CIRESE de mai-iunie 2006(74)
Raspunsuri - Pagina 17
arleena spune:
ina, de curiozitate am dat un google sa vad daca este in romania si metoda montessori si se pare ca este in bucuresti gradinita unde se invata prin acesta metoda.
http://www.gradinitamontessori.ro/metoda-montessori/
este o metoda buna, din cate am invatat eu metodele de invataman centrate pe elevi au rezultate bune, dar din pacate la noi sistemul alternativ de invatamant nu prea exista. sti ca si sistemul waldorf a fost "adaptat"in romania?pentru ca elevi care absolva scoala waldorf sa poata dea admitere la facultate...
noi din fericire avem noroc cu gradinita. 2 educatoare bune(una tanara si una mai in varsta), iubesc copii, se comporta frumos cu totii,nu au tv in sala, doar un calc si le mai pune desene dar ff rar, in special din gama baby einstein.
io nu am reusit sa-l invat pe alex sa se imbrace singur....si din lipsa de nervi ce-i drept, dar la gradi a invatat si asta.
le exploateaza pasiunile copiilor cat si aptitudinile.
de ex lui alex ii place sa fie lider....si ca sa-i dezvolte latura asta numindu-l din cand in cand ajutorul lor in diverse activitati....
per ansamblu eu sunt multumita de tot. ei acum invata cifrele si multimi de n obiecte, dar doar sa le recunoasca, nu sa le si scrie. asa ca acum putem juca domino f usor, si alte jocuri cu zah care le are si respecta regulile
, ma rog, cat are chef....
in fiecare saptamana au o tema....sapt asta sunt pasarile de curte(care sunt, cu ce se hranesc, ce sunete scot, cum se numesc pui lor, ca ies din ou...etc), sapt trecuta au fost animalele domestice....au mai invatat de anotimpuri, animale salbatice, mijloace de transport, circulatie....mna...chestii asa simplute si utile....fac si sport, defapt gimnastica(daca mai tineti minte cum faceam noi cand eram mici
)
virgi sanatate luanei!!la voi cum e clima in perioada asta??
oana cum e paul cu sanatatea?imi place de el ca se joaca singurel...ce fain...io tot tre sa imit personaje din jocurile lui alex....nu prea se joaca singur---max 20 min.....
v-am pupat!
DianaR spune:
Salutare!
Ina, bine ai venit! Metoda Montessori e o metoda f f interesanta, diferita de sistemul clasic, copii invata cumva natural, firesc si prind astfel mai multe si mai usor decat in sistemul clasic. Din pacate la noi e rezervata doar celor cu posibilitati materiale, ptr ca gradinitele cu specific montessoti sunt f scumpe. Nasa lui Teo e pasionata de metoda si a studiat despre ea, asa ca am mai prins si eu din ce mi-a povestit, e asa de pasionata incat si-a deschis o mica afacere cu jucarii montessori: www.gamatoys.ro
Avem si noi aici in Arad o gradinita montessori deschisa anul asta dar e fff scumpa...
Despre noi toate bune, Teo e in sfarsit crestinata de o saptamana, Timeea e tot o smecheruta si jumatate si Vlad fratiorul protector. Poze de la botez: http://family.webshots.com/album/576694013IURwVs
Va las ca mi se tot maraie in brate domnisoara mica...
Diana cu
Vlad(16.05.04)(bebelus, copilas)&
Timeea (18.05.06) &
Teodora (11.11.09)
Filmulete
wapi spune:
Ina - s-a incercat cu o educatoare pentru ca toti parintii sunt nemultumiti (cea care nu se implica deloc si sta mai mult in concedii - din fericire) dar maximul a fost sa-i taie 15% din salariu.
Cealalta - am aflat ca are cancer si nu indraznesc sa-i mai sugerez nimic....
Acum parca au ceva mai mult elan amandoua - oricum ei au avut o saptamana ca tema "Polul Nord si Polul Sud"
... acum sunt la Mijloace de transport - ceea ce mi se pare ok.
