cat sa stam cu bb?
Salve
Sunt gravida in 12 sapt. Si s-ar putea sa fie nevoie sa discut de principiu cat sa stau acasa cu bb. Em ma gandisem la 6 luni minim, in functie de ce mai apare. Dupa 6 luni, sa incep sa lucrez norma intreaga, jumatate de norma sau de acasa, nu stiu inca. As vrea sa stau mai mult dar nu prea se poate. Dupa poate sa stea mama cu el. Este prea putin? Voi ce ziceti si ce ati facut?
Pupici
Malina
Raspunsuri
Kiara spune:
Malina,
eu am stat 2 luni inainte sa nasc (la recomandarea doctorului) si pe urma pana la 5 luni si jumatate (ca facea sefu' ca trenu-n gara dupa mine).
Pe de o parte as mai fi stat ca mi-era drag sa vad cum creste, pe de alta parte parca ma tampisem doar sa schimb copil, da mancare la copil, sterilizeaza bineroane, plimba copil, culca copil...Nu mai aveam timp de absolut nimic pentru mine (nu stiu cum or fi reusit altele, ca eu nici sa ma tund nu reuseam).
E drept ca dupa ce am inceput serviciul parca a fst si mai greu (perioada de recuperat la servici, oboseala si mai mare), du copilul, ia copilul, noptile nedormite (am aviut noroc de un copil care s-a trezit de cate 3-4 ori pe noapte pana pe la 1 an).
Asa ca, nu stiu ce sfat sa-ti dau, cred ca depinde foarte mult de sef! Al meu, n-are catel n-are purcel si nu intelege cum e sa ai copii (si nici nu-l intereseaza), asa ca daca as fi putut sa nasc la servici, dupa el ar fi fost idealul!
Bafta multa!
ciupercar spune:
Buna Malina!
Si eu am discutat la servici, de principiu, pt 6 luni. Iar acum Rebecca are 7 luni si de la 1 septembrie sunt la birou.
Totul este sa discuti cu doctorul pediatru si sa-i spui ca ai vrea la 6 luni sa te duci la servici. Ca sa stie cum iti recomanda sa incepi diversificarea. Pt ca daca bb-ul nu incepe sa manance si altceva nu stiu cum ai putea sa incepi serviciul
Eu am inceput de la 4 luni cu fructele - o masa ( la ora 10) iar de la 5 luni cu legumele (greu de tot), la 14. Dar cum i-am bagat carnea a mers totul f bine. Deci, atunci cand am inceput serviciul deja ii scosesem 2 mese de lapte. Iar acum ii mai scot una, cea de la 18, ca nu mai am lapte suficient. Ii dau sa suga dimineata si seara, inainte de culcare.
Asa am procedat eu. Sper sa-ti fie de folos.
Multa sanatate tie si bb-ului.
Sa auzim numai de bine!
Jackie spune:
Depinde foarte mult de situatia materiala a familiei tale si, prin urmare, de cita nevoie de bani vei avea (si bebe inghite la bani de nu se poate!). Cu cit poti sta mai mult cu bebele cu atit mai bine e!
Eu am zis intii ca stau un an si pina la urma am stat doi ani si n-am regretat deloc...serviciul se descurca si fara tine...Daca e sa ai o discutie cu seful incearca sa obtzii cit mai mult timp pentru tine..
De muncit poti sa muncesti pina la pensie, dar copilaria unui bebe dureaza putin si e pacat sa o pierzi..
malina_mircu spune:
Seful este intelegator (dar nu depinde numai de el), lucrez ca programator pt o firma din Anglia (am inteles ca in Anglia se plateste putin timp indemnizatie). Plus ca este chestia cu salariul. In programare treburile se schimba repede si daca nu ma duc raman in urma mult. Si are si cine sa stea cu copilul, mama a iesit cu ordonata si ar veni la noi sa aiba grija de el.
multumesc pentru raspunsuri. mai astept pareri si sa-mi impartasiti din experienta voastra.
mamamariana spune:
Depinde asa de tare de bb si de ceea ce simti tu, astfel incat nu cred ca te vei ghida prea tare dupa raspunsurile noastre. Eu am doua fetite. Cu prima, am stat acasa doar 3 luni pentru ca s-a nascut imediat dupa revolutie si nu era data inca legea cu 1 an. Deci, cand fetita mea mare avea 3 luni am plecat la servici. Norocul meu a fost ca mi-am putut face orarul in asa fel incat sa pot sta dimineata cu ea iar dupa masa statea cand sotul, cand mama-soacra. A fost cumva un an de sacrificiu pentru mine deoarece am avut mai mult ore la seral si eram tot timpul franta de oboseala (in general, noptile nedormite de ajung dupa masa - dimineata inca mai poti misca).
Cea de-a doua fetita are deja 6 luni si nu as lasa-o cu altcineva pentru nimic in lume. Chiar azi discutam cu sotul meu si am ajuns amandoi la concluzia ca singura persoana in care as avea incredere sa o las, ar fi soacra-mea, si cum ea nu vine aici fara socru... e cam costisitor un astfel de babysitter. Plus ca dupa aia se ridica si cheltuielile lunare.
Tu vei vedea cum e bb, daca papa bine, daca nu are nevoie asa mare de tine in timpul zilei si evident ca poti pleca si mai repede inapoi la munca... dar daca ai unul mamos, care nu tace decat cu mama si nu papa decat de la mama si atunci papa rau, nu prea te lasa inima sa il lasi.
Sarcina usoara in continuare si un bb voinic si sanatos,
Mamamariana
Mazarica spune:
Am inceput serviciul cand Vladut avea 4 luni, cu cate 4 ore/zi pentru inceput.A fost greu, mi se rupea sufletul cand il lasam , dar asa era mai bine pentru mine(o cam luasem razna, spalat, schimbat, calcat, mancat si atat), iar sefii deja tipau. Apoi de la 7 luni am trecut la program normal din motive financiare. Vladut s-a obisnuit acum ,stie ca dimineata mergem la buni, iar seara vine mami si tati sa-l ia acasa. Sa vezi cata dragoste e seara pe capul nostru, doar nu ne-am mai vazut de 8 ore, nu?
Dar, sa stii ca dupa inceperea serviciului urmeaza o perioada foarte grea, obositoare. Casa, servici si nopti nedormite.
Multa bafta.
bebetica spune:
Euam stat 6 luni cu BB. Am inceput sa lucrez norma intreaga. Mi-a fost tare greu la inceput dar trebuia. Oricum dupa amiaza eu ma ocup de el. Am adus o doamna care sta cu el 2-3 zile pe saptamana iar 1-2 zile mai sta sotul.
Lui BB ii merge bine, este foarte sociabil si acum deja este mate la 11 luni.
Pentru viitor conteaza, riscul perderii serviciului, a ramanerii in urma poate creea dureri de cap. Este drept ca BB-le conteaza cel mai mult dar tot pentru binele familiei m-am reintors la serviciu.
Ioana si Stefan Dimitri
http://babycenter.shutterfly.com/osi.jsp?i=67b0de21b32aaebf6598
ad_risnov spune:
Draga Malina,
Si eu sunt gravidutza si mi-am deja aceasta intrebare de mii de ori. Am analizat situatia pe toate partile si am gasit raspunsul in functie de situatia mea particulara.
Nu am pe nimeni aproape, si eu si sotul meu suntem din provincie, parintii nostri muncesc si nu se pune problema de a aduce pe vreunul in Bucuresti. Deci nu are cine ma ajuta pe plan local. Daca m-as duce la servici ar trebui sa angajez o bona care m-ar costa 100 $/luna. Diferenta de salariu pe care as castiga-o as da-o bonei, care nu cred ca se poate compara cu mama. In plus tocmai acum ma voi inscrie la doctorat (lucrez in invatamantul superior), deci voi avea timp sa-mi dau examene, referate. Postul meu va fi rezervat, deci nu am de ce sa-mi fac probleme.
Concluzia a fost ca voi sta 2 ani acasa pt. ca vor fi profitabili si pt. mine dar mai ales pentru copilasul nostru.
Am o prietena care la 7 luni l-a lasat pe bb cu o bona si s-a dus la servici din ratiuni financiare. Zilele astea am vorbit cu ea si se plangea de cat de greu ii este sa mearga si la lucru si sa se scoale de doua trei ori pe noapte la copil.
Asadar, sunt o gramada de factori de care trebuie sa tii seama cand iei o astfel de hotarare. Decizia va fi numai a ta.
Iti urez o sarcina usoara si un bb sanatos.
Adrianain 20 de saptamani
ruxij spune:
Decizia o iei in functzie de situatzia din familia ta, de cum te simtzi tu (unele mamici innebunesc daca stau doar in casa cu bb si trebuie sa se duca la servici), intr-un cuvant, fiecare situatzie e diferita. Daca ai mama care sa stea cu bb, te potzi f. bine duce dupa 6 luni la servici, nu ii vei face lui bb nici un rau. Nu itzi face griji mai mari decat trebuie. Daca copilul ar fi sanatos si ai o bunica care sa aiba grija de el eu cred ca potzi promite asa ceva daca te intreaba seful. Eu una sunt o exceptie, am stat acasa 2 saptamani si 3 zile de la data nasterii lui Bogdanel. Nu a fost usor, dar mie mi-a placut si nu m-am plans, ca am si avut copil cuminte care, a dormit noaptea. Potzi sa stai si 2 ani daca itzi da mana, ce bine ar fi fost sa pot si eu!
Numai bine!
ruxij
malina_mircu spune:
multumesc foarte mult pentru raspunsuri. problema mea era sa nu fie prea devreme pentru bb, sa nu fiu o 'mamica rea'. dar acum m-am linistit. o procedez in functie de situatia de atunci, oricum minim 6 luni o sa stau.
daca vreti sa mai scrieti eu nu ma supar, ca imi place mult sa citesc. la fiecare este diferita situatia si deci si decizia.
pupici si sanatate la copii si la burtici.