Test genetic diagnosticare risk cancer de san
As vrea sa stiu daca l-a facut cineva si cat de exacte sunt rezultatele, mai precis daca merita facut testul.
Si apoi ce se intampla daca ar iesi pozitiv, si totusi inca nu ai cancer la san, te iau in evidenta si te cheama la controale regulat, esti analizata mai in detaliu?
Loma
Raspunsuri
XIO spune:
da, merita facut.
Daca iese pozitiv vei fi monitorizata atent.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/
bulinuta27 spune:
xio cum se numeste, te rog
...si daca ai idee unde poate fi facut
multumesc
bulinuta mamica de bulinel dragutel 
Poze noi
www.onetruemedia.com/shared?p=1ad6bcc6cb70cbb27cf08c&skin_id=0&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">minune mica
Poze
Lo_li_Ta spune:
Eu stiam ca in Romania nu se face si din cate am inteles indica de fapt un risc crescut de a dezvolta cancer la san. Si daca oricum lipsa respectivei gene nu e o garantie ca nu vei face cancer la san, nu e mai stresant sa faci testul? Plus ca te poti monitoriza atent oricum daca te stii cu antecedente familiale de cancer de san (sau OVARIAN, sunt in aceeasi oala)
Citisem ca prin tarile pe unde se practica a creat mari probleme celor care aveau gena respectiva, in sensul in care nu li se mai faceau asigurari de sanatate, erau refuzate (cu pretexte, bineinteles) la angajare etc.
Loma spune:
Mie doctorul mi-a spus ca numai 10% din cancerele de san sunt ereditare, probabil ca, daca rezultatul la test iese negativ, adica gena de pe cromozomul 13 sau 17 sunt normale, nu au fost modificate, asta inseamna ca nu te incadrezi la cel 10% din "tipul" asta de cancer....insa nu e nici o garantie ca totusi nu poti face cancer la san din alte motive, numai ereditare nu.
De asta intreb daca chiar merita facut, eu am ceva probleme cu sanii, mama mea a avut cancer la san...
Pe de alta parte oricum eu merg la control, insa asa cum spunea si Lemoni in topicul ei, de fiecare data cand cer sa merg la un control, doctorul se tot maraie, caraie, si incearca sa ma amane... de parca plateste el din buzunarul lui...
Ma gandeam sa fac si acest test, pentru a-mi lua o masura de precautie in plus, insa totusi nu sunt convinsa ca merita...
Oana MC spune:
Loma, imi pare rau, nu stiu ce sa te sfatuiesc. Pot doar sa-ti spun ca prietena mea cea mai buna a fost diagnosticata cu cancer la sin la 33 de ani. Testul de care vorbesti tu l-a facut dupa ce a terminat toate tratamentele. Bunica ei a avut si ea cancer la sin si a murit relativ tinara. Rezultatul i-a iesit negativ - adica ca genele respective cu care opereaza testul sint ok.
Am inteles ca un rezultat pozitiv la acest test poate afecta asigurarea pe viata, de exemplu.
Sanatate multa!
Loma spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui bulinuta27 xio cum se numeste, te rog ...si daca ai idee unde poate fi facutmultumesc bulinuta mamica de bulinel dragutel ![]() Poze noi www.onetruemedia.com/shared?p=1ad6bcc6cb70cbb27cf08c&skin_id=0&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">minune mica Poze |
BRCA1 si BRCA2
BRCA insemana Breast Cancer
BRCA1 - se detecteaza daca gena de pe cromozomul 17 a fost modificata, in mod normal aceasta gena are rolul de a suprima celula canceroasa la nivelul sanului, ovarului, prostatei, sau alt organ...
BRCA2 - se detecteaza daca gena de pe cromozomul 13 a fost modificata, si aceasta are acelasi rol ca cea de mai sus, si tot la nivelul sanului, ovarului si prostatei actioneaza
Sheannamp spune:
Este un test pentru depistarea riscului de a face cancer de san candva in viata si nu de a depista cancerul.
E o mare diferenta.
Din cate stiu nu se face inca in Romania, dar poate fi recoltat sange si trimis in strainatate (dar nu cunosc detaliile si probabil ca e extrem de scump).
Din punct de vedere medical e foarte util Din punct de vedere psihologic si etic nu stiu cat de bun e.
XIO spune:
Testul se face la Bucuresti.
Testul asta l-a facut si Christina Applegate si a luat hotararea sa isi excizeze si sanul sanatos si sa-si faca reconstructie.
Daca e pozitiv inseamna ca sansele sa faci cancer de san sunt mari si trebuie o monitorizare atenta. Este recomandat femeilor care au fost diagnosticate cu neoplasm de san pt. ca este un parametru in prognosticul ei si in hotararile care se vor lua in continuare.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/