PT CUPLURILE MIXTE- CE LIMBA VORBITI CU COPIII?
Sint casatorita de 10 ani, sotul e grec dar locuim in Canada. Avem doi copii. Cel mare are 5 ani si nu vorbeste nici romana nici greaca, se descurca in engleza. Fetita are aproape 3 luni si m-am hotarit sa vorbesc numai romaneste cu ea in speranta ca baiatul va prinde si el.
Raspunsuri
maraki spune:
Sotul si familia lui vb cu copilul numai in greaca iar eu si familia mea, numai in romana. Baiatul meu in varsta de 3,6 ani vorbeste cu mine in ro iar cu sotul in greaca..adica stie pt fiecare ce limba trebuie.Am inceput sa-i mai spunem cuvinte si in germana dar dr a spus sa continuam doar pe limba noastra ca sa nu-l dezorientam.
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
beshter spune:
vlahos, uite o discutie foarte interesanta despre acelasi lucru aici: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=135759
Succes!
You cannot both dance and not pay the piper.
DarkBendis spune:
Eu, romaneste, tati lu' bebe, engleza. Adica, fiecare pe limba lui si speram ca bebe sa fie fluent in amandoua.
Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)
Our Goblin Prince
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
buflea spune:
Noi vorbim cu copiii NUMAI romaneste. A fost prima limba pe care au invatat-o. De cand stau cate 10 ore la gradinita, au inceput sa se joace intre ei in engleza si sa mixeze frazele.
Eu incerc sa pastrez regula - acasa se vorbeste romaneste, la scoala engleza ... dar marturisesc ca este destul de greu. Se vede ca le vin mai usor cuvintele in engleza si ca se screm sa spuna acelasi lucru in romaneste, plus ca este obositor la fiecare fraza sa repet: Romaneste please, romaneste please ...
Luna1 spune:
Eu romana, tati engleza, in societate mai mult engleza pentru ca avem prieteni englezi mai mult.
Ai mei vorbesc ambele limbi insa prefera engleza. Va prima mereu o limba insa e posibil sa vorbeasca si o a doua si a treia limba cursiv.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
Tdi spune:
Eu sunt un fel de Gica-contra...vorbesc italiana cu fetita mea, in casa se vorbeste numai italiana pentru ca sotul nu stie romaneste. Mi se pare normal sa stapaneasca bine de la inceput limba tarii unde traieste, unde merge la gradinita, la scoala, in societate. La inceput era altfel, cand era bebe mic eu ii vorbeam numai romaneste iar tatal italiana dar crescand si auzind in jur numai italiana a refuzat sa mai vorbeasca romaneste, nu ma lasa nici pe mine sa vorbesc...intelege imediat diferenta dintre limbi, daca de exemplu ii strecor un cuvant romanesc intr-o fraza italieneasca "i se aprind imediat beculetzele"...acum are 4,2 ani si cand mergem in RO (3 ori/an) rupe binisor pe romaneste si acolo ma lasa si pe mine sa-mi vorbesc limba materna.
Avem prieteni argentinieni cu copii si a prins de la ei cuvinte in spaniola, eu ii mai vorbesc engleza - numara pana la 10 si repeta cateva propozitii, stie un cantecel in franceza...mai astept putin sa-si consolideze limba de baza si o s-o invat si alte limbi.
chiccutza spune:
eu le vorbesc si in italiana si in romana,iar sotul numai italiana(romana n-o stie).la inceput nu pareau a fi interesati de limba romana si eram foarte descurajata.fetita pur si simplu nu vroia sa auda romaneste.acum este ea cea care imi cere sa vb romaneste cand suntem intre noi.iar cel mic intelege tot dar inca nu vorbeste bine.cand este tati cu noi vorbim italiana,pentru ca nu intelege nici o boaba romaneste.
vlahos,persevereaza cu baietelul.acumti se pare ca nu intelege,dar copiii sunt ca niste bureti.inmagazineaza informatii pe care le folosesc atunci cand nici nu te astepti.cum spui tu,vorbind cu fetita va prinde si el si va cauta sa inteleaga ce-i spui surioarei.
iti urez mult noroc
MAMA DE FEDE(6 nov. 2001) SI DANI(17 feb.2005)
http://chiccutza.weblog.ro/photoblog/
szivarvany spune:
De la 0 la 3 ani, eu doar in maghiara, restul doar romaneste.
Vorbeste ambele limbi, prefera evident romana, mai ales ca eu doar in lb romana ii explic lucrurile mai complicate cand intreaba de litere, cifre, de cand cu gradinita
-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) & Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
AJUTA-L PE BOGDAN SA VADA !
Octavia75 spune:
Eu m-am nascut intr-o familie mixta romano-sarbo-germana, asa ca am avut acces la toate cele 3 limbi din start. Scoala am facut-o in limba romana dar vorbesc in continuare sarba (aproape la perfectie) si germana (la nivel incepator spre mediu). Sotul meu este sarb din Serbia, iar de vorbit, printesei noastre care azi implineste 9 lunisoare, bunica ii vorbeste sarbeste, bunicul ii canta in nemteste si eu si cu tati ii vorbim si romaneste si sarbeste.
Octavia75 mami de Vesna, minune mica (16.10.2008)
[url=http://family.webshots.com/album/573193357PGHIXw?vhost=family
yula94 spune:
Anul trecut am intalnit o familie de francezi stabilita in Belgia..aveau o fetita de 3 anisori...mama vorbea franceza cu ea...tata flamanda(olandeza)..si avea si cunostiinte minime de engleza chiar ma uimit..