Cati mc de apa?
O intrebare care mie imi da mari batai de cap.
Cam cati metri cubi de apa rece consuma o familie compusa din patru persoane? In limite normale, fara a face risipa dar si fara a strange din dinti la fiecare picatura. Ma obsedeaza subiectul asta. Am avut mereu cate 20-25 de mc de apa ceea ce mi se pare foarte mult comparativ cu vecinii mei care consuma 6,9,10 mc pe luna si au si ei copii mici, banuiesc ca folosesc masini de spalat, etc. Am cautat pierderi de apa - nu sunt.Apometrele sunt noi, de cateva luni, verificate.
Deci, familia voastra cati metri cubi de apa rece consuma?
Raspunsuri
madadum spune:
noi locuim la casa, sintem 3 pers; masinile de spalat rufe si vase merg cam la 2/3 zile;
consumul in luni de iarna cam 20mc si vara (cand mai udam si gradina) cam 40mc. mie mi se pare enorm, am tot verificat contoarele... se pare totusi ca asta este consumul!
CorinaDani spune:
Buna,
Ca sa ne dam seama mai bine, ar trebui sa stim cam cate ore/zi stau cele 4 persoane in casa. De asemenea, nu e clar cate surse de consum ai (mai exact, in afara de bucatarie, ai 1 sau 2 bai ?)
Pentru ca una e sa plece toata lumea dimineata (la scoala, la serviciu) si alta e sa plece 1 sau 2 si ceilalti 2 sa ramana acasa, inevitabil apare consumul de apa rece pe timpul zilei - spalat pe maini, toaleta, spalat vase, etc.
De ex, noi suntem 2 adulti si 1 copil de 2 ani, dar : noi, parintii, plecam dimineata la serviciu, mama mea vine sa stea cu cea mica, ii da sa manance si pe la ora 11 pleaca spre locuinta ei impreuna cu cea mica, pe care o luam noi seara pe la ora 18:30 cand ne intoarcem de la serviciu. Asadar, in medie 7-8 ore/zi nu e nimeni acasa, noaptea evident nu folosim apa..In conditiile descrise mai sus, avem un consum mediu de 11-12 mc apa rece/luna (avem si centrala termica).
De spalat rufe la masina spal in medie cam 2-3 ture/saptamana (le pun eu dimineata in masina si mama le intinde la uscat inainte de a pleca cu fetita). Rufele fetitei le spal separat de ale noastre, dar are suficiente hainute de schimb si nu este nevoie sa spal pentru ea toata ziua-buna ziua.
Si recunosc ca noi cam facem risipa cu apa rece, o mai lasam sa curga "fara motiv"...
Consumul pe care il spui tu mi se pare exagerat de mare, inclin sa cred ca nu sunt bine calibrate apometrele (chiar daca sunt noi, ele ar trebui sa fie verificate dpdv metrologic, adica daca prin conducta trece 1 mc apa, tot atat ar trebui sa inregistreze si apometrul respectiv). De unde ai luat apometrele sau ti le-a montat o firma specializata ? Ti-au dat certificat de garantie si buletin de verificare metrologica ?
Uite, ca sa vezi ca se intampla si lucruri ciudate, iti povestesc ce a patit o vecina de pe palier. Si-a montat centrala termica, dar si-a pastrat si conexiunea la reteaua de apa calda a blocului, in eventualitatea ca vreodata se strica centrala, nu sunt gaze, nu e curent. Conexiunea cu pricina era de fapt ca o bifurcatie, prevazuta cu un robinet cu brat. Din greseala, fata ei, cand a pus ligheanul de rufe sub chiuveta din baie, a miscat bratul robinetului respectiv si a dat drumul conexiunii cu reteaua de apa calda a blocului. Din ziua respectiva, timp de aproape 2 luni (pana a descoperit ce se intampla de fapt), din apa calda produsa de centrala termica pentru consumul din baie se scurgea o cantitate destul de mare in reteaua de apa calda a blocului, tocmai din cauza ca era deschisa acea conexiune, iar presiunea la apa calda in reteaua blocului era mica - etaj 9, perioada de iarna. In aceasta situatie, pe lunile respective a avut si ea 25 mc apa rece/luna consumati. Mai grav a fost ca nu avea presiune la apa calda furnizata de centrala in baie, a chemat service-ul de 3-4 ori si aia nu reuseau sa-i dea de cap, pentru ca in fond centrala nu avea nici-un defect, functiona perfect, la toti parametrii.
Deci, daca ai centrala termica si ti-ai pastrat totusi racordul si la apa calda din reteaua blocului, verifica sa nu patesti ca vecina mea.
