Boboceii: primele zile la cresa sau gradi
Raspunsuri - Pagina 5
andrruzza spune:
L-am avut pe Rares 1 an si jumatate la cresa, de la 2 la 3 ani si jumatate, dar nu doar manca si il stergea cineva la fund. Stia cantecele, poezioare, desenau, ii invata joculete, dansau. Probabil ca depinde de la cresa la cresa sau de la grupa la grupa. In septembrie cand cei de 3 ani merg la gradinita si raman multe locuri libere la cresa, sunt grupe cu 3,4... 10 copii noi...si se plange in cor...cum sa-i tina pe toti in acelasi timp in brate?? Dar din ce am vazut eu la cresa unde mergem, imediat le distrage atentia, ii mai plimba, le da cate o jucarie noua. Zilele trecute era un baietel care plangea continu, mamica l-a lasat dimineata si nici un semn, dupa masa de pranz au sunat ingrijitoarele sa vina sa-l ia ca plange foarte tare. Stiti care a fost urmarea? Mamica a facut un scandal monstruos, ca ea a platit 8 ore la cresa, de ce sa vina sa-l ia. La asa raspuns, cred ca nici personalul nu mai stie cum sa faca, zau.
mami de Rares Andrei (10.03.2005) si Stefania Maria (10.10.07)
http://community.webshots.com/user/andrruzzaR
creem spune:
Noi am fost azi din nou la cresa. sofia a plans, asa cum ma asteptam, am lasat-o doar jumatate de ora.
Jasmin ai mare dreptate cu manifetarile mele, asa ca m-am inarmat cu rabdare si tarie, si am lasat-o. Maine voi face la fel, si....mai vedem. Dar nu vreau sa renunt chiar imediat si apoi sa-mi para rau ca n-am mai incercat.
Am vorbit cu mamicile de la mine din bloc, care au avut copiii la cresa si mi-au zis ca au plans 3-4 saptamani in fiecare zi, apoi mai putin.
Cu asteptarile...ce sa zic, nu vad ca fac activitati pe acolo, copiii se joaca in legea lor, unii plang, altii stau la masute. Poate ducpa ce trece perioada de acomodare or sa faca mai mult...nu stiu. Nici macar muzica nu le pun...ar fi fost o modalitate buna sa le ditraga atentia, cel putin Sofiei ii place mult.
Cresele particulare...nu stiu daca exista, stiu doar de gradinite care au si grupa mica mica, de la 2 ani. Si costa destul de mult, cam 5 mil. In momentul asta noi nu ne permitem!
Ecaterina o mamica fericita de MARIA SOFIA (7.11.2007)
Poze Maria Sofia
www.desprecopii.com/cover/albumphoto/folderview.asp?bid=&folder=creem" target="_blank">Sunt vedeta DC
Ramonika spune:
Luna - totusi este o cresa de stat, nu una particulara, nu o bona! daca sunt 20 de copii la grupa si toti plang, n-are cum sa se ocupe de unul in mod special, mai fericite sunt cazurile in care din 20 plang doar 2-3, atunci se mai poate face ceva.
eu nu ca le iau apararea, ci spun cum e realitatea. copiii plang si la gradinita in grupa mica si am vazut tot felul de atitudini ale educatoarelor si ingrijitoarelor, care sub ochii parintelui erau cu copilul in brate si alintandu-l, convingandu-l ca e frumos la gradi, iar mai tarziu copilul era tratat cu indiferenta, chiar eliminat din grupa, pentru ca deranja pe ceilalti cu plansetul lui... cazuri reale, vazute de mine.
Ramonika spune:
cu eliminat din grupa am vrut sa zic de multe ori scos pe hol (ca sa nu mai auda plansetul, ca-i molipseste pe ceilalti), cica "sa vada mai usor pe mami cand o sa vina sa-l ia"
Luna1 spune:
Ramonika eu ti-am inteles punctul de vedere si de asta v-am si rugat sa nu va suprati pe mine.
Sincer nu sunt revoltata pe mamici ci pe Ministerul Educatiei care nu ia atitudine. Asemenea situatii nu ar trebui sa existe.
Adica, eu cand aud ca sunt 20 de copii in grupa mi se face parul maciuca. Pai e mult frate ,in sensul ca uite la gradinita fie-mii este facuta o ratie de o ingrijitoare (aici le zice Nurse) la 4 copii dupa 2 ani, iar sub doi ani o ingrijitoare la 3 copii.
Despre cum plang copiii in cor, copiii sunt copii, plang la fel in orice tara, aici ingrijitoarele avand in grija 4 copii (cazul grupei fetitei mele) astfel ca doar unul sau doi sunt noi veniti si neadaptati, restul de 2 sau 3 au mai fost la gradi si nu plang. Astfel incat eu cand am dus-o pe fie-mea ingrijitoarea alocata ei o avea doar pe ea plangand si a putut sa-i dea mai multa atentie.
Pentru ca procesul psihologic al adaptari este urmatorul: plans dupa parinti, apoi urmeaza atasamentul de un adult in gradinita pe care il va urmari peste tot, va sta numai dupa persoana respectiva, si abia apoi prind incredere si interactioneaza cu alti copii desprinzandu-se de adultul respectiv. Ori daca nimeni nu-i da atentia necesara si atasamentul de ingrijitoare nu se produce copilul respectiv se va adapta mult mai greu, procesul va fi mult mai lung etc.
Deci nu vad de ce nu se pot organiza si acolo la fel. Adica la fie-mea in grupa sunt 20 de copii, cu 5 adulti, (doua persoane calificate si 3 ingrijitoare) si fiecare adult se preocupa in special de 4 dintre cei 20 de copii.
Cat despre cat de scumpe sunt cresele particulare, as vrea sa empatizez si nu pot. Aici nu exista crese de stat, iar costul unei gradinite este de la 800 pana la 1200 lire/lunar in functie de ce cerinte ai. Gradi a fie-mii e 850 lire, 3 sferturi din salariul meu iar in acelasi timp asta e salariul mediu pe economie, deci un slariu.
Sunt constienta totusi ca sunt si crese si gradi de stat care fac o treaba exceptionala, eu in Romania l-am dus pe fiu-miu 3 luni la o gradi de stat (avea 2 ani jumate) care a fost exceptionala, mergeau la teatru, colorau, desenau, aveau activitati nenumarate iar doamna lor era painea lui Dumnezeu.
Adriana tu esti exemplul ca se poate si mai bine, eu asta doresc sa vad la fie-mea, nu ca stie tabla inmultirii ci ca vine cu noi achizitii, invata culori, tine un creion in mana, etc. Pentru a ii stimula in sensul asta nu trebuie sa fii calificat. Doar sta 8 ore acolo, daca nimeni nu le stimuleaza dorinta de a invata prin joc cele 8 ore sunt pierdute.
De aceea zic, mai cautati, daca nu sunteti impacati cu ceea ce vedeti, imposibil sa nu gasiti un loc unde educatoarele sunt oameni si stiu sa stearga o lacrima copilului si sa-i ofere o imbratisare.
EU am o gradinita peste strada, nu exagerez, e vis-a-vis de casa mea, 900 lire pe luna, am fost am vizitat-o auzind numai lucruri bune insa nu mi-a fost bine cand am vazut ce era acolo. Copiii bulumaciti intr-o camera intunecoasa, in curte ieseau doar o ora daca vremea le permitea, nu tu pantofi de interior si exterior... Intitial am zis ca o duc dar ma durea sufletul sa ma gandesc ca 8 ore va sta acolo cu niste tanti care nici macar la aparitia mea nu s-au sinchisit sa interactioneze cu copiii, ei se jucau si ele doar se uitau la ei. Asa ca am zis nu.
Am mers la gradi asta care e inconjurata de o padurice, copiii ies o data pe sapt la plimbare si cules frunze in padure, politica lor e ca ei nu cred in vreme rea, deci avem pelerina de ploaie si cizme de cauciuc si ies afara foarte mult (va dati seama ca daca am astepta in tara asta sa stea ploia ar mai iesi afara in aprilie) au curti separate de joaca pentru fiecare grupa, au multe grupe si trecand pe langa ele au geam la ferestre si sincer fiecare ingrijitoare avea cate un bebe in brate si toti interactioneaza cu ei.
Cautati pana aveti sufletul linistit ca ati gasit ce va e bine si pt copil si pentru linistea voastra psihica.
Succes si va pup si pe voi si pe strumfii vostri mici.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
Ramonika spune:
ce sa va mai spun de gradi de stat? ca am fost in practica in primele zile la grupa mica si am vazut vrute si nevrute...
ca sunt multi copii si se inscriu si peste 30 la o grupa, cand maximul ar trebui sa fie de 20 (intre noi fie vorba, si 20 mi se par multi, insa...)
ca inscrierile peste numar se fac ducand la directoare bani sau cadouri. nu e corect, insa si cei care "raman pe dinafara" nu vor sa accepte acest lucru (banuiesc ca nici voua nu v-ar conveni sa n-aveti loc) si incurajeaza practici din astea care la urma urmei tot in detrimentul copiilor sunt.