Virgi - si eu urmaresc postarile tale, unele lucruri mi se par dificile (de exemplu sa scrie), poate si pentru ca la capitolul desenat/colorat nu suntem prea avansati; nu insist - il las in ritmul lui. Si Stefy e innebunit sa numere - numara pana la 40 corect, numara corect orice multime de obiecte, mai nou vrea sa invete literele (ii raspund doar daca ma intreaba, nu initiez nimic in acest sens).
Pe mine la gradinita m-ar interesa actiunile de socializare: cum sa le vorbeasca celorlalti, cum sa-si imparta jucarii, sa colaboreze etc.; din pacate aceste lucruri sunt in afara preocuparilor celor de la gradinita.
O zi frumoasa va doresc!
Wapi 31+ &Stefanita (19 mai 2006)
OanaRusu spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui DianaR Salutare! ... Despre noi toate bune, Teo e in sfarsit crestinata de o saptamana, Timeea e tot o smecheruta si jumatate si Vlad fratiorul protector. Poze de la botez: http://family.webshots.com/album/576694013IURwVs Va las ca mi se tot maraie in brate domnisoara mica... Diana cu Vlad(16.05.04)(bebelus, copilas)& Timeea (18.05.06) & Teodora (11.11.09) Filmulete |
Sa va traiasca - ce poze faine

www.la-taclale.ro" target="_blank">Oana, mami de Ana Maria (intr-o zi de 13... 13 iunie 2008) si Paul-Victor (ziua cea mai lunga: 21 iunie 2006)
Priveste partea buna a lucrurilor
OanaRusu spune:
Nu prea stiu ce face Paul la camin... nu-l duc eu decat rar - si nici nu-l prea aduc eu... de obicei merge cu tata sau cu bunicul.
Insa e grupa mica - obiectivul nostru e sa mearga si sa o faca cu placere
pentru ca in dec-ian nu a mai vrut deloc sa mearga, asa ca eu ma bucur ca-si face prieteni si ca papa tot si ca e o cucerire pentru el - faptul ca alege el sa mearga acolo, la "lucrul" lui - si la Ana ii spune "eu merg la camin, tu esti mica Ana, o sa cresti si o sa mergi si tu".
Mi-as fi dorit mult sa-l duc la 6 ani la scoala - dar nu se poate pentru ca asta inseamna sa-l zmulg dintre colegi si educatoare pt a-l trece la o grupa cu un an mai mare - nu vreau sa o fac.
L-as fi dus sa inceapa caminul la 2 ani si jumatate dc nu era Ana asa micuta si vulnerabila - asa ca l-am dus la 3 ani si 2 luni. Pe Ana sper sa o duc din toamna la camin (sa sar peste cresa) - mananca deja singura de ceva timp si e foarte vorbareata, sa vedem cu scutecul.
Asa ca noi cu scoala mai avem timp... nu fac cu el nimic acasa - doar jocuri si puzzel - o sa invete sa scrie si sa citeasca la scoala ![]()
www.la-taclale.ro" target="_blank">Oana, mami de Ana Maria (intr-o zi de 13... 13 iunie 2008) si Paul-Victor (ziua cea mai lunga: 21 iunie 2006)
Priveste partea buna a lucrurilor
virgi spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Inaf78 VIRGI mersi, mersi, mersi!!! ![]() 1)pe ei i-a pus si sa scrie literele si cifrele in caiet? adica singuri, cu manuta lor, fac pe caiete hieroglifele??? 2)imi mai poti spune te rog ce povesti trebuie sa citeasca ei (niste exemple)? inteleg ca sunt cu tema Literei din sapt aceea? 3)nu mi-a trecut prin cap sa l invat sa numere de la 100 la 1000... nu stiu daca am mai scris aici, dar cred ca ma recalific!!! cu ajutorul lui Virgi si a metodei Montessori voi fi cea mai buna educatoare WAPI ai dreptate cu desenele. nu putem oare schimba ceva? am crezut ca sunt singura revoltata!!! daca alti parinti nu prea ridica pretentii la gradi... ---------------------------------------------- O mamica fericita! (M.A. 21.06.2006) |
Salutare ciresime!
