**Zmeurici de iulie-august 2009 (2)**

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns meleea spune:

buna fetelor, venim si noi in clubul maraitilor,de o sapt nu mai mananca asa bine, manca cel putin 120, uneori 150 sau 180, acum 50,40 f rar 90 ma gandesc ca nu ii mai place laptele ....ahhh noi papam nan 1 ca de la san mai putin si ma gandeam sa ii schimb laptele cu milumil. Ce am citit mai pe aici cica nan cam constipa lucru care il pati si noi si ca ar fi mai complex milumilul decat nanul care este recomandat in spitale pt ca au ei contracte cu firma care il distribuie,exact ca si cu medicamentele, stiti voi....

oricum voi ce ziceti cele care aveti experienta cu laptele praf si bebei mai mari?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

pooh, ce frumos a crescut Balazs. Da' ce biljuterii sunt amandoi!

Se pot foi la san si de la acid reflux, am aflat...

Azi pare o zi buna ca de obicei. O fi fost de la vaccin? Aflu eu peste o luna. Eu acum realizez ca aici nu se face vaccinul ala contra tbc, ca vorbiti de bubitele de pe mana... Hmm.

Eu azi am fo 8 adulti+copiii lor invitati, am comandat tot, nu asta-i baiul, sa vedem cat stam cu ei si cat sub pelerina de alaptat.

Common sense is not so common...[Voltaire]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrianafedorca spune:

gata ne-am vaccinat si noi, a plans doar cand a intepat-o apoi am luat-o in barate si a tacut imediat si dupa 5 minute a adormit, acum s-a trezit si plange ca vrea in brate , sper sa fie bine cu vaccinul ca am avut niste emotii....

meleea eu ii dau milumil Anastasiei dar ii dau si san si iese afara 1 data la 2 zile , inainte de milumil i-am dat humana si ala chiar a constipat-o rau , acum nu stiu ce sa zic daca MM e mai bun sau nu, de nan a mea nici n-a vrut sa auda , am incercat in primele zile dupa iesirea din spital si nu vroia deloc

andreea_1979 normal ca laptele de mama e cel mai bun dar cand nu e suficient ce faci? eu de ex nu am suficient pt ea si normal i-am dat si lapte praf ca doar n-o sa las copilul sa moara de foame, as fi vrut din toata inima sa-i dau exclusiv
o sa-i dau la san pana la ultima picatura
daca tu ai suficient si se satura cu lapticul tau normal ca e pacat sa-i dai lapte praf

_
Adriana mamica de Cezarica Georgian (23 aprilie 2005)
si Anastasia Ioana (7 iulie 2009)

"Faptul ca ai un pian nu te face pianist, dar nasterea unui copil sigur te va face parinte." Michael Levine
"A muri inseamna de fapt a te muta intr-o stea." Octavian Paler

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coccorina spune:

Abia acum vad si eu ca mai sunt si alti copii maraiti si plangaciosi fara motiv. Noi am avut zile intregi de astea. Aseara si dimneata toata mi-a plans la biberon .Nu mai stiam ca sa ii fac ca trecusera 10 ore si ea abia mancase 120 in total. Am crezut ca-i de la lapte ca ii-l schimbasem treptat cu Mmilumil si in acelasi timp i-am dat si Ibalgin ca o idioata de dr d efamilie mi-a spus ca are rosu in gat si i-a precris Ibalgin si Amoxicilina. Bineinteles ca nu i-am dat antibiotic. Am reusit azi pe la pranz sa dau de dr pediatru si am du-so la consultatie si....NU ARE NIMIC!!!. Deci posibil sa fi plans la biberon ca ii era deranjat stomacelul de la Ibalgin(ca pe ala proasta de mine i l-am dat). Ultimele doua mese mi-a mancat bine. Sa vedem acuma dupa baita ca trebe sa se trezeasca si....baita, apoi papica. Sa speram ca va fi totul bine.
AAAAAAAAA, astazi nu i-am mai dat picaturile anticolici ca si asa avea stomacelul deeranjat si mi se pare ca s-a strans mai putin la burtik. Ar fi super sa ii treaca colicii asa devreme, wow.

