Prea mare pentru grupa mica?

Prea mare pentru grupa mica? | Autor: lidsta

Link direct la acest mesaj

Buna.
Am si eu o dilema. Fetita mea a implinit 3 ani pe 23 iunie si din august va merge la grupa mica la o gradinita particulara. Din cate am inteles majoritatea vor fi mai mici decat ea dar vor fi si cca 3 copii mai mari. Acum nedumerirea mea este legata de faptul ca mie mi se pare ca fetita mea este prea mare pentru grupa mica: am vazut viitorii ei colegi si toti par a fi mult mai mici si fizic dar si ca dezvoltare intelectuala, unii nici nu vorbesc bine. Sunt convinsa ca sunt OK si sunt absolut convinsa ca nici fiica-mea nu e un geniu dar parca as vrea sa aiba modele de urmat, de la cine sa invete, nu as fi deloc incantata de un regres.
Plus ca pe un alt topic am citit programa pentru grupa mica. Pai in afara de faptul ca tine creionul prost (promit ca de maine o sa ma tin de capul ei serios )si ca nu mananca singura (doar iaurtul si laptele cu cereale ca sunt bune ) in rest le face pe toate si multe peste (alfabetul, cifre, numarat pana la 13 dar fara 7, cateva cuvinte uzuale in engleza) ...

Acum vin eu si intreb cum sa fac? Sa ma bazez pe cavantul directoarei ca daca va fi de grupa mijlocie o sa imi spuna astfel incat sa o pot tranfera la alta gradinita (la ei nu mai sunt decat la mica)? Sa ii urmaresc evolutia? Cum, pe baza programei de mai jos?

Asa ca intrebarea mea pentru celelalte mamici ar fi: voi cum ati proceda daca ati fi in locul meu? Ma rog, in cazul in care v-ati vedea cu astfel de dileme

GRUPA MICA
I. EDUCAREA LIMBAJULUI

1. Comunicarea orala

a. Sa-si spuna numele si prenumele.
b. Sa pronunte corect sunetele limbii române (vocale si consoane).
c. Sa se exprime în propozitii simple.

II. EDUCATIE PENTRU STIINTA

1. Activitati matematice #8211; operatii intelectuale
a. Sa clasifice obiecte dupa criteriul culorii.
b. Sa sorteze obiectele dupa criteriul marime: mare, mic.
c. Sa perceapa dimensiunile spatiale: sus, jos.
2. Cunoasterea mediului
a. Sa enumere parti componente ale propriului corp.
b. Sa cunoasca numele parintilor.

III. EDUCATIE PENTRU SOCIETATE
1. Educatie moral-civica
a. Sa se joace singur sau cu alti copii.
b. Sa salute când vine sau pleaca de la gradinita.
2. Educatie practica
a. Sa rupa hârtia.
b. Sa plieze hârtia în doua, dupa demonstratie.

IV. EDUCATIE ESTETICA
1. Educatie muzicala
a. Sa cânte un cântec scurt sau un fragment.
b. Sa poata reproduce înaltimea sunetelor dupa modelul educatoarei.

2. Educatie plastica
a. Sa recunoasca culorile: rosu, albastru, galben.
b. Sa utilizeze corect creionul în exprimarea libera a gestului grafic (chiar si prin mazgalituri).

V. EDUCATIE PSIHO-MOTORIE
a. Sa stea într-un picior (3 sec.).
b. Sa alerge în directia aratata de educatoare.
c. Sa arate diferitele parti ale corpului uman (nas, gura, picioare, mâini, cap).

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Copii mei sunt nascuti pe 13 iunie. Aveau in septembrie anul trecut 3 ani si 3 luni cand au inceput gradinita de stat, grupa mica. Doar 2 sau 3 copii (din 26) erau mai mici decat ei ca varsta. Erau si copii care au implinit 4 ani la cateva luni dupa ce au inceput grupa mica. Mie nu mi se pare deloc prea mare pt grupa mica. Depinde de eductoare ce fac, educativ, cum reusesc sa-i tina 'in priza', sa nu se plictiseasca. Repet, ai mei merg la gradi de stat unde cu greu (pile, interventii, sponsorizari) sunt acceptati copii sub 3 ani.

Si ai mei stiau sa numere, recunosteau cifre si litere, vorbeau binisor (mai stalceau cuvinte si nu aveau un vocabular f. f. devoltat). Dar nu s-au plictisit la grupa mica. Si nu cred ca e nevoie sa 'te tii de capul ei' sa invete sa tina creionul bine in mana. Asta e treaba educatoarelor si oricum, se invata in timp.

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi
Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Ai sa vezi ca fetita ta va invata foarte multe lucruri care acum nu le stie, sau le stie partial. Mai trebuie surprins un aspect care vad ca a scapat. In afara de latura educationala exista o multime de aspecte ce tin de partea relationala. Dezvoltarea relatiilor de grup, ordonarea si subordonarea, programarea (activitatii), disciplina, dezoltarea bazelor inductive di deductive, educatia plastica si artistica sunt multe foarte multe chiar si de enumerat.
Nu in niciun caz nu este prea mare. Este exact ce trebuie. Cat despre colegii ei mai mici probabil vor progresa mai repede adica ritmul lor va fi natural mai rapid. In general cu mici exceptii la finele a 4 ani de gradinita copiii sunt relativ la fel de capacitivi. Daca apar diferente sunt datorate in special implicarii parintilor in procesul de educare a propriului copil. Imi permit un sfat important:

UN COPIL SE JOACA! Atentie la JOACA! Este esentiala.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

A mea e nascuta in martie. Cand a implinit 3 ani in martie, a mers la grupa mica care era atunci, erau unii copilasi chiar sub 3 ani, erau si peste.

Daca si asa este vorba de o gradinita particulara, parerea mea este sa-i platesti doar o luna de vara si s-o rogi pe educatoare sa o urmareasca si sa o evalueze cumva, imposibil sa nu-si dea seama, ca banuiesc ca are experienta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Eu as zice sa te gandesti la doua aspecte:
1 La e varsta vrei s-o dai la scoala. Daca vrei la 7 o lasi in grupa mica, daca vrei la 6 ... mai bine la mijlocie.
2. Asa cum spune Marius - va invata lucruri la care nici nu te gandesti si is face prieteni la gradi. De exemplu Monica a invatat stanga-dreapta in grupa mica . In mijlocie a invatat despartirea cuvintelor in silabe. In grupa mare - sinonime, antonime, omonime. In grupa pregatitoare - sa citeasca. Asta doar ca sa ai idee de "nivel".

In plus spui ca sunt 3 copii mai mari. Din cati e grupa? La Monica la gradi grupele mici erau de 6 copii, la fosta gradi de 10 ...

Ce as face in locul tau? As lasa-o la grupa mica si in general as tine-o cat mai mult in parc - sa alerge, sa se joace, sa se bucure de copilarie. Are tot timpul din lume sa invete .... dar copilaria lipsita de griji nu se intoarce. Mai are doar 4 ani pana la scoala - atunci va avea responsabilitati, teme, chiar vrei sa-i "furi" acesti 4 ani de libertate si lipsa de griji?

Acum nah, ca parinte de copil mai mare mi se pare mai important in perioada 3-6 ani sa faca/invete urmatoarele:
- sa se spele singura si corect pe dinti
- sa isi faca dus
- sa isi faca prieteni / sa aiba macar o prietena buna
- sa se integreze bine intr-un grup de copii (sa nu fie nici cea mai fraiera, pe care o pacalesc toti, dar nici sa vrea sa dicteze numai ea regulile jocului)
- sa stie sa joace fatea ascunselea, leapsa, 1,2,3 la perete stai, statuile, ratele si vanatorii, sa sara la sotron, ma rog, ce joaca copiii in parc. Daca se joaca cu copii si mai mari mai poate sti tabinet, trombon, macao

Ceea ce ai scris tu (alfabetul, cifre) le va invata traptat, la gradi. Un copil in pregatitoare va invatat literele scris - citit (practic va invata sa citeasca) si adunari - scaderi cu numere pana in 10. Dar unui copil de 6-7 ani ii va fi usor sa invete asta ...

Sorana si Monica (in curand scolarita)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eugcem spune:

Baietelul meu a fost la grupa mica la o gradinita particulara, de la 2 ani. Acum e foarte probabil sa repete grupa mica, asta daca nu se va hotara sa se mai creeze o grupa intermediara( lucru ce m-ar bucura f mult) Personal insa nu m-as supara insa daca ar repeta grupa mica. Si al meu stie toate cele pe care le spui tu si in plus, dar totusi nu asta e totul pentru ei la gradinita. Diferenta se vede daca ne uitam la maturizarea psihica. Baietelul meu a avut dificultati din cauza asta. La inceput a avut o reactie f violenta. Fiind cel mai mic baietel, ceilalti mai mari aveau tendinta sa nu il ia ca pe un egal al lor ci ca pe un soi de bebe. A avut noroc de fetite, care au fost mult mai prietenoase :) Intre timp s-a integrat (asa cred), e un copil f sociabil, chiar daca nu stia cum sa socializeze isi doreste f mult sa fie langa copii. E diferenta mare intre a se juca cu alti copii la locul de joaca, unde fiecare copil e urmarit de cate o persoana, luat de acolo atunci cand e obosit, acasa mama, bona fara sa vrea il considera pe el prioritar etc.

Mergi la inceput

Varsta de doi ani si-a spus cuvantul. E totusi prea tanar un copil de 2 ani pt. grupa mica unde media este de 3,5-4 ani.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lidsta spune:

Sunt 15 copii in grupa si as vrea sa o dau de la 7 ani la scoala. Multumesc la toti pentru raspunsuri o sa vad ce si cum dupa luna august. Ideea era sa nu se plictiseasca ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lidsta spune:

Sunt 15 copii in grupa si as vrea sa o dau de la 7 ani la scoala. Ideea era sa nu se plictiseasca intr-o grupa unde va fi cea mai mare (aproape). Mai cred ca e si impactul vizual: fetita mea are 1:05 cm deja si cand o vad atat de mare iar pe ceilalti atat de mici ...

Multumesc la toti pentru raspunsuri o sa vad ce si cum dupa luna august.

Mergi la inceput

Garantat nu se va plictisi. In general fetele sunt mai mari decat baietii pentru acelasi palier al varstei.

Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alsa spune:

Eu stiu ca la gradinitele particulare, la multe dintre ele, exista o grupa mini, unde sunt copii cu varsta intre 2 si 3 ani. De la 3 ani se trece la grupa mica.

Nu mi se pare normal sa fie la grupa mica copii pana in 3 ani. Nici pentru unii, nici pentru altii.

Alte nevoi au copiii de 2 ani sau mai mici, unde accentul se pune mai mult pe afect, si altele cei de 3 ani, unde se pune accentul pe socializare.

Mergi la inceput