Gata vacanta, de maine la scoala!....
Ina - da, au inceput sa scrie din septembrie anul trecut. Au inceput cu cifrele, activitate care au facut-o pe parcursul unui intreg semestru. Din semestrul al doilea, din ianuarie au inceput sa scrie litere. Lucreaza pe niste caiete speciale, care sunt dupa parerea mea perfecte pentru varsta lor, intrucat spatiul de scriere este cat se poate de mare, apoi la fiecare litera li se indica prin sageti ce linie trebuie trasata prima. Ti-am fotocopiat tema de saptamana asta din caietul special...la tema sunt la Ff....Dupa cum vezi, au o pagina de colorat..si de trasat cu ajutorul sagetilor segmentele care-l compun pe f. Eu nu mai tin minte cum era pe vremea mea, imi amintesc ce-i drept de bastonase si liniute, insa nu-mi aduc aminte sa-mi fi explicat cu sageti componenta fiecarei litere si sa-si scrie numele pe fiecare pagina...cu litere mici stie cel mai bine ( doar numele, nimic mai mult), insa pe cele mari..le cam imprastie ( insa cu litere mari, stie sa scrie mai multe cuvinte)....insa important este ca stie sa-si scrie numele repede si cat de cat clar.
Aici poi sa vezi..ce a lucrat ea : http://home-and-garden.webshots.com/photo/2471188010094829256sExdpg
si mai are de scris in seara asta aceasta pagina :
http://home-and-garden.webshots.com/photo/2501276340094829256AUzhZk
Celelalte teme sunt din extra homework, aici: http://home-and-garden.webshots.com/photo/2248133640094829256SjeWfd ....unde e mai avansata..a cam scris de cateva ori, aproape tot alfabetul. Aceste teme sunt primite tot de la scoala, insa nu sunt obligatorii, insa ei ii face placere sa le lucreze. Uneori face 2-3 fise pe zi.
2. Cartile de povesti sunt tot speciale, le-am vazut in clasa, insa eu nu le am acasa. Se numesc exact asa: " A letter Aa "....au cate o carte pentru fiecare litera. Pe langa astea,..saptamana trecuta la pentru Hh..au citit "The hairy hat man", "Hannah helps her mom", ...o sa-ti spun de acum incolo..ce vor mai citi pentru celelalte litere.
Tot saptamana trecuta au mai citit in clasa:"Froggy's first kiss", si "Franklin's Valentine's.
Sincera sa fiu, eu n-am crezut ca am s-o vad asa de interesata de aceste litere la varsta asta, insa la noi " ce-a fost greu a trecut"....totul a fost in joaca, dar serios, a invatat cu placere. Ai grija...tot ce faci acum sa fie in joaca, sa fie din placere ( ma refer la scris). Insa, acum invata mai repede si mai bine decat la 7 ani....eu n-am crezut cand mi s-a spus asta, dar acum pot sa-ti garantez ca asa este. S-a invatat cu temele, pe care le considera parte din joaca ei, si daca nu are de la scoala, trebuie sa am eu pregatit ceva, ca-mi cere. Nu coloreaza inca perfect, mai depaseste cate putin pe ici pe colo, mai lasa spatii neacoperite perfect ( daca te uiti poti sa vezi asta in lucrarile ei), insa lucreaza zilnic si la scoala si acasa.
De 2 ori pe saptamana merge si la Art Class. Este in al doilea an. Aici insa face pictura cu acuarele sau decupeaza, modeleaza etc. Asta e separat de scoala.
virgi spune:
Arleena - suna foarte fain tot ce face Alex la gradi. Pare o gradinita perfecta. Ieri, am fost la zoo....cu copii de nationalitati diferite, si ne-am distrat serios..cand au inceput sa imite toti animalele in limba lor....fiecare facea intr-un alt mod. Cel mai funny a fost sunetul cocosului pe care l-am auzit: in romana, engleza, norvegiana.....imi pare rau ca n-am inregistrat scena!![]()
Luana are vinerea in program o ora jumate de TV la scoala...insa ne anunta in scris ce film vor viziona, apoi povestesc filmul...o activitate de grup....care mi se pare ok... Au si computer, insa il folosesc doar la pauza, cand este frig afara..si nu se pot juca outside.
