Ne mutam: Calgary - Montreal
Raspunsuri - Pagina 2
Ione81 spune:
Merci Ana, m-am inscris pe ambele site-uri! Am gasit cateva oferte tare interesante... Tinem pumnii!
O saptamana faina!
pitilache spune:
Ione81 cartierele aproape de centru sunt si mai scumpe. Poti gasi, dupa cum ti-au spus deja si fetele, unele dintre ele precum Cote-Des-Neiges (CDN), Notre-Dame-De-Grace (NDG), Cote-Saint-Luc (CSL) care poate nu sunt chiar centrale dar au legaturi bune cu autobuze care merg la metrou, sau poate chiar aproape ele de metrou.
Noi cand am venit, pentru ca nu am avut pe nimeni sa ne ajute, am inchiriat un apartament mobilat pentru o luna de zile si apoi am luat orasul la picior, sa vedem noi cum arata cartierele (in prealabil citind despre ele, bine-nteles, si cam stiind pe unde am vrea). Si asa notam numerele de telefon de pe afisele de pe blocuri, ne uitam si in anunturile din ziarele locale (The Gazette - anglofon - si La Presse - francofon) pentru ca nu toate sunt online. Si asa am avut timp sa gasim ce vroiam.
La cealalta intrebare cu liceul pedagogic nu stiu ce sa-ti spun.
Ti-am postat legatura la subiectul tau si pe sezatoare, poate asa iti vor raspunde mai multe fete din Mtl.
Succes!
nelia spune:
Ione81, eu stau in centru, adica aproape de centru, intr-un cartier cu preturi mai mici la chirii, dar din pacate ce a fost gol s-a ocupat la 1 iulie, ca asta e ziua in care se muta multi aici. Sint relativ aproape de ETS... si sotul meu este student acolo sau a fost, ca va renunta pentru alt program.
Citesc ce ti-au raspuns fetele, sa nu ma repet si revin. De ce la ETS? A gasit programul lui acolo? Sinteti doar voi doi, fara copii? Cit de mare ati dori sa fie apartamentul si cam ce suma sinteti pregatiti sa dati pe chirie? As putea sa ma uit in jur, daca vad anunturi cu inchirieri de apartamente...
mikiion spune:
ETS e mai spre vest , centru vest o zona extrem de scumpa si , de fapt, de birouri. Deci nu aveti cm sa stati in zona.
Ca un sfat , studiaza harta metroului si autobuzele. Eu as vota pentru NDG, care are blocuri de beton si e legata bine de centru cu autobuzele. Locuiesc multi romani in zona si e predominant anglofona. Ceea ce ar fi in avantajul vostru. E mai scumpa insa decat alte zone, dar calitatea se plateste.
Si sa sii ca ideea venitului in centru la servici cu masina nu e mereu fiabila.... Orasul e mai european in centru si strazile sunt mai inguste, iar parcarile foarte scumpe. Am lucrat la o statie de metrou de ETS si nimeni dintre colegii mei nu venea cu masina( si nu erau prost platiti).
Puteti sa luati in considerare si Rive Sud care e bine legat de centre-ville printr-o retea de autobuze expres.
asta e site-ul: http://www.stm.info/
Iar de lucru pentru tine, in functie de specializare, nu e obligatoriu sa gasesti in centru. Si West Island e o zona in care sunt multe sedii de firme. Montrealul nu e concentrat industrial intr-o singura zona, iar sediile cu birouri sunt peste tot.
In centru sunt mai mult firmele foarte mari si birouri guvernamenale( mai mult francofone).
In plus firmele anglofone sunt concentrate mai in vestul insulei. Iar despre franceza pe care o stii, e destul de diferita aici de cea pe care ai invatat-o acasa. Asa ca eu cred ca mai bine ti-ai pune in valoare engleza stiuta. Sa stii ca Montrealul e efectiv rupt in doua, lumea anglofona si cea francofona... Care nu se prea intrepratrund.
nelia spune:
Am apucat sa citesc tot subiectul, si sint de acord cu Mikiion si cu Pitilache ca NDG ar fi unul din cartierele bune pentru voi: e predominant anglofon si sotul tau ar face putin pina la ETS, cred ca are chiar un autobuz direct. Astazi ma duc cu Agata la patinaj si acolo vine si o romanca cu fata ei care locuieste in NDG. O intreb cit da pe apartament si daca mai sint libere. Poate imi da numarul concierge-ului si vorbesti direct cu el. Si mai mai uit in jur... desi acum cind am venit acasa de la gradinita nu am mai vazut nici un anunt, s-a dat tot.
