Trecerea in clasa a V-a - sfaturi si incurajari

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns carmen1967 spune:

Buna,
Ayleen,
multumesc pentru postare. Sper din tot sufletul ca sa se descurce si sa gasesc intelegere si bunavointa la profesori.
Sabrina,
asa vad si eu lucrurile, asta daca copilul de acasa il simti ca mama inscris in coordonatele normalului(poate exprimarea mea e usor aiurea)
Dar cand simti ca ceva e "altfel" ...metodele obisnuite nu sunt suficiente. Andrei a demarat greu cu scoala, a reusit sa citeasca pe la sfasitul clasei a II-a de exemplu, avea zile in clasele I si II cand scria 2 - 3 cuvinte ...simtem ca innebunesc...alti citeau de la gradinita si al meu .... . Mi-am facut zeci de reprosuri ca ne-am grabit cu scoala .
De toate astea aeu m tot scris (prin diferite locuri), am primit sfaturi si sugestii. Important este ca sunt progrese in evolutia lui scolara desi persista deficitul de atentie si concentrare. Sper ca timpul imi va fi un bun aliat si ca vom reusi din punct de vedere scolar sa promovam testele viitoare.
Momentan e bine reusim sa facem micile teme de vacanta, e adevarat ca si cu ceva proteste , dar ne mobilizam pentru ca urmeaza sa plecam in concediu (mare / munte).
Betiana,
mersi pentru interventie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lara_c spune:

Carmen,

Sper sa nu te superi pe mine, dar in primul rand nu il mai lasa singur in casa.Cel putin pana la 13-14 ani sau chiar mai mult daca spui ca are anumite probleme.Asta e un real pericol in ziua de astazi, mai ale daca fiul tau are probleme.
Trebuie sa gasesti o solutie (am inteles ca nu ai bunici ):o bona, lucrat in schimb cu tata, part time, schimbat serviciul sau chiar renuntat.
In al doilea rand -chiar daca o sa imi sara in cap toti parintii din Ro, weekendul si vacantele sunt pt. relaxare si timp de calitate cu familia.De asta are nevoie fiul tau si orice copil cu sau fara probleme, dar cu atat mai mult cu cat sunt probleme din start tb exclusa presiunea si stresul.
Stiu ca in Ro scoala este tare greoaie, exagerata, rar se face ceva cu placere si in joaca(ma refer in special la copiii mici de 6-7 ani care sunt trasi la 'raspundere' pt lectii si teme aidoma unui adult, etc).Nu vei putea sa schimbi tu sistemul, dar nu cred ca iti aduce nici un beneficiu daca ai pretentii exagerate.La varsta lui ar trbui sa aibe teme f rar, dar atunci cand le are sa le faca SINGUR , dupa puterile lui, fara teama ca daca a gresit asta se va solda cu 3 , corigente si asa mai departe.Solutia ar fi sa vb cu profesorii.
Pt. mine cls. a Va a reprezentat o trauma serioasa, avand in vedere ca m-am remutat in RO dupa ce am studiat in strainatate, intr-o scoala in care presiunea era 0, nu exista tipat la elev, jignit, etc.
Din pacate parintii colegilor mei cereau sa se lucreze mai mult din culegeri,multe teme pt vacanta, sa ii pocneasca pe copiii lor in loc sa ii lase corigenti , etc.Ba chiar erau nemultumiti ca ...'nu se mai face scoala ca pe vremea noastra'......
Nu stiu daca se vor schimba vreodata lucrurile in RO, dar macar tu nu mai pune atata presiune pe bietul baiat.Poate alegi o scoala straina daca stai in BUcuresti (sau Waldorf, care exista in mai multe judete).Crede-ma ca va face minuni.Copilul tau va invata de drag, se va duce la scoala cu placere.
In lipsa acestei optiuni, incearca ca tu si sotul sa petreceti we cu el, vacante, activitati utile si placute in care s a'strecurati' si cev ainformatii utile.De ex. poate invata multe despre geografie din excursii, plimabari, camping.Poate invata notiuni de matematica, fizica , chimie, tot prin joc/activitati creative/dvd-uri speciale pt copii/'experimente' amuzante.
Invata lectia ca intr-o ora vin si te controlez trebuie sa fie exclus din start- pt orice copil.