Clima aici nu-mi place. Iarna este foarte frig si uscat si tine din noiembrie pana-n martie ( acum sunt 2 grade si bate vatul, iar noi suntem norocosi ca suntem la sud, spre nord este mult mai rau)...iar vara este foarte cald si umed. Desi sunt tot patru anotimpuri..trecerea de la cald la frig se face prea brusc...In martie - aprilie cand teoretic ar trebuie sa fie primvara, este sezonul ploios...si pana se opreste ploaia...te trezesti deoadata intr-o caldura de nesuportat.
Mi-e dor de clima din romania!
Revin ...
virgi spune:
Wapi - presupun ca astea sunt temele care te intereseaza, ti-am pus o poza pe care am facut-o la ei in clasa...http://home-and-garden.webshots.com/photo/2372148850094829256AewWpF.
Oricat de multa teorie am sti noi, acasa, nu-i prea putem ajuta. Astea sunt teme care se invata in grup, alaturi de ceilalti, ele ( doamnele) ar trebuie sa aibe niste cursuri speciale. Temele sunt foarte importante, si sunt discutate si analizate de cateva ori intr-un an, mai ales la clasele mici. Eu stiu despre fiecare cat imi povesteste copilul acasa, stiu ca-i pune pe fiecare sa spuna ce inseama: be respectful, be generous etc. La terorie este foarte buna, stie sa le explice pe toate, stie sa dea exemple, insa la practica, uneori mai greseste. Chiar astazi, era cu un coleg de clasa la joaca, si respectivul, a rugat-o sa faca share la un suc...cum era o sigura sticla, am schimbat paiul..ea a fost de acord, insa o aud deoadata..." hei, don't drink all of it"...mai avem de lucrat la treburi de finete.![]()
Gata, trebuie sa plec...dar voi reveni..sa vad pozele Dianei.
Inaf78 spune:
Virgi, mersi frumos!!!
sa stii ca face aceste lucruri cu placere. isi ia caietele si culorile si vine la mine la birou sa faca si el lectii. recunosc insa ca de mic i am tot cumparat diverse jucarii educative (forme geometrice, jetoane ptr asociere, diverse jocuri de copii-care insa l au obligat sa invete sa numere, ca sa poata muta pionii, etc...). plus ca si doreste sa stie ce scrie pe banerele cu reclame de la supermarket.
nu prea ii place sa coloreze, insa... sa picteze vrea, dar ptr asta trebuie sa stau langa el, ca sa nu faca mizerie (as prefera sa picteze la scoala).
ii place muzica clasica si vrea sa faca pian (avem un pian adevarat la socrii pe care il tot chinuie cand merge pe acolo), ii plac dansurile si la gradi l am lasat la optional de dansuri populare (si e f incantat), ca sa nu va spun ca de vreun an ma tot pune sa repet ca un papagal cuvinte si expresii din engleza (ceea ce nu ma deranjeaza fiindca vb engleza, dar el vrea si cuvinte de genul: drujba, masina de tuns iarba, fierastrau, etc...)
asa ca nu ma opun. daca intreaba ii raspund. daca mergem la plimbare il fac atent la tot ce ne inconjoara, ca sa invete semnele de circulatie, diverse sunete, litere.
aceste lucruri nu exclud jocul cu copii in parc. el este scos zilnic afara, chiar si pe frig (stam mai putin). iubeste parcul. il las sa se bage peste tot, ca doar o data in viata e copill si are copilarie...
