Religia in scoala?

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ralucis spune:

Citat:
citat din mesajul lui sanziana72

Citat:
citat din mesajul lui ralucis
stiam ca am uitat ceva, pai eu le fac educatie religioasa copiilor mei la mine acasa, nu-i bai, dar, tocmai pentru ca eu nu vad nimic rau in aceste ore de religie, imi dau seama ca lucrurile bune care se invata aici au posibilitatea de a ajunge si la parinti, prin intermediul copiilor, asta fiind, in viziunea mea, un alt avantaj al orelor.

Asta se cheama prozelitism si este chiar un prozelitism fortat pentru copiii celor care nu vor sa participe la orele de religie.
Nu am nimic impotriva credintelor pe care le poate avea orice om, dar in momentul in care incearca sa mi le impuna mie sau copilului meu, deja nu mi se mai pare ok. Te-ai gandit vreodata ca poate ceea ce e bun pentru tine nu este si pentru altul? Bine cu de-a sila nu se poate.

Daca exista ore de religie, dupa parerea mea ar trebui sa existe si ore de ateism. Cum te-ai simti daca copiii tai ar fi obligati sa urmeze si aceste ore? Chiar mi-ar placea sa incerci sa te pui in aceasta situatie si sa imi raspunzi sincer.

scuze, dar eu nu reusesc sa vad absolut deloc de ce ar fi benefic pentru un individ sa faca aceste ore de ateism. chiar daca mi s-ar prezenta "avantajele" acestor ore, la mine nu ar tine. in viziunea mea, ar fi ceva in neregula rau cu societatea in care traim daca s-ar ajunge sa se predea aceste ore.

iar in ceea ce priveste prozelitismul de care zici tu, nu vad de ce numesti tu asa faptul ca pustoaica ta te-ar putea invata ceva bun, pe care l-a desprins la aceasta ora? si daca ar fi prozelitism, cred ca profesorii ar aplica alte tehnici de predare, astfel incat mesajul lor sa ajunga explicit la parinti din gura copilului, ceea ce nu este intotdeauna asa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns felicici spune:

sanziana72 eu as face o sesizare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Cred ca se poate si online prin intermediul forumularului de contact ( http://www.cncd.org.ro/contact/ ). In mod clar este un abuz.

Am mai citit opinii conform carora legea este respectata intrucat copilul poate sa nu participe. Fara sa am cunostinte legislative eu cred ca daca nu exista alternativa atunci caracterul optional se pierde. Stiu de la facultate de exemplu...materiile optionale erau mai multe dintre care puteau si trebuiau sa aleaga toti acelasi numar...cele facultative erau cele la care puteai sa nu participi deloc. Daca poti opta intre mai multe religii (ortodoxa sau catoliga de ex) nu se poate spune ca religia este optionala ci ca religia de rit ortodox este optionala, celalata optiune fiind religia de rit catolic. Nici in cazul acesta nu se poate spune ca se respecta legea.

Deci parerea mea este ca pentru a fi in limitele legii trebuie sa existe in orice institutie de invatamant o alternativa organizata la ora de religie, nu sa duci clandestin copilul la ora de sport sau sa-l iei acasa.

Lorena(19.12.2007)

Mergi la inceput

ralucis nu inteleg de ce insisti. Exista parinti care nu isi doresc nici un fel de contact al copiilor lor cu religia, sau nu isi doresc contactul asta la scoala, sau au n si n alte motive pentru care nu doresc participarea copilului la orele de religie la scoala, dorinta lor este legala, deci nu inteleg nici macar de ce ar incerca sa se justifice. Dar asa...pentru ca vad ca tot insisti cu binele pe care probabil esti convinsa ca nu-l putem afla decat din biblie si de la preoti, altfel capul nostru nu poate decide ce e bine si ce nu e bine sau sigur ar decide prost...as vrea sa-ti spun ca in numele religiei s-au intretinut si se intretin in continuare razboaie si atrocitati, si ca pentru mine personal religia este mult mai nociva decat este ateismul pentru tine, si am sa-mi feresc copilul de orice indoctrinare cum se fereste dracul de tamaie.

Lorena(19.12.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aalina spune:

Experienta personala:
Eu am o relatie speciala cu religia pe care mi-am ales-o si in care mi-am botezat copii. Sotul meu are alta religie aleasa de parintii lui, nu merge la biserica si are propriile idei despre asta. In zona in care stam sunt mai multe confesiuni. E adevarat ortodoxia predomina.

La gradinita copilul a fost dus in biserica ortodoxa si impartasit fara sa fim intrebati si fara acordul nostru.

