Trecerea in clasa a V-a - sfaturi si incurajari

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns carmen1967 spune:

Buna,
am postat ceva ieri...dar nu stiu ce s-a intamplat , nu apare!
Rufus,
multumesc pentru postare.Ti-am vizualizat si albumul de fotografii, sunteti o familie minunata!

Miha11,
bine ai venit pe acest forum! Deci...colege de "suferinta!"
Ati facut investigatii ? Medic, psiholog ? Aveti un diagnostic anume ?
Spune-m te rog, daca ii administrezi ceva medicatie (alopata sau naturista) fetitei tale. Apropo, cum o cheama?
Noi folosim produse naturiste, desi parca uneori nu sunt suficiente. Eu sunt in cautarea a inca "ceva"
Andrei ia Omega 3, hipercalm, extract de muguri de tei argintiu.In timp au mai fost si altele. Mai nou am citit de alte naturiste: Cerebex, Neuromaxx, Calmogen Plant.
Zile si zile, mai bune, mai rele.
Azi de exemplu, a fost cam agitat, mi-a vorbit si urat,asta nu s-a prea intamplat, mai avea reactia asta fata de sotul meu... si-a cerut scuze in final dar ... Recunosc ca si eu mi-am iesit din fire si i-am aplicat vreo cateva de aia poate am intampinat o reactie "usor" agresiva din partea lui.
Partea buna ar fi ca azi am lucrat cate ceva la matematica si a citit si jumatate din povestea "Alba ca Zapada". Sper sa il tina si in zilele urmatoare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miha11 spune:

Carmen,
fetitei mele i s-a pus diagnosticul de dislexie in urma unei evaluari atente in septembrie 2007, in Iasi. Echipa a fost formata din logoped, psiholog si psihiatru-pediatru. Nu ma indoiesc nici o clipa ca nu ar fi asa pentru ca o regasesc in simptomatologia specifica dislexicilor. Pana la acest diagnostic a fost suspectata de retard, ADHD, autism .... Asta pentru ca ne-am intalnit in zbuciumul nostru numai cu amatori .... si nu mai vorbesc de suferinta noastra ... Copilul e bine, cu IQ mediu, doar ca ii sunt necesare tehnici potrivite pentru a invata aceleasi lucruri ca toti ceilalti copii si intr-un ritm putin mai lent ... Atata tot!
Am mai vizitat si scoala din Tg. Mures in care functioneaza separat clase numai cu copii diagnosticati cu dislexie si am stat de vorba si cu logopedul scolii. Am fost extrem de incantata de ce am vazut, de faptul ca acolo copiii au "talente, inclinatii ...". Fetita mea a beneficiat de o evaluare fara a plati nimic si ne-am si intors acasa cu multe informatii, sfaturi care ne-au ajutat. Acolo copiii sunt tratati altfel, li se acorda sprijin in cadrul scolii - au cabinet de logopedie (bine dotat), atelier de ergoterapie, fac inot (care ajuta mult la motricitate, coordonarea miscarilor, etc.) si multe altele. Din anul scolar 2008-2009 au infiintat si clase in lb romana (aveau doar in maghiara). E revoltator cum in toata Romania noastra nu s-a putut face o asemenea scoala sau macar sa se faca o evaluare controlata a acestor copii ... insa cei din Tg. Mures au reusit .... Au si clase de liceu, profil turism si nu mai retin celelalt profil ...Oricum, bravo lor!!
Ni s-au recomandat si noua cerebrolisin, tanakan si alprazolam, o cura de 3 luni insa nu i-am administrat. Ne-am sfatuit si cu medic homeopat din Bucuresti si am incercat altceva. Remedii homeopate (nu pot spune ca am cunoscut schimbari observabile)si remedii naturiste - omega 3, vit. C, lecitina, cate o cura cu tonotil(primavara, dar atentie ca da mai multa energie!!). Cam astea.... E adevarat ca simt ca lipseste ceva insa nu vreau sa indop copilul cu medicaente al caror efect secundar nu il poti controla. Aleg cele care produc cel mic rau ...
Mai vb....
Uite un link unde poti vizualiza poze cu noi
http://www.facebook.com/amiculita?ref=profile

