Suedia
Raspunsuri - Pagina 6
pepene spune:
Mihaela_s, mersi de explciatii suplimentare. Deci cam ca prin SUA. Tot tinerii, dar aici sunt si foarte mult young professionals, cu vieti exemplare de altfel, dar care la sfarsit de saptamana se rau de tot ( nu ca se ametesc, ci rau de tot).
Miharro, intr-un fel simt ca tine, ca e mult mai bine sa fie la chef, decat sa te imbeti singur(a) la tine acasa, atunci e probabil clar dependenta, pe cand la chef e distractie, dar tot nu imi place deloc.
Cu sistemul de invatamant, e tare bine ca ii obisnuieste de mici sa lucreze in echipa. In fond, in majoritatea cazurilor, asta va fi situatia in viata lor de adult.
adana spune:
Miharro cel mai bine inveti suedeza uitindu-te la tv la stiri,asta daca ai ureche muzicala.Pe mine m-a ajutat foarte mult,si nu in ultimul rind sa ai curaj sa vorbesti..
mihharo spune:
Adana, bun venit aici ma gandeam eu ca trebuie sa mai fie vreo mamica pe-acolo prin Suedia...
In legatura cu sfatul tau: da, e foarte adevarat, si din punctul meu de vedere e cea mai buna metoda de invatare a unei limbi straine, desi sunt unii care o desconsidera (nejustificat zic eu - aici). Ureche muzicala am, inclinatie pentru limbi straine de asemenea, singurul lucru care imi lipseste este postul tv cu stiri . Aici in Iasi nici vorba de asa ceva (nu avem nici posturi germane - cu exceptia unora de muzica- dar'mite suedeze).
De vorbit, doar singura prin casa ca n-am cu cine, nu-s prea multi vorbitori de suedeza pe-aici , dar si metoda asta e cu doua taisuri... daca Doamne fereste ma obisnuiesc?
lorelaim spune:
Mihharo - asa cum chiar TU ai precizat in subiectul pe care l-ai dat la link - "combinat cu niste reguli de gramatica sistematizate" si, as completa eu cu un vocabular cata cat dezvoltat - a asculta stirile in sue la TV (de ex) te AJUTA sa-tzi formezi urechea si sa itzi "azustezi" pronuntzia... La fel si daca ascultzi radio in sue... Dar NU potzi invatza o lb de la TV sau de la radio - ma refer la a invatza s-o utilizezi CORECT gramatical atat in scris cat si vorbit.
Eu am inceput sa merg la sc de sue in 24 nov 2008 (nivel SFI C) si in 16 iunie 2009 cand am intrat in vacantza eram deja la niv SAS A (facusem deja 6 sapt - din 10 - la SAS A). Insa de vorbit mi-am "dat drumul" in momentul in care am avut un vocabular destul de dezvoltat si am STIUT sa aplic CORECT regulile gramaticale. Asta se intampla cand treceam la SFI D - adica la sf lui ian 2009. In momentul acela am constientizat ca e timpul sa deschid gura sa vorbesc in sue (ma rog - asta nu inseamna ca nu mai arunc pe ici pe colo si cate un cuvant sau o expresie in engl ).
Edit: Swenglish is the BEST ... sau poate svengelska
Pe 15 august se incheie votarea publica la concursul Ratusca din viata mea:
pag 10 -http://www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Ratusca%20din%20viata%20mea&page=9
lore1 "doua ratuse fac acrobatie pe genunchii mei..."
lore2 "...o ratusca a cazut si a ramas doar una..."
Multzumesc frumos tuturor celor care ne-au votat!
mihaela_s spune:
Florina(adana), ma bucur ca ai intrat aici...poate ne ami spui din experienta ta, fiind cea mai veche suedeza de pe aici . cu drag.
Despre invatat de la tv si altfel...cand eram la SAS beta profa ne innebunea cu "betoning" si aveam cel putin 2 ore saptamanal de "cantat" adica de pus accentul unde trebuie. Exersam in cor si pe rand si radeam de noi cat de caraghiosi eram, adulti repetand ca niste copilasi...Eu ca o romanca ccc care a invatat gramatica pe paine am considerat evident ca gramatica(mai exact vorbitul gramatical) e mai importanta decat cantarea limbii suedeze. INSA profa mi-a raspuns ca oricand un suedez intelege suedeza mult mai usor cantata si lasa de o parte greselile gramaticale. Era parerea ei desigur, caci eu tot n-o cant bine si tot pe vorbitul gramatical corect pun accentul. Deh, metehne romanesti probabil. Profa ne zicea ca multi suedezi nu vorbesc corect gramatical si ca atare ei nu pun accentul pe asta.
Mihaela, poti asculta radio aici:
http://www.sr.se/cgi-bin/p4/artikel.asp?Artikel=1907409 apasa pe lysna på P4. Poti asculta toate cele 4 canale nationale suedeze de pe pagina asta:P1, P2, P3 si P4. pe P4 insa, parca de la ora 18 este si lättsvenska cand poti exersa "auzitul". Pentru divertisment poti asculta:
www.rixfm.com/" target="_blank">RIX FM sau www.rixfm.com/" target="_blank">Mix Megapol
Incearca si citeste cand ai timp pe 8siddor, am dat undeva in alta postare link-ul si acolo poti si asculta in acelasi timp in care citesti, ca sa auzi sunetele speciale si accentul. E un exercitiu excelent acesta, de a citi tu si a asculta in acelasi timp in suedeza. Si incearca sa opresti citirea, sa repeti cu voce tare si iar sa auzi...
Eu stiu cum e, am inceput sa invat suedeza singura in Ro, in paralel cu sotul meu care insa mergea la curs si mi-am format singura in cap accente si pronuntii, dar nu e bine. Cel mai bun lucru pentru tine acum ar fi sa ai si text si CD sau orice text sa fie si citit ca sa il poti invata cu pronuntie corecta.
si un we minunat la toti!
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
adana spune:
Eu am facut Sfi A si am trecut direct la Sfi D,deci in 5 luni de zile am luat examenul de SFI.Cel mai mult m-a ajutat ca mi-am luatun jobb pe vara la o casa de batrini acolo am exersat suedeza si am invatat suedeza.Am sarit peste GRUV si am trecut la Svenska A si B.Am tras pe brinci am invatat non stop cu dictionarul linga mine,si nu-mi pare rau.
lorelaim spune:
Adana - felicitari - si eu am sarit peste SAS Grund si stiu ce munca implica asta! Deci... NU ai invatzat sue de la TV ci in modul clasic... ca tot scolarelul cumintzel
Doar din curiozitate: voi ce carte atzi folo pt SAS A si B? Noi folosim: Språkporten http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9144043805 si mi se pare interesanta. Singurul lucru care mi se pare greoi e ca tre´ sa invatz in medie de 100 de cuvinte si expresii noi in fiec sapt...
Mihaela_s - SAS beta inseamna SAS B? Voi ce carte folo?
Multzumesc frumos & un weekend fain va doresc!
Pe 15 august se incheie votarea publica la concursul Ratusca din viata mea:
pag 10 -http://www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Ratusca%20din%20viata%20mea&page=9
lore1 "doua ratuse fac acrobatie pe genunchii mei..."
lore2 "...o ratusca a cazut si a ramas doar una..."
Multzumesc frumos tuturor celor care ne-au votat!
mihaela_s spune:
Eu sincer, daca nu ma apucam de practica de la laborator si nu lucram vara asta, adica nu aveam contact cu suedezi mai multe ore pe zi, nu avansam asa repede. Eu am inceput SFI C si am facut un semestru dupa care am dat examenul C si apoi national Prov si intr-un semestru am terminat SFI. SAS beta e o etapa intre SFI si SAS A...poate nu e in toate komvux-urile asa. La noi nu se poate sari peste SAS beta, e nivelul grundlägande. Adica nu neg ca or fi cei care stiu bine si mai sar, dar majoritatea are nevoie de 2-3 semestre ca sa aprofundeze. Asta am facut iar un semestru. Apoi semestrul trecut am facut SAS A dar in paralel am luat inca 2 materii in suedeza-religion(asta a fost gymnasienivå si a fost cam greu pentru mine si samhälkunskap(grund) care si ele mi-au prins tare bine pentru limba, plus ca am invatat lucruri noi. Am invatat si engeleza pe langa ele, pentru ca eu in Ro am facut rusa si franceza . Engleza o stiam cat de cat asa dupa ureche, de la tv. Deci se poate si asa, dar in vreo 20-25 de ani . Acum voi incepe in 24 august ultimul nivel de suedeza, SAS B si am mai ales numai engleza pe langa, voi continua cu practica la laborator pentru ca asta mi-a prins cel mai bine la inteles si vorbit si la curaj la vorbit, pana si la telefon care pentru mine a fost un prag extrem de greu de trecut...
La noi SAS A si SAS B e numai curs la distanta, nu mergem la scoala, avem programa data de prof si emailam cu el . Avem si probe pe care le sustinem la scoala(scrise si orale, cele scrise fiind uppsatser si cele orale fiind ori recension la cate un roman fie un debatt pe diferite teme) si atunci cerem in scris profului sa ne intalnim. E lejer pentru ca fiecare merge in ritmul sau. Eu a trebuit sa fiu foarte bine organizata si sa ma tin de organizare ca sa pot termina semestrul trecut. Noi nu invatam cuvinte asa la "bucata" ci automat ne intra in vocabular citind. Am citit semestrul trecut 5 romane si vreo 6 nuvele care au fost in manual. Plus exercitii de gramatica din manual.
Noi la SAS A am avut Mål och mening, a fost OK...plina de texte si de exercitii. Lorelai, daca vrei sa studiezi cam ce facem noi, poti sa citesti aici: www.komvux.gotland.se/share/modules/SASA/studieplan.htm" target="_blank">SAS A si ceea ce voi face semestru acesta: www.komvux.gotland.se/share/modules/sasb/studieplan.htm" target="_blank">SAS B.
Interesant manualul vostru, am sa-l caut si eu la biblioteca. Voi aveti asa un studieplan undeva pe net ca sa pot sa ma mai orientez si eu ce fac altii?
Florina, ce bine ca erai mai tanara si nu ai avut copii pe vremea aceea! Eu chiar nu am timp acasa sa invat, tot ceea ce am invatat a fost la scoala...stateam dupa ore sau mergeam inainte de ore si invatam sau scriam uppsatsurile...Acasa cu pruncii pe capul meu, mai greu. Plus ca acasa am si eu nevoie de o pauza, chiar nu pot tot timpul sa mai stau cu nasul in carti. Dar te cred ca nu iti pare rau, doar a fost munca ta.
Mihaela, sper din suflet sa-ti prinda bine discutiile noastre aici, ia notite .
Eu sunt happy, a venit si Diana acasa azi dupa 6 saptamani de Ro si avem familia intreaga! Un we fain mai departe.
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
lorelaim spune:
Mihaela_s - multzumesc frumos pt info Deci noi NU avem o programa pe I-net. Eu am facut SFI C si D si am incept SAS A la Svenska för pedagoger (pt ca am diploma de prof de mate si info )
La SFI C am folo manulalele http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127666859 si
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127666867
In acelasi timp eu am descoperit la Akademiabok si le-am luat si mi-a super-folo la gramatica:
Svensk grammatik på rumänska si
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9174344080
Daca nu as fii invatzat ATUNCI SERIOS SI TEMEINIC gramatica cred ca m-as fii "pierdut pe drum"
La SFI D am folo: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9144044070
La SFI D am avut URIASUL NOROC sa am o profa SUPER DEDICATA, DEVOTATA, si FFF BUNA (atat la literatura cat si la gramatica) etc. Pur-si-simplu m-am "indragostit" de Ulla (e o profa care-si face meseria CU SUFLET - cum rar gasesti!) in sensul ca am invatzat cu drag.
Deci, pe langa lectziile din carte am citit: Anna, Hanna och Johanna; Barnens ö; Önskan; Keisaren av Portugallien; Sapfo till Madonna; si inca 2 cartzi - una de tip "politzista" si una despre zeitatzile vikingilor. La toate am avut de facut scurte referate (1 pag scrisa pe calc, font TimesNewRoman 12pt). In afara de asta am mai avut de facut si scrisori de tip "mi s-a stricat ce am cumparat si doresc sa returnez", "mi-am pierdut X obiect in aeroport", "retzeta de mancare", "dragul meu sotz, asta seara intarzii - deci te rog frumos ocupa-te tu de treburile casei", "scrisoare de intentzie", etc.
Ulla, supa 2 luni de SFI D, a vrut sa ma trimita la Prov... dar eu NU am vrut pt ca inca nu era 100% sigura pt muntlig presentation si mi-a dat voie sa mai stau la ea inca 5 sapt (cu ocazia asta am si ajuns sa parcurg toata cartea de curs si sa-mi re-capitulez toata gramatica). Pt muntlig am printat toate testele SFI de pe I-net si la fiecare test mi-am scris eu acasa o prezentare - dupa capul meu - si timp de vreo 3 zile (exact inainte de testul final) ma asezam frumos in baie in fatza oglinzii si "prezentam" subiectele care le scosesem de pe I-net. Asta m-a ajutat enorm cand am avut realment muntlig fatza-in-fatza cu 2 profi la examenul final...
Culmea culmilor e ca eu, cu o sapt inainte de a da testul de terminare al SFI mi-am cumparat På G (pt SAS Grund) http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9162257722 si mi s-a parut usurica si tocmai ca i-am zis sotzului ca la SAS Grund o sa "respir" nu o sa invatz "in draci" ca la SFI D. Cand Ulla mi-a spus ca am luat VG la toate probele de exam (in plus am avut VG si la testele si lucrarile scrise de-a lungul cursului SFI D) si ca daca vreau pot trece direct la SAS A... NU am stiut in primul moment ce sa raspund ... NU am fost SINGURA care am sarit o etapa: o data cu mine au mai "sarit" si alte 2 colege (fff tinere - 20 si 23 de ani respectiv) - o turcoaica studenta la bachelor engl si o poloneza studenta la master engl. Am acceptat "saltul" pt ca mama mi-a promis ca acum in toamna revine (a stat la noi de la jum lui dec 2008 pana la sf lui iunie 2009) si pot sa ma ocup EXCLUSIV de scoala.
Cand am spus ca am avut de "memorat" cel putzin 100 cuvinte si expresii noi pe sapt NU a insemnat ca profa ne-a dat o lista de cuvinte si ne-a spus sa le "bagam in cap" Mi-am scos (scris pe caiet) cuvintele si expresiile noi din lectziile din manual si le-am studiat cu ajutorul celor 3 dictzionare sue-engl on-line pe care le folosesc simultan:
http://lexin.nada.kth.se/swe-eng.html
http://www.norstedtsord.se/Default.aspx
http://tyda.se/
Despre SAS A promit sa scriu candva in cursul sapt... ca acum tre´ sa fug si nu mai am timp... scuze...
O sapt faina itzi doresc (si la voi ploua si e frig?)
mihharo spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lorelaim Mihharo - asa cum chiar TU ai precizat in subiectul pe care l-ai dat la link - "combinat cu niste reguli de gramatica sistematizate" si, as completa eu cu un vocabular cata cat dezvoltat - a asculta stirile in sue la TV (de ex) te AJUTA sa-tzi formezi urechea si sa itzi "azustezi" pronuntzia... La fel si daca ascultzi radio in sue... Dar NU potzi invatza o lb de la TV sau de la radio - ma refer la a invatza s-o utilizezi CORECT gramatical atat in scris cat si vorbit. |
A, pai sigur ca nu o poti invata corect doar de la TV, nici vorba... da' imi amintesc ca mie tare bine mi-a prins TV-ul cand invatam italiana, facusem in prealabil vreo cateva cursuri cu un vorbitor nativ si mi-a fost destul de usor sa cladesc pe acea fundatie. Bine, nu se compara suedeza cu italiana, la dificultate. Ceea ce voiam eu sa zic e ca, in momentul cand am ajuns in Italia, am primit peste tot felicitari pentru cat de bine vorbesc, iar daca la corectitudinea exprimarii meritul era in mare parte al muncii mele de autodidact (cu gramatica in fata si pixul in mana), la nivel de accent TV-ul facuse treaba tare buna, pentru ca pe vremea respectiva (acum 13 ani) nu vorbea tot romanul limba italiana, stiu ca eu eram considerata o raritate
Bine, e posibil sa nu functioneze stilul asta la toata lumea... eu am o inclinatie particulara pentru limbile straine, le invat relativ usor (e singurul talent real pe care mi l-am descoperit pana in prezent , asa ca se pare ca mi-am gresit cariera ). La suedeza aplic singura metoda care mi-e la indemana acum, adica scolarelul sarguincios cu dictionarul si caietelul in fata, dar ce n-as da pentru un post TV