Copii cu si fara nevoi speciale impreuna - pareri?
Raspunsuri - Pagina 7
ruxandraru spune:
Cind am anuntat printre prietenii nostri de familie ca l voi da pe Tudor la Waldorf, reactiile au fost urmatoarele: "Fata, ai innebunit?! De ce? Ca Tudor e normal!" "La handicapati???" "Pai acolo si a dat X uleasca copilul ca e autist" "Vrei sa l sperii???"
Pe mine m au blocat si nu am reusit sa ripostez pe moment pentru ca mi se parea intreaga discutie hidoasa.
Apoi am argumentat ca waldorf nu este un sistem pentru copii handicapati, ci un sistem care ii pregateste pe copii sa devina mai mult decit niste competitori aprigi. Niste fiinte umane frumoase, bune si deschise. Si ca a amesteca copii fara probleme cu copii cu probleme face parte din acest proces, pentru ambele "tabere". Ca nu "tabere", de fapt, ci realitati diferite. Ca poate Tudor, care e un copil blind, va putea ajuta un prieten cu nevoi diferite de ale lui sa se integreze. Ca poate copilasul celalat il va face pe tudor sa isi propuna sa devina om de stiinta ca sa gaseasca un tratament pentru o problema. Ca sint oameni toti si ca au, in plus, avantajul imens al inocentei. Iar natura ii ajuta pe copii sa gaseasca in orice situatie ceva de invatat.
Nu cred ca pe Tudor il va speria un copilas autist sau cu probleme locomotorii sau mai stiu eu de ce natura mai mult decit il sperie copiii agresivi din parc. Dimpotriva. Sint convinsa ca va gasi punti de comunicare noi, pe care altfel nu le ar gasi.
Ma doare sufletul pentru parintii copiilor pe care prietenii mei i au taxat cu atita cruzime si ignoranta. Dar am incredere ca se gasesc destui parinti care sa stie, sa inteleaga, sa accepte diferentele si faptul ca expunerea propriului copil la diferente il va face pe cel mic mai mare, mai "bogat", mai destept si mai frumos.
mihaela77O spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ruxandraru Cind am anuntat printre prietenii nostri de familie ca l voi da pe Tudor la Waldorf, reactiile au fost urmatoarele: "Fata, ai innebunit?! De ce? Ca Tudor e normal!" "La handicapati???" "Pai acolo si a dat X uleasca copilul ca e autist" "Vrei sa l sperii???" Pe mine m au blocat si nu am reusit sa ripostez pe moment pentru ca mi se parea intreaga discutie hidoasa. Apoi am argumentat ca waldorf nu este un sistem pentru copii handicapati, ci un sistem care ii pregateste pe copii sa devina mai mult decit niste competitori aprigi. Niste fiinte umane frumoase, bune si deschise. Si ca a amesteca copii fara probleme cu copii cu probleme face parte din acest proces, pentru ambele "tabere". Ca nu "tabere", de fapt, ci realitati diferite. Ca poate Tudor, care e un copil blind, va putea ajuta un prieten cu nevoi diferite de ale lui sa se integreze. Ca poate copilasul celalat il va face pe tudor sa isi propuna sa devina om de stiinta ca sa gaseasca un tratament pentru o problema. Ca sint oameni toti si ca au, in plus, avantajul imens al inocentei. Iar natura ii ajuta pe copii sa gaseasca in orice situatie ceva de invatat. Nu cred ca pe Tudor il va speria un copilas autist sau cu probleme locomotorii sau mai stiu eu de ce natura mai mult decit il sperie copiii agresivi din parc. Dimpotriva. Sint convinsa ca va gasi punti de comunicare noi, pe care altfel nu le ar gasi. Ma doare sufletul pentru parintii copiilor pe care prietenii mei i au taxat cu atita cruzime si ignoranta. Dar am incredere ca se gasesc destui parinti care sa stie, sa inteleaga, sa accepte diferentele si faptul ca expunerea propriului copil la diferente il va face pe cel mic mai mare, mai "bogat", mai destept si mai frumos. |
ruxandra,foarte frumos ai gandit!
