Boboceii: primele zile la cresa sau gradi

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Jasmin012 spune:

Buna, ne intoarcem si noi dupa ce am avut probleme cu un antivirus expirat....

Lucas e in a doua saptamana de cresa, dar adunate au fost doar 6 zile, ca a cam racit. De exemplu saptamana asta a fost numai 3 zile caci ieri si azi, facand febra, nu a mers. Nu dau vina pe cresa (geamul in sala este in permanenta deschis, dar nu cred ca asa a racit) ci cred ca este de la vremea asta: chiar daca e cald pluteste ceva ciudat (o caldura falsa) in aer.
Il duc in fiecare zi la 9 si il iau pe la 12 jumate, dupa masa de pranz. De plans nu mai plange decat dimineata: cand intram in cresa si cat il schimb maraie, apoi plange destul de tare cand il ia infirmiera din bratele mele si cat dispar amandoi inauntru. Apoi eu cobor (grupa lui este la etajul 1), ies din cladire, iau caruciorul de langa intrare si-l duc mai incolo, un pic lateral, langa celalate carucioare si triciclete stranse gramada de-a lungul zidului, chiar sub geamul lor deschis. Cu acest "alibi" intarziu cateva minute sub geamul lor si ascult: in primele zile continua sa planga, dar acum se linisteste repede, caci nu il mai aud decat zicand "ma-ma" sau no-no-no, semn ca vorbeste cu vreunul dintre copilasi, probabil isi apara vreo jucarie pe care acela vrea sa i-o ia. Deci, copilul meu se obisnuieste, chiar daca protesteaza cand se desparte de mine.
Infirmirele si doctorita cresei imi spun ca e un copil tare dragastos care cere in brate, cere pupici (si se pare ca ii si primeste, stiu asta fiindca simt miros diferit pe hainele si pe obrajii lui), le ia de mana si le duce "la plimbare" ( e adevarat si asta fiindca asta e obiceiul lui). Miercuri se pare ca a stat numai in bratele uneia dintre infiermiere (pe care o simpatizeaza el mai mult, se pare) sau pe langa ea...ma bucur ca primeste si afectiune nu numai atentie. Eram un pic ingrijorata caci la o grupa de 20 copilasi sunt doua infirmiere, dar totusi se pare ca sunt luat in brate si dragaliti, chiar daca pe rand. Apoi mai sunt si si doctorita si asistenta sefa care trec foarte des pe la ei si mai ajuta si ele.
Despre activitati, credeam ca nu se fac, dar am vazut un program al cresei si sunt cuprinse acolo si activitati de tot felul, activitati in aer liber, etc. Dar Lucas mergand la grupa mica si fiind acolo si copilasi mici, de un an, nu cred ca au cum sa faca toate acele activitati: sigur afara nu ies, cum fac de exemplu grupele mai mari.
In rest, studiindu-l atent acasa nu pot spune ca e traumatizat: nu are cosmaruri si nu urla daca ne indepartam de el. Doar ca de vreo saptamana e parca si mai mamos, mai tandru (inainte nu era el prea pupacios cu mine, trebuia sa-i cer pupic de mai multe ori ca sa-mi dea unul; acum de la prima cerere primesc pupicul). Nu stiu daca asta e semn bun sau rau.
Acum am o noua problema: oare cand sa incep sa-l las sa doarma cu copiii? Eu nu ma grabesc, pot sa-l mai las la program scurt, dar vreau sa aleg momentul cel mai potrivit pentru el (si nu stiu cand ar putea fi acesta) pentru a-l obisnui sa doarma la cresa, in caz ca va fi nevoie mai tarziu.

Jasmin si micutzul Lucas Daniel (28.11.2007)

www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza

www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas la 1 an

Mergi la inceput

Cati, ce-ati mai facut?

