Religia in scoala?
Raspunsuri - Pagina 9
ralucis spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui roisin Copiii la varsta asta sunt extrem de usor de influentat (mai ales de catre persoane charismatice) si orice mic detaliu le poate incolti in creier si se poate dezvolta intr-o teorie calauzitoare in viata. De exemplu, copilul poate capata ideea ca viata ii e condusa de un destin predeterminat, ca el nu are nicio putere in a-si schimba soarta, ca tot ce i se intampla vine de sus si trebuie acceptat ca atare. Mai poate invata ca orice greseala e permisa, atata vreme cat este raportata la spovedanie si ca necredinciosii sunt aspru pedepsiti (vezi exemplul cu parintii care nu merg Duminica la biserica). De asemenea, poate invata (indirect) sa fie intolerant cu cei de alta religie, sau cu cei care aleg sa nu apartina niciunei religii, si ii poate considera inferiori. |
sincer, eu cred ca ceea ce ai scris tu aici este o interpretare subiectiva si nu corecta a ceea ce consideri tu ca s-ar preda la religie. daca religia este predata de cineva care are cunostinte in domeniu, respectiv o persoana care a studiat teologia, ma indoiesc ca ar putea sa le spuna copiilor asa ceva. de exp, de cate ori te spovedesti pleci clar de acolo cu ideea ca nu trebuie sa repeti greselile facute, nu ca ai mana libera la ele, ca oricum sunt iertate!
sa inteleg ca orele de religie sunt tinute de diletanti? atunci asta este o alta discutie!
irina.c. spune:
| citat din mesajul lui roisin [quote]citat din mesajul lui ralucis Si inca ceva ce nu pricep: pentru copiii care apartin altei religii decat crestin ortodoxe exista lectii separate specifice religiei lor? Daca nu, mi se pare ca vorbim deja de discriminare. |
35+am blog
felicici spune:
Deja este irelevant ce se discuta aici. Daca cei care tin orele de religie sunt diletanti sau nu, daca se invata acolo lucruri bune sau nu. Religia nu este stiinta si nu este cultura generala...deci ce cauta ea in scoala? Propun atunci sa se introduca si tantra yoga de dragul diversitatii si al echitatii. Sunt convinsa ca si de la aceasta materie ar putea ajunge informatii bune si utile la printi.
Lorena(19.12.2007)
irina.c. spune:
| citat din mesajul lui roisin [quote]citat din mesajul lui ralucisDe asemenea, poate invata (indirect) sa fie intolerant cu cei de alta religie, sau cu cei care aleg sa nu apartina niciunei religii, si ii poate considera inferiori. . |
35+am blog
Fomalhauti spune:
Cu patru elevi cred ca va pot lamuri cate ceva.
Scriu pentru a zecea oara: religia nu este obligatorie. Nu cred ca denumirea oficiala este de "optional", dar se face o cerere....
Doi. La liceul "Goethe", cu limba de predare germana, parintele poate alege intre religii ortodoxa, catolica si protestanta. Stiu ca in multe localitati din Dobrogea la scoli se preda separat religie ortodoxa si musulmana. Presupun ca in Ardeal exista in scoli aceeasi posibilitate, ca parintii sa opteze pentru o religie sau alta. Vreau sa spun, multe lucruri nu functioneaza asa cum trebuie in tara asta, dar treaba cu religia este relativ bine reglementata. Exista abuzuri, ca peste tot.
Trei. Profesorii de religie sunt ca toti profesorii. Unii mai buni, altii mai putin buni, din cand in cand unul exceptional si din cand in cand unul catastrofal. Imi pare rau ca dau aceasta veste celor care nu stiu: exista in invatamantul romanesc profesori prosti si la matematica si la romana si la tot ce vreti (si ce nu vrei...). Exista profesori de religie care spun copiilor ca se duc in iad daca nu sunt cuminti la ora. Profesorii de religie sunt absolventi de teologie, asa cum profesorii de matematica sunt absolventi ai universitatii, dar unii sunt mai buni in meseria lor, altii....
Am mai scris, trei din cei patru copii (elevi) ai mei au inceput prin a face religie si au fost scutiti abia cand ei nu au mai vrut sa faca. Fetita si unul din baieti au facut o perioda de timp religie cu preotul bisericii luterane si l-au adorat. Baiatul s-a dus si duminica (sau sambata) la niste activitati la biserica. A fost si de Paste si de Craciun (bine, asta mai mult fiindca primea dulciuri). Cand altcineva l-a inlocuit pe preot la ore, nu a mai vrut sa se duca. Nici cand acesta a revenit nu a mai vrut...Oricum, a facut religia trei ani, cu un om care i-a placut mult. Copilul este ateu. Nu i-am spus niciodata ca religia este ceva rau, in schimb cunoaste (la nivelul lui) teoria evolutionista si cea legata de Big Bang (asta si la nivelul meu, ca nici eu nu am priceput-o prea bine). Fetita a fost nevoita (prin natura programului) sa stea in clasa la ora de religie cu o profesoara care i-a spus din cand in cand ca se va duce in iad fiindca nu crede. Dar si ceilalti au fost amenintati ca se duc in iad fiindca vorbesc in ora sau nu si-au facut lectia. Fetita mea priveste aceste amenintari cu ironie "Auzi ce-a zis aia de religie...." si asa privesc si copiii ceilalti care nu au fost scutiti de religie (nu stiu cat de credinciosi sunt, nici ei, nici parintii lor, dar nu am auzit ca sa ia cineva in serios amenintarile - e drept discutam de clasa a VIII-a, 14 ani)
ralucis spune:
| citat din mesajul lui irina.c. din cate am observat situatia este taman invers- mult mai intoleranti si dispretuitori fata de religiosi sunt nereligiosii. Se vede si in discutile de genul asta- religiosii sunt considerati niste oameni limitati, batuti in cap, fara orizont, indoctrinati, nu-i duce mintea, etc.... |
asta ma deranjeaza si pe mine cel mai mult, exact lucrul asta l-am remarcat si eu, modul in care sunt ironizati si dispretuiti cei religiosi.
