PT CUPLURILE MIXTE- CE LIMBA VORBITI CU COPIII?
Raspunsuri - Pagina 3
freedelia spune:
Noi amandoi vorbim Engleza -- parintii mei, care petrec foarte mult timp cu ei, vorbesc Romana. John a vorbit la inceput in Romana, pentru ca petrecea mult timp cu ai mei (eu lucram in perioada cand a inceput el sa vorbeasca, apoi a mers o luna in Romania cu ai mei la 2 ani jumate). INsa dupa aceea, am mers vreo luna jumate in State si din a doua sau a treia saptamana nu a mai vorbit Romana, nici cand vorbeam cu ai mei la telefon, le raspundea tot in Engleza. Acum ne pregatim sa mergem in Romania, dupa 4 ani (Jodie nu a fost niciodata). EI amandoi inteleg si sper sa isi dea drumul repede si la vorbit.
A, si de la femeia care ne face curatenie si ma ajuta cu ei, au invatat Chineza si au si gradinita unele lectii in Chineza, asa ca deja o vorbesc curent si mai nou John a inceout sa si citeasca vreo cateva din caracterele Chinezesti.
Alexia27 spune:
Ionica, desigur. Numai ca se discuta la modul general, bineinteles ca exista exceptii, care, ca si tine au plecat de mult, unii de copii si care au uitat romana macar partial. Totusi, marea majoritate a celor care-si pun problema asta este formata din cei care au emigrat adulti fiind.
Ca sa aduc si eu exemplul personal: nici eu nu vreau sa revin in Ro, si, desi vorbesc engleza foarte bine, nu ma pot compara cu educatoarea fetei care este britanica. Prefer sa vorbesc limba care imi vine mie natural si sa las un nativ sa o invete engleza, germana, thailandeza, whatever.
I'm alive and I'm here forever
Michael Jackson
Mirga spune:
Am citit tot ce s-a scris la subiectul asta si as vrea sa-mi dati si mie un sfat.
Noi am emigrat in Israel de 13(eu) si respectiv 15(sotul)ani. In casa vorbim amestecat: uneori doar romaneste, uneori doar ebraica si uneori jumi-juma.
De doi ani avem o fetita pe care am infiat-o de aici din Israel. Cind am adus-o acasa avea 3.5 ani si vorbea doar ebraica (desi se nascuse si traise primii 1.5 ani in Uzbechistan).
Noi am continuat sa vorbim intre noi la fel ca si pina nu am avut-o pe ea, dar cu ea am vorbit doar ebraica. La tv ea aude si vede aproape in exclusivitate doar romaneste. Socrii mei au vorbit cu ea amestecat ca nu prea stiu ebraica, dar din august trecut s-au reintors in Romania, asa ca a fost in contact cu ei doar un an de zile (ei nu locuiau cu noi, asa ca ii vedea doar ocazional).
In luna mai a fost soacra mea aici in vizita pt o luna si a vorbit cu ea aproape numai in romaneste. Am ramas uimiti ca am descoperit ca intelege tot ce se vorbeste si a inceput sa si raspunda in romaneste.
Noi mergem in ficeare an in Romania la familie (parintii mei si socrii, cumnatul meu si prieteni) si e cam greu ca nu se pot intelege cu ea.
Sincera sa fiu pe mine nu prea ma deranjeaza asta, dar sint convinsa ca orice limba straina pe care o sti e un plus, Iar sotul se supara pe mine ca nu vreau sa vorbesc cu ea in romaneste, ca sa invete. Dar adevarul e ca mi-e mai usor sa vorbesc cu ea in ebraica.
Voi ce ma sfatuiti sa fac?
Precizez ca cu noi nu prea accepta romana, decit lucrurile f simple. La un moment dat sotul a zis ca el vorbeste cu ea doar romaneste, dar a lasat-o balta ca prefera sa-l dea deoparte si sa vina la mine. Iar eu din instinct o dau pe ebraica.
Cum sa fac totusi sa o invat si romana?
wnimra spune:
scuze ca dau buzna dar vreau sa va rog ceva oameni buni .
Ajutati un baietel pe nume Mihaita, bolnav de autism,il gasiti la "Discutii generale"...."VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! "
s a inceput o campanie pt mihaita, parintii lui nu mai au fonduri decat pana in luna august la jumate, va rog din suflet , din inima sa il ajutati.
Stiti ce inseamana Autism, acest copil are sanse reale de recuperare, va rog sa fiti alaturi de el.Va roaga o mama care are un copil cu tetraparaza.
Multumesc!
poze Alex
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=139932- Campanie pt Mihaita-"Vreau sa nu mai fiu diferit"
ciccolina spune:
noi vorbim in ambele limbi. Este instructiv si in felul asta le va stapani pe amandoua
vlahos spune:
hmm, problema mea e ca Nick are 5 ani si eu am facut geresala sa nu-i vorbesc romaneste iar acum cu fetita vorbesc numai romana poate v-a prinde si el. Nick vorbeste numai engleza ca asta vorbim in casa intelege greceste dar nu vorbeste iar cu franceza numai cuvinte dispersate.
anna32 spune:
Si eu imi pun des aceeasi intrebare. Oare in ce limba sa vorbesc cu fiul meu. Fostul sot si tatal copilului e canadian deci cu el vorbeste doar engleza. Mama mea care a fost aici foarte multe luni si care a l-a ingrijit a vorbit cu el doar in romaneste. Actualul meu prieten e francez deci cand eu suntem cu el vorbesc doar in franceza. Copilul e confuz de atatea limbi. La gradinita mi s-a spus ca are dificultate sa inteleaga ce i se cere. Eu ii vorbeam in romana dar dupa comentariile educatoarei am trecut in exclusivitate pe engleza. Vreau inschimb sa-l inscriu la o scoala franceza cand v-a avea varsta de mers la scoala. Il innebunesc cu atatea limbi. El vorbeste bine engleza si intelege tot cand se vorbeste romana. De raspuns imi raspunde doar in engleza.
Si eu sunt pana la urma de accord cu ce spunea cineva tot la topicul asta, ca desi as vrea ca el sa invete lb romana, nu prea ii vad rostul. De intors in Romania nu ma mai intorc... deci :((
Trebuie sa cunoasca lb tari unde traieste, deci in Canada ar fi bine sa le stie pe amandouam engleza si franceza.
vlahos spune:
anna 32 eu cred ca e bine sa-i vorbesti incontinuare in romaneste eu regret ca n-am vorbit cu el in romana, engleza o vorbeste deja iar franceza o invata cu prienenii cit despre scoala Nick va merge la engleza iar fiind in quebec va avea ore de franceza obligatoriu
cu baiatul cel mare am vorbit romaneste si maghiara cind erea mic si e fluent in amindoua acum vorbeste engleza si franceza ca n-are ce face.
Ca ma intorc in tara sau nu putin conteaza ce ma deranjeaza e ca nu l-am invatat romana cind erea mic cu alte cuvinte i-am limitat universul cu buna stiinta