cont pay-pal:mihaela77oprea@yahoo.com
MIHAELA DE ANDREEA(03.04.1997) SI MIHAITA(25.09.2003)
Blogul lui Mihaita
Vreau Sa Nu Mai Fiu DIFERIT
A&M
BAZARUL LUI MIHAITA
kariguld spune:
citat din mesajul lui wnimra ti-am acordat destul credit...o tii una si buna ca tre' sa te informezi ce sa faci, daca e sau nu copil cu handicap in clasa, cum sa te comporti cu el, daca , parca cade drobul de sare........chiar nu poti sa fii fericita pur si simplu ca il dai la gradinita????????????? ca o sa invete lucruri noi , o sa cunosca oameni noi , diferiti de el, universul se deschide si pt copilul tau si tu esti acolo sa il ajuti sa il indrumi. Heiii esti femeie , esti MAMA , din secunda 2 ai stiut ce o sa faci , cum o sa faci totul pt binele lui , la fel ca mama ta care te-a educat si iubit pe tine , nu a stat calare pe internet ........PUR SI SIMPLU A STIUT CE SA ITI ZICA CAND SA ITI ZICA PT CA E MAMA ......nu am cautat nevar despre copii cu handicap si cum sa ma pot cu ei ca am unul acasa , nu am cautat nici cum sa interactionez cu cei "normali", pur si simplu la momentul potrivit am stiut ce sa fac , daca am avut dubii nu am iesit in fatza blocului intre 20 de mamici si sa intreb , am luat legatura cu cineva specilaizat in domeniu ....deci dute si intreaba un psiholog de copii, un psihoterapeut care o sa iti explice scurt si la obiect....aici pe forum suntem ca mamicile din fatza blocului , fiecare isi povesteste experienta. |
aici se afla raspunsul cel mai potrivit pentru autoarea subiectului! esenta!
wnimra
Bazar pt Mihaita
cont pay-pal:mihaela77oprea@yahoo.com
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!
wnimra spune:
grati.ela,ruxandraru,kariguld
Este perfect adevarat ca un copil cu probleme are nevoie de peronal calificat.....ca o singura educatoare/invatatoare fara experienta se poate pierde cu atatia copii pe cap plus unul doi cu pr.
Dar asta este Romania in care traim.
Daca o sa am bani voi angaja pe cineva sa stea cu el, sau poate stau chiar eu.
Nu vreau sa blamez pe nimeni , toate mamicile sunt speciale, avem o responsabilitate enorma si meseria de mamica nu se termina dupa ce ai nascut si l-ai adus pe lume sanatos sau nu, abea incepe.
idefixnn lasa copilul la gradinita si o sa inveti din mers cum stau lucrurile, in cazul in care sunt incidente neplacute si educatoarea nu poate face fatza atunci poti lua atitudine sau eventual duci copilul la o gradinita privata.
Sau poate intr-o zi iti vine baietelul acasa fericit si iti zice ca l-a luat pe x de manuta(x cu autism) si acesta a zambit la el , stii ce inseamna pt acel copil...miracol...pt al tau dovada ca a evoluat,a "inteles" si e mare lucru, o sa creasca open mind si constient de valoarea lui.
Sper din suflet ca sa intelegi si sa nu ne judeci , astept ziua cand o sa pot merge in parc si sa il dau pe Alex in leagan fara sa astept muult si bine sau sa vad priviri reci.
o zi buna
poze Alex
Campanie pt Mihaita-"Vreau sa nu mai fiu diferit"
Dodo-pui spune:
citat din mesajul lui Andries Mai fetelor nu va mai necajiti...cred ca e prima oara cand spun asta...eu ma pot prezenta fara nici o urma de indoiala ca un adult rezultat dintr-un copil "special" (cu ceva chirurgie aplicata din cand in cand). Mi s-a spus ca nu pot sa muncesc cine stie ce... ei bine muncesc 14 ore pe zi daca vreau (e adevarat numai la laptop, e adevarat ca nu pot sa fac munca fizica nici macar usoara), mi s-a spus ca nu pot sa am copii (am 2, cat se poate de normali, desi cu cel mic am ceva probleme, dar nu exagerate), mi s-a spus ca am speranta de viata cam 50, maxim 55... ei bine eu sper sa apuc 70. Am bocit si eu in scoala cand am auzit ca "nu sunt copil de protocol" - nu pot sa uit asta, aveam 11 ani atunci si-am jurat ca o sa fac tot posibilul sa razbesc. Am reusit si sper sa-mi dea Dumnezeu putere sa-mi vad baietii de macar 20 de ani si poate ajung sa-mi vad si nepotii. Nu ne nastem egali, asta e adevarat, dar ne nastem oameni si daca pentru noi si pentru societate cuvantul om inseamna ceva, ar trebui sa ne comportam altfel. Andries |
postul tau e o gura de oxigen pentru mine cel putin...care am copil cu "mot"
Blogul lui Bogdan Andrei
goblenuri-relatii pe blogul Donului
Credinta vede invizibilul, crede incredibilul si primeste de la
Dumnezeu imposibilul!