Elena spune:
| citat din mesajul lui roisin Si inca ceva ce nu pricep: pentru copiii care apartin altei religii decat crestin ortodoxe exista lectii separate specifice religiei lor? Daca nu, mi se pare ca vorbim deja de discriminare. |
Teoretic exista, practic nu prea. La fii-mea la scoala nu exista profesori pentru alte culte/religii pentru ca nu sunt suficienti elevi.
Eu chiar nu am auzit in Bucuresti, in afara de liceul german si cel maghiar, sa existe posibilitatea de a alege.
_
Cred in soare chiar daca nu straluceste, cred in dragoste chiar daca sunt singura, cred in Dumnezeu chiar daca nu-mi raspunde.
roisin spune:
| citat din mesajul lui Fomalhauti Trei. Profesorii de religie sunt ca toti profesorii. Unii mai buni, altii mai putin buni, din cand in cand unul exceptional si din cand in cand unul catastrofal. Imi pare rau ca dau aceasta veste celor care nu stiu: exista in invatamantul romanesc profesori prosti si la matematica si la romana si la tot ce vreti (si ce nu vrei...). Exista profesori de religie care spun copiilor ca se duc in iad daca nu sunt cuminti la ora. Profesorii de religie sunt absolventi de teologie, asa cum profesorii de matematica sunt absolventi ai universitatii, dar unii sunt mai buni in meseria lor, altii.... |
Exact aici e problema: totul depinde de profesor.
Dar daca un profesor prost de matematica ar putea priva un copil de frumusetea geometriei, unul de religie prost ii poate baga in cap idei care il vor marca toata viata. Si uneori la modul subtil, fara sa-i spuna explicit "vei ajunge in iad pentru ca...".
Iar daca un adolescent e in stare sa filtreze si sa trateze ironic explicatiile absurde, un prichindel de 7-8 ani chiar cred ca poate fi marcat. Tin minte cat m-au marcat pe mine anumite experiente religioase experimentate la o varsta frageda.
Religia nu e stiinta, nu e arta. Religia e ceva personal. Nu se invata la scoala, cu japca si cu catalogul in fata. Eu nu mi-as lasa copilul sa accepte lectii de viata si pilde moralizatoare de la o persoana pe care nu o cunosc foarte bine, si in care nu am EU intai incredere.
columbiana spune:
| Citat: | ||||
citat din mesajul lui felicici
Nici mie nu mi s-a parut ca aceasta postare merita vre-un comentariu dar mi s-a parut normal sa o raportez moderatorului, si ma asteptam sa fie penalizata. Se pare insa ca ca acest gen de atitudine este cel putin tolerata, daca nu cumva chiar in ton cu politica acestui forum. Lorena(19.12.2007) |
Draguta, eu rog respectuos moderatorul la care a ajuns raportul tau sa arunce o privire aici (apropo de atitudine):
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=141943&whichpage=11
ca sa inteleaga de unde avintul tau in a ma raporta si penaliza ; altfel incearca sa ma ignori, mersi in avans;
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
sanziana72 spune:
| citat din mesajul lui ralucis stiam ca am uitat ceva |
Asta se cheama prozelitism si este chiar un prozelitism fortat pentru copiii celor care nu vor sa participe la orele de religie.
Nu am nimic impotriva credintelor pe care le poate avea orice om, dar in momentul in care incearca sa mi le impuna mie sau copilului meu, deja nu mi se mai pare ok. Te-ai gandit vreodata ca poate ceea ce e bun pentru tine nu este si pentru altul? Bine cu de-a sila nu se poate.
Daca exista ore de religie, dupa parerea mea ar trebui sa existe si ore de ateism. Cum te-ai simti daca copiii tai ar fi obligati sa urmeze si aceste ore? Chiar mi-ar placea sa incerci sa te pui in aceasta situatie si sa imi raspunzi sincer.
Spui ca ai facut istoria religiilor in liceu. Este cu totul altceva. In primul rand ca la 14-18 ani incepi sa iti pui singur intrebari filozofice si poate fi chiar folositor sa ti se prezinte diverse raspunsuri prin diferite religii sau prin lipsa lor.
Dar la 4-5-6-7-8 ani inveti prin mimetism.
Problema mea e putin diferita. Au introdus intr-o gradinita de stat "optionalul" religie impus. Fara sa ofere alternative.
Am fost singura din grupa care nu am fost de acord cu asta.
Mi s-a explicat ca vor invata mai mult "poezii" (rugaciuni), ceva morala.
Ieri insa mi-a spus fetita mea ca au fost la biserica, au sarutat icoane, au spus tatal nostru...
Fara sa intrebe parintii in prealabil daca sunt de acord cu asta.
Mie nu mi se pare normal asa ceva. Optionalul a inceput de 2 zile. Au de gand sa ii duca in fiecare saptamana? Si asta nu se numeste indoctrinare?
La orele de religie din scoala, copiii sunt dusi la biserica? Fara sa fie anuntati parintii?
"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)