Clubul cititorilor (11)
Raspunsuri - Pagina 21
beren spune:
Ma bucur ca ai primit raspunsurile, Denizel. Cand aveam vreo 10 ani am ajuns cu infrigurare la sfarsitul cartii "Vulpile desertului", ca sa constat ... oroare! ultimele 10-15 pagini lipsa, o adevarat tragedie (care a durat cativa ani :)).
In alta directie, va recomand cartea de debut a lui Elif Batuman, www.elifbatuman.com/Books/ThePossessed.aspx" target="_blank">The Possessed. Foarte indicata si pentru baby blues.
carminabulina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mihaelka 'Cutia neagra' e nemaipomenita! (n-as fi crezut in vecii vecilor ca cineva ar putea resuscita - si inca cum - romanul epistolar!) |
Acelasi lucru am gandit si eu cand am citit "Cutia neagra", ba mai mult, nicicand nu am crezut ca voi spune ca-mi place romanul epistolar...Dar nu am mai citit nimic altceva de Amos Oz si auzisem eu despre un titlu cu dragoste si intuneric dar am nimerit peste romanul lu' Allende "Despre dragoste si umbra" ...dar seamana, nu? Ma refer la titlu.
carminabulina spune:
Mie mi s-a intamplat cu "Soseaua Nordului" unde de-abia la sfarsit mi-am dat seama ca de fapt era doar finalul primului volum ...si nici nu am mai reusit sa termin romanul. Nu l-am gasit nici pe la biblioteci nici la anticariate mai tarziu si pe urma am uitat. Acum ca mi-am amintit ar fi o idee buna sa caut volumul 2.
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mihaelka Am terminat una dintre cele mai misto carti pe care le-am citit la viata mea: 'Poveste despre dragoste si intuneric' - Amos Oz. Am citit-o cu voluptate, rugandu-ma sa nu se mai termine. E al doilea Oz pe care-l citesc, dupa 'Rime despre viata si moarte' (si in we am dat fuga si mi-am cumparat 'Sotul meu, Michael', 'Fima' si 'Cum sa lecuiesti un fanatic;). E o carte nemaipomenita iar Oz e tot ce v-ati putea dori de la un romancier. Iti rupe inima si te face sa razi cu lacrimi, se da peste cap sa vina aproape de tine si, mai presus de toate, cuvintele lui si felul in care le combina, le mangaie si se joaca cu ele scapa de orice descriere. |
ai scris cu atata pofta de Oz, ca am simtit cum incep sa salivez ca pe vremea cand eram insarcinata si voiam sa mananc numai ardei iute murat. :-)) nici n-am mai avut rabdare dupa mesajul tau, tzup la biblioteca dupa Oz, noroc ca e la doua minute, deci n-a trebuit sa strabat pamantul per pedes. mi-am comandat patru carti, nu ma intreba titlurile, ceva cu pantera la subsol, iubirea pentru o femeie parca si astea doua mentionate de tine. te declar oficial apostolita cartilor si regina persuasiunii.
beshter spune:
Carmina, hahaha, eu, inainte sa le citesc, confundam 'Poveste despre dragoste si intuneric' cu 'Rime despre viata si moarte' si ieseau tt felul de combinatii: Poveste despre viata si intuneric, Rime despre dragoste si viata, etc etc
Conchita, Iarina e de vina pentru tot! Ea mi-a imprumutat-o!
Daca-ti plac ardeii murati, nu te vad bine citind cartea asta. N-o citi noaptea c-o sa fugi mancand pamantul dupa muraturi citind despre tot soiul de mirosuri, condimente, borcane cu muraturi ascunse prin balcoanele prapadite ale Ierusalimului...
Ahhh, trebuie sa fac si eu rost cumva de 'Pantera de la subsol' si 'Sa cunosti o femeie'!
Llaura spune:
"To know a woman" am citit-o eu, e cu un nene agent care tot nu reuseste sa- si decodifice nevasta ha ha.
Beren, mersi. Deocamdata citesc (pe iPhone; in curand o sa dau bani si pe ochelari) Sorocul cela, sa pot intra in club (inmod deosebit am savuratcolonia de paduchi morti de sub bretele). Si astept Biliardul lui Boll de la bibli (are dreptate conchita, Mihaelka iti face pofta de cate o carte). Eu pe Boll l-am descoperit in class asaptea cu Clovnul, l-am citit, mi-am dat seama ca nu-l inteleg complet si l-am pus deoparte pt Mai tarziu.Ulterior cred ca l-am invatat pe de rost, dar ciudat, multe alte carti ale lui Boll mi-au scapat, poate nu erau inca traduse la noi?! Mult timp prin anii 90 n-am citit, cartile erau scumpe si bibliotecile sarace; cand am mers in America la biblioteca publica pt prima data m-am simtit ca fetita cu chibrituri.