Mergi la inceput

Buna tuturor,
Miha11,
multumesc pentru postare. La noi se exclude dislexia, logopeda cu care a lucrat in clasa a II=a nu a pomenit nimic, desi citisem si am intrebat, mult timp m-am temut de discalculie, Slava Domnului!!!, nu a fost cazul...
La romana e mai bine, citeste binisor, scrie cam uratel si cu mici greseli.
Tot recuperam la matematica, lipsa de exercitiu individual se cunoaste. Singurel, de dimineata a facut ceva la matematica, (cam putin...). m-am speriat de cutremur, am dat o fuga acasa si a stat pe la mine pe la servici. Oricum mai avem de lucru la 2 treceri peste ordin,adunare si scadere(aici se mai incurca), la tabla inmultirii pe sarite, impartire idem la incurcat.Ma gandesc cu groaza ca a trecut deja jumatate din vacanta.
Cum stati la capitolul "obraznicie"??? Al meu copiaza ce-i mai rau de pe maidan....
Avem zilnic discutii de scoala, teme, teze, viitoare examene...ma bucur sa constat ca s-a mai maturizat, il vad mai profund si interesat de anumite lucruri mai serioase, in ciuda unor momente de maimutareli (gen desene animate).
"Defectul" lui ar fi ca vorbeste prea mult si tare, ca insista, uneori repetitiv pe prostioare.
Pe tine te deranjeaza ceva in comportamentul fetitei tale ? (Apropo, cum o cheama?)
Ce ma necajeste vis-a-vis de lectii este ca persista inca inatentia si slaba concentrare. In directia asta mai vreau sa fac ceva. Ai zis ca avem probleme comune. Strict, pentru ce problematica ati apelat la homeopatie? A ajutat? Poti sa-mi dai si mie numele medicului tau, remedii folosite? Eu tot oscilez, nu stiu de ce, ma gandesc ca timpul trece...si parca nu fac nimic...
Sunt evidente progresele fata de primele clase si consider ca daca nu ne-am fi grabit cu scoala ar fi fost mai bine...
Altceva: tu personal ai de gand sa discuti cu profesorii clasei a V-a? Eu una , sincer, m-am gandit ca ar fi mai bine sa discut, sa le povestesc despre el si sper sa gasesc intelegere si bunavointa . Iar in caz de forta majora sa schimb clasa, scoala, sa apelez la un certificat CES. Sper sa nu fie totul atat de gri...
Daca doresti, putem coresponda si in particular, eventual pe mess. Id meu este :carmenbucur67@yahoo.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui carmen1967

Altceva: tu personal ai de gand sa discuti cu profesorii clasei a V-a? Eu una , sincer, m-am gandit ca ar fi mai bine sa discut, sa le povestesc despre el si sper sa gasesc intelegere si bunavointa . Iar in caz de forta majora sa schimb clasa, scoala, sa apelez la un certificat CES. Sper sa nu fie totul atat de gri...

Cred ca esti prea pesimista, desi, evident, tu stii cel mai bine care-i treaba.
Eu n-as discuta de la inceput cu profesorii, as urmari evolutia foarte atent. In cazul unor probleme, profesorii vor dori ei discutiile. S-ar putea ca, totusi, sa nu fie probleme.
In cazul in care dirigintele sau oricare din profesori pune problema, tu esti pregatita si, impreuna, gasiti cele mai bune metode. Atunci le poti pomeni de anumite aspecte din viata copilului.
Ar mai fi ceva...este clar ca trebuie sa munceasca in plus, chiar foarte mult. Intre noi fie vorba, toti ar trebui sa faca asa...ma gandeam, doar, ca vacanta este facuta pentru odihna si, printre altele, au si ei nevoie sa nu mai auda de teme. Daca nu-ti poti permite sa nu faceti nimic toata vacanta (si sunt de acord cu tine aici), macar alterneaza perioadele cu teme cu cele in care nici nu aude de ele. Nici tie nu-ti place ca, in concediu, sa te sune de la servici ca sa rezolvi probleme...vrei, pentru scurt timp, sa uiti ca o sa te intorci la munca.
In fine, ideea este: e clar ca sesizezi anumite probleme ale copilului tau; eu cred ca, sub atenta, uneori discreta ta (voastra, a parintilor) indrumare, baiatul trebuie lasat sa-si rezolve majoritatea problemelor, exact la aceasta varsta, nu mai tarziu; implicarea ta pentru a depasi el problemele, amana rezultatul dorit.
Sper sa intelegi...este o opinie personala.