Va poop pe toate si sper sanatate la bebici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cornelia spune:

Uliiasi, multa sanatate lui David si tie!

Meleea, daca te hotarasti sa schimbi laptele (te poti sfatui cu pediatrul), sa o faci treptat. Adica, adaugi cate o masura din laptele nou si in rest cel vechi. In vreo trei zile sa ajungi la 100% lapte nou. E posibil c ala inceput s as ederanjeze un pic la stomac. Maria si Stefan au mancat Milumil. La Maria am testat multe si a fost singurul care i-a placut. Place in general copiilor pentru ca e mai dulce. Dar nu e obligatoriu sa fie mai bun si pt. voi.

Vladimir a mancat Nan in maternitate, iar acasa am trecut pe Aptamil. E tot Milupa si am zis eu ca e mai bun, mai putin dulce etc. Nu la- mancat prea bine, as ac aam incercat sa il trec la Milumil. Doua zile l-a mancat mult mai bine, dupa care iar nu mai manca mai deloc. M-am intors la Aptamil . Am zapacit saracul copil de tot, dar acum suntem bine.

Milumilul nu i-a constipat pe Maria si Stefan, dar Aptamilul e si mai bun. Vladimir are intre 1 si 3 scaune pe zi, foarte asemanatoare cu cele de bb alaptat. Imi place si ca se dizolv amult mai bine (il prepar cu lapte la temperatura camerei).

Inca o data, e posibil ca Alexandru sa aibe alte gusturi sau sa ii priasca alta formula.

Cocorina, dar bb avea febra sau de ce i-a recomandat Ibalgin??? De antibiotic, nu mai zic. Bine ca nu i l-ai dat aiurea.

Vladimir a recuperat azi si pt. ieri si a dormit aproape toata ziua. Sper sa doarma si la noapte .

Pupici tuturor bebeilor!

www.flickr.com/photos/cornelianis/" target="_blank">poze; poze2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielle02 spune:

buna seara fetele
vin cu 2 vesti,una buna si una rea,de la Theea,am vb cu ea azi la tel si abia acum am intrat sa va zic,nu am reusit sa intru pe forum absolut deloc
so...vestea rea:frumoasa si scumpa ei de fetita a fost operata pe inima din cauza unei malformatii de care nu s-a stiut pana cand era sa o piarda pe micuta.tampitii si idiotii de medici de familie la care au fost cu micuta ziceau ca nu are nimic,pana au trimis-o tot ei cu micuta la spital sa vada de ce nu poate respira cum trebe si iata ce au descoperit
vestea buna e ca a fost operata imediat,e inafara oricarui pericol,papa bine de tot si se recupereaza super bine.parintii sunt putin socati si incearca sa iasa din harababura asta.

o sa intre theea cum are timp sa va zica mai detaliat ce si cum.
m-am rugat pt micuta si ma rog sa ii fie bine

noapte buna de la noi si vise placute

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Daniela,mami de Ebonee (02.10.2007) si Melissa (23.07.2009)
Melissa...from the Greek word for "honey bee".Always on the go,she can turn her hand to anything.
A truly versatile lady.
pozici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sara_amira09 spune:

Buna seara fetelor!De cateva zile nu prea merge netu asa ca nu am mai intrat.la noi au trecut colicii aproape in totalitate, mancam, ne jucam, dormim......deja lucrurile intra pe fagasul normal.Voi la ce ora faceti baie? Noi pe la 11 si dormim la 12-1.Mi se pare cam tarziu dar am incercat sa o culc pe la 11 si la 3 era fresh
Meleea- eu ii dau Milumil pe langa san si ii place.Ii dau ori 90 ori 120 in functie de cat este de infometata, si iese si foarte bine de la el adica de doua ori pe zi.Rar sa faca la doua zile...
Coccorina- mi se par prea mici ei pentru antibiotice, bine ca nu te-ai incumetat sa ii dai
Theea- multa sanatate si te asteptam cu vesti bune!Ne rugam pentru fetita ta
Sandy- si eu la inceput eram foarte atenta la ce mancam, acum am inceput sa mananc aproape orice daca vad ca ceva nu ii face bine nu mai mananc.Cam o luna si putin m-am abtinut. Bineinteles ca fasole, varza- nu mananc.
Vad ca unele din voi ati trecut de vaccin. Cand ma gandesc ce ma asteapta peste o saptamana .Inainte nu eram asa de sensibila dar de cand a aparut pitica in viata mea parca sunt schimbata complet. Ma emotioneaza fel si fel de lucruri care pana acum nici nu le dadeam importanta.
Nu stiu care din voi spunea ca a facut hemoroizi. Va rog dati-mi sfaturi cum sa scap ca nu stiu ce sa fac. E pentru prima data in viata mea cand ma confrunt cu astfel de probleme. Pentru ca nu am mancat suficiente fructe si legume m-am constipat si iata peste ce am dat

Fetelor voi le scoateti gazele celor mici dupa fiecare masa. Eu incerc mereu dar uneori nu vrea deloc sa le scoata pe gura ci numai pe fundulet. Si daca nu scoate bula de aer.... vomita. Ai vostrii fac la fel?
Ma bag la somn ca maine o luam de la capat....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anemona27 spune:

Offf,sanatate multa fetitei si tie Theea, Dumnezeu sa va aiba in paza!

Al meu bebe nu mai vrea sa stea singur ziua,sta in leagan la el doar daca e cineva cu el,iar in alta camera doar in brate.
Ma gandeam ca au mai trecut colicii,dar am avut perte de o repriza de cateva ore in seara asta,acum e inca agatat de san.
Ma incurajez singura de la o zi la alta ca mai e putin si treceSper ca la 3 luni sa nu mai fie.

Noapte buna va doresc.

mami fericita cu Alex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buburuza1979 spune:

am gasit niste info despre alaptat pt cele interesate. dau copy/paste aici:

"Cineva intreba daca exista anumite alimente care favorizeaza secretia unuli lapte de calitate. Raspunsul este "da"! Si aceasta prin :
--marirea aportului caloric cotidian (o femeie care alapteaza trebuie sa consumez in jur de 2500 cal/zi).
--printr-o alimentatie echilibrata (consum de proteine, glucide, lipide) si variata

Sunt de privilegiat:
--fructele crude (aport de vitamine)
--produsele care aduc un aport in saruri minerale (Calciu si Fier): lapte si branzeturi
--legumele (in special cele verzi) si cerealele (fibrele ajuta in lupta contra constipatiei)
-aport de lichide si de apa (necesare pt fabricarea laptelui):1,5 - 2 l/zi (in afara de celelalte alimente bogate in apa): supe, ceaiuri de plante, sucuri naturale, coca cola degazeifiat,
-anumite alimente care pot marii secretia lactata: chimen, marar, pastarnac, bere
-grasimi: ca untul, ulei de floarea soarelui
-proteine: carne si peste
(de evitat condimentele)

Alimentatia femeii care alapteaza trebuie sa fie deasemenea apetisanta, iar mesele sa aiba loc intr-o atmosfera de calm.

Stiti desigur ca alimentele care trebuiesc consumate cu moderatie (asta nu inseamna sa le eliminati ) sunt: varza, ceapa si usturoiul. Ca fructele rosii (capsuni, zmeura, cirese) precum si portocalele ori spanacul pot provoca un efect laxativ, si chiar diaree bebelusului.

E de retinut ca fiecare copil reactioneaza diferit la alimentatia mamei! Nu e nevoie decat sa fiti moderate, puteti manca anumite alimente de pofta, fara sa faceti excese! Incercati cu o mica cantitate si apoi observati reactia sugarului (daca are scaune prea moi, colici). Inclusiv o cescuta - doua de cafea (nu cana) va puteti permite (este avizul medicului nu al meu).
Ce este interesant si putine mame stiu este ca rezervele de grasimi ale mamei sunt consumate prin alaptat! Este metoda cea mai sigura de a elimina in timp celulita si "sunculitele" dar nu uitati ca prioritatea Mamei Nature este copilul.
Bauturile exitante (Coca Cola,cafea, ceai -dar nu cel de plante, ci cel chinezesc, lipton, etc-) trebuiesc consumate in cantitati reduse.