Erinn's mummy

Hawaii Mexico US Around The World Wedding Erinn
Kendall

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen1967 spune:

Buna Lara,
ceea ce numesti tu "probleme" sunt legate de lipsa de atentie si de concentrare la scoala. Din fericire altele nu sunt..deci poate sta acasa singur, e testata asta de aproape un an de zile si oricum solutiile propuse nu pot fi viabile (bona am avut, cu serviciul nostru exclus orice combinatie,etc).
De acord cu parerea ta despre invatamantul romanesc. Nu s-a schimbat nimic , dupa asa zisa "revolutie"....
Din pacate, in acest sens nu avem optiuni la noi in oras pentru step-by-step sau Waldorf. Incercam sa asimilam cat mai multe cunostiinte cam in formulele prezentate de tine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lara_c spune:

Citat:
citat din mesajul lui carmen1967

Buna Lara,
ceea ce numesti tu "probleme" sunt legate de lipsa de atentie si de concentrare la scoala. Din fericire altele nu sunt..deci poate sta acasa singur, e testata asta de aproape un an de zile si oricum solutiile propuse nu pot fi viabile (bona am avut, cu serviciul nostru exclus orice combinatie,etc).
De acord cu parerea ta despre invatamantul romanesc. Nu s-a schimbat nimic , dupa asa zisa "revolutie"....
Din pacate, in acest sens nu avem optiuni la noi in oras pentru step-by-step sau Waldorf. Incercam sa asimilam cat mai multe cunostiinte cam in formulele prezentate de tine.

Toate cele bune,
Carmen



Carmen, NUE EXISTA SCUZE pt a lasa un copil sub 12 ani singur.Nici un copil.
Ma bucur ca problemele fiului tau sunt minore.Dar daca Doamne- fereste se intampla ceva cu el asta nu o sa te mai incalzeasca cu nimic.
Numai saptamana asta am citit de nu stiu cate nenorciri care s-au intamplat pt ca, copii mai mari sau mai mici nu au fost supravegheati.

Spune-mi ce ai face daca ai locui intr-o tara in care legea pedepseste lasatul copiilor singuri in casa( sau daca printr-o minune s-ar vota si in RO lege asta)?
De frica amenzii ( sau chiar inchisoare) sunt sigura ca nu l-ai mai lasa.Atunci de ce sa nu faci asta de buna voie, pt siguranta lui.
Sper sa nu crezi ca te judec prea aspru, stiu ca multi fac asa in RO)tocmai din lipsa legislatiei), si vazand ca si vecina si sora si colega fac la fel ti se pare normal.
Eu chiar azi am citit aici pe forum de o mamica care pleaca de la Constanta la Mangalia la plimbare dupa ce inchide copil de un an singur in casa.Si scria pe forum cu seninatate.I se parea normal.In UK ar fi arestata si decazuta din drepturi.
Si mi se pare normal sa fie asa.
Imi pare rau sa vad ca , copiii din RO (chiar cei care au parte de parinti inteligenti, intelectuali si cu posibilitati materiale) nu au parte de aceleasi drepturi si atentie ca cei din alte tari.Pacat.

Erinn's mummy

Hawaii Mexico US * Around The World * Wedding
* Erinn Kendall

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SabrinaLia spune:

Accidente se intimpla tot timpul , cu parintele de fata sau nu.Am vazut azi un copil in parc care a cazut de pe scarile de la topogan direct in fata ,mama era la doi pasi de el ,insa nu l-a mai prins.Si mai sint o gramada de ex ,altele chiar mai grave.
Bine ,asta nu inseamna ca aprob lasatul singur acasa,dar nici nu acuz ,...parintele cunoste ce riscuri sint .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen1967 spune:

Buna tuturor,
am revenit din concediu dupa 2 saptamani, mare si munte, a fost OK , desi Andrei a avut si zile mai "ciufulite"... Nici eu nu am fost consecventa cu naturistele, recunosc.

Lara,
eu nu vreau sa intru in polemica cu nimeni( pe aici se cam poarta asta...), dar marea majoritate a copiilor au crescut cu cheia de gat (si noi, parintii idem) ...si asa cum scria si Sabrina, si cu parintele de fata se pot intampla...
Si cred ca si comparatia cu mama care isi lasa copilul de 1 an singur, etc, e cam exagerata, vorbim aici de copii marisori, trecuti de 10 ani, ca in cazul meu.
Si cred ca din momentul in care devii parinte, preocuparea pentru propria persoana clar dispare, totul se invarte in jurul copilului / copiilor. Si constat si eu ca e foarte adevarata si expresia: "Copii mici, griji mici, copii mari, griji mari!"

Eu una, tot mai astept postari referitoare la trecerea din ciclul primar in cel gimnazial.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

