun DVD-urile cu serbarile de la gradi privata, sta cu pernuta in brate si degetul in gura si-mi arata: uite-o pe Alexia mea, pe prietena mea Anamaria..... si eu merg in bucatarie si plang pt ca si eu sufar c-a trebuit s-o mutam.
Si ca veni vba de gradi de stat - gradi privata:
* la privata era ingrijita, iubita, i se dadea atentie, se lucra pe personalitatea si inclinatiile fiecaruia, erau 12 in grupa si s-au legat unii de altii, era atat de fericita acolo incat la 5 de-abia o puteam lua sa plece acasa, asta dupa ce se pupa cu fetele de parca plecam in lume. A invatat enorm de multa engleza, fara niciun efort, eu vba aia de profesie ma mir cate stie.... si dupa august pauza si stie rolul fiecaruia de la serbare, inclusiv pt grupa mai mare decat ea.
* la stat: educatoarea buna a stat 1 sapt. in medical, au stat cu una noua si ea in gradi, tanara si proasta ca noaptea, nici 2 vorbe nu stie lega. Conditiile sunt super-super, sala lor e imensa, curata, mobila-parche-covoare noi, mancarea fte buna. Mai putin gustarea unde le da cate in pachet imens de bicuiti cu crema intre ei, de eu as fi satula dupa 3 bucati, nu min. 10 cat sunt la pachetul ala. Copiii sunt de toate tipurile, nu e vina lor ca vorbesc taraneste - dar si educatoarea sa vorbeasca ca de la coada vacii..... e peste puterea mea de intelegere.
Cireasa de pe tort a fost vineri, la 4 cand a mers tati dupa ea a gasit-o in curte cu pantalonii 90% uzi, i-am stors eu acasa! si statea asa de ceva vreme, tampita asta noua i-a scos in curte si ea s-a dat in leagan, pe topoganul ud si cu mizerie si aia 1 ora nu a vazut-o ca e uda.... desi pantalonii ei roz erau varza.... iar copii erau ea si inca 3. Deci nu 20, ci 4. Era vanata la gura de frig, haine de schimb avea in dulap, dar sa nu o vada ca e leoarca..... I-am facut dush fierbinte, a stat in pat pana seara si nu-i curge decat nasul, nesemnificativ.
Alta stupizenie: duci copilul la gradi pana dupa-masa si il iei la 3.... aiurea de tot, dc la 4 mergem dupa Ana, nici vba de 5, daca mai sunt 5 copii.
Deci: pentru atmosfera, educatie, invatare, atentie si dragoste, nu as fi renuntat NICIODATA la gradi privata lacare a fost. De nevoie am dus-o aici, multi copii ai prietenilor sunt multumiti, poate eram si eu daca nu vedeam imensa diferenta fata de cea privata unde Ana era Ana Ecaterina nu x-uleasca al mie-lea copil dintr-o gradi .... Si nu sunt snoaba.
Ripley, mami de Ana(10.11.2005) si Iris(10.10.2007)
lavi02 spune:
pischi de ce nu faceti atunci o petrecere restransa, mai bine zis o masa acasa sau la restaurant, cu familia si 2-3 prieteni apropiati, pe care o platiti voi integral si le spuneti tuturor sa nu aduca bani.
Noi am rezervat la restaurant cateva mese pentru 20 de persoane (familia restransa si cativa prieteni apropiati), am precomandat pt toata lumea un aperitiv combinat si un fel principal la fel, tortul de la cofetarie si bautura si-a comandat fiecare ce a vrut. Am iesit la un pret total pe care ni l-am permis fara probleme. Invitatii au venit cu diverse cadouri pentru copil, nu am primit bani.
La Silvia similar am facut, la Alba Iulia.
Cand l-am botezat anul trecut pe Filip parintii au organizat la fel masa acasa (stau la casa cu curte), tot in jur de 20 de persoane, au comandat mancare de la o firma de catering, au mai pregatit bunicile cate ceva in completare, tortul de la cofetarie si la fel, nu au primit bani ci cadouri pentru copilas. A fost frumos si ne-am simtit bine.
