Clubul cititorilor (11)
Raspunsuri - Pagina 22
denizel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui beren o adevarat tragedie (care a durat cativa ani :)). |
:)) cativa ani??? Groaznic! Iata un motiv in plus pe care il voi expune atunci cand sunt intrebata daca mai scriu pe "forumuri" :)).
beshter spune:
iarina, faina paralela cu Almodovar! Asa e, femeile lui Oz sunt foarte misto iar Oz insusi le iubeste si se strofoaca sa le inteleaga, fara sa cada in capcanele cliseelor tampite cu 'femei misterioase si neintelese'.
Prin gura mai multor personaje masculine din cartile lui - Fima, de exemplu - Oz spune niste chestii inspaimantator de adevarate, simple si curajoase despre femei si barbati. Una ar fi ca feminitatea i se pare o tragedie care-l umple de compasiune si gelozie in acelasi timp (Fima lucreaza intr-o clinica ginecologica). Alta ar fi ca multi barbati - spre deosebire de el;) - iubesc sexul dar urasc femeile.
Cuvintele bunicului Aleksander - cele de la intalnirea memorabila despre care va ziceam mai devreme, cand Oz avea deja 35 de ani iar bunicul incerca sa-l initieze in tainele feminine - se regasesc in aproape toate cartile pe care le-am citit pana acum. Bunicul ii spune ceva de genul: din multe puncte de vedere, femeile seamana foarte mult cu barbatii. Din multe alte puncte de vedere, femeile sunt foarte diferite. La descifrarea celor din urma bunicul inca mai lucreaza:))
speed, now that you mention it:), imi amintesc de conversatia dintre matusa Sonia si Oz. Stiu ca m-a impresionat simplitatea cuvintelor si a frazarii, care ascunde o profunzime dureroasa a sentimentelor.
lilanda spune:
Ahh, chiar is curioasa daca o sa va placa Pantera din subterane. E singura carte de Amos Oz pe care am citit-o, mi-a placut dar nu intr-atit incit sa ma apuce febra oziana Mai am doua de el (Fima si Sa nu pronunti noapte) insa, acum, dupa atitea laude, cred ca o sa le vina rindul repejor. Personal, sint in febra Roth si, dupa ce am citit memoriile Clarei Bloom, imi dau seama ca toate perceptiile mele despre el, ca scriitor, sint reale: inteligent, crud, depresiv, isteric, morbid si, culmea, cu un simt al umorului colosal. Plus o sexualitate cam sumbra...Ii caut acum, Patrimony si Deception.
iarina spune:
Lilanda, daca tot te apuci de OZ,incepe cu Povestea despre dragoste si intuneric. Traducerea in engleza este excelenta.
beshter spune:
Pe mine febra m-a luat de la 'Rime despre viata si moarte', o carte fooooarte diferita de restul cartilor lui Oz si ultima pe care a produ-o (din cate stiu e). Numai ca eu n-aveam termen de comparatie atunci.
Pe urma am citit 'Poveste despre dragoste si intuneric' de la iarina si febra s-a intins ca substanta de contrast de la scintigrafie sau cum ii zice.
Ce era numai intrezarit si plutind la suprafata ca varful icebergului in 'Rime' - dar suficient ca sa ma intrige peste poate - explodeaza in 'Poveste' intr-o multitudine de mirosuri, cuvinte, arome, placeri, texturi, fosnete etc etc etc.
Dar de-ajuns cu poiezia asta:D. M-am distrat la culme cand am citit ca nushce organizatie a pus 'Rimele' intr-un clasament al cartilor cu cele mai proaste scene de sex. Sunt curioasa ce parere aveti.
Edit: mi se pare ca si Roth figureaza in mod proeminent pe-acolo dar nu mai stiu cu ce:))
denizel spune:
S-a deschis in Bucuresti, foarte aproape de biserica Cretulescu, o librarie grozava www.bookstoreguide.org/2008/02/anthony-frost-bucharest.html" target="_blank">Anthony Frost Bookstore.
Are multa literatura in limba engleza si... partituri de-adevaratelea!!! (gata cu copiile dupa partituri si partiturile scoase la imprimanta!! ).
Lilanda, daca nu e considerata reclama, as putea deschide subiect separat despre asta?
As vrea sa fac publicitate librariei asteia. E un eveniment si tare mi-as dori sa dureze (am fost acolo acum cateva zile pentru Metoda Thompson , am stat mai mult de jumatate de ora si am fost singurul client).
lilanda spune:
denizelu', ce misto ca se pot cumpara carti in engleza si-n Bucuresti. La preturi rezonabile sper, fiindca mai acu' vreo doi ani, cind fusei in tara, m-am tot uitat prin librarii si la Diverta erau citea in engleza, da' la pretul lor occidental mai era pus un adaos consistent. Ajungea un Pinguin, vreo 20 de euro, asa ceva
Despre subiect separat, am sa intreb daca e considerat reclama sau nu, si-ti dau PM.
PS...si mi-am comandat Povestea despre dragoste si intuneric
beren spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mihaelka ca si io o iubesc); mie mi-a placut mult de tot venerabilul bunic Aleksandr, care, cand se enerva (si se enerva des) ii spunea copilului 'pisaciosule' si 'nataraule' cu cea mai mare duiosie si care il cheama pe nenea Oz la o discutie despre femei cand cel din urma are 35 de ani, e insurat de 20 si are doua fete adolescente. |
Pai ... cum altfel?
Citat: |
citat din mesajul lui Denizel :)) cativa ani??? Groaznic! Iata un motiv in plus pe care il voi expune atunci cand sunt intrebata daca mai scriu pe "forumuri" :)). |
Denizel, ani - stii, era in mileniul trecut, cand inca citeam la lumanare, de-abia se inventase roata...
beshter spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui beren
Pai ... cum altfel? |
Pai...pe la vreo 13-14 ani asa (sau mai devreme??) ma gandeam io ca un bunic venerabil ar incerca sa-si initieze nepotul in tainele si misterele aaaa, cum ii zice, aaa, da, 'eternului feminin'
13-14 ani ai nepotului, nu ai bunicului. Acu' vad ca am scris ca Oz era insurat de 20 de ani cand avea 35. Nu, nu, nu, era insurat de la 20 de ani, scuzati, va rog:))
Ma'c sa termin 'Cutia neagra' cu junglele si abisurile ei.
beren spune:
Fain Mihaelka, imi place impresia pozitiva pe care o ai despre "jumatatea cealalta", da' ma tem ca in general noi suntem asa, mai clueless (cf Tommy and Co). (Cat despre deferenta si traditie in cultura iudaica vezi filmul Avalon de Barry Levinson ("Just wait until Father comes!" delirious )).