In general, trecerea este bine tolerata de majoritatea copiilor. Exista o perioada mai grea, primul semestru, in care profesorii isi consolideaza autoritatea, iar copiii invata noul sistem.
Conteaza mult cele 4 clase; daca au fost invatati cu munca, le va fi usor; daca nu, e mai greu.
Din pacate, clasa a 5-a se aseamana cu prima; adica copilul invata, din nou, reguli noi. De data asta, profesorii nu prea-si mai bat capul daca un copil invata sau nu, accentul cade mai mult pe parinte.
Eu n-am facut lectii cu copiii mei, decat arareori. M-am oferit, dar...am fost refuzat. Nici nu prea sunt de acord cu statul la fundul lor...dar, daca n-am stiut ce lectii au, am stiut cu siguranta cum isi petrec timpul, cat anume invata, ce rezultate au.
Pentru copiii care stau singuri acasa, e mai greu, cu exceptia celor constiinciosi, asa, de la mama lor. Adica raritati. In aceasta perioada trebuie impinsi de la spate, supravegheati; personal consider ca au nevoie de activitati extrascolare, eu prefer sportul. Daca va ganditi ca poate nu o sa aiba timp de invatat, va spun ca invatatul acasa, zilnic, rareori depaseste o medie de 1 ora. In rest, se sta cu cartea in fata si cu cartea sub perna (un caz, totusi, fericit). De fapt, la varsta lor, cel mai mare inamic este timpul liber, nesupravegheat. As mai recomanda in timpul semestrului lipsa televizorului din camera, iar accesul la calculator restrictionat pana la venirea parintilor acasa, daca exista teme de luat de pe net. Din pacate, sistemul invatamantului de la noi este aproape independent de internet, din fericire nu tine scuza cu "cautatul informatiilor", chiar daca, uneori, mai trebuie apelat si la asa ceva.
Marile dorinte (telefoane, MP4, console, etc) ar trebui conditionate de rezultate bune si clar identificate, dar numai daca va puteti tine de cuvand. Daca puneti conditii si apoi dati inapoi, rezultatul e jalnic.
Prin urmare, carmen, din experienta mea iti pot spune ca aceasta etapa e mult mai sofisticata pentru parinti, pentru ca ea coincide cu intarirea personalitatii copilului, aderarea la un grup sau altul, aparitia comparatiilor, cresterea (in 90% fara motiv) pretentiilor. Sa dai cu barda nu prea poti, dar trebuie sa vorbesti pana te dor falcile si, totodata, sa fii ferma in decizii. Si, asa cum spuneai si tu, sa fii constienta de limitele copilului tau, oricare ar fi alea, ca nu-s toti destepti sau toti prosti, ci fiecare asa cum l-a lasat Dumnezeu.

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen1967 spune:

Buna tuturor,
Rufus ,
multumesc pentru interventia ta la subiect si la "obiect".
Imi doresc din tot sufletul ..sa reusim ! Impreuna, caci nu=l vad pregatit sa faca fata problematicii singur!
Si m-as bucura ca si de data asta sa ma insel in privinta lui!
(in sens pozitiv, evident!) Din cele citite si auzite sunt multi copii care percuteaza in clasele gimnaziale.
Trebuie sa folosesc la maxim conditionarile si sa ma axez pe un program clar, cu reguli de respectat si pedepse in caz contrar.
Usor de zis, ami greu de aplicat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miha11 spune:

Buna seara tuturor!
Sunt noua pe acest forum si va doresc numai bine voua si celor dragi voua!
Carmen, ti-am citit cu mare interes postarile si te apreciez foarte mult si asta pentru ca stiu ce este zbuciumul unei mame.
Eu sunt mama unei fetite de 11 ani, care intra in toamna in cl.a V-a. Fetita mea este dislexica insa multe din problemele pe care le relatezi la fiul tau le are si fetita mea. La ea problemele de concentrare si atentie sunt din cauza dislexiei. A citit mai greu, desi cunostea literele nu putea sa le lege, citea pe litere (si evident nu intelegea nimic si se enerva), apoi pesilabe, iar acum e ok!. Intelege ceea ce citeste, relateaza foarte pe scurt ce a citit, face singura compuneri insa scurte din cateva propozitii. Si noi avem un logoped cu care lucreaza zilnic cate 2 ore, chiar si acum in vacanta. Lucreaza si la gramatica partile de vorbire, dictari ca mai lipeste cuvintele sau mai omite litere (asta din cauza dislexiei).
La matematica se descurca greoi, calculeaza adunarile si scaderile inca pe degete (le face bine), tabla inmultirii o repetam zilnic (cate 1,2 strofe - asa radem noi), iar seara pentru ca doarme singurica de ceva vreme si mereu tanjeste dupa mine, pentru a prelungi termenulde culcare, ne cuibarim una intr-alta si ea imi citeste o povestioara scurta, apoi eu una ei. In ultimul timp citim bancuri pentru copii (si se distreasa copios) sau perle de-ale elevilor. Pe unele nu le intelege, trebuie sa i le explic, dar se amuza ca si alti copii gresesc.
Si eu, ca si tine am foarte mari emotii pentru cl. a V-a.
Sper ca bunul Dumnezeu sa ne indrume pasii si gandurile si sa ne ocroteasca pe toti!
Mai vorbim, merg la culcarica, ma chiama fetita in pat!
Salutari si ne mai auzim!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miha11 spune:

Rufus,
am urmarit cu multa placere si admiratie toate pozele postate si filmuletul cu familia ta.
Sunteti tare haiosi, tare veseli. Sunteti minunati!
Felicitari pentru ceea ce ati creat in familia voastra si multumiri tie pentru ca prin impresia lasata astazi, am constientizat poate mai bine cat este de important sa traim clipa.
Sanatate printeselor si sa ramaneti mereu aceiasi oameni frumosi ...

Mergi la inceput