Da, e cam ciudata reactia ingrijitoarelor de la cresa Sofiei; cum adica sa renunti? Pai in primul rand datoria lor este sa faca acomodarea cat mai usoara pentru toti copiii. Mie mi-au spus mereu ca Lucas nu e singurul copil care plange, ca sunt multi si ca incet incet se linistesc (si este adevarat, la inceput cand intrai in curtea cresei parca intrai intr-un abator (scuze de analogie, dar cu atatea plansete si urlete aveai impresia ca-i omorau); acum mai plang dar nu chiar asa. Intotdeauna m-au incurajat si mi-au spus ca trebuie sa avem rabdare, ca e putin mai greu la inceput; in nici un caz nu mi-au sugerat ca ar trebui sa renuntam. Nu poti sa schimbi grupa? Ca nu stiu daca e o solutie sa schimbi cresa, poate ca acea cresa iti este cel mai la indemana si apoi, la cat este de greu sa prinzi un loc nu stim daca ai gasi acum unul in alta parte. Sau poti sa stai de vorba cu ingrijitoarele si sa le spui ca atitudinea lor lasa de dorit si ca astepti altceva de la ele.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Luna1

Pentru ca procesul psihologic al adaptari este urmatorul: plans dupa parinti, apoi urmeaza atasamentul de un adult in gradinita pe care il va urmari peste tot, va sta numai dupa persoana respectiva, si abia apoi prind incredere si interactioneaza cu alti copii desprinzandu-se de adultul respectiv. Ori daca nimeni nu-i da atentia necesara si atasamentul de ingrijitoare nu se produce copilul respectiv se va adapta mult mai greu, procesul va fi mult mai lung etc.

Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)

Luna, dupa cum scrii tu in acest fragment, se pare ca Lucas e pe drumul cel bun. Chiar ma intreba infirmiera care spunea ca fiu-meu s-a tinut numai dupa ea daca avem pe cineva in familie care seamana cu ea. Voia poate sa-si explice atasamentul copilului pentru ea. El probabil a simtit ca e cea mai disponibila.
In rest sunt deacord cu tine in toate, numai ca din pacate situatia la noi este asta. Mentalitatea in Romania e diferita de cea din Occident.
Asa cum ti-au explicat si celelate fete, de la cresele de stat nu prea poti avea pretentii. Au multi copii in grija si nu au timp efectiv sa-i ia pe toti in brate. Dar totusi mi s-a spus ca ele incearca sa ofere afectiune la toti, dar pe rand, fireste. Cel putin eu mi-am dat seama ca pe Lucas l-au luat in brate, dar el e si o fire mai afectuoasa, e lipicios, e practic imposibil sa-l ignori, chiar daca ai vrea. Si cred ca si daca mi-as permite o gradinita particulara nimeni nu mi-ar garanta ca puiul meu ar fi tratat mai bine. Nu vreau sa spun cu asta ca toate gradinitele sunt la fel... poate unii au mai mult noroc: pot alege o gradi mai buna sau mai putin buna. Din pacate multi parinti nu prea au cum sa-si dea seama, pentru ca educatoarele pot sa arate in fata parintilor ceva, iar cand raman singure cu copiii sa se schimbe, bazandu-se pe faptul ca cei mici nu pot povesti acasa sau nu pot face diferenta intre ce e normal si ce nu.

Mergi la inceput

Buna...
nici o noutate?

www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns creem spune:

Buna!
De la noi nici o noutate, pentru ca sofia a fost racita si n-am mai dus-o la cresa.
dupa cum vad, toti copiii se adapteaza, mai putin al meu, ceea ce ma face sa ma gandesc sa mai incercam.
Jasmin, mergeti pe drumul cel bun si ma bucur pentru voi!

Ecaterina o mamica fericita de MARIA SOFIA (7.11.2007)
Poze Maria Sofia
www.desprecopii.com/cover/albumphoto/folderview.asp?bid=&folder=creem" target="_blank">Sunt vedeta DC

Mergi la inceput

Neata...