E adevarat daca faci petrecere mare se danseaza, e distractia mai mare, dar in conditii de criza in care lumea vede o invitatie ca pe o factura
nu ca pe o invitatie... se complica treaba si risti sa vina si sa dea bani cu inima stransa sacrificand de la altceva sau sa se scuze si sa nu vina.
mandyksch spune:
Of, of Delia ce mai povestesti tu acolo
.
Eu cred ca trebuie sa te faci educatoare/invatatoare doar daca ai chemare pentru asa ceva.Altfel...e un chin atat pentru copii cat si pentru tine insuti. Va doresc adaptare usoara si sper sa va rezolvati si probleme aparute.Si apropo de prieteni, cei adevarati ii cunosti doar la nevoie.
Noi suntem multumiti de gradinita unde merge Kriszti, e de stat, dar conditiile sunt bune, mancarea este buna, copii sunt ingrijiti, sunt schimbati de haine la nevoie, sunt ajutati sa se imbrace/dezbrace, sunt ajutati la masa.Activitatile sunt variate, educatoarele dedicate. Singura problema este ca una din educatoare a fost inlocuita anul acesta, sper ca cea noua sa fie la fel de buna ca cea care a plecat. Fiind putini copii maghiari exista o singura grupa mixta, cu copii de mai multe grupe de varsta, care are f multe avantaje. Plus ca este mixta pentru ca sunt si copii romani 100%, sau pe jumatate, de la care copii maghiari pot invata lb romana si si inversa e valabila.
Mie asta imi convine de minune, Kriszti va invata romaneste din mers.Acum nu vorbeste f mult romaneste, dar uneori in anumite situatii (de ex. cu copii in parc sau pe langa bloc sau chiar in magazin, mai ales daca e vorba de jucarii
)ma surprinde cat de corect spune propozitii intregi in lb romana.
Noki, draga, nu ma uita te rog...sa imi spui cum fac trecerea la alimentatia normala, cand vine timpul
Please.
Eu vreau sa lansez un poll, ce veti cumpara copiilor de ziua lor de nastere? Eu nu mai am decat o luna pana la ziua lui si inca habar nu am ce sa ii cumpar. Astept pareri,multumesc.
tania-z spune:
Azi am intrat pe net, am vazut ca v-ati gandit la noi de ziua Annei, va multumesc din suflet!
.
Am facut petrecere de ziua ei, la un loc de joaca, a fost suuuper, ea a fost extrem de incantata si in forma, de la 6 la 9 a dansat incontinuu, cand se oprea muzica striga spre animatoare: "mudica!" Nu a stat cu mine nici 5 minute! AU fost si puii Mariei-Alexia, Cristi i-a cam picat Annei cu tronc, ca de 3 zile il tot pomeneste (i-am vazut, la un moment dat, plimbanduse de mana prin sala
)
Cu discutiile cu gradi, am nimerit si eu tocmai bine! Ca sunt mare dilema-problema si nu mi-ar strica nici mie ceva pareri:
Stiti ca Stefi a la privat, e in al treilea an, in grupa mijlocie. Din punct de vedere al educatiei chiar nu am nimic de reprosat! A invatat germana destul de bine, pentru varsta pe care o are (ne conversam destul de bine pe acasa), se fac activitati dupa programa de la minister, DAR in stilul german: totul e o joaca, se combina cu chestii practice si nu exista teme de casa. Ies mult pe afara, grupele sunt mici, relatiile cu colegii super-ok. Mai mult, Stefan merge cu placere, abia il conving sa vina acasa, la ora 17, iar dimineata il debarc in curte si se duce singur, se schimba, intra la masa etc. Ce ma doare cel mai rau: pretul! Daca anul trecut a fost 600ron+100ron masa, anul asta s-a facut 850ron cu masa de pranza inclusa! Plus ca mai trebuie sa pun micul dejun si gustarea de acasa. Din aceasta cauza au si plecat destul de multi copii, dupa care Stefan suspina. Cu doi frati, voi primi o reducere de 10%, dar asta tot inseamna 1500 ron/luna , pt amandoi! Enorm...