ca prima zi la grupa mica e crima si pedeapsa. unii nici nu stiu cum ii cheama, aduc lucruri, pijamale, ghiozdanele si nu stii care si cum apartin cui, se urla la greu, se bat, trag de toate jucariile, e jale, ce mai...
la toti astia 30 si ceva de copii exista o singura educatoare (de fapt doua, insa una dimineata, alta dupa-amiaza, nu se suprapun). ingrijitoarea este la doua grupe, deci la 60-70 copii.
atributiile ingrijitoarei sunt in principal sa puna mancarea in farfurii, sa faca patuturile cand se doarme, sa stranga patuturile, sa ii mai ajute pe copii la WC, dar nu sa schimbe pampersi (cei cu pampers nici nu sunt acceptati, in general).
atributiile educatoarei sunt (sau ar trebui sa fie) legate strict de educatie (care inseamna si joc si socializare).
astea sunt ce am vazut la gradi de stat cu program prelungit. aia la care se plateste doar mancarea, nu si educatia in sine.
creem spune:
Am fost si noi din nou la cresa, dupa o noapte aprope nedormita, cu foiala si plans.
Acolo, iarasi plans, am lasat-o de data asta o ora.
Dar nu-mi place atmosfera de acolo. Copiii sunt lasati sa se joace singuri in legea lor, mai mult fara jucarii, nu fac si ei un joc, un dans impreuna...ceva sa le distraga atentia. Pai cum a nu planga fi-mea cand e lasata de izbeliste in mijlocul clasei? saracuta, mi-au spus doamnele ca a patrulat intre camere si intre usi diperata sa gaseasca un loc pe unde sa plece Sunt foarte nemultumita din punctul asta de vedere...plus ca doamnele imi dau sfaturi contradictorii: una ca n-o sa se adapteze si o chinui, ca nu e invatata fara mine, 1tc., alta ca au mai fost si alti copii ca ea, si a mai perseveram, directoarea mi-a zi sa o aduc dar sa o las doar putin, o ora doua pana nu mai plange...
Voi, din ce ati observat la voi la cresa, fac ceva cu copiii, activitati, sa se joace impreuna?
Ecaterina o mamica fericita de MARIA SOFIA (7.11.2007)
Poze Maria Sofia
www.desprecopii.com/cover/albumphoto/folderview.asp?bid=&folder=creem" target="_blank">Sunt vedeta DC
Luna1 spune:
Creem e teribil sa ii lase asa fara sa incerce sa-i distraga atentia sa uite putin de mami si ca nu esti acolo.
O sa se adapteze, toti copiii se adapteaza pana la urma insa nu prin metoda asta, nu stiu ce sa-ti zic, la mine plangea sufletul in mine cand o duceam pe fie-mea care incepea sa planga din parcare. Acum maine merge a cincea oara toata ziua si deja de luni nu mai face urat, e doar putin miorlaita...
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
mihuta spune:
Creem, ori schimbi cresa, ori gasesti o solutie sa ii convingi sa te lase si pe tine cu ea in primele saptamani. Adica azi stai si te joi cu ea jumate de ora, apoi plecati impreuna, peste cateva zile stati o ora si plecati impreuna, apoi in timp iesi cateva minute pe hol, mai apoi iesi jumate de ora, adica sa o lasi cat se poate de progresiv sa se acomodeze.
Desi daca nu e un loc in care copiii sa fie fericiti, nu vad cum se va acomoda.
Adriana mica spune:
Luna, exemplul dat de mine era de la o gradi particulara. Tot anul fusesera in grupa 6-8 copii, apoi spre sfarsitul anului s-au inscris mai multi prichindei si de aceea a fost nevoie de o masura temporara (pt ca oricum se stia ca incepand din toamna, grupa se va diviza in 2, unii dintre copilasi trecand la grupa mica).
Am vrut doar sa subliniez ideea ca nu se asteapta nimeni ca personalul din cresele si gradinitele de stat sa ii faca pe cei mici savanti, dar mi se parea de-a dreptul revoltator sa ii ignore atunci cand au o durere, sa nu ii antreneze la joc, etc.
Creem, nu este deloc bine ceea ce povestesti tu. Cum adica "copiii sunt lasati sa se joace in legea lor"? Eu cred ca nici una dintre doamne nu are dreptate; orice copil se acomodeaza pana la urma cu lipsa mamei, dar trebuie avuta multa grija, altfel procesul devine traumatizant. Cum zicea Luna, la inceput se ataseaza de educatoarea sau ingrijitoare, de abia apoi incepe sa interactioneze cu copiii. Cand am inceput noi gradinita, Dudu a stat in primele 2-4 saptamani numai langa miss, chiar si atunci cand ieseau in curte la topogane.
Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)
Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...