Daca nu e asa cum presupun eu, chiar ca nu stiu ce sa-ti zic. Spui ca apometrele au fost verificate - CUM ? Ai incercat de ex sa umpli un recipient mai mare (bidon de plastic de 5 l sau galeata de 10 l) si sa vezi daca apometrele inregistreaza corect cantitatea de apa consumata ?. Iar la bazinul de la WC volumul de apa este in general de 6-7 l pe consum redus si 9-10 l la capacitate maxima (ma refer la bazinele moderne, montate la semiinaltime, pe perete, dar difera capacitatea lor in functie de producator, eu ti-am dat niste valori medii).
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
ellinia spune:
Pai sunt doua bai si o bucatarie unde este consum de apa. Si suntem patru plus bona, care sta la noi opt ore pe zi. Noi, adultii, mergem la serviciu, dar tot este consum si in timpul zilei. Masina de spalat merge, eu stiu, o data la doua zile, cateodata si in fiecare zi, depinde. Blocul este nou, nu este sistem centralizat de apa calda, apometrele sunt verificate. Inseamna ca ceilalti fac totusi economie, daca este diferenta asa de mare.
Multumesc de rasounsuri!
marius spune:
Noi suntem 4 persoane apartament cu doua bai nu am depasit niciodata 6 mc apa rece si 8 mc apa calda.
Ma ocup de contoare de aproape 2 ani si media de consum pe persoana nu a depasit 2 mc apa rece si 1.5 mc apa calda pe luna pe persoana.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
Deus spune:
3 persoane, 1 catel, 1 pisica, 40 ghivece de flori, obsedata de spalat pe jos, 4 camere = 20-22 mc/luna - nu avem pierderi de apa
Vecini cu cate 5-7 mc de apa si 6 persoane! sau similar cu noi
Recunosc ca eu fac risipa si iubesc sa fac baie
poze
blog personal www.de-azi.ro
pentru cine crede ca nu mai poate...
http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI
http://www.youtube.com/watch?v=vMCnjMbUOFg
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Noi suntem 4 persoane apartament cu doua bai nu am depasit niciodata 6 mc apa rece si 8 mc apa calda. Ma ocup de contoare de aproape 2 ani si media de consum pe persoana nu a depasit 2 mc apa rece si 1.5 mc apa calda pe luna pe persoana. |
Marius, la tine calda-i rece si recea-i calda.
Si la mine, tot 4 (dar capcauni), tot cam pe-acolo se-nvart apometrele: cca 8mc calda, 8mc rece, cu variatiuni lunare de +/- 2 mc functie de anotimp, concedii, vacante, etc. Facem dus zilnic fiecare. Iar masina de spalat merge aproape in fiecare zi.
O chestie, este o mare diferenta intre dus si baie-n cada (cum a remarcat si Deus).
ellinia nu cumva faceti des bai in cada? Caci o cada inghite cam un sfert de mc.
marius spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
Marius, la tine calda-i rece si recea-i calda. Si la mine, tot 4 (dar capcauni), tot cam pe-acolo se-nvart apometrele: cca 8mc calda, 8mc rece, cu variatiuni lunare de +/- 2 mc functie de anotimp, concedii, vacante, etc. Facem dus zilnic fiecare. Iar masina de spalat merge aproape in fiecare zi. O chestie, este o mare diferenta intre dus si baie-n cada (cum a remarcat si Deus). ellinia nu cumva faceti des bai in cada? Caci o cada inghite cam un sfert de mc. |
Da la noi e un pic diferit decat pe scara, am sesizat si eu dar astea sunt cifrele. La nivel de scara e una la mine este un pic altfel dar cantitativ asa este. Trebuie sa mentionez ca exceptand copiii care fac baie saptamanal eu si nevasta-mea facem doar dus-uneori si Angela se mai delecteaza cu cate o baie dar rar, eu deloc nu suport sa stau in vana. In 10 minute maxim am terminat si agreez apa semirece sau "lalaie" cum se zice in popor dar asa m-am obisnuit de cand eram copil. Tac-pac, liber!
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
nushulica spune:
casa 3 persoane,iarna 8-10mc,vara udam si gradina 20-25mc
la tine e f mult pt un apartament,poate sunt stricate apometrele totusi
de David
Poveste
alinam spune:
3 persoane, centrala, deci nu stiu cati metri calda cat rece, consumam cam 20 mc pe luna, in conditiile in care nu facem economie, adika noi facem cate 2 dusuri pe zi, copilul nu vrea dush el vrea baie zilnic, nu ii umplem cada, da cel putin jumatate se aduna, masina de spalat merge o zi da una ba, eu altceva nu inteleg, cum pot vecinii sa consume asa putina apa? [ da , stiu, nu e bine, ca e o resursa limitata, da asa ne-am obisnuit].
vickip spune:
2 persoane, 2 bai, centrala, suntem cam 10 ore/zi plecati, masina merge 1-2 ori/sapt => consum ~10-11mc.
E destul de mare un consum de 20-25 mc, dar nu imposibil. Incearca totusi sa verifici si tu apometrele (cum ti-a spus CorinaDani).