In fine, ma duc la Sorocul meu sau Mai bine ma culc.
Ah, pe baiatul lui Amos Oz il cheama ca pe al meu.
beshter spune:
Inca una si ma tot duc.
Cand am citit prima mentiune despre borcanele cu castraveciori pusi la murat cu marar - in 'Poveste despre dragoste si intuneric', I mean - am sunat-o pe soacra-mea (e adevarat, nu era decat 23:30) si am zis ca vreau si vreau urgent. Soacra-mea s-a infiintat a doua zi cu borcanul si cu o mutra de matza satula. I-am zis ca nu sunt insarcinata; a suferit foarte tare.
Asa, inca ceva. Sa-mi ziceti si mie cine v-a placut cel mai mult in cartea asta. Iarinei i-a placut bunica Shlomit (trebuie sa recunosc ca si io o iubesc); mie mi-a placut mult de tot venerabilul bunic Aleksandr, care, cand se enerva (si se enerva des) ii spunea copilului 'pisaciosule' si 'nataraule' cu cea mai mare duiosie si care il cheama pe nenea Oz la o discutie despre femei cand cel din urma are 35 de ani, e insurat de 20 si are doua fete adolescente.
iarina spune:
Hop si eu la Oz. Mihaelka esti fabuloasa, caci iti gasesti timp sa scrii si sa seduci fetele cu Oz.
Si eu tot Povestea despre dragoste o trec in topul meu personal Oz, dupa care urmeaza "Cutia neagra" si apoi "Sotul meu, Michael".
Primele doua sunt abundende, savuroase, incarcate de mirodenii si miresme, asa cum bine remarcati si voi. Eu am indragit-o pe bunica Shlomit pt.ca n-a putut rezista miroznelor levantine, apoi pe bunicul Aleksander, care la 80 de ani facea galant curte doamnelor si isi initia nepotul in tainele cuceririi femeilor...si mi-a placut tatal lui cu eruditia, timiditatea si stangacia lui. Mama - m-a terminat cu insomniile crunte si cu imposibilitatea de a se adapta, de a se rupe de stetl-ul din Est si a se inradacina in Levant. Nu vi se pare ca bunicii sunt cei care de fapt se muleaza mai bine in tara cea noua si nu sunt coplesiti de atatea nostalgii precum copiii?
Sotul meu, Michael- Mihaelka merci mult ca mi-ai adus-o. Nu este atat de bogata, mult prea plina ca primele doua, insa mi-a placut tare. Citindu-l pe Oz, am senzatia ca este in literatura, ceea ce este Almodovar in film. Un fin observator al universului feminin, pe care reuseste sa-l surprinda uimitor. Si sa-l priceapa.
Imi plac femeile lui Oz. Si cum le surprinde, le intelege, le contureaza.
Si abia astept sa citesc : Sa cunosti o femeie.
P.S. Trebuie sa recunosc cu multa lipsa de modestie, ca ma bucur ca am corupt-o pe Mihaelka la Oz, desi avea o oaresce predispozitie, eu n-am facut decat sa adancesc pasiunea.
speed spune:
mie mi-a placut mult matusa Sonia desi nu e un personaj atit de pitoresc :) ca bunicii Aleksandr si Shlomit.mi s-a parut o femeie extrem de inteligenta si deschisa la minte. cind dau de un personaj ca matusa Sonia imi pare rau ca nu iau notite in timpul lecturii :)
pe mama lui Amos n-am reusit s-o descifrez in totalitate si mi s-au parut induiosatoare incercarile lui Amos de a o intelege, de a-i intelege sinuciderea.
mi s-a incretit pielea pe mine citind episodul cu vizita la familia de arabi;pe de o parte e extrem de comic -pregatirile pentru vizita,ce si cum sa se imbrace,ce si cum sa vorbeasca si sa se poarte,ce si cum sa manince etc totul pentru a da bine in fata inamicului si apoi lovitura lui de gratie (si la propriu si la figurat) -si pe de alta parte nu e comic deloc gindindu-te la nevinovata victima. oricum fairplay to Amos ca a redat incidentul in ciuda faptului ca familia lui a refuzat sa mai pomeneasca vreodata fapta comisa...
denizel spune:
Va rog frumos sa nu ziceti nimic despre Cutia neagra pana nu o gasesc si eu. Am fost la un depozit de carte si la anticariatul de pe Doamnei, nimic! Am vazut ca e aparut in colectia Cotidianul si singura speranta e sa o gasesc la chiosculetul din Romana (daca inca or mai tine pe acolo carti nevandute din colectie).
edit
cum sa nu vorbiti despre Cutia neagra? Ce prostie am spus...
Vorbiti, dar scrieti cu alb .
Mai lipsea ceva :D. Da, si eu il iubesc pe Oz!!! :)