La scoala de la inceput in cererea de inscriere am specificat ca religia copilului este romano-catolica. Am intrebat si nu i se poate asigura profesor la scoala. Vor fi profesori de religie ortodoxa si greco-catolica. In unele scoli de aici se asigura si profesori pentru cei reformati.

Am anuntat ca nu va participa la orele de religie din scoala, si am ales sa le faca in biserica romano-catolica cu preotul, sambata. Mi s-a spus ca este in regula la sfarsitul anului scolar trebuie sa aduc o adeverinta de la biserica.
Ora de religie este la scoala lunea de la 8-9. Acum am noroc ca stau acasa cu bb2 si il pot duce de la 9. Cand voi incepe serviciul ce voi face???
De ce trebuie sa gasesc o solutie pentru asta?
Si in zona unde stam cred ca suntem un caz fericit datorita diversitatii confesiunilor. Ma gandesc insa si la ceilalti parinti care nu sunt atat de norocosi. Doar pentru ca au ales altceva decat majoritatea.
Cred ca aici e de fapt problema pe care o avem toti: unde sunt conditiile egale prevazute de lege si aplicate, pentru noi si copii nostri?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

Citat:
scuze, dar eu nu reusesc sa vad absolut deloc de ce ar fi benefic pentru un individ sa faca aceste ore de ateism. chiar daca mi s-ar prezenta "avantajele" acestor ore, la mine nu ar tine. in viziunea mea, ar fi ceva in neregula rau cu societatea in care traim daca s-ar ajunge sa se predea aceste ore.

Exact aceasta este parerea mea despre orele de religie .

De ce e atat de greu de inteles ca avem puncte de vedere diferite si nu e deloc necesar sa gandim toti la fel?

"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Ralucis, incearca sa intelegi....

Exista mai multe teorii despre istoria universului si a omenirii. Hai sa le reducem la doua. Unii cred ca universul a fost creat de cineva. Omul la fel. Mai cred ca acel cineva aplica anumite legi si oamenii e bine sa se supuna acestor legi. Altii cred ca universul a aparut in urma unor fenomene pur fizice, viata pe pamant a aparut prin fenomene fizice si chimice si este intr-o continua transformare. Acesti indivizi pur si simplu nu cred ca exista o entitate superioara care dirijeaza aceste procese.

Evident, avand in vedere ca cele doua teorii se contrazic, adeptii fiecarei teorii cred ca ceilalti gresesc. Poti sa intelegi ca asa cum tu crezi ca tu ai dreptate, eu cred ca eu am dreptate? Poti sa intelegi ca asa cum tu crezi ca exista numeroase dovezi in sprijinul teoriei tale eu cred ca exista dovezi in spiritul teoriei mele? Asa cum tu crezi ca dovezile mele sunt simple speculatii si eu cred ca dovezile tale sunt povesti.

Tu crezi ca religia ii invata pe oameni lucruri bune, eu cred ca ateismul o face. Tu chiar crezi ca ateismul ii invata pe oameni lucruri rele; si eu cred ca religia i-a invatat si ii invata pe oameni lucruri rele.

Tu nu vrei sa i se predea copilului tau ateism la scoala, eu nu vreau sa i se predea religie. Tu nu vrei sa i se spuna la scoala copilului tau "ceea ce mama ta crede nu este adevarat", nici eu nu vreau sa i se spuna asta copilului meu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Fomalhauti
Exista mai multe teorii ...

pentru cea mai clara (si corecta prin echidistanta) pozitie despre locul religiei in societate si, implicit, in sistemul de invatamant.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Citat:
citat din mesajul lui Fomalhauti
Exista mai multe teorii ...

pentru cea mai clara (si corecta prin echidistanta) pozitie despre locul religiei in societate si, implicit, in sistemul de invatamant.

Mi se pare superficial sa spui ca ceea ce ii deosebeste pe religiosi de atei este parerea lor despre cum s-a format universul si omenirea, si ca de la asta ar pleca diferentele. Exista multi oameni religiosi care inteleg si accepta teoria evolutionismului si sunt interesati de explicatiile stiintifice legate de formarea universului. Exista atei nu foarte interesati de stiinta.

Diferenta este mult mai complexa, ea tine de atitudine, de viziune asupra vietii, de spiritualitate, de a avea sau nu curajul de a fi diferit, de cat de mult te iubesti, daca pui sau nu pe cineva mai preusus de tine, daca esti dispus sau nu sa dai socoteala altcuiva decat constiintei tale, daca iti asumi sau nu exclusiv responsabilitatea pentru faptele tale, daca esti sau nu dispus sa te sacrifici in speranta unei vieti mai bune intr-o alta dimensiune, etc, etc, etc!!! Sunt atee, dar duc o viata spirituala. Religia crestina este mult prea simplista pentru mine personal, in alte religii am gasit idei interesante si totusi nu simt nevoia sa ma alatur unui grup de persoane care le impartasesc. Imi place si imi permit sa gandesc ce vreau, imi place si imi permit sa ma razgandesc, imi place sa traiesc 'la marginea societatii' (acolo spunea cineva la un alt topic ca este locul ateilor, sau ma rog...poate doar al meu)...la marginea superioara a societatii desigur, adica deaspupra...

