PT CUPLURILE MIXTE- CE LIMBA VORBITI CU COPIII?
Raspunsuri - Pagina 2
ionica spune:
vlahos, eu zic sa nu-ti faci probleme, vorbeste copilului greaca si romana, engleza o va invata repede la gradinita.
La noi stau asa lucrurile: vorbesc franceza si romana,sotul franceza sau si romana ,bona germana iar la gradinita germana.
Vorbeste fluent franceza chiar un grad avansat pt.varsta ei,romana intelege bine dar imi raspunde in franceza,doar cu parintii mei accepta sa vorbeasca in romana,cu bona doar germana fiinda este de aici.
Sophia 2ani 06.09.06
26.03.09 Sarah
http://community.webshots.com/photo/2379816330104564034uhnTsy
aris26 spune:
noi aplicam regula "fiecare pe limba lui". sotul vorbeste doar greaca eu doar romana cu el. am considerat ca e cel mai ok asa. eu vorbesc greaca dar fac greseli si sotul la fel cu romana. acum sa vedem ce o sa iasa,nu are decat 3,5luni
dar am prieteni si am vazut metoda functionand perfect. cu engleza nu ma agit inca,o sa o invete oricum. bafta
Gwendoline spune:
Eu vorbesc Romana ,sotul franceza iar cand suntem toti acasa se vorbeste doar franceza,Fetita noastra le vorbeste pe amandoua bine si la gradi face engleza si stie deja multe.Le mai incurca dar are doar 4 ani asa ca are timp sa le puna in ordine pe toate
Gwendoline si Kylian
Dariana,mamica de Gwendoline(16.06.2005) si Kylian (20.02.2009)
ADRIANKA spune:
Eu vorbesc numai romana cu cel mic, taica-su si familia de aici greceste.
Mai complicat e ca eu si sotul vorbim engleza intre noi. Tot ii zic sa vorbim greaca, ca asa ma ajuta si pe mine, dar incepem pe greaca si terminam tot pe engleza.
Eu nu as putea vorbi o alta limba cu copilul, decat limba romana, e limba sufletului meu si m-ar durea tare sa nu vrea sa o vorbeasca atunci cand va fi mai maricel...
Am intalnit de curand un tanar, sotul meu vorbea cu el in greceste, jurai ca e cipriot si cand a auzit ca eu sunt din Romania, mi-a spus intr-o romana cam stricata ca si el e roman...Dar stia foarte putin romaneste de la bunica care il crescuse cativa ani, si ea a fost singura care ii vorbise romaneste, in rest, chiar si mama lui, care e romanca ii vorbeste numai greceste...Dar m-a uns pe suflet cum a zis ca si el e roman, desi traise toata viata aici si a fost doar de 2 ori in vizita in Romania
ionica spune:
Adianka, atunci cand stii ca nu prea mai sunt sanse sa te re-intorci in romania cu copii tai ,ce rost are sa le umplu capul cu romana,s-apoi , mie teama ca limba romana v-a disparea in viitorii 50 de ani
Sophia 2ani 06.09.06
26.03.09 Sarah
ADRIANKA spune:
Citat: |
Citat din mesajul lui Ionica Adianka, atunci cand stii ca nu prea mai sunt sanse sa te re-intorci in romania cu copii tai ,ce rost are sa le umplu capul cu romana,s-apoi , mie teama ca limba romana v-a disparea in viitorii 50 de ani |
Te inteleg, ca nici la mine nu prea sunt sanse sa ma intorc, dar asa simt eu, ca parca ii vorbesc unui strain daca ii zic ceva in alta limba, o fi o chestie in subconstientul meu, ca mie oricum nu-mi place greaca, si sa fiu sincera nici Ciprul, cu totul...na, c-am zis-o, probabil de aia incerc sa nu pierd limba din comunicarea cu cel mic...desi, acum suntem la capitolul in care el ma invata pe mine....chineza, cred...Vom vedea ce va fi cand va fi mai maricel, pana atunci, fiecare pe limba lui...
aiska spune:
Sotul vorbeste cu prichindeii finlandeza, noi adultii finlandeza, iar eu romana si finlandeza, depinde de situatie. Uneori baietelul se "smechereste" si zice cuvintele care sunt mai usor de pronuntat in romana pe romaneste, iar cele mai simple finlandeze,in finlandeza.
Sotul a inceput si el sa inteleaga romaneste mai repede decat m-as fi asteptat.Asa ca toti invatam unii de la altii.
tatto spune:
Eu cu fetita mea vorbesc si romana si italiana,chiar daca sint slabe sperante sa ma intorc acasa.
ALESSIA 1/08/2007
http://tatto.weblog.ro
http://en.fotoalbum.eu/tatto
Alexia27 spune:
Eu vorbesc numai romana cu ea, taica-su germana (e neamt). Fata, care azi a implinit 3 ani vorbeste foarte bine ambele limbi; romana ceva mai bine ca s-a nascut si trait 2 ani jumate in Ro.
La gradinita se vorbeste in engleza, si a inceput sa comunice in engleza, si invata si thailandeza (mai mult cantecele).
Face foarte bine diferenta intre persoane si se adreseaza fiecaruia pe limba lui. Daca persoana nu intelege, schimba limba pana se prinde si respectivul.
Ionica, treaba cu vorbitul limbii romana nu tine neaparat de sansele de intoarcere in tara. Ci de faptul ca limba materna iti e cea mai apropiata, o poti transmite cel mai bine, poti comunica cele mai subtile trairi. Si nu in ultimul rand, adresandu-i-te copilului in limba de adoptie, inevitabil faci greseli si ai accent specific.
I'm alive and I'm here forever
Michael Jackson
ionica spune:
Alexia,eu ma exprim mult mai bine in franceza decat in romana,am trait mai multi ani in franta decat in romania ,facand un calcul,am mai putini ani la activ in romanaiar studiile le-am facut tot in franceza.
Mie imi este greu sa vorbesc romaneste cu copiii asa cum vorbesc aici pe dc.
Sophia 2ani 06.09.06
26.03.09 Sarah