Suedia

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Pepene, in general tinerii sunt bautori, dar in we la chefuri. In rest nici ei nu beau. Din cate stiu si am vazut eu tinerii beau mai mult, dar s-ar putea sa fie si exceptii de genul "las copiii la bunici" sa se gaseasca si familisti care sa se faca manga la chefuri...asta insa e doar o presupunere de-a mea. In rest familistii isi petrec weekendurile cu copiii, cu prietenii, asa la cate un gratar, o bere, iarna la masa la pranz sau cina, nu betii. Dar cel mai mult sunt in familie, mai ales dupa ce au copii.
Insa tineri am vazut multi, mai ales seara adunandu-se gashka la malul marii sau in parc cu bauturi in mana, desi nu e permis asa ceva si ma cam surprinde pentru ca la Systembolaget(cred ca stii ca in Suedia bautura e monopol de stat) nu poti cumpara alcool pana implinesti 20 de ani. Am mai citit in ziare despre politisti care au prins tineri cu bauturi si le-au luat iar pe ei i-au dus acasa. Cu bautura in spatii publice nu ai voie nici tu ca adult...am vazut cand politia s-a oprit la un grup in parc si au discutat ceva, nu stiu ce dar banuiesc ca i-au intrebat de bautura-e permisa doar cea slaba, lätöl(bere slaba) probabil de asta aveau cei din grup ca i-au lasat in pace.
Cum ziceam tineri beti am vazut, desi noi nu prea mergem seara in oras. Dar sotul meu a fost socat cand a fost prima data in Stockholm si a nimerit sambata seara in oras, se plimba...era plin de oameni beti, deopotriva femei si barbati. Dar asta numai sambata...in restul saptamanii e OK.
Eu am fost la cateva petrecerei cu colegii de la laborator si cu parintii Dianei, a fost mai mult decat OK, s-a baut atat cat sa li se dezlege limbile suedezilor reci si tacuti . Nu, chiar nu sunt toti asa, am intalnit si vorbareti destui...
Cat despre prieteni, eu cred ca daca ajungi sa cunosti asa mai indeaproape pe cineva si doresti sa-i devi prietena mai apropiata, daca tu esti mai insistenta, o chemi la tine, o suni la tf., etc. si vezi ca merge...probabil ca ajungi sa fiti prietene. Eu am o prietena foarte buna poloneza, mai puteam sa am una tailandeza, una araboaica si una filipineza daca aveam timp de intretinut relatiile...dar am ramas numai la poloneza si e OK. Nu am timp de mai mult din pacate...Eu zic ca se poate, numai sa ai timp de cultivat relatia.

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihharo spune:

Citat:
citat din mesajul lui lorelaim

Mihharo - daca esti vorbitoare de lb engl atunci potzi sa citesti thelocal.se si vei avea cateva info in plus despre Sue.

Lorelai, da, intr-adevar, sunt info utile pe The Local, citesc si eu de ceva vreme. Mersi de link-uri, o sa citesc articolele

Mergi la inceput

Pepene, si eu am un dinte impotriva , dar daca ar fi numai la chefuri n-ar fi pana la urma asa mare nenorocire... oamenii nu chefuiesc toata viata , nu? dar mie imi place sistemul lor cu monopolul de stat, plus ca nu vezi bautura pe toate drumurile, exista niste magazine specializate (cel putin asa am auzit), asa e, Mihaela? Oricum, eu fac parte din categoria oamenilor care nu beau deloc-deloc, nici macar o gura de bere (care imi place dar de la care mi se taie literalmente picioarele si nu e o senzatie prea placuta, asa ca mai bine fara).

Mergi la inceput

Mihaela - mie stilul de scoala de acolo imi place, chiar daca nu invata cat ar fi invatat in Romania, dar gandul de a-l inghesui intr-o clasa cu peste 30 de elevi ma ingrozeste (iar ca sa-l dau la o scoala particulara efectiv nu-mi permit aici, costa mai mult decat o facultate!). In plus, in Iasi programul after-school e inca in faza de pionierat, sunt putine scoli care il ofera si paleta alegerilor se restrange simtitor. In toamna ar trebui sa-l inscriu deja la scoala si zau ca nu ma trage inima deloc

Mergi la inceput

Mihaela, asa cum am scris si mai sus...magazinele de bauturi alcoolice tari se numesc www.systembolaget.se/Applikationer/Knappar/OmSystembolaget/" target="_blank">Systembolaget (este si pe engleza daca va vine mai usor) si sunt monopol de stat. In marketurile alimentare se vinde bautura slab alcoolica, mai ales bere: lättöl si cidru. Asa ca Mihaela, vei putea bea si tu o bere linistita, o lättöl . Nici eu nu sunt bautoare de bere, din aceleasi motive descrise de tine, dar pot bea acum un pahar de bere slaba fara sa simt nimic in picioare .

Daca tot citim pe aici The Local , am gasit cateva articole interesante: www.thelocal.se/19108/20090427/" target="_blank">alcoolul la tineri, www.thelocal.se/20628/20090713/" target="_blank">alcoolul la femei. Iar pentru cei ce se descurca in suedeza, aici alte articole interesante despre alcoolul la suedezi, despre cultura lor in ceea ce priveste alcoolul. Da stiu, romanii au o vorba: cine se scuza se acuza , articolele astea sunt un fel de scuza a suedezilor ca totul vine din cultura si di trecut .
http://www.iq.se/content/om-alkohol-konsumtionen.aspx
http://www.iq.se/content/om-alkohol-samhallet.aspx
http://www.iq.se/content/om-alkohol-dryckeskulturen.aspx
http://www.iq.se/content/om-alkohol-ungdomar.aspx

Pe mine mai mult ma inspaimanta drogurile insa:
http://www.accentmagasin.se/2009/06/fler-nyktra-ungdomar-%e2%80%93-men-narkotikan-okar/
Diana mea incepe clasa a 7-a peste o saptamana, toate statisticile spun ca in clasa a 9-a multi elevi au incercat deja, alcool si droguri..., iar Diana nici macar Cola nu bea. La prima sedinta pe care am avut-o in iunie la noua scoala a Dianei, am fost informati ca viitorii nostri adolescenti pot avea probeme cu droguri si alcool si daca suntem depasiti de situatie, exista organizatii+psihologul scolii la care putem apela. Am primit brosuri, numere de tf., am vazut un film interesant cum actioneaza organizatia, etc.

pepene, uite un articol interesant pentru tine:
http://www.thelocal.se/16256/20081210/

Gata, am fugit, mai las si pe altii sa scrie .

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s
Mihaela, deci asa cu blogul meu, a devenit si model ...eu nu sunt foarte indrazneata, dar as putea sa te citesc?

Aaaa, da, sigur... cu mare placere, numai ca eu o sa fiu (ca mare lucru nu e de vazut acolo in momentul asta, dar pe Albert il distreaza la culme si stam amandoi si alegem culori si citim povestioare..). Poate mai incolo va fi ceva mai personalizat, daca o sa am timp sa ma ocup si daca lui n-or sa-i treaca toanele cu site-ul . Pe tine insa chiar te rugam sa treci pe la noi, pentru ca azi a facut Albert niste desene pentru Silvia si e nerabdator sa i le arate (mentionam, asa, in apararea noastra, ca suntem incepatori , asa ca )

Mergi la inceput

Mihaela, pe de o parte imi place si mie sistemul de invatamant de aici...au atatea activitati practice, nu mai spun de studentie unde chiar de pe bancile facultatii fac practica si lucreaza verile in domeniu...poate si in ro e asa acum, nu mai sunt la curent cu viata studenteasca. Stiu doar ca generatia mea a iesit doxa de teorie pe care n-am folosit-o nicaieri si vax practica. faceam si noi practica vara in anii 3 si 4, dar era mai mult asa o vizita la fabrica si cascat gura. Nimic practic, nimic...
Daca stau bine sa ma gandesc, asta e sistemul si cei care vor sa faca scoala fac si aici, ca peste tot...facultatile sunt si aici pline de studenti, iar daca te ocupi din timpul scolii cu sommarjobb, ai mari sanse sa lucrezi dupa ce termini. Acum la laborator am avut vreo 5-6 colege de sommarjobb studente...
Eu eram disperata la inceput pentru ca Diana a facut primele 4 clase in Ro(si eram deja antrenata in stilul heirupist) si aici a fluierat astia 2 ani...practic tare mult n-a avansat la mate dar asta e. Nu era ea topita dupa mate si s-a putut concentra pe suedeza. Plus aici imi place stilul de a lucra in echipa tare mult, fac proiecte cate 2-3 copii, colaboreaza tare fain si apoi isi prezinta proiectele in fata clasei. Trebuie sa fie atenti, sa ia notite de la ceea ce prezinta altii pentru ca primesc test dupa cateva zile, deci invata tot nu numai ce au prezentat ei. Iar faptul ca au timp de joaca si de stat afara, face tare mult...

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Citat:
poate si in ro e asa acum, nu mai sunt la curent cu viata studenteasca. Stiu doar ca generatia mea a iesit doxa de teorie pe care n-am folosit-o nicaieri si vax practica.

Tot asa e si acum. Eu sunt in prezent studenta inca (asta ma si tine deocamdata aici, pentru ca studiile anterioare nu m-ar prea ajuta sa-mi gasesc un serviciu, neavand multa experienta) asa ca sunt inca conectata la realitatea universitara. Dar nu se face practica la noi in tara cum se face afara. Asta e... in schimb teorie... la fel cum stiai.

Cat despre mate... ma gandesc la mine si imi vine sa rad, am facut analiza matematica in liceu si acuma nu stiu daca mai sunt in stare sa rezolv o ecuatie simpla... la ce oare m-a ajutat atata matematica? mai bine ma invatau inca o limba straina, eram mai castigata. Asa ca eu zic ca nu-i mare pierdere pentru Diana.

Citat:
Plus aici imi place stilul de a lucra in echipa tare mult, fac proiecte cate 2-3 copii, colaboreaza tare fain si apoi isi prezinta proiectele in fata clasei.

Foarte frumos. Si asa invata mai mult decat daca stau smirna si se uita la o tabla.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mihharo

Citat:
Mihaela, deci asa cu blogul meu, a devenit si model ...eu nu sunt foarte indrazneata, dar as putea sa te citesc?

Aaaa, da, sigur... cu mare placere, numai ca eu o sa fiu (ca mare lucru nu e de vazut acolo in momentul asta, dar pe Albert il distreaza la culme si stam amandoi si alegem culori si citim povestioare..). Poate mai incolo va fi ceva mai personalizat, daca o sa am timp sa ma ocup si daca lui n-or sa-i treaca toanele cu site-ul . Pe tine insa chiar te rugam sa treci pe la noi, pentru ca azi a facut Albert niste desene pentru Silvia si e nerabdator sa i le arate (mentionam, asa, in apararea noastra, ca suntem incepatori , asa ca )

Mihaela - mami de cuminte

Din pacate nu pot intra la tine in vizita, am nevoie de invitatie, pe adresa mea de email. mihaela_s20@yahoo.com
Abia asteptam sa vedem desenele.

Imi pare rau ca nu s-a schimbat nimic in nivelul superior de invatamant romanesc...pacat. Si da, cu matematica iti dau perfecta dreptate. La fel simt si eu ca multe din ce am invatat nu imi folosesc la nimic...

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Citat:

Din pacate nu pot intra la tine in vizita, am nevoie de invitatie, pe adresa mea de email.

Da, stiu, sper sa ma descurc... ca ieri mi-a aparut un mesaj de eroare si n-am mai putut sa pun desenele, poate reusesc acuma

Mergi la inceput