Concediul paternal
Raspunsuri - Pagina 21
Selene_Bunny spune:
Cateva intrebari pentru cine stie intr-adevar sa raspunda.
Iubitul meu lucreaza in sectorul privat. Are o vechime in munca de aproximativ 5 ani. In aceste conditii,
1. La cate zile de concediu fara plata are dreptul, pentru anul in curs (pana la sfarsitul anului)? Dar pentru anul urmator? Aceste zile sunt calendaristice sau lucratoare?
2. Pot sa fie zilele de concediu fara plata urmate imediat de cele 5 zile lucratoare de concediu platit, prevazute de lege pentru ajutarea mamei cu ingrijirea nou-nascutului, la care se adauga inca 10 zile lucratoare, tot platite, daca a facut cursul de puericultura?
3. Are vreo legatura concediul fara plata cu concediul de odihna? Adica se influenteaza unul pe celalalt? Concediul de odihna, de 21 de zile lucratoare, a fost deja efectuat pe anul in curs.
Intreb pentru ca eu am sarcina cu probleme, dureri si iminenta de avort, si s-ar putea sa fie nevoie ca el sa stea mai mult acasa, eu neputand face prea multe lucruri.
cu Daria Nandini de 22+
Daria: "posedata de bine" (persana)
Nandini: "cea care se bucura de fericire" (hindusa)
Sa stai cuminte in burtica, sa te faci mare, c-apoi cuceresti tu lumea!
Rozi spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Selene_Bunny 1. La cate zile de concediu fara plata are dreptul, pentru anul in curs (pana la sfarsitul anului)? Dar pentru anul urmator? Aceste zile sunt calendaristice sau lucratoare? |
Nu exista o limita maxima. Face cerere si conducerea ii aproba dupa cum considera posibil sa se dispenze de el. Este vorba despre zile lucratoare neplatite.
Citat: |
2. Pot sa fie zilele de concediu fara plata urmate imediat de cele 5 zile lucratoare de concediu platit, prevazute de lege pentru ajutarea mamei cu ingrijirea nou-nascutului, la care se adauga inca 10 zile lucratoare, tot platite, daca a facut cursul de puericultura? |
Da, dar tot in functie de acordul conducerii.
Citat: |
3. Are vreo legatura concediul fara plata cu concediul de odihna? Adica se influenteaza unul pe celalalt? Concediul de odihna, de 21 de zile lucratoare, a fost deja efectuat pe anul in curs. |
Da. Concediul de odihna se acorda proportional cu timpul lucrat in an. Concediul fara plata este timp nelucrat, care micsoreaza nr de zile de concediu de odihna cuvenite pe an.
Va doresc multa sanatate, si tie si lui bb!
silvana_salajan spune:
Intrebare, intrebatoare: Cele 15 zile de concediu paternal sunt platite cu 100%?? Sau doar primele 5? In acest caz, resul de 10? Scuze daca s-a mai scris, am citit pe nerasuflate 21 pagini insa mi-a scapat.Art 2 alin 3 zice:Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.Deci cele 15 zile?
Selene_Bunny spune:
Rozi, multumesc. Cautasem si pe Net si vazusem asa:
1. Angajatii din sistemul privat au dreptul la 30 de zile (lucratoare) de concediu neplatit, pentru studii sau rezolvarea unor probleme personale.
2. Invatamantul are dreptul la un an de concediu neplatit.
Nu stiu nimic de restul bugetarilor.
cu Daria Nandini de 22+
Daria: "posedata de bine" (persana)
Nandini: "cea care se bucura de fericire" (hindusa)
Sa stai cuminte in burtica, sa te faci mare, c-apoi cuceresti tu lumea!
Rozi spune:
Codul Muncii, art 148:
"(1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern."
Contract Colectiv de Munca la nivel national, 2007-2010, art 61:
"(2) Salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior. Acest concediu se poate acorda si fractionat, la cererea salariatului.
(3) Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata."
Aceste doua legi se aplica tuturor angajatilor din RO.
dianaterpe spune:
buna tuturor, am si eu o intrebare...: daca am gemeni nu se poate sa luam concediu de ingrijirea copilului si eu si sotul, cate unul pt fiecare copil??? In lege scrie ca este concediu pt cresterea copilului, deci ar fi logic ce spun eu???
marius spune:
S-a mai discutat pe aceasta tema. Raspunsul este nu.
Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/watch?v=9dxvZ8UCZag" target="_blank">Video
Pagina legislativa
silvana_salajan spune:
Marius, am o intrebare, daca poti sa imi raspunzi, ti-as fi recunoascatoare: Legea concediului paternal se aplica tuturor angajatilor? Din toate domeniile de activitate? Ma refer aici la armata, politie, functionari publici, etc... Adica ar putea exista un sector unde aceasta lege sa nu se aplice?Multumesc.
eunice78 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui silvana_salajan Marius, am o intrebare, daca poti sa imi raspunzi, ti-as fi recunoascatoare: Legea concediului paternal se aplica tuturor angajatilor? Din toate domeniile de activitate? Ma refer aici la armata, politie, functionari publici, etc... Adica ar putea exista un sector unde aceasta lege sa nu se aplice? Multumesc. |
Imi permit sa iti raspund, desi intrebarea nu imi era adresata.
Nu, nu se aplica in toate domeniile de activitate.
Conform art. 2 din Legea nr. 210/1999 pentru a beneficia de concediu paternal trebuie sa fii asigurat in cadrul asigurarilor sociale de stat.
Politistii, de ex., nu sunt asigurati in acest sistem (art. 53 din O.G. 38/2003), prin urmare ei nu au dreptul la concediu paternal in conditiile acestei legi.
Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)
marius spune:
Corect! Merci eunice78
Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank">Video
Pagina legislativa