Ce e interesant de aflat este ca laptele este mai bogat spre sfarsitul suptului si seara, devenind din ce in ce mai bogat pe masura cresterii copilului.Colostrumu-ul (lichidul din primele 2-3 zile dupa nastere care anunta laptele definitiv) este foarte bogat in vitamine, proteine, saruri minerale si imunoglobuline, lactoza (zahar natural)
Protejeaza flora intestinala a copilului si permite eliminarea substantelor acumulate in cursul vietii uterine in intestinul copilului (deci eliminarea primului scaun, sau meconium-ul). Cantitatea e de 20-40 ml/alaptat sau adaptata in functie de cerintele noului nascut!

Mecanismul de lactatie este provocat de suptul noului nascut si favorizat de catre ocytocina (hormone). Productia de lapte se produce sub efectul unui alt hormon (prolactina) ca si dezvoltarea canalelor si marirea sanilor (hormonii ovarieni).

Intre ziua 3 - 15 dupa nastere: laptele definitiv . Frecventa suptului favorizeaza sporirea laptelui, cantitatea acestuia marindu-se.
Intre ziua 15 - pana la 3 saptamani: laptele devine matur (mai abundent si mai bogat dimineata (odihna) si seara (alimentatia de peste zi).

La inceputul suptului laptele e mai limpede (bogat in apa si in zahar) , calmeaza foamea si setea BB.
Pe masura ce suptul avanseaza, laptele devine mai dens, mai bogat in grasimi si in proteine, favorizand cresterea copilului.

Complicatiile alaptatului:

Cand canalele par infundat: este din pricina unei ejectii proaste a laptelui. Sanii sunt duri si durerosi, scurgerea laptelui devine imposibila. Pentru prevenirea acestor neplaceri trebuie:
-o punere la san precoce
-alaptare frecventa
-masajul sanilor
-eliminarea laptelui ramas dupa supt
-un bun mediu psihologic (evitarea supararilor, oboselii, surmenarii, mama trebuie sa doarma des, sa nu faca eforturi fizice mari)
-o alimentatie bogata in lichide, mese regulate, hrana echilibrata
Tratament: dusuri calde sau masaje care ajuta la decongestionarea sanului.

Crevasele:sunt leziuni cutanate ale mamelonului care au un grad de gravitate variabil:
- evolueaza prin aparitia unor dungi rosii, dureroase in timpul suptului, si pana la aparitia unor fisuri profunde pe mamelon, foarte dureroase, insotite uneori de sangerari

Prevenire:
-copilul trebuie sa prinda toata areola in gura in timpul suptului
-copilul trebuie sa fie mentinut intr-o pozitie care sa nu ii permita sa tragade san
-alaptatul nu trebuie sa dureze mult timp (10 minute, care se pot prelungii progresiv in functie de cerintele copilului si cantitatea de lapte a mamei)
-o igiena corecta a sanilor

Tratament: dezinfectarea crevaselor/ lasarea mamelonului la aer liber/ utilizarea eventuala (si momentala) a unei parti artificiale de san (in silicon, dar nu stiu daca exista in Romania)
-diminuarea freceventei suptului la sanul dureros

Trebuie mentinuta o igiena stricta si ingrijirea minutioasa a sanilor. (spalarea mainilor inainte si dupa alaptare).
-curatarea mamelonului si a areolei cu o compresa imbibata in apa (inainte si dupa supt)
-uscarea mamelonului si mentinerea la sec dupa fiecare supt
-purtarea unui sutien adaptat pt ca greutatea sanilor sa nu produca o tensiune dorsala si pt ca fibrele pielii sanilor sa nu fie prea solicitate. Sutienul trebuie sa aiba o cupa sufiecient de profunda ; a se evita protectiile din plastic care favorizeaza maceratia.
-multa, multa odihna