In legatura cu diploma, nu cred ca iti va echivala DEC, astea inseamna studii colegiale (adica postliceala sau colegiu in Romania). Si chiar daca ai avea colegiu in pedagogie, daca nu ai orele de pedagogie cite se cer aici (sint mai multe decit in Romania), tot nu-ti echivaleaza. Daca vrei sa lucrezi totusi cu copii, ai putea sa fii aide-educatrice la inceput (am inteles ca stii ambele limbi) si in timpul asta sa faci DEC-ul en education seara.
La master nu au cum sa ajungi daca nu ai BAC (trei ani universitari, primul ciclu). Poate doar pe baza de experienta, dar ma indoiesc, la BAC mai merge sa te inscrii asa, fara DEC adica, dar nu cred ca si la master, cred ca trebuie sa ai primul ciclu universitar completat).
Cu alte cuvinte, ordinea este asa aici: tie iti va echivala mai mult ca sigur DES (adica diploma de studii secundare), daca te inscrii la un colegiu si ai cursurile lor facute in acel an in plus de secundara (liceu) s-ar putea sa-ti echivaleze citeva dintre ele, poate chiar primul an dintr-o diploma de studii colegiale si sa continui aici de unde ai ramas (se dau niste diferente pentru aceste echivalari, dar nu stiu sa-ti spun exact). Colegii sint si anglofone si francofone, asa ca iti va fi usor sa alegi spre care vrei sa mergi. Si apoi sa mergi spre un BAC, si abia apoi la master sau DESS.
Lasi muntii si vii la dealuri!?!
nelia spune:
Ione, uite site-ul firmei de la care are inchiriat apartamentul fata de la patinaj de care spuneam: http://www.laberge.qc.ca/
Intra pe Montreal, pe sectoare, sint puse apartamentele disponibile si pretul si alte informatii despre ele, cred ca blocurile sint din beton... ea a zis ca e foarte multumita, este in NDG, are autobuze directe pina in centru (pina la ETS este un autobuz si un expres, sotul ei lucreaza in cetru, aproape si face 20 de minute maxim), metroul nu e chiar linga ea, dar ajunge cu un autobuz daca are nevoie, are magazine multe, variate si foarte aproape. Ea plateste 950 pe un 41/2 (adica doua dormitoare, salon, bucatarie, baie), incluse caldura si garajul.
laurajr spune:
Ione, bine ai venit, ti-am zis azi la telefon ca-ti vor raspunde fetele !
Off-topic: canadezele mele dragi, eu am relatii de serviciu cu Ionela ( ca , colege nu suntem , eu in Ontario, ea in Alberta!!!) dar ne-am descoperit prin e-mailuri si cand mi-a zis ca vrea sa se mute, i-am recomandat sa se inscrie pe forumul nostru si sa va ceara sfaturi.
Va multumesc si eu pt sfaturile pe care i le dati !
nelia spune:
Dar tu, Laura, unde ai disparut, ca ma intrebam zilele trecute pe unde esti!?!
Simonna spune:
Ionela, ti-au spus fetele una-alta, subscriu la NDG, dar ai, totusi grija unde, e o zona acolo, Rox, help, Fielding cu strada aia cu W... care iese in Cote St. Luc. pe care stau toti BES-ii...
Noi am stat in Cote St. Luc, zona Cote St. Luc cu Westminster, foarte faina acum citiva ani. Pe urma s-a umplut de rusi si a aparut si votca beuta in parcul copiilor plus cioburile si agresivitatea de rigoare. O zona care inca imi place din Cote St. Luc - plin de evrei - e Cavendish cu Kildare, pe linga biblioteca de cartier.
Cit despre Cote des Neige... mi se parea suportabil pentru un an, sa zicem, chiar doi. Azi am fost in Zona Van Horne - CDN, wow, ce mizerie, ce, saracie?, nici nu stiu cum sa-i spun. Poate in zona de linga Spitalul Evreiesc sa fie mai bine, la vest de CDN... sau spre Cimitirul CDN (acolo e bine sigur, da' chiriile bat mia de dolari!)
Una peste alta, cred ca solutia Pitilache, in care vii si casti ochii si cauti si te invirti prin mai multe cartiere si apoi alegi e cea mai buna.
Asta-i,
S.
pitilache spune:
Walkley ii zice strazii aleia. Doar n-o avea norocul sa nimereasca tocmai acolo! Este sinistra intr-adevar! Si cand treceam cu masina ma trecea cu fiori...