(Multumesc tuturor pentru aprecierile legate de familia mea; sunt un mare norocos )

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Am mai scris pentru carmen1967 si probabil voi mai scrie. Asa cum se spunea mai adineaori... luati o pauza... jucati remy 9 PENTRU CALCULE sau marocco... jucati scrable PENTRU SCRIERE SI CITIRE... dar nu TEME ! Copilul in vacanta nu trebuie sa auda acest cuvant. Va face fobie de scoala. Incercati jocuri care antreneaza atentia, gandirea ( gen SUDOKU, INTEGRAME )

Mergi la inceput

Buna tuturor,
Betiana si Rufus,
va multumesc tuturor pentru interventii.
Dimineata, Andrei nu a facut nimic vorbind de lectii, a fost in vizita la un coleg de clasa.Dupa amiaza am lucrat impreuna la matemartica aproape o ora, cu ceva pauze.Dar asa...de mila...de sila...mai mult conditionat de mersul in concediu la mare si de "Aqua Magic" unde tot isi doreste sa ajunga, de tipul: "Mami, nu mai cer nimic, fac la mate, dar sa ma duci la Aqua Magic !!!"
Voi tine cont de sfaturile voastre si voi alterna zile de vacanta "clara" cu cele in care mai invatam cate ceva si mai recapitulam. Sincer, nu imi permit prea mult "luxul" asta. Surpriza: am mai intalnit din mamicile colegilor de clasa, unele erau mai relaxate, unii lucrau singuri, alti cu ajutor, altii .....pauza, o amica chiar imi zicea ca a si aruncat caietele de clasa a IV-a la gunoi si cu restul procedase la fel! (???)
Asta am mai intrebat-o, revin : Oare cat ar trebui sa stie un copil de nivel mediu la matematica?

Mergi la inceput

Buna tuturor,

Pe aici constat cu tristete ca nu mai scrie nimeni...
Incerc eu sa readuc subiectul in prima pagina a forumului si poate imi voi gasi si ceva parteneri de conversatie ....
Suntem in clasa a V-a, emotii mari - eu garantat!, copilul ma citeaza pe mine: "nu mai suntem la dna (invatatoare), e mai greu acum!, teoria buna, practica ne omoara!!!
Realizari :
- merge singur la scoala, pe la ora 13 apoi trece pe la mine la servici, isi ia cheia ( deci nu mai sta incuiat in casa ) si telefonul mobil si se duce acasa. I-am permis sa iasa un pic afara 1 ora, pana vin eu de la servici, asta cat mai e vremea frumoasa si acum ca suntem la inceput. De acum incolo va trebui sa respecte un program, adica sa faca ceva singur pentru scoala pana vin eu de la servici, ca sa nu ne aglomeram spre seara.
- la scoala, scrie mai mult in clasa, stie orarul, isi noteaza temele (incercuind pe carte, recunosc ca eu mai sun sa verific, din obisnuinta cred)
DAR ....
- nu stiu inca cum s-a descurcat la lucrarile de tip testare
- desi lucram cu pauze, se mai intrerupe cand lucram acasa, parca nu atat de des, nu de tip: foame, sete, pipi ce e la TV, dar nu se concentreaza pe teme,ma trezesc intrebandu-ma ceva care il preocupa, care evident ca nu are legatura cu ceea ce facem.
Stiu ca trebuie sa-i impun un orar de lucru si acasa, oarecum conditional. Altfel, ne vom "lalai" toata seara la teme si vom termina obositi, si eu, si el.
De la nceput de an scolar avem teme. La romana recapitulari, ne descurcam cat de cat, mai greu la descifrat un text scris fara nici un semn de punctuatie si de scris corect, cu semnele de punctuatie aferente. Clar va trebui sa facem mici dictari, graduale ca dificultate.
La matematica initail a inceput "cam in forta", direct cu recapitulari de clasa a IV-a, dirigintele, prof de matematica, isi doreste copii buni, participanti la cercul de excelenta, concursuri, etc...noi oricum suntem "departe", recunosc ca eu una am inghetat doar la auzul cuvantului "teza"... Ideea este ca dupa cateva testari, a lasat-o mai moale, adica acum reiau materia de la clasa a I-a, eu personal asa as fi vazut logica recapitularii.
In rest, celalalte materii sunt la primele lectii, deocamdata fara teme. Ma gandesc cand or fi si la acestea teme( vorbesc de biologie, istorie, geografie, educatie tehnologica limbi straine)sa te tii..
A trebuit sa luam si ceva manuale, unele din cele primite erau intr-o stare jalnica. La matematica se pare ca manualul e depasit(?!) , asa ca ni s-a recomandat o culegere. Mai nou, vad ca si la religie se cere un caiet special.
Oricum - oficial: "invatamantul in Romania este gratuit !
Astept mamici cu informatii despre evolutia si comportamentul scoala, cu sfaturi si sugestii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui carmen1967