Cati, pana la urma o sa se adapteze si Sofia, ai sa vezi. Este o fetita desteapta si sanatoasa, asa ca nu vad de ce nu s-ar adapta si ea. Trebuie doar sa ai rabdare si sa nu fortezi lucrurile. Lucas plange cand il las la cresa, dar se linisteste. Azi, cam la 5 minute dupa ce l-am lasat acolo am sunat sa vad ce mai face si mi-a zis infirmiera ca e cuminte si ca nu mai plange. In schimb plangeau alti copii, ii auzeam. Mai e ceva: cred ca se si indeamna la plans pentru ca se aud unii pe altii. Cel putin in cazul nostru asa e. Fiind in grupa mica, unde sunt si copii de un anisor, tot timpul plange cate unul si atunci incep si altii pe langa el.
In privinta racelii, si Lucas de cand merge la cresa imi face febra, ii curge nasul, azi de exemplu s-a trezit cu ochisorii lipiti si plini de secretie galbena uscata, mi-era o mila de el cand l-am vazut asa... si el a racit foarte rar pana acum. Mai avem si Prevenarul facut si tot sunt probleme. Eu i-am cumparat ieri Oscilococcinum pentru imunitate, de la farmacie, sper sa-si faca efectul. O pupam pe Sofia si-i dorim sanatate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andrutzaaa99 spune:

Buna, ma bucur enorm ca am gasit acest topic si vreau sa va impartasesc si povestea noastra. Alexandu are 2 ani,in 18 octombrie si am inceput cresa de la data de 1 septembrie. La inceput totul bine si frumos, cateva zile chiar nu a plans deloc cand il duceam, la 9 siil luam la 12:30, dupa masa de pranz. Apoi nu stiu ce s-a intamplat, cred ca realizat ce i se intampla sau ...nu stiu, a fost gata, au inceput crizele, plansetele, si peste toate nu mai vroia nicicum sa doarma acasa la pranz, asa ca l-am lasat acolo la somnic. Am continuat asa 1 saptamana in care il duceam la 8:30 si il luam la 15-16. Ingrijitoarele mi-au spus ca plange tare cand il pun in pat, apoi una dintre ele sta langa el si ii da ceaiul apoi adoarme. Asa a fost pana intr-o zi..cand, l-au mutat de la grupa mica la grupa mijlocie, pe motiv ca asa plangea si urla incat nu au stiut ce sa-i mai faca, si grupa cea noua era afara asa ca asta a fost solutia sa-l linisteasca, l-au dus in colectiv nou, unde nu cunostea pe nimeni, nici doamne nici copii, fara sa ne anunte macar. De atunci Alexandru nu mai vrea nicicum sa mearga la cresa, il duc iar program scurt, pana la 12. Dar de cand il iau acasa la amiaza nu mai doarme la pranz nici macar acasa. stam de la 13 la 16 in patut, dar nu vrea sa doarmna. Am incercat sa stau langa el, sa il adorm in brate, sa il cert, sa plec, sa il recompensez, sa il pedepsesc etc., dar nicicum nu merge. Il scot din patut la 16 si ne culcam seara la 20. Nu stiu cum sa procedez. Sa il las acolo sa doarma?! Sa il las sa isi schimbe programul fara somn la pranz? e marait toata seara de oboseala. V-ati confruntat cu aceasta problema?? M-am gandit sa incerc cu o cresa particulara in ultima instanta, poate e mai bine, dar e enorm de scump(850RON) si chiar nu ne permitem. Ce ziceti?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns creem spune:

Buna!

Noi am retras-o pe Sofia de la cresa, plangea tot timpul, apoi cat era cu noi statea numai de gatul meu, nu-mi mai dadea drumul o clipa, cand mergem pe la cineva in vizita plange si vrea sa plecam imediat.
Si pe deasupra a si racit rau de doua ori, cum n-a mai racit ea pana acum...am ajuns la antibiotice

Am luat hotararea sa o retragem pana la primavara, apoi mai vedem poate mergem la o particulara, sau mai incercam la cresa de stat.