am gasit site ul cu cartile si caietele pe care lucreaza Luana. iti pun un link aici. cumnata mea e in anglia (aceasta e o editura de la cambridge) si as vrea sa mi trimita caietul acela care ii invata sa scrie literele (punctate si cu sagetele). poti te rog sa mi fotografiezi copertile? MERSI MULT!!! ne ajuti fff mult!!!
http://www.letterland.com/
noi faceam liniute, bastonase, si stiu sigur ca nu aveam litere punctate cu sagetute care sa ne indice directia... ce ne mai explica invatatoare... cred ca aceste litere punctate, de dimensiuni mari, cu sagetute sunt FFF EDUCATIVE!!! ne ajuata si pe noi si pe ei (pot vizualiza informatia data de noi verbal: trebuie sa incepi de aici... sa mergi asa...sa termini aici...).
aici o sa pun poezia primita ieri de la gradi:
"Vulpea si gradinita ei"
de Malina Cajal
vulpea a deschis chiar azi
in padure, printre brazi
o moderna gradinita.
totu-i randuit aici
ptr pasarile mici.
vin, tot vin...o paunita si un pui si un boboc,
bat in poarta cioc, cioc, cioc.
multe am vazut intrand,
insa de iesit nicigand.
nu stiu daca v am spus ca de vreo 2 sapt l am dus la ai mei (ceea ce nu mi place de loc, il vreau langa mine acasa) ca sa mearaga acolo la o gradi (cu program redus, de 4 ore), unde este o "super" educatoare, in sensul ca si da interesul si face cu ei diverse teme (saptamana trecuta au avut Pasarile domestice si salbatice) si incearca sa i faca ordonati, le spune povesti, le arata planse si mai ales nu au TV in clasa. ceea ce e sigur e ca nu tipa (copilul meu nu suporta!) si copilului meu ii place.
deja am vb si pe aici pe langa bloc (adica la alte gradinite apropiate de noi) si cred ca voi schimba gradinita si aici. o sa trebuiasca sa ma duc sa inspectez...
cum am mai spus, si am spus si la gradinita "unde nu si dau interesul" (asa am denumit gradinita care imi da batai de cap), eu nu astept de la gradinita sa mi l faca olimpic, eu vreau sa l invete sa socializeze, sa se poarte frumos (politicos), sa fie ordonat (sau macar ce e ordinea), sa aibe diverse teme, povesti, de care sa stie apoi sa povesteasca (adica sa si dezvolte limbajul, vocabularul), sa picteze, sa modeleze plastilina. Cam asta ar fi baza si minimum care m ar multumi! nu statul la TV si tembelizarea.
noi Duminica dimineata il ducem la Teatru de Papusi (fiindca ii place mult) si apoi pe drum, la intoarcerea acasa, comentam piesa (o discutam lejer, nu ca la scoala comentariu pe text).
astia suntem noi...pe scurt la capitolul profesional...
...
----------------------------------------------
O mamica fericita!
(M.A. 21.06.2006)
Inaf78 spune:
WAPI ai dreptate cu aceasta afirmatie: "Pe mine la gradinita m-ar interesa actiunile de socializare: cum sa le vorbeasca celorlalti, cum sa-si imparta jucarii, sa colaboreze etc.; din pacate aceste lucruri sunt in afara preocuparilor celor de la gradinita".
am vazut ca ai postat la un alt forum ca tu il iei acasa la pranz si va da gustarea acasa, nu? ei, da, la noi la gradi nici asta nu se intampla... desi au chestii ambalate (napolitane, chec...) nu le primeste. eu ca principiu sunt ptr produse "home made" si nu prea vreau sa i dau prostiile astea din comert, dar ca principiu: eu platesc toate cele 5 mese/zi, el nu ramane nici la pranz si "astea" de la gradi nu ii dau nici gustarea. repet e vorba de principiu: pe banii mei, as vrea sa mi se dea ce mi se cuvine... am inceput din ce in ce mai des sa spun "traim in romania"-nu mai putem face nimic... din pacate astia ma pun din nou sa plec din tara...
----------------------------------------------
O mamica fericita!
(M.A. 21.06.2006)