Recent s-a deschis in Sibiu o gradinita ortodoxa, intr-o super cladire, cu o curte mare si frumoasa, renovata complet, totul nou, bucatarie proprie, cu grupa de germana. Cost lunar: 300ron/copil, 3 mese pe zi! Am cochetat cu ideea sa il mut pe Stefan, problema mea este insa grupa mixta! Trei ani de zile, copii de la 3 la 6 ani, unii plangaciosi, in primul an de gradi, altii mari, care vor alt fel de stimulare...nu reusesc sa identific exact cum au loc activitatile, in mod fericit. Noki, mi-ar prinde bine detalii de la tine!
Asta ma tine in loc, deocamdata. Bun, mai e si Anna, p ecare nu o primeste ca gradi noua decat de la 3 ani, deci anul asta va merge cu fratele ei, nu vreau sa ii separ.
Alinush, Meems, eu sunt de-a dreptul incantata de alinierea stilurilor de educatie din alte tari cu tendintele generale ale cunoasterii. Sa recunoastem: copiii de azi au stimulare precoce (jucarii care canta cifre si numere, de la un an, Baby Einstein, laptopuri de copii etc), la varsta de 4-5 ani se descurca cu un calculator mare, stiu sa intre pe google (am auzit eu discutii intre doi pusti de 5 ani, la fiul meu la gradi) si, in atare conditii, nu mi se pare deloc fortat sa mergi pe inclinatiile fiecaruia! Anna mea stie jumate din alfabet pentru ca era pasionata de grafitti si la plimbare insista sa i se explice fiecare litera de pe pereti. Asta ii placea ei, daca ii dadeam in mana o papusa, o trantea de toti peretii, nu a interesat-o niciodata. Si stunci, de ce sa insistam? Pentru ca in mintea noastra conceptul de "joc" are delimitari fixe? Sunt convinsa ca si ei isi traiesc copilaria, asa cum trebuie, iar, pe undeva, sunt programati sa se pregateasca pentru viitor, preferand, mai mult inconstient, absorbtia de informatie.
Uitati-va la copiii din generatia nov-dec 2005: cati dintre ei accepta de la voi raspunsul "pentru ca asa zic eu" la intrebarea "de ce?" Si apoi, sa facem comparatia cu generatia noastra, cand eram de varsta lor.... chiar as fi curioasa.
Trec de la una la alta...NOKI, condoleante, imi pare tare rau sa aud de bunicuta ta!
Dumnezeu sa o odihneasca!
ALEX de JOY, la multi ani, sa cresti mare si voinic si sanatos! 
pup toata colectia si astept - cand aveti vreme - sfaturile voastre.
lavi02 spune:
Tania, parerea mea e ca e foarte important sa fie copilul la o gradi buna. Mai ales factorul uman e important, educatoarea si colectivul in general, mai putin conteaza calitatea mochetei sau mai stiu eu ce super- amenajari.
Eu sunt incantata de gradi a Nataliei si de educatoare, la fel de scoala si de invatatoarea Silviei si nu le-as schimba decat pt motive foarte serioase.
Daca il muti nu stii cum va fi dincolo - e o loterie. Aici stii deja ca e bine, s-a adaptat, copilul se simte bine si se duce cu placere.
Daca nu-ti permiti si nu-ti permiti diferenta, asta e; ca la Ripley, n-ai incotro. Dar daca iti permiti eu zic sa nu-l muti.
Anul trecut si eu dadeam 7 mil afterschool Silvia + 7 mil bona de rezerva in caz de imbolnaviri + 2.5 mil gradi de stat Nati. A fost mult dar am supravietuit. (si de la 1 mai am renuntat la bona
, dar din septembrie pana in mai am dat banii astia).
teme de casa la gradinita - mi se pare o enormitate.
lavi02 spune:
Citit de la varste fragede - eu si sora-mea citim de la 3 ani, am mai spus-o. Mi se pare un avantaj pentru copil sa stie sa citeasca asa de mic, practic o lume noua i se deschide. DAR numai daca isi doreste, il intereseaza. Nu impins de la spate si fortat de la varsta asta. Daca stii sa-i deschizi apetitul pentru litere prin joc - foarte bine!
Uf si eu as vrea sa fac asta cu Natalia, dar sa-mi dea cineva niste TIMP....