**Capsunele-n scutecele de mai-iunie 2007(104)**

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ella_74 spune:

cu concediul de odihna Vas are dreptate in principiu, adica da, se cuvine si in anul in care te intorci din CIC proportional cu timpul lucrat.
Dar de ex daca te-ai intors abia de 1 luna si ceri concediu 1 saptamana e posibil sa fii refuzata pe motiv ca, cf legii, ti se cuvin doar 1,5 zile adica cat ai lucrat efectiv.
Daca e un angajator mai "open", poti primi concediu in considerarea timpului pe care il vei lucra de acum inainte.

Iar cu concediu mai vechi de 2 ani, nu stiu daca e ok, fiindca cf Codului Muncii, acesta se reporteaza 1 singura data, deci n-ai cum sa ajungi cu el pe 2009.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kid spune:

ella Mersi de lamuriri.
Deci, daca eu am pana acum peste 3 luni lucrate, am dreptul la concediu 5 zile si pot sa mi le iau, nu trebuie sa am lucrat macar 1 an sa pot beneficia de el,nu?
Sa stiu daca pot sa comentez la munca, in cazul in care nu vor sa mi-l aprobe.

Teodora, de Vladut (15.05.2007)

Bazar pentru Mihaita Bogdan Sebi Ema

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana13 spune:

Chiqiuta, daca ti-ai facut tot concediul de odihna (adica 21 de zile sau cite ai tu acolo) inainte de a naste, in anul 2007, nu mai ai dreptul la concediu de odihna anul asta. In caz de intrerupere motivata de nastere, se considera un an intreg, perioada de an de dinainte de a naste cu perioada de an de dupa terminarea CIC. Nu poti efectua intr-un an de munca mai multe zile de concediu, chiar daca sunt 2 ani difeririti.

DAca nu ti-ai efectuat toate zilele in 2007 e obligatoriu sa iti dea diferenta! Daca ai facut intrerupe de o saptamina sa fii atenta daca ramii gravida, poti sa nu beneficiezi pe motivul asta de bani in CIC... sa vezi cum se poate rezolva asta.

DE ex au am avut in 2007, inainte de prenatal, 15 zile de concediu, si in 2009 mi-au mai ramas restul de zile neefectuate(21-15)...
numai ca am mai multe ca am intrat in alta transa de vechime in perioada asta.

Ioana mama de Patrick Alexandru (01.06.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kid spune:

Ioana13 Adica daca eu in 2007 pana sa intru in prenatal nu mi-am luat nici o zi de concediu, pot sa le iau acum? Sau am inteles eu gresit?

Teodora, de Vladut (15.05.2007)

Bazar pentru Mihaita Bogdan Sebi Ema

Mergi la inceput

Ioana13,

tu lucrezi in sectorul de stat? sau aveti contract colectiv de munca la nivel de ramura/unitate?
ca in principiu CO pe 2007 nu are legatura cu cel de pe 2009.
daca in 2007 ti se cuvin 15 zile CO inainte de prenatal, alt CO nu aveai cum sa mai primesti fiindca daca ai intrat in prenatal CIM a fost suspendat, nu s-a prestat munca deci nici CO nu se cuvine; asa ca in 2009 nu aveai cum sa primesti vreo diferenta din 2007, respectiv 21-15.
Decat daca aveti norme speciale stabilite prin contract sau MEMO intern.

fetelor vreau si eu un sfat: a fost ciupit de tantar iar si cred ca e alergic ca face edem sever (asta a spus farmacista cand l-a vazut), i s-a umflat piciorul la locul intepaturii cat un guguloi; e la ambele picioare intepat; locul e rosu si tare.
De la farmacie ne-au dat Fenistil si crema de arnica; am incercat si leac babesc cu frunza de varza dar e si indaratnic si n-a vrut sa stea decat sa-i punem alifii.
ce as mai putea sa-i dau?

Didi,
multa sanatate! sa treaca otita repede.