Bazar pentru:Bogdan;Mihaita;Sebi;Ema
Dodo-pui spune:
citat din mesajul lui idefixnn - Exista vreun avantaj/dezavantaj pentru un copil normal sa fie zilnic timp de 1-2 ore cu copii autisti si/sau cu handicap fizic? si care ar fi acesta? - Cum sa imi pregatesc copilul sa inteleaga ce este cu acesti copii cu nevoi speciale? - Cum sa ne comportam fata de ei, avand in vedere ca cel mai probabil inafara orelor se vor mai intalni la diverse evenimente? Va multumesc anticipat! |
Buna,
as vrea sa spun ca ma mira acest subiect...dar nu ma mira...
Copii asa zisi normali daca sunt crescuti cu dragoste si respect fata de semeni(daca in familie sau la membri acesteia nu a auzit "lasa-l ca-i bolnav","nu te apropia ca-i handicapat","joaca-te cu x...caci y nu stiu ce are","daca se ia ...")o sa ai surpriza ca se va apropia de un copil cu nevoi speciale,ca-l va ajuta si chiar indragi(iar asta o spun din experinta)
Incepand de la 6-7 ani atunci apare putina rautate la copii ,dar e izvorata din a spune lucrurilor pe nume asa cu ei o vad...iar asta nu e rau.
Incerc sa raspund:
1-ca avantaj invata ca pe aceasta lume sunt si copii/oameni care nu-s ca el dar sunt tot oameni.Dezavantajul nu l-am gasit inca(si probabil sunt daca copii speciali sunt agresivi-dar acesti de regula nu-s in colectivitati)
2-la aceasta intrebare ti-am raspuns la inceputul acestui post-daca ai inteles
-3-Cum te comporti cu orice alt copii...
Blogul lui Bogdan Andrei
Dumnezeu imposibilul!
Dodo-pui spune:
citat din mesajul lui Muuh Eu cred ca un copil la varsta la care incepe gradinita nu gandeste in termenii de normal/cu dizabilitati. El ii trateaza pe toti la fel. Experienta cel putin asta mi-a aratat. Cred ca problemele vin de la parinti, din cum vad si explica ei aceste lucruri, din ce discutii au acasa si cum raspund la intrebarile care se ivesc. Si ca sa fiu mai on topic, eu nu vad niciun dezavantaj, nu cred ca este nevoie de o pregatire speciala, in fond nu e bine sa bata nici un copil, sa ne comportam absolut normal fata de ei. Miruna, mama lui Alexei (13.07.2006) si a lui Dimitri (02.09.2008) |
Foarte adevarat
Blogul lui Bogdan Andrei
Dumnezeu imposibilul!
arminad spune:
Sheannamp,eu recunosc ca pe mine m-a ajutat societatea in care traiesc si ca daca e sa multumesc pentru ceva lui DD pe lumea asta e in primul rind pt faptul ca m-a dus in locul asta la momentul potrivit.
Acuma o sa explic putin si cum e cu reactia societatii.Nu curge toleranta in riuri pe strazi si prejudecatile exista si aici.Exista insa un lucru pe care l-am apreciat si m-a ajutat cel mai mult si anume ca oamenii isi vad de treaba lor chiar daca nu inteleg ,chiar daca au prejudecati.adica nu vine nimeni in parc sa te descoase de ce nu vorbeste,de ce se tiraste pe jos samd Asta te ajuta enorm pt ca tu ca parinte poti sa faci generalizarea aia de care se vorbeste la ABA linistit fara presiunea sfaturilor din afara.
La scoala la fel, nu e totul ideal dar e mai simplu,e dreptul lui sa aiba ajutor,trebuie doar sa-l ceri.