Astept mamici cu informatii despre evolutia si comportamentul scoala, cu sfaturi si sugestii.

Poate ca te multumesti si cu un tatic...
Desi probabil iti pare imposibil, semestrul 1 ar trebui sa fie si ultimul in care sa fii preocupata de programul sau. Desigur, nu spun ca trebuie sa-l lasi de capul sau, dar interventia ta ar trebui sa fie discreta, pentru a oferi copilului tau ocazia de actiune.
Saptamana asta am aflat o chestie interesanta la Teodora la scoala (clasa a 6-a): copiii ai caror parinti se implica fatis sunt luati la misto de cei "maturi", adica cei care "au scapat" de parinti. Asa imi explic (intr-un fel) refuzul fetei mele de a se lasa ajutata de noi. Pentru ca de ajutorul sorei mai mari nu se rusineaza!

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Rufus,
multumesc pentru interventie. Sper ca trecerea de la invatatoare la profesori sa fie relativ lina, fara probleme majore si sa facem fata testarilor (inclusiv teze).
Deocamdata, nu cred ca imi voi putea lua "mana" asa repede de pe el, desi evident ca im doresc sa vad mai mult "voluntarism" din partea lui! Dar se cam stie asta ca baietii sunt (ceva) mai lenesi decat fetele! (asa ca esti un tatic fericit !).
Remarc ceva, care imi da de gandit: isi doreste note mari, bune, sa fie laudat (teorie, ca tot ma aude pe mine zicand asta),dar practic inca nu se mobilizeaza suficient.
Cum sa il "determin" mai bine? Inainte erau calificative,acum sunt note, care inteleg ca pleaca chiar de la 1...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Clasa a V a este destul de complicata pentru copii.Trecerea de la doamna invatatoare care era buna si toleranta la 12-13 profesori care mai de care mai exigenti nu poate fi placuta.Acum mai ales se cere atentie si concentrare,si inteleg ca tocmai aici ar avea baietelul tau probleme.Eu nu sunt psiholog,ci profesor,asa incat iti spun ,din punctul de vedere al unui cadru didactic,ca profesorii nu prea pot sa isi permita luxul de a sta doar dupa un copil,din cauza lipsei de timp si a materiei extrem de incarcate.Daca nu este sigur ca are ADHD inseamna ca nu se pune problema de certificat de CES,nu?Pentru ca acei copii care au asa ceva au dreptul la curriculum adaptat,profesorii fiind obligati sa adapteze predarea si evaluarea la nivelul lor.De asemenea,pot avea profesor de sprijin,desi ajutorul acestuia este clar insuficient.
Din cele citite prin postarile tale,am observat ca esti o mama foarte atenta si grijulie,asa incat sunt convinsa ca il vei ajuta cum poti tu mai bine pe copilul tau.Succes la scoala piticului,iar tier rabdare si putere!

Mergi la inceput