Punerea la san se face astfel:
-Instalatia: trebuie cautata o pozitie confortabila si adaptata pt a evita durerea de spate. Semi-asezata cu o perna la spate (mai ales pt mamele cu cezariana), alungite pe o parte sau cu spatele sustinut de un spatar, un plan dur.
-Pozitia copilului: copilul trebuie sa fie treaz si sa ii fie foame, trebuie ajutat sa prinda varful sanului. In mod clasic, fata in fata, buricul copilului trebuie sa se afle in acelasi raport cu buricul mamei. Spatele si capul copilului mentinute cu bratul. O perna poate fi plasata sub brat pentru a il imobiliza si sustine.
-Igiena sanului inaintea suptului: sanul trebuie curatat cu apa si/ori cu sapun (cu o manusa din prosop curata sau cu comprese umede). Alta solutie practica: utilizarea unui pulverizator sau brumizator cu apa minerala. Daca s-a folosit sapun sanul trebuie bine clatit si uscat riguros tamponand cu un prosop sau cu comprese!
-Pregatirea pt supt: cand mama si copilul sunt bine instalati, trebuie ajutat copilul sa gaseasca mamelonul. Mana mamei, opusa sanului, trebuie sa fie un ghid si un ajutor.Degetul mare si indejxul care se gasesc pe partea superioara a sanului, permit degajarea nasului copilului daca e nevoie (cand sanul are dimensiuni generoase, poate jena respiratia BB). Aceasta jena in respîratie poate impinge copilul sa dea drumul mamelonului din lipsa aerului. Celelalte degete trebuiesc sa mentina o lejera presiune asupra sanului.
-Durata suptului: prima saptamana pielea mamelonului este fragila si neobisnuita cu suptul micutului. Riscul iritatiilor si crevaselor incita la prudenta si a nu depasii 10 minute /san la fiecare supt. Dupa perioada de adaptare, alaptarea se poate prelungii. 90% din ratia de lapte matern este inghitita in priele 10-15 minute de supt0 In functie de apetitul copilului trebuie dat un san sau ambii la fiecare alaptat (la fiecare 3-4 ore in prima luna de viata).

-Curat si sec: Dupa alaptat se vor spala si usca bine varfurile sanilor. Atentie la scurgerile de lapte intre doua supturi (comprese absorbante sau alte metode de mentinere la sec a mameloanelor).

Sunt convinsa ca cunoasteti bine toate aceste informatii, dar poate ca veti gasii unele dintre voi si ceva nou, ce nu stiati. Incantata daca v-am putut ajuta, iar daca m-am repetat imi cer iertare pt mesajul lung.

PS. Din experienta mea personala va pot spune ca exista cazuri in care mamelonul nu este bine format (suficient de reliefat) sau pur si simplu copilul nu se adapteaza la forma acestuia. Trebuie sa tineti cont de particularitatile copilului mic, care sunt diferite de la caz la caz. Ascultati in stanga si in dreapta, culegeti informatii, dar pastrati in minte ca fiecare mama si fiecare copil sunt unici in felul lor. Tatonati terenul, cautati sa intelegeti micile tabieturi ale copilului, fiti calme chiar in situatii in care va vine sa strangeti de gat pe cineva! Copilul va simte angoasa! Simte nervozitatea pe care o aveti: de ce nu mananca destul? de ce plange? de ce face grimase? de ce nu e ca ceilalti copii? etc etc. Exista o comuniune intre mama si copil, un fir invizibil! Copilul, cat de mic "se prinde " repede de stratageme, ca "merge cu santajul" ! Se pune pe tipat cu atat mai mult cu cat va agitati mai mult! Are nevoie de somn mult! Are nevoie de afectiune! sa va auda vocea! Sa va simta caldura! Va recunoaste mirosul, ba mai mult cunoaste mirosul laptelui mamei sale, mirosul pielii ei. Nu uitati ca ii face placere sa va auda vorbind, vocea mamei este linistitoare. Nu uitati de asemenea ca asa cum il cresteti din primele zile, asa il veti avea! Un copil care e obinuit cu un nivel de zgomot normal, nu va fi perturbat la fiecare sunet! Cel care e cocolosit prea mult, luat prea des (la fiecare scancet) in brate, miscat de ici colo, agitatia vizitatorilor, toate acestea il perturbeaza sau il obisnuiesc intr-un anumit ritm.
Inca ceva: joaca prelungita il oboseste, il face sa devina agitat, sa planga des! E un moment fantastic dar care nu trebuie sa depaseasca o ora pe zi! De evitat seara, inaintea culcarii.
Purtati-va cu bebelusul nu numai ca si cu o fiinta fragila, vulnerabila, nestiutoare, dependenta ci si ca si o faptura intreaga, care absoarbe cu o repezeiciune fantastica tot ce se petrece in jurul lui (exista o intuitie ascutita pentru anumite lucruri, pe care numai bebelusii o au, si care nu poate fi explicata). Asadar purtati-va cu tact, cu calm, incercati sa faceti din alaptat un moment privilegiat. Nu va lasati santajate si nu panicati din orice! Odihna si hrana, lipsa stresului sunt foarte, foarte importante. La fel de importante ca fiecare picaturica de lapte pe care bebelusul o poate suge de la sanul mamei (laptele matern continand anticorpi care il protejeaza impotriva infectiilor inca o perioada dupa intarcare).
Dar daca este imposibil sa alaptati, daca pierdeti laptele, incercati mamicilor sa va resemnati si nu faceti o tragedie din asta! Oricum, hrana cea mai importanta este iubirea pe care o dati copiilor vostri! Iar ei resimt asta din plin!
Mult curaj si sanatate!"

P.S. Eumada am auzit ca (,) chiar daca ti-ai pierdut laptele, punand copilul la san inainte de a-i da biberonul si pompand la 2 ore cu pompa favorizeaza reinstalarea lactatiei, mai ales ca nu ai pierdut de mult timp lapticul... cica sunt si mame adoptive care reusesc sa alapteze!
daca ai putere sa te chinui putin asa, pe langa suplimentele ca Galactogil (care la mine a facut minuni, mai mari ca ceaiurile), ceaiuri de stimulare a lactatiei care se gasesc la farmacie si Nutrinatal (capsule pe baza de plante tot pt stimularea lactatiei) ai toate sansele sa iti revina lapticul. de asemenea am citit ca poti cere la spital sa ti se faca o injectie cu occitocina (hormon care declanseaza lactatia). si pt mai multe info daca ai timp citeste subiectul Alaptatul Help-Line ... pe mine m-a ajutat mult si m-a facut sa trec cu brio peste testul tentatiei laptelui praf!
si sper sa iti fie de folos informatiile... sper de asemenea sa reusesti sa alaptezi pana la urma...

Thea de minune mica Serban Alexandru

15 iulie 2009
"From this day forward, you shall not walk alone. My heart will be your shelter, and my arms will be your home."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buburuza1979 spune:

Theea sanatate multa fetitei tale! offf Doamne! Bine ca e totul bine!

eu ma gandesc cu groaza ca miercuri facem si noi vaccinul de 2 lunite... sper sa fie totul bine si sa nu il supere prea tare pe bebic!

bebele meu a ramas dupa programul din burtica... ziua doarme si seara pana pe la 1 juma noaptea sta treaz si are chef de joaca ... noroc ca si eu sunt invatata sa ma culc dupa 3 dimineata ca altfel ajungeam la nebuni pana acum...
am incercat eu sa ii explic ca la discoteca il las dupa 16 ani si ca acum e bebelush si tbuie sa doarma la o ora "rezon" dar el rade stirb asa si cu gura pana la urechi cand ma aude
asta e ...ne conformam si bag si eu somn langa el dimineata in reprize si cu pauze de alaptat...
sa ma vedeti cum il tin la tzatza la masa de la 7 dimineata si imi cade capu' si cand termina cu ce viteza ma bag langa el la somn

si in incheiere va arat pozici noi si multe de AICI

Thea de minune mica Serban Alexandru

15 iulie 2009
"From this day forward, you shall not walk alone. My heart will be your shelter, and my arms will be your home."

Mergi la inceput