Cand am fot sa fac cererea de retragere si sa iau scaunelul si prosopul, toti copiii (doar 8 prezenti) erau cuminti pe scaunele, unii chiar cu mainile la spate (nu faceau nimic...stateau pur si simplu si au stat asa cel putin 5 minute cat am vorbit eu acolo) si "educatoarea" foarte mandra: "vedeti ce copii cuminti avem? sigur se adapta si Sonia daca o mai lasati!" . LA care eu: o cheama Sofia si nu cred ca e genul care sa stea asa 'cuminte".
Ma bucur sincer acum ca am retras-o, desi e greu si cu mama la noi, ca avem doar 2 camere.

Andruta, e posibil sa se fi intamplat ceva acolo de nu mai vrea copilul dintr-o data. Banuiesc ca nu are cine sa stea cu el, macar o perioada, poate se mai linisteste. Si iti zic asta pentru ca am aflat de la o prietena care are baietelul la cresa Sofiei ca sunt si loviti. Asta pentru ca nici el nu mai vroia, dupa ce doua zile n-a plans deloc, a treia zi urlete cand sa-l duca, si intrebat fiind ce face la gradi a zis "bate, bate"...ma rog, e interpretabil dar in comunicarea mama-copil ea asa a inteles ca a fost lovit, poate de vreun copil...nu stiu.
Sa ne ti la curent!

Ecaterina o mamica fericita de MARIA SOFIA (7.11.2007)
Poze Maria Sofia
www.desprecopii.com/cover/albumphoto/folderview.asp?bid=&folder=creem" target="_blank">Sunt vedeta DC

Mergi la inceput

Buna, credeam ca ati abandonat subiectul.

cati, imi pare tare rau ca nu ati avut incotro si ati retras-o pe Sofia... bine macar ca o aveti pe mama, chiar daca nu aveti spatiu. Chiar nu pot sa-mi dau seama ce i s-a intamplat de nu vrea sa stea la cresa. Imi povestea cineva, o paznica de la cresa, ca este o fetita care timp de mai bine de o luna plangea si urla zilnic si se ruga de bunicul ei sa o ia acasa, sa n-o lase acolo si ca acum nu mai vrea sa plece, ii place tare. Oare de ce nu se adapteaza pana la urma? Poate ceva nu-i convine acolo, cred ca si faptul ca infirmiera a numit-o Sonia in loc de Sofia spune multe... trebuie sa existe simpatie reciproca intre copil si infirmiere si asistente... Eu ma uit la Lucas cum le pupa pe toate pe-acolo, cand ma duc dupa el, ori face cu buzitele gest de pupic, ori trimite bezele cu degetelul... Cica se duc la el si-i cer besito si el le da. Dar si el se tine dupa ele si vrea in brate, parca se baga pe sub pielea lor. Culmea este ca de cand merge la cresa e si mai pupacios decat inainte. Dar depinde si de politica interna a cresei respective. ca am observat ca daca vine un copil nou il iau, il plimba peste tot sa vada, sa cunoasca, sa mai uite. Poate ca Sofiei nu i-a placut sa stea cu mainile la spate, nu a gasit simpatie si atunci n-a existat empatia. Altfel nu-mi pot explica. Un copil, daca stii sa-l iei il poti face sa se obisnuiasca si sa-i si placa. Poate la alta cresa sau gradi i-ar fi fost mai usor sa se adapteze, caci imi vine greu sa cred ca Sofia este un copil inadaptabil. Pur si simplu a avut nevoie de mai multa atentie si afectiune si nu le-a primit. Da, poti s-o lasi sa uite experienta neplacuta si apoi sa mai incerci in alt loc. Sper ca veti avea succes.

Andruzza, probabil ca micutul tau se razvrateste ca merge in alt loc unde nu cunoaste pe nimeni. Se obisnuise la grupa aceea, cu copiii aceia. Poti sa faci doua lucruri: sa le rogi sa-l lase iar la grupa mica si sa-l lasi iar la program scurt pentru inceput: o zi, doua. Sau sa-l lasi la noua grupa dar tot la program scurt pana se obisnuieste.
Apropo de ce ziceati cu lovirea: v-am mai povestit, mai inainte, de un copil, un baietel de 2 ani si vreo 4 luni pe care-l dusesera parintii la o gradi particulara si l-au lasat din prima la program lung, adica pana la 18, si dupa vreo saptamana, doua l-au retras ca urla copilul non-stop, pana si noaptea in somn. Ei bine, cica acum de curand i-a spus copilasul mamei lui ca nu vrea la gradi, ca mamaia (ingrijitoarea de la gradi) il bate, ii da na,na... Deci ca sa vedeti ca aceste metode inca se practica.