Mergi la inceput

Kid, daca lucrezi in acelasi loc de munca, da, poti si ai dreptul la toate zilele de concediu. LA unele firme se dau doar proportional cu cit s-a lucrat pina la momentul cererii, la cele "open", cum zicea Ella, se poate da in orice moment al anului tot concediul (la mine la serv poti lua din ianuarie tot concediu, daca ai chef)

Ella, concediul pre/post natal eu stiu ca e considerat ca un concediu medical, nu se suspenda contractul de munca pe perioada lui, numai cind intri in CIC. Si zilele din pre-post natal se considera zile lucrate, se da si pt ele CO.
DA la stat sint, avem si contract colectiv, dar tot conform codului muncii e facut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vas spune:

Eu am lucrat in 2007 pana la 1 martie. deci am lucrat doua luni, pe cele doua luni as fi avut dreptul cam la 3 zile de concediu, dar ca sa nu fiu prea indrazneata din prima am renuntat la ele, m-am multumit cu ele 14 si gata.
In cazul in care iti iei tot concediu in ianuarie si pe la jumatatea anului pleci de la firma respectiva esti obligata sa achiti contravaloarea concediului pentru care nu ai prestat si munca.
explicatiile astea eu le-am primit dar DOAR dupa ce am intrebat eu , ca altfel.........

Andreea , mamica Elizei
poze
13.05.2007

Mergi la inceput

Ella, poate ca nu are legatura concediul din 2007 cu cel din 2009, poate nu m-am exprimat corect, dar ce voiam sa spun e ca munca din cei 2 ani calendaristici, fac cit un an de munca si pt perioada asta se da CO complet.

Se poate ca unii sa fie mai indulgenti si sa nu ia in considerare concediul medical cind calcluleaza zilele de CO, iar unii sa nu fie indulgenti deloc...

Mergi la inceput

Ioana13,
Cf Codului Muncii, art 50 lit a, concediul de maternitate este caz de suspendare de drept a contractului de munca.
La fel concediul medical suspenda CIM.(lit. b)
Deci indiferent de concediu, CIM este suspendat si asa cum spuneam nu se cuvin zile de concediu.
Ca in practica angajatorii mai inchid ochii sau chiar stabilesc prin Memo alte reguli si deci acorda CO asta e o discutie dincolo de lege.
De asta te-am si intrebat daca aveti prevederi speciale fiindca raspunsul meu a avut la baza numai prevederile Codului Muncii.
Pana la urma CM si CCMNN contin prevederi minimale, asa ca pot exista derogari dar numai "pozitive"; pot fi si cele ref la CO, asa cum spui tu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Florentina Roman spune:

Salutare!

Liviana, aici sunt, cu Ciprian in brate.
Ne-am intors duminica seara, dar ieri n-a fost chip nici macar sa ma apropii de calculator, dar sa mai intru aici...

Toata dimineata am cules jucariile carate de Cip prin toata casa, incercand sa-i explic ca locul lor e in camera lor, sa se joace acolo cu ele...ti-ai gasit, asa ca pe la pranz am renuntat si m-am apucat de facut mancare.

Ai mei copii sunt mai grasuti cu cate un kg fiecare si mai inaltuti. Si mai pletosi si vorbareti. Cipri are o vanataie in obraz si rana la un genunchi, dar.. trec si alea.

Ciprian vorbeste binisor, ne intelegem cu el cat de cat si, ceea ce-mi place la el foarte mult e ca imparte tot ce are cu fratele lui; chiar daca gaseste ceva, il intreaba si pe Tudor"dei(vrei)?"
Problema acum e ca s-au obisnuit sa stea numai pe afara. Ciprian cere afara de cum deschide ochii si ieri si azi s-a trezit la 6 jumatate...mai era prin fata blocului o tanti care-si plimba catelul....

Tudor a ramas la fel de filozof...

Madi, la ce au zis fetele, eu as mai lua un antibiotic, Tudor mi-a facut asta vara otita cand eram la turci, noroc ca-l aveam la noi.

Tamara, unde ati fost la mare?

Mergi la inceput