Asa cum am mai zis respectul fata de persoanele cu handicap se face in familie si in scoala dar se mai impune si fortat prin lege.E ca aruncatul hirtiei pe jos,daca n-o faci platesti.
Eu circul des cu autobuzul si vad zilnic persoane in virsta sau cu handicap cu carucioarele alea electrice.Ei bine ii ia de multe ori soferului de autobuz cite o jum de ora sa coboare rampa aia ,sa o ridica , sa se asigure ca omul s-a asezat ok cu caruciorul lui.Ma uit de multe ori la fetele impenetrabile ale oamenilor si sunt convinsa ca multi dintre ei zic cite ceva in gind dar facind zilnic exercitiul asta de cind sunt mici sau de cind au venit aici s-au obisniut ca asa e firesc.Autobuzul e pentru toata lumea,nu-ti convine circuli cu masina.Scoala publica e pentru toata lumea,nu-ti convine te duci la private si tot asa.
lara_c spune:
citat din mesajul lui kariguld ...so, ma abtin de la comentarii prea multe, vreau totusi sa spun ca mentalitatea multor parinti in Ro este "anormala". intr-o tara civilizata ci democrata, fiecare respecta pe cel de langa el, oricum ar fi si ar arata, fara maini/picioare/surd/autist/orb/cu alte probleme. |
Da Kariguld, teoretic asa este, dar practic....nu prea.In UK, se bate moneda pe diversitate, toti cei cu disabilitati sunt 'acceptati', 'integrati' etc...dar lucrurile se strica tocmai la integrarea scolara.Parintii isi retrag copiii din scoli numai pe simplu motiv ca sunt prea multi copii in clasa care nu au ca limba materna engleza.
Si asta ii dezavantajaza pe copiii lor.Si este adevarat, chiar asa este.Cum crezi ca ar reactiona daca clasele 'normale' ar invata copii cu disabilitati severe(nu ma refer la cele fizice)?
Sunt convinsa ca la fel ca in RO.
Diferenta este ca lumea nu se holbeaza la un copil cu probleme, sunt incurajati sa fie f independenti,copiilor nu li se interzice sa se joace impreuna sunt invatati sa nu discrineze, dar clasele sunt separate.
Ca raspuns la intrebarea lui Idefixn, cred ca e ok ca grupele sa petreaca timp impreuna, nu vad cum l-ar dezavantaja asta pe copilul tau.Doar se joaca , nu?
Sunt de parere ca tb sa discuti cu el, tocmai pt a fi sigura ca nu respinge si discrimina copiii cu disbilitati.
In rest discutia a inceput sa divagheze spre clasele mixte si e greu sa dai raspunsuri fara sa ranesti si mai ales fara a fi pus in niciuna dintre situatii deocamdata.
Dar apropos de ce am spus mai aus , nici eu nu mi-as da copilul la o clasa unde o mare parte a copiilor nu au ca limba materna engleza, oricat de discriminator suna.Stiu copiii ai prietenilor si rudelor care sunt mult dar mult in urma cu materia din cauza asta.Asta e doar o paranteza si nu se refera la copiii cu dizabiliati de care vb Idefixn.
Erinn's mummy
Hawaii Mexico US * Around The World * Wedding
* Erinn Kendall
felicici spune:
citat din mesajul lui kariguld ...so, ma abtin de la comentarii prea multe, vreau totusi sa spun ca mentalitatea multor parinti in Ro este "anormala". intr-o tara civilizata ci democrata, fiecare respecta pe cel de langa el, oricum ar fi si ar arata, fara maini/picioare/surd/autist/orb/cu alte probleme. |
Un principiu de educatie intr-o tara civilizata si democrata este ca o intrebare nu poate fi gresita. Si a intreba este un impuls de incurajat si apreciat, o ocazie de a raspunde si a iti prezenta punctul de vedere. Reactiile mamicilor care s-au simtit ofensate de intrebare ma fac sa cred ca din pacate ele sunt tot un produs al societatii nosatre si nu sunt pregatite sa accepte realitatea cu care se confrunta.
Prea multa sensibilitate la o simpla intrebare a unui strain ... ce reactii veti avea in momentul in care chiar copilul vostru va pune intrebari de genul 'mami, eu de ce sunt diferit, eu ce sanse am in viata?'.
Lorena(19.12.2007)