Religia in scoala?

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Aalina spune:

Sorana pe cuvant ca eu pricep biologia si cu toate astea cand mi-am ales confesiunea am avut alte motive

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralucis spune:

draga sorana, nu vad de unde pana unde ai tras concluzia ca cei care nu au priceput biologia si fizica sunt oameni religiosi . eu sunt unul dintre religiosii care a reusit, totusi, sa desluseasca cat de cat aceste doua discipline, si, crede-ma, ca nu mi s-a parut a fi extrem de complicat.
btw, eu nu am zis nicaieri cum ca ar fi zis cineva despre religiosi ca sunt inferiori, eu una am zis ca sunt dispretuiti si ironizati de cei nereligiosi, nu altceva. lucru care mi se confirma saptamanal.
P.S. daca orele de ateism=ore de biologie si fizica inseamna ca este redundanta predarea lor, nu vad de ce sa se umple programa de aceeeasi marie cu alta palarie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Citat:
Exista mai multe teorii despre istoria universului si a omenirii. Hai sa le reducem la doua. Unii cred ca universul a fost creat de cineva. Omul la fel. Mai cred ca acel cineva aplica anumite legi si oamenii e bine sa se supuna acestor legi. Altii cred ca universul a aparut in urma unor fenomene pur fizice, viata pe pamant a aparut prin fenomene fizice si chimice si este intr-o continua transformare. Acesti indivizi pur si simplu nu cred ca exista o entitate superioara care dirijeaza aceste procese.

Nu m-am putut abtine!
Asta demonstreaza cat de diferiti suntem.
Cand fiimiu mi-a spus anul trecut (avea 8 ani)..."Eu nu mai stiu cine l-a facut pe om Mama Natura sau Dumnezeu", i-am explicat cele de mai sus, cu diferenta ca nu am exclus una pe alta... concluzia lui fiimiu a fost "Stii ce mami, eu cred si ca exista Dumnezeu, dar si ca oamenii au evoluat. Pot sa cred in amandoua?""Bineinteles ca poti!" Atunci mi-am dat seama ca si cu mine se intampla cam acelasi lucru...
Nu pot sa-mi explic, sa nu-mi cereti, dar la mine teoria lui Darwin nu-l exclude pe Dumnezeu din ecuatie.

In ce priveste asta...
Citat:
Dar inteleg un pic de unde provine chestia asta ... ateii nu pricep cum de credinciosii n-au priceput biologia si fizica. Dar eu cred ca nimeni nu le pricepe pe toate si o iau ca atare, asa cum eu nu pricep muzica (sunt si afona si mi-a fost extrem de greu sa invat, fara sa pricep, bemol si diez si etc) sunt oameni care nu pricep biologia.

Si eu pot sa ma laud ca am inteles si fizica si chimia si biologia ca doar is inginer... si unul bun (spun altii nu eu )... si in general tot ce are logica, insa credinta (ca cineva acolo sus ma iubeste ) vine din alta parte...n-are legatura cu creierul ci mai degraba cu sufletul.

Aalina mi-a placut tare mult ce ai scris.

Mergi la inceput

Pai la noi in familie e cu adevarat diversitate:
- socrul meu are o religie, nu e practicant si sotul meu a fost botezat si el asa
- dar sotul meu e mai degraba ateu
- soacra mea, cumnata si cumnatul au alta religie si sunt practicanti (unii chiar profeseaza in domeniu pot zice
- ai mei parinti au cu totul alta religie da nu merg foarte des la biserica
- eu mi-am ales alta religie fata de precedentele si mi-am botezat copii in ea

Eu cu biologia si fizica am stat ok.
Al meu stiu ca a fost pasionat de fizica (de acolo i se trage clar )
Cumnata are facultate si ceva masterat in fizica (asa ca aici nu mai functioneaza afirmatia iar)

Pana la urma din punctul meu de vedere credinta e o chestie atat de personala...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Aalina si Filofteia
Mea culpa cred ca nu m-am exprimat cum trebuie.
In primul rand una e sa crezi in Dumnezeu si alta e sa crezi 100% dogma.
In al doilea rand zicea cineva ca nu si-ar lasa copilul la "cursuri de ateism". Eu am incercat sa imi imaginez care ar fi "cursurile de ateism" si ce mi-a venit in minte a fost "biologie si fizica". Desi acum ca ma gandesc mai bine cred ca se califica si chimia pentru "cursuri de ateism".

Voi ce credeti ca s-ar califica la "cursuri de ateism"?

Eu mi-am dus copilul 1 an la Muzeul de Geologie la un curs care incepea cu formarea pamantului si mergea (trecand prin plante, dinozauri, soareci, mamifere) pana la aparitia omului.
Asta se califica drept curs de ateism??

