BONA PERICULOASA DIN DR. TABEREI

Raspunsuri - Pagina 29

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Graviduta spune:

Citat:
citat din mesajul lui bebe_io
Cat despre drepturile alea ale copiilor, nu inteleg de ce nu cauti sa postezi si obligatiile parintilor, potrivit Codului Familiei.
Sa te vad eu cand ti-o veni copilul batut de vreun tigan si cand o sa vorbesti cu ma-sa o sa-ti rada in fata zicand "Asta e, asa a iesit copilul meu, ca nu l-am batut, ca nu-mi da voie legea". Aceasta replica a fost data de o tiganca unui politist, iar faza a fost strict autentica. Evident, tiganca isi batea joc de ei.

Mai, tu chiar esti imposibil. Pai ce exemple dai tu aici? Iata ce i-ar fi replicat un politist destept
"Art. 22 (1) Parintii copilului au dreptul si obligatia sa ingrijeasca si sa indrume copilul in cadrul familiei, sa asigure conditiile necesare pentru dezvoltarea fizica, psihica si morala a copilului, sa asigure sanatatea si educatia copilului."
Ok? Daca nu-i dai educatie, ok, nu pedepsesc copilul, ci pe tine, raspundere pentru fapta altuia, ai auzit de ea? Parca ziceai ca ai citit codul civil.

Alina si Mara vrabioara (27 iunie 2007)
"La sfarsit nu conteaza anii din viata ta, ci viata din anii tai." (Abraham Lincoln)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tigabita spune:

Citat:
citat din mesajul lui copil2009

Buna!
In primul rand, vreau sa precizez ca nu sunt de acord absolut deloc cu comportamentul acestei bone. Absolut deloc. Insa, mai am niste puncte de vedere:
1- mamica, asa de trista cum apare din aceste randuri, imi pun o intrebare: de ce, din primul moment, servicul a fost mai important decat proprii copii? stiu, bani, etc etc...insa, daca nu avem timp, bani, si chef de copii, mai bine nu ii mai facem, pt ca este foarte usor sa ii facem si apoi sa ii lasam in grija altora. NICIODATA NIMENI nu va avea grija de copii ca proprii parinti, nici macar bunicii, rudele sau prietenii foarte apropiati, ce sa mai zicem de bone si altele? Deci, cred ca cel mai bine ar fi ca atunci cand facem copii, sa stim la ce sa ne asteptam, la ce sa renuntam, si sa stim clar ce avem de castigat
2- o bona in varsta....sa ma scuze Dumnezeu, insa, la copii, nu degeaba se prefera femeile tinere, apropiate de varsta copilariei...RABDAREA nu este cea mai de pret calitate a varstnicilor. De ce nu s-a angajat o fata tanara care sa aibe grija de ei, sa aibe rabdare, chef de joaca si de plimbat, chef de copilarie?
3- apoi...eu daca as fi observat ceva in neregula la copiii mei, nu as mai astepta 2 luni ca sa inregistrez asa ceva...adica, in mod constient, eu, alaturi de asa-zisa "femeie neagra" imi supun pt inca doua luni copiii la chin, doar ca sa ce? sa arat unei lumi intregi ca ce? cu acordul meu, doua luni de zile copiii au fost maltratati. eu in momentul in care am observat neregula, as fi rugat-o frumos sa isi ia zborul si as fi dus vorba despre ea din gura in gura si sigur nimeni nu ar mai fi angajat-o. dar mamica a preferat sa isi supuna la alte 2 luni de chin copiii doar ca sa ce??????
Concluzie? Da, bona tb sa isi culeaga rasplata faptelor, insa la fel si parintii care zic eu, la fel de bine pot fi "acuzati" de neglijenta cel putin, si de acord tacit in a abuza copiii. Asta daca luam in considerare toata povestea si nu doar aspecte frante ale ei. Da, si cel mai pacat este de copii, caci ei vor avea de suferit in continuare si prin acest "razboi". Oare de ce s-a iscat acest razboi? Care este interesul?Pt ca a lasa 2 luni in chin proprii copii, pe mine, una, ma face sa ma intreb "care este interesul si al cui? si de ce?"

Trebuie sa raspund la unele comentarii, nu pot sa stau in banca mea si sa tac, pt ca, asa cum ati observat, nu e felul meu.
1. Am doi copii, cel mare are 4 ani jumate, iar puiuta 2 ani si 10 luni. Am stat practic pana cand Alexia avea 11 luni acasa, cu bona, ca sa ma mai pot misca si eu sa rezolv diversele treburi administrative. Lucram doar 1,2 ore pe zi, cand copii dormeau. De cand am nascut-o pe Alexia, 9 luni a stat mama mea acasa cu noi, astfel incat bona nu am mai avut in intervalul acesta, insa a aparut superba mea nepotica, asa ca mama s-a mutat la fratele meu pentru cateva luni.
Astfel incat, da, m-am angajat, acum 2 ani cu program lung si fix, insa asta numai pentru ca nu am avut alta cale.
Fiecare isi stie bucataria proprie. Pentru o femeie ca mine, care la 18 ani a aflat ca risca sa faca blocaj renal si sa moara daca ramane insarcinata, care s-a chinuit jumatate de an cu 2 sarcini pierdute si dupa aceea nimic si care insfarsit si-a vazut visul implinit, plecatul la servici cu program strict a fost una din cele mai grele decizii pe care le-am luat, insa datorita banilor, am putu sa chem o salvare particulara cand am avut nevoie pentru Andrei, am putut sa merg cu Alexia in brate la un spital particular sa o vada un medic si sa facem aerosolii necesari, sa cumpar tot felul de dispozitive medicale : aerosoli, salin, inhaler, etc. Lucruri care fara bani nu se pot face.
Astea nu imi ajuta copii deloc in clipele astea. Corect. Am gresit, insa eu am curajul sa imi recunosc gresala. Pentru ca vreau ca alte mamici sa invete din gresala mea, sa inteleaga ca degeaba exista recomandari, nu poti stii niciodata ce poate sa se declanseze intr-o persoana.
Si credeti ca bunicile sunt toate o varianta? Ale noastre nu sunt 100% functionale, pt ca e greu cu doi puiuti de om de varste apropiate si relativ mici.
Dar alte bunici care considera bataia rupta din rai sunt mai bune decat o bona, cu care tu consideri ca inchei un angajament clar?
Sau gradinitele, cresele, s.a.m.d
Gradinita unde l-am inscris pe Andrei si e si Alexia inscrisa din toamna este super, de la directoare, educatoare si pana la portar. Aici am avut sansa. Dar este clar, nu poti avea toata viata norocul sau sansa sa iei numai decizii intelepte. Si eu voi trai cu asta toata viata, eu am gresit iar puii mei au suferit.
Dar alte mame, macar si cele de aici, de pe DC, se vor gandi mai mult si vor fii atente, si ingerasii lor nu vor suferi, iar ele nu vor fi la fel de macinate ca mine, pentru ca am bagat aceasta femeie in casa.
2. Am ales numai femei in varsta, pt ca mamele noastre sunt terminate de drag si ar vrea sa-i rasfete non-stop, iar eu m-am gandit ca o femeie la varsta asta poate va ii va indragi si toata afectiunea pe care nu a avut timp sa o arate baiatului propriu cand l-a crescut, o va arata copiilor mei, insa sub indrumarile mele, pt ca eu o plateam.
3. Am observat o schimbare in comportament, insa toate celelalte elemente erau aceleasi: nemernica de menajera imi spunea ca totul e super, copii nu povesteau nimic, asa ca practic totul a fost doar un semnal de alarma tras. A durat prea mult, e drept, pentru ca pana am gasit camera, pana am reusit sa o instalez, pana , pana, s-au facut 2 luni. Crezi ca eu nu ma gandesc tot timpul la ceea ce te-ai gandit tu? Crezi ca nu plange sufletul meu cand stiu ca daca o zburam imediat erau 2 luni mai putin?
Totul e tardiv. S-a intamplat. Daca inebunesc facandu-mi procese de constiinta tot timpul, copii mei au in continuare de pierdut, ca mami o ia razna.
Asa ca merg mai departe si incercam sa ne regrupam si sa ne oblojim ranile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tigabita spune:

Vreau sa va multumesc tuturor pentru sustinerea voastra.
In ceea ce priveste comentariile rautaciaose, a fost un lucru asumat in momentul in care am decis sa ma expun. Nu pot toti oamenii sau chiar si mamele sa gandeasca la fel cu mine.
Cei care sustin ca nu au nevoie de ajutor in cresterea copilului, de nici un fel, gresesc foarte mult, pentru ca apar situatii in care fara ajutor nu poti.
Cei care considera cresa, gradi, variantele particulare o solutie mai buna, eu spun ca pana la 3 ani e gresit: eu am gandit ca mai bine copii stau in casa lor, intr-un mediu cunoscut, cu toate jucariile si carticelele si papusile lor, sa doarma in paturile lor, si cel mai imortant sa aiba o singura doamna care sa se ocupe doar de ei.
Normal ca nu imi voi mai supune copii la vre-un risc de genul acesta, ne vom chinui sa jonglam cu bunicele, matusile, concediile, astfel incat sa razbim pana in toamna, la gradi. Si cand vor incepe iarasi racelile si bolile, ne vom descurca cum putem. Dar in toate astea, copii tot vor avea intr-un fel de pierdut, pt ca daca aveam sansa sa nu gresesc, si sa avem o bona ca cea dinaintea acestei Katy, care ii iubea si alinta si rasfata(prea mult, consideram eu in acea vreme), copiilor le era mai bine in aceeasi casa, fara schimbari in ceea ce priveste cine ii ingrijeste - chiar si din familie.
In fine, nu puteti condamna oamenii ca isi expun parerile. Daca felul lor este acesta de inchizitori si de 'comentatori', nu aveti ce sa le faceti.
Cum bine spunea una din voi, important este ca mesajul meu a fost auzit, fata acestei 'doamne' vazuta de toti, si ca alte mame, au prins curaj.

Saru'mana pentru tot sprijinul vostru si va rog, fiti mai atente decat mine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vali_delide spune:

Gabi

Sper sa reusiti sa va descurcati si puiutii tai sa uite ce li s-a intamplat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Cred ca ceea ce s-a intamplat aici este foarte important. Pentru ca se poate intampla oricui oricand. Si asta este foarte important ca oricine sa fie in cunostinta de cauza. Din pacate - eu de exemplu simt o inversunare profunda. Poate nu spun dar nu e voie sa se intample asa ceva. Cum aceeasi inversunare o simt chiar daca nu spun fata de orice forma de abuz emotional sau psihic sau fizic. Un om are dreptul sa creasca normal, firesc, corect sa primeasca in fiecare moment al vietii lui ceea ce i se potriveste momentului respectiv.
In egala masura insa doresc sa precizez ca in mod sigur exista bone exceptionale, iar aceste creaturi ca cea care face subiectul topicului de fata ce sfideaza conditia umana sa fie doar exceptii. Eu trag speranta ca fiecare sa ajunga sa primeasca inapoi ceea ce ofera.
Iti doresc o viata linistita iar ceea ce s-a intamplat sa devina o experienta pe care sa nu o uiti si sa o transmiti mai departe pentru ca pur si simplu poate sa existe. Nu e bine sa uitam tocmai pentru a putea preintampina reluarea unor astfel de posibilitati nefericite.

Numai bine.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anca75 spune:

acum am citit si eu acest subiect
sunt ingrozita.....

tigabita fruntea sus ....
va doresc si eu sa treceti cat mai repede si fara urmari peste acest episod

Mergi la inceput

Tigabita, sunt exact in situatia ta explicata in ultimele 2 mesaje. Am considerat ca varsta optima pentru a o da pe Mara la gradinita este 3 ani, o sa vedem la anul daca mai asteptam sau nu. Niciuna dintre bunici nu poate avea grija de ea, din diverse motive, mai mult sau mai putin obiective. Asa ca am ales varianta bonei. Deocamdata suntem foarte multumiti de ea, Mara da semne de afectiune fata de ea si se dezvolta bine, nu a devenit timorata sau nu sunt alte semne de abuz. Sunt constienta ca padure fara uscaciuni nu se poate, asa cum o demonstreaza si cazul tau. Sunt tot timpul in alerta si-mi analizez copilul, dar fiindca nu sunt psiholog e posibil sa nu sesizez anumite schimbari de comportament. De-aia am mai avut o discutie cu bona (culmea, chiar inainte sa apara filmuletul tau la TV) si probabil o sa pun si o microcamera. Nu as vrea sa traiesc sindromul drobului de sare, nu blamez bonele in general, ci pe acea nenorocita care a putut sa dea (pentru orice motiv) intr-un copil. Foarte bine ca ai demascat-o. Sunt de acord cu tine ca astfel de lucruri se intampla si cu bunicile, stiu cazuri, inclusiv eu am tipat la una cand isi lovea nepoata peste cap, in parc.
Personal, in ciuda mesajelor care afirma ca mamicile care apeleaza la bone sunt snoabe, nu ma simt vinovata cu nimic ca nu am stat cu Mara pana la 3 ani (reinceperea activitatii a fost determinata si la mine de motive financiare, dar si de faptul ca, pe langa calitatea de mama, esti om cu aspiratii-ma rog, unele dintre noi), ca nu am dat-o mai devreme la gradinita (nu am considerat ca are dezvoltarea necesara, comparand cu cazuri reale, copii ai prietenilor nostri dati de la putin peste 1 an), ca nu am lasat-o in grija bunicelor (pur si simplu nu am avut cum, desi mi-as fi dorit) sau ca i-am pus bona. Si, sincer, nici tu nu cred ca ar trebui sa te simti vinovata. Varianta aleasa de noi s-a mulat probabil foarte bine pe situatia fiecareia, a fost cea mai potrivita, doar persoana aleasa pentru aceasta varianta s-a dovedit, in cazul tau, nepotrivita. Si asta nu cred ca e vina ta, ca ai avut incredere intr-un om recomandat. Sunt cazuri in care bonele batause/teroriste sunt contractate prin agentie.
Iti doresc succes in demersuri si iti admir taria de caracter. Desi sunt avocat si stiu ca trebuie sa fii temperat in asemenea cazuri, nu pot explica aici ce i-as fi facut eu, dar mai ales sotul meu.

"La sfarsit nu conteaza anii din viata ta, ci viata din anii tai." (Abraham Lincoln)

Mergi la inceput

Ce tare! Eram convinsa ca-mi iau cartonas pentru cuvantul "sociopatule", desi rog moderatorul care mi-a dat avertismentul sa verifice ce inseamna, sa citeasca avertismentul destinatarului si apoi sa-l considere atac. Adica doar numite cuvinte inseamna "atac la persoana", atitudinea ofensiva si de proasta inspiratie a unora nu e "atac la persoana". Bravos!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana mica spune:

Initial, am preferat sa stau deoparte si doar sa citesc. As vrea totusi sa imi expun punctul de vedere.

Nu mi se pare normal sa discutam (sau mai bine zis sa acuzam) motivele pentru care o mama in general decide sa se intoarca la job inainte de implinirea celor 2 ani, sau faptul ca a apelat la o bona inloc sa isi lase copilul / copiii cu bunicii. Oricum, Graviduta a punctat foarte bine inaintea mea aceste aspecte. Si noi am fost in situatia asta (mama "denaturata" care nu a vrut sa renunte la ceva pt care a muncit 10 ani si care a decis sa isi lase copilul de 5 luni cu bona, neavand practic nici un ajutor din familie in ceea ce priveste cresterea celui mic) si da, recunosc, nu am monitorizat video activitatea bonei. Nu am avut nici un semnal de alarma ca ar fi ceva in neregula, dar vazand faptul ca se inmultesc cazurile de abuz, mi s-a facut teama, iar daca ar fi sa o iau de la capat, poate ca as proceda altfel.

De la 1 an si zece luni mergem la gradi, avem o doamna cunoscuta care il ia dupa program si sta cu el cand se imbolnaveste. Este adevarat, pediatrii nu recomanda intrarea copiilor in colectivitate inainte de varsta de 3-4 ani (la noi, in Romania). Iar pe forum s-au discutat destul de multe cazuri de abuz, petrecute in crese si gradinite, deci nici aceasta varianta nu iti ofera intotdeauna o garantie.

Ma bucur ca Tigabita a decis sa demareze proceduri legale impotriva celei care i-a traumatizat copiii. Din pacate, sistemul juridic romanesc are multe lacune iar expunerea in media nu este tocmai placuta. Dar sper ca alte mame sa tina cont de acest semnal de alarma si, puse in fata deciziei de a angaja bona, sa fie de acum incolo mai precaute.

Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)

Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Karmen_ spune:

Gabi, te felicit pt reactia ta "de dupa". Desi eu sunt mult mai impulsiva si i-as fi dat categoric cu ceva in cap pe loc, e bine ca te-ai decis sa o desfiintezi altfel, mai dureros si fara sa-i poata plange cineva de mila acestei fiare.
Mult succes in demersurile tale contra acestei idivide!

Mergi la inceput