Lorena(19.12.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patesiasir spune:

sa cititi "sa lasam balta scoala"de Mircea Cartarescu.suntem mereu nemultumiti si critici la adresa scolii.daca va intereseaza cu adevarat ce fac copiii vostri mai verificati ce lucreaza pe net si va dau un indiciu de n-o sa va vina sa credeti:cititi prin forumul revistei pentru fete coolgirl.ro sau revistele astea de le citesc ei bravo s.a.
in privinta religiei in scoli,ea se preda si in celelalte state ,si cred ca ar fi cu adevarat discriminare daca nu s-ar mai preda pt ca ar ramane prezent doar evolutionismul iar statul platit de toti cetatenii nu poate favoriza doar opinia unora si de ceilalti sa li se falfaie.cred ca asa cum e in prezent e f bine pt. ca balanta este echilibrata,si cred ca anii totalitarismului trecut ajung pt cat s-a favorizat o sg opinie si s-a persecutat cealalta,cu toate ca si atunci toti cetatenii(mai multi decat acum)munceau si isi plateau taxele cu varf si indesat.
cred cu tarie ca prezenta materie religie in scoala publica este un barometru al democratiei si al libertatii si de asemenea cred ca atunci cand ea va fi din nou exclusa(ca si de comunisti)putem sa ne punem din nou intrebari pe tema libertatii si democratiei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui sanziana72

Citat:
stiam ca am uitat ceva, pai eu le fac educatie religioasa copiilor mei la mine acasa, nu-i bai, dar, tocmai pentru ca eu nu vad nimic rau in aceste ore de religie, imi dau seama ca lucrurile bune care se invata aici au posibilitatea de a ajunge si la parinti, prin intermediul copiilor, asta fiind, in viziunea mea, un alt avantaj al orelor.

Asta se cheama prozelitism si este chiar un prozelitism fortat pentru copiii celor care nu vor sa participe la orele de religie.
Nu am nimic impotriva credintelor pe care le poate avea orice om, dar in momentul in care incearca sa mi le impuna mie sau copilului meu, deja nu mi se mai pare ok. Te-ai gandit vreodata ca poate ceea ce e bun pentru tine nu este si pentru altul? Bine cu de-a sila nu se poate.

Daca exista ore de religie, dupa parerea mea ar trebui sa existe si ore de ateism. Cum te-ai simti daca copiii tai ar fi obligati sa urmeze si aceste ore? Chiar mi-ar placea sa incerci sa te pui in aceasta situatie si sa imi raspunzi sincer.

iar in ceea ce priveste prozelitismul de care zici tu, nu vad de ce numesti tu asa faptul ca pustoaica ta te-ar putea invata ceva bun, pe care l-a desprins la aceasta ora? si daca ar fi prozelitism, cred ca profesorii ar aplica alte tehnici de predare, astfel incat mesajul lor sa ajunga explicit la parinti din gura copilului, ceea ce nu este intotdeauna asa.

Ore de ateism = ore de biologie .... si probabil ceva fizica!!!
De ce ti se pare sarit de pe cal sa invete copilul biologie si fizica?

Si sa stii ca asa cum la tine nu tine ateismul fix tot asa la atei nu tine religia.
Ca sa-i impaci pe toti (cei care vor religie in scoala si cei care nu vor) ar trebui sa fie cu adevarat optionala religia. Cam asta ar insemna "nediscriminare".

Oricum sa fii credincios sau ateu este o alegere personala si nu e drept sa ti se impuna. E chiar nasol sa ti se impuna, exact asa cum spui si tu "la mine nu tine".

Cat despre faptul ca cei credinciosi sunt considerati inferiori de catre atei ... eu una am prieteni buni credinciosi si ii consider ok, nicidecum inferiori (doar sunt prietenii mei). Dar inteleg un pic de unde provine chestia asta ... ateii nu pricep cum de credinciosii n-au priceput biologia si fizica. Dar eu cred ca nimeni nu le pricepe pe toate si o iau ca atare, asa cum eu nu pricep muzica (sunt si afona si mi-a fost extrem de greu sa invat, fara sa pricep, bemol si diez si etc) sunt oameni care nu pricep biologia. Simplu.

Sorana si Monica (in curand scolarita)

Mergi la inceput