Eu, atee fiind, mi-as lasa copilul la cursuri de religie. Cu conditia sa nu fie prezentata o singura religie ci toate. Ca sa aiba de unde alege .

Sorana si Monica (in curand scolarita)

Mergi la inceput

Sorana si eu mi-as lasa copilul la cursurile de "ateism" sau la cursurile unde sa ii fie prezentate toate religiile.
Dar cum nu avem variantele astea la alegere ma bucur ca poate face "ora optionala de religie" cu o persoana cu care pot discuta despre ce se intampla in acea ora si despre informatiile pe care le primeste copilul meu acolo.

Mi-as dori insa si voi sa puteti avea posibilitatea reala de a alege. Pana la urma asta e ideea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Aalina eu cred ca toti facem pana la urma alegerea. Nu cred ca niste parintii atei cresc copii atei si nici niste parinti credinciosi cresc copii credinciosi in mod obligatoiu.
Ca exemplu eu sunt atee si sora mea e credincioasa
Dintre cunostintele mele care sunt atei 90% au fost crescuti de parinti credinciosi si majoritatea au discutii in contradictoriu cu parintii.
O prietena buna a mea este credincioasa si a fost crescuta de parinti atei.
Una peste alta fiecare face alegerea pentru el. Si pe mine fi-mea m-a chestionat de m-a inebunit referitor la religie. Inclusiv chestii "Dar exista D-zeu?" la care raspunsul meu a fost "nu stiu" si "o sa studiezi, o sa inveti si o sa tragi singura concluzia daca exista sau nu". Iar la intrebare "dar tu ce crezi?" am spus cinstit ca eu nu cred ca exista. Dar ca sunt foarte multi oameni care cred ca exista si este posibil sa aiba ei dreptate ...

Pe de alta parte pe mine problema religiei a inceput sa ma preocupe undeva pe la 25 de ani Adica abia atunci mi-am pus cu adevarat intrebarea "o fi, n-o fi". Si am cochetat cu religia. Am fost si la slujba duminica . Mi-a luat cam 10 ani sa ma conving ca nu-i de mine
Si inca ceva eu sunt genul "never say never". Cu alte cuvinte nu garantez ca peste 30 de ani o sa fiu tot atee . Poate cine stie, am vreo revelatie ....
Sper macar sa am bunul simt sa nu-i impun fiica-mii ce cred eu

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Sorana ai dreptate
Ai vazut ca atat eu cat si sotul meu am ales altceva pentru noi fata de ce alesesera parintii nostri initial.

Eu vorbeam de posibilitatea reala de a putea alege ce sa faca copii la scoala cu ora asta. Da cum is tot pe fuga prin casa dupa un bb miscator .... cred ca a iesit altceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Cei care sustin religia in scoala, se bazeaza in special, in motivatia lor, ca la religie invata lucruri bune: sa fie respectuosi, sa faca bine, sa nu fure. Cred ca toti ne dorim ca puii nostri sa invete sa fie buni, dar asta nu cred ca e obligatoriu sa le fie "dictata" de Dumnezeu, Budha, Mahomed sau Bigbang. Nu s-ar putea face niste ore de "buna crestere", de "etica" sau "morala" sau cum s-or chema. Sa-i invete ca exista copii amarati, bolnavi, care au nevoie de ajutorul lor. Sa faca pachetele si sa mearga la orfelinat/spital.

Nu vad de ce trebuie sa invete cum se face crucea - cine e interesat invata asta in familie - sau catoata lumea trebuie sa cumpere Biblia - asta e cerinta la ce-a de-a 2 ora de religie din clasa 1 (ca tot nu stiu sa citeasca)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Pina la urma combatantii de pe topicul asta uita esentialul: religia a fost introdusa in scoala ca materie optionala urmare a acceptului majoritatii romanilor; oricit de galagios si insistent ar fi un grup minoritar intr-o societate, nu e normal sa-si impuna opinia asupra majoritatii; este normal si firesc insa sa aiba dreptul sa-si exercite propriile alegeri (in cazul de fatza neparticiparea copiilor ateu la orele de religie-scoala sa fie obligata sa asigura copilului un spatiu securizat si o optiune pentru ora respectiva; de aici pina la tot felul de propuneri si idei despre inlocuirea orei cu asta sau ailalta dupa cum viseaza fiecare sau despre inferioritatea religiosilor versus atei este insa cale lunga; calea de la prezentul societatii romanesti la o democratie civilizata;
Pe forumul asta citesc mereu despre cotizatii pentru personalul de invatatmint, in topurile internationale universitatile romanesti sunt inexistente, programa e prafuita, au aparut facultati particulare ca ciupercile dupa ploaie, exista violenta si droguri in scoli- cred ca astea sunt probleme adevarate ale scolii romanesti de azi, dar tonele de cerneala curg pe seama orelor de religie

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput