De la ce varsta invata copilul o limba straina?

De la ce varsta invata copilul o limba straina? | Autor: andreiush82

Link direct la acest mesaj

Buna seara mamici si viitoare mamici!

Urmaresc de mult timp si cu interes acest forum, acum cativa ani ca fosta educatoare, acum ca pregatire (psihica mai mult) pt a deveni si eu mamica intr-o zi. Inca nu sunt casatorita, dar imi doresc in vitor, imediat dupa casatorie, un copil...din tot sufletul!
[... - mai putin acest pasaj!!]
Vroiam sa va intreb, incercand sa realizez un sondaj.... voi de la ce varste va dati copiii la cursuri/meditatii, etc... si aici ma refer la cele de limbi straine..
Eu am 3 fetite cu care fac engleza de cand aveam 4 ani, de cand au inceput gradinita.... si acum au 9. Uneori ma simt atat de mandra sa vad cum vorbesc si cum inteleg...incat as fi tentata sa cred ca o varsta frageda e un ajutor mare in invatarea unei limbi secundare.

Dar astept si parerea voastra, a mea fiind usor si subiectiva... Bazandu-ma pe rezultate, dar si pe sentimentele mele pentru aceste fetite,pe care le-am avut si la gradinita.

Multumesc anticipat celor ce vor raspunde si sper sa adancim discutia din cat mai multe considerente.... pedagogice, psihologice,etc. In viata invatam permanent si mie imi place sa invat de la cele ce au experienta!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mgabi spune:

Buna.

Sa inteleg ca ai facut engleza in calitate de prof. Copilul meu cel mare acum de 10 ani a facut 3 ani engleza fara niciun rezultat. De un an am renuntat opentru ca nu mai gasit pe cineva pentru pregatire. Am fost dezamagita de rezultate. Am si fetita de 5 ani dar nu am inceput pana cum pregatirea si tare as vrea. Cred ca, copilul invata mai repede cand este mic si nu are un program prea incarcat. Acum sunt si eu in cautarea unei persoane cu care sa faca copii pregatire Noi locuim in sectorul 5, aproape de Calea 13 sempembrie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LindaZ spune:

Fetita mea a invatat engleza de la 3 ani si 3 luni de cand a intrat la gradinita la grupa de engleza intensiv. Fiindca tot ce li se spunea de la 9,30 la 13,00 li se spunea si in romana si in engleza, ea a prins cuvinte si expresii. In acelasi timp a facut si germana, optional (fiindca noi de fapt am fi vrut grupa intensiva de germana, dar nu au fost doritori) si germana s-a prins putin, desi am continuat si abia dupa doi ani se vad rezultate. Acum, al treilea an, trece la grupa intensiva de germana si engleza va repeta doar cu noi acasa si cu fratiorul ei care incepe gradinita, la fel, la grupa intensiva de engleza (fiindca nu au grupa mica de germana). Sper sa ii ramana in cap ce engleza a invatat doi ani, chiar daca nu va mai face.

Mihaela Zaharia
www.parenting.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Baietelul meu face engleza de la 5 ani si 9 luni, intr-o firma (Gradinita de engleza ii spunea el). Doi ani a facut mai mult conversatie, abia anul trecut au inceput sa scrie/citeasca. Spre sfarsitul anului mergea destul de bine, dar peste vara am uitat cam tot. Eu sper sa fie ascunse undeva in creierasul sau informatiile si sa le trezesc in trei saptamani (cursurile la fisrma incep dupa 1 octombrie). Voi relua cuvintele invatate anul trecut. Am mai citit noi si in timpul verii mici povestioare, dar acum cu cat se apropie scoala parca nu mai stie nimic.

Acum... tu ce fel de impresii vrei sa schimbi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madadum spune:

mara a mers la gradi germana la 3 ani jumate. acum are 8 ani, trece cl II la liceul german si este fluenta in germana.
noi nu vorbim germana acasa.

mada

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lookingforkg spune:

Parerea mea este ca incepand cu varsta de 3-4 ani probabil in functie de copil.
:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diaconuelena spune:

Salut! Am si eu un baiat de 3ani si 5 luni si merge la o gradinita intensiv grmana de o saptamna si deaja a invatat cateva cuvite si intelege cand i se spune sa faca ceva (lucruri simple uzuale(sa se spele pe maini, sa isi ia ghiozdanul... etc), se vede ca se lucreaza cu ei. Cat despre varsta la care e cel mai potrivit sa invete o limba straina...cu cat e mai mic cu atat e mai bine o invata ca pe limba materna, chiar daca aparent iti da impresia ca nu stie. Nu incurca cuvintele dintr-o limba in alta(conditie esentiala ca sa invete o limbastraina e sa li se vorbeasaca intensv in acea limba, exemplu- copii din familiile bilingve- vorbesc mai tarziu dar vorbesc in amndoua limbile fara probleme). Dupa 5-6 ani e mai greu pentru ca incep sa gandeasca limba(cum facem noi), dar sunt sigura ca invata si la varsta aceia daca li se vobeste intensiv. Oricum daca nu face si alfabetizarea in acea limba va ramane doar la stadiul de vorbt si o mare parte din cunostinte se pierd.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andreiush82 spune:

Citat:
citat din mesajul lui filofteia

Baietelul meu face engleza de la 5 ani si 9 luni, intr-o firma (Gradinita de engleza ii spunea el). Doi ani a facut mai mult conversatie, abia anul trecut au inceput sa scrie/citeasca. Spre sfarsitul anului mergea destul de bine, dar peste vara am uitat cam tot. Eu sper sa fie ascunse undeva in creierasul sau informatiile si sa le trezesc in trei saptamani (cursurile la fisrma incep dupa 1 octombrie). Voi relua cuvintele invatate anul trecut. Am mai citit noi si in timpul verii mici povestioare, dar acum cu cat se apropie scoala parca nu mai stie nimic.

Acum... tu ce fel de impresii vrei sa schimbi?

Cu siguranta cuvintele sunt toate acolo...in vocabularul lui pasiv, este ceva normal...daca le aude o sa si le aduca aminte.

Eu vroiam sa aflu parera voastra, ca mamici, deoarece tocmai mi-am deschis o firma de limbi straine si voi face cursuri si pentru copii, si mi-e mai usor sa stiu carei categorii de varsta sa ma adresez mai mult.

Multumesc celor care mi-au raspuns, si mai astept raspunsuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana mica spune:

Dudu merge de la 1 an si 10 luni la o gradinita unde se face engleza. Ce-i drept, nu intensiv asa cum mi-am dorit, dar macar sistemul de "invatare" este potrivit varstei copilului. Adica, prin joaca.

La inceput au fost formulele de politete (buna dimineata, te rog, multumesc), apoi pe masura ce faceau anumite jocuri, educatoarele incearca sa "strecoare" echivalentul in engleza al unora dintre notiunele invatate (de exemplu, invatam despre primavara, ce se intampla in acest anotimp, ce flori apar, ce culori au si cum se spune la respectivele culori in limba engleza).

Mi se pare o metoda mai buna decat existenta unei "ore de engleza" de sine statatoare, cu o multitudine de informatii intr-un interval scurt de timp, dupa care pauza o saptamana, samd.

La noi functioneaza si o alta metoda de "invatare" (pe care o aplic eu acasa): folosirea substantivelor comune pe post de substantive proprii (eg. masinutele "Cars").

Andreiush, ca sa iti raspund la intrebare: cred ca o limba straina se poate invata de la o varsta frageda si cu siguranta folosirea acesteia in mod curent in conversatiile cu copilul (in familiile bilingve) este o metoda ce nu da gres. In celelalte cazuri (unde nu se vorbeste in casa decat o singura limba), foarte importanta este metoda aplicata, gasirea unor jocuri si asocieri care sa ii ajute pe cei mici sa retina mai usor cuvinte, expresii, etc.

Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)

Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AYSHA 2 spune:

mie nu mi se pare neaparat vartsa o probleme ci METODA sa fie adecvata varstei
ca are 3 ani ca are 4 e cam la fel dar tb sa stii sa ii atragi la varsta asta cand singura lor perocupare e joaca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Citat:
Cu siguranta cuvintele sunt toate acolo...in vocabularul lui pasiv, este ceva normal...daca le aude o sa si le aduca aminte.

Sper sa fie asa...de fapt cu vorbitul si cititul stam mai bine...cu scrisul greu de tot...scrie cum aude, ca in romana.

In ce priveste varsta, eu am observat aici in Pitesti ca majoritatea isi duc copiii la engleza cam cand incep scoala. Cand am inceput noi engleza eram cea mai mica grupa din firma, de altfel baiatul meu era cel mai mic, fiind in grupa cu clasa I. Erau doua grupe amestecate, care al doilea an au fost impartite in cei de clasa I si cei de a doua. Din clasa a II-a a inceput si scrisul, iar grupele au capatat consistenta. In clasa a II-a au lucrat dupa manualul de a III-a. Anul acesta sunt curioasa ce manual vor avea.
Am intrebat de un curs de franceza si cei din firma mi-au spus ca nu au cereri decat de la liceu in sus. Pana la liceu majoritatea prefera engleza, dar daca sunt interesata gasesc o formula pentru noi...poate de la anul...

Asa cum spun si fetele metoda face tot.

Mergi la inceput