Sa va spun din experienta noastra de pana acum: de 3 zile Lucas nu mai plange cand il las la cresa. Dar ieri l-am lasat pentru prima data "sa doarma", adica pana la 3. Cica nu a dormit nici o clipa, a sarit in pat, a "vorbit" (probabil a strigat "mama")... Azi o sa ma duc sa-l iau la 12,30 ca si pana acum. Ma asteptam sa fie un esec, pentru ca Lucas adoarme greu, fiind alaptat pana la 1 an si 8 luni are nevoie de mangaieri, de bibileli si sa fie langa mine. Nici nu stiu cand sa-l mai las sa doarma la cresa. Voi ce parere aveti?
Si inca ceva ce face fiu-meu de 4 saptamani de cand merge la cresa: doarme iar pe burta mea, ca atunci cand avea cateva saptamani si avea colici... O fi traumatizat? Ca in rest e destul de linistit, doar noaptea se tine strans de mine, mai ia de gat si verifica des daca mai sunt. Dar daca totusi il pun peste noapte in patutul lui doarme linistit. Ce ziceti?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Creem ma bucur sa aud ca ai retras-o pe Sofia de la gradi. Aia nu era gradi normala unde asteptau copii de nici 2 ani sa stea cu maininle la spate. Aici nu exista asa ceva nici in scoli. Sunt convinsa insa ca Sofia se va adapta la o gradinita normala unde metoda de educare si petrecere a timpului nu implica pedepse de genul celor descrise de tine.

Jasmin ce parere au educatoarele despre lipsa de somn a strumfilui tau? Poate Lucas nu mai are fizic nevoie de somnul respectiv adica sa ma explic: de cand e la gradi a mea nu doarme acolo mereu, initial nu dormea deloc insa au acolo coltisorul linistit unde cativa copii care nu doresc sa doarma sunt asezati pe pernute si li se citesc povesti. Unii adorm ascultand povestea altii nu dorm deloc. Adelise nu dormea mai deloc initial asa ca acasa la ora 7,30 era in pat si dormea toata noaptea. Acum s-a razgandit, ii imita pe copii (probabil pentru ca a inceput sa-si faca prieteni si aceea dorm) si se culca si ea. Insa aici sunt patuturi ca saltelutele, direct pe podea si tanti alea ii mangaie pe obraz pana adorm pe cei mai dificili.

Ideea mea era ca poate initial ai putea sa-l lasi si la ora pranzului cand dorm chiar daca nu doarme si cu timpul se va plictisi sa fie singurul treaz si ii va copia. Asta numai in cazul in care nu il vor obliga sa doarma ca atunci strici tot ce ai realizat.

Cu dormitul pe tine eu zic sa nu-ti faci griji, e anxietatea de despartire, pana va realiza ca nu disapri nicaieri, ca mereu e luat acasa, ca mereu esti acasa noaptea asa va fi. Eu cu Adelise am inceput sa stau cu ea in pat pana adoarme de cand merge la gradi caci ma roaga asa frumos si nu rezist "mamii, piiiiiss, sleeeping!" si imi face semn sa pun capul pe perna langa ea. Plus ca ai sa vezi, dupa ce incepi serviciul iti va fi asa dor de el incat iti va conveni momentul asta chiar daca nu e ca la carte.

Personal mi-e asa de dor de ea pe timpul zilei ca cele 15 min de stat in pat langa ea seara si pupandu-ne imi fac extrem de bine, ma umplu de energie si de puterea de a o lua de la capat a doua zi.

Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)

Mergi la inceput