cum e in Romania?

Raspunsuri - Pagina 31

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Eu cred ca atunci cand copilul va deveni adult si va ajunge sa compare Romania cu tara in care traieste, va putea trage singur concluziile de rigoare si lua hotariri in deplinatatea judecatii mature.
Pina la urma, este posibil ca, copiii nostri sa vrea sa traiasca in cu totul alta parte decat am emigrat noi, nici in tara de emigratie, nici in Ro...
La fel insa, te poti trezi ca iti reproseaza de ce te-ai intors in Romania cand era copil... la asta te-ai gandit ?



Dana mama lu'Radu Stefan

"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"




Hobby


www.youtube.com/watch?v=BY2OFztWiuY" target="_blank">Melodia mea de azi :-)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Grace spune:

Citat:
citat din mesajul lui copiloi

Decizia de a ma intoarce, am luat-o definitiv dupa ce mi-au picat in mana niste studii despre copiii de emigranti, care, ajunsi la varsta intrebarilor existentiale (cine sunt eu?, de unde vin? si incotro merg?) devin total dezorientati. Isi vor da seama ca nu sunt 100% nici romani (fiind nascuti si crescuti in alta tara), dar nici 100% cetateni ai tarii respective. Vor fi momente in viata cand demarcajul asta se va face si in mediul in care se afla. Chiar daca el e nascut, crescut, educat in acea tara, va fi nevoit sa raspunda in viata la intrebari de genul: dar parintii tai de unde vin? si de ce au plecat in RO? dar tie iti place RO? etc. Si atunci ma intreb, oare ce va fi in sufletul lui?

Copiii se adapteaza cel mai repede si mai usor intr-un nou climat. Dezorientarea de care spui e poate la inceput, dar dupa ce stai toata viata intr-un loc nu vad unde ar mai fi dezorientarea. Tara unde ei locuiesc, cresc si se dezvolta devine singurul mediu familiar pt. ei.

Citat:
Dincolo de asta, sunt convinsa ca suntem legati, prin niste forte , de tara natala, indiferent unde ne nastem si asta fara vointa noastra. Altfel, nu-mi explic, cum de le prieste copiilor in Romania si cum o indragesc, atunci cand revin in tara (in vacanta), ei fiind nascuti si crescuti in alta tara. Sa aiba oare sange de martir?


Vacanta anuala in Ro este o aventura pt. copiii mei. E locul unde toata lumea le da atentie si cadouri. Unde sint rasfatati la maxim de toti. De-asta le place.

Citat:
Imi amintesc de o nuvela de-a lui Jack London, in care, un lup este dosmeticit, i se ofera astfel o viata mai buna, dar pana la urma prefera sa se intoarca in salbaticia lui . Cartea se cheama, cred (numai verific acum), Chemarea strabunilor (sau Chemarea pamantului).


Hmmm..., vorbim de un animal domesticit? Si lup pe deasupra? Probabil ca tinjea dupa libertate?
Extragind morala, cred ca fiecare isi urmeaza oricum chemarea indiferent de ceea ce i se ofera.

Citat:
Efectele dezradacinarii unui individ nu cred ca pot fi compensate de vreun sistem de asigurari sociale.


Nu cred ca efectele dezradacinarii constituie o problema care sa-i preocupe cu adevarat pe migranti. Altfel ar sta in banca lor...

Citat:
Si cum spuneam mai sus, faptul ca ai acces la informatie, este foarte facil pentru un parinte educat, informat sa fie la curent cu ceea ce-l intereseaza si sa-si creasca copilul conform "standardelor".

Alina

***

Faptul de a avea acces la informatie nu este totul. Mai e nevoie si de logistica.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Prea multa liniste aici...trebuie sa facem ceva agitatie.
Pe cine enervam azi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

EVA - cam asa vad si eu "realitatea" Romaniei de azi. Realitatea nu o fac cei care platesc si isi iau permisul de conducere fara ca macar sa stie sa citeasca. Lor le e bine. Nici cei care isi rezolva toate problemele cu pile. Pile la administratia financiara, pile la primarie, pile peste tot. Si astora le e bine. Pentru ca nu stiu sa stea la coada ca toata lumea, si asta e lipsa de respect pentru cei din comunitatea unde traiesti. Nu ei sunt realitatea insa.

CONCHITA - Ce inseamna ca iti aiuresti viata? Ca nu stai sa inghiti mizeriile unui patron misogin, chiar daca banii sunt bunicei si functia sonora? Nu este vorba de un sacrificiu induiosator, nu este vorba de a oferi copiilor conditii pe care tu (eu, altii) nu le-am avut. Ci este vorba de a le oferi copiilor ceea ce este NORMAL sa aiba. Ma duc vanzatoare in Spania, daca e nevoie, pentru ca ai mei sa nu fie in primejdie de a fi muscati de cainii vagabonzi in drumul de la scoala catre casa.
Este vorba de a incerca sa ii feresti de o societate periculoasa, in ciuda jobului bunicel, confortului asa si asa, masinii de la scara si apartamentului mostenit.

COPILOI - iti pot spune cum e la nepotii mei, care au deja 17 si 18 ani, nascuti si crescuti in Germania. Nu i-a intrebat nimeni de unde le vin parintii si de ce au plecat. Ca peste tot, ei nu sunt singurii copii cu nume de familie romanesc (sau, altfel decat german) din orasul in care traiesc.
Le place in Romania, vin aici la bunici, in vacante. S-au dus si la liceu aici, sa vada cum e (unchiul meu e profesor) si s-au cam speriat Au spus ca si la ei sunt bezmetici tinerii, dar nu se intampla sa se poarte asa urat cu profesorii. Ca la ei se raspunde la intrebarile profesorului stand jos, dar asta e regula. Nu ca la noi, unii se ridica, altii stau jos, dar nu stau cat de cat corect, ci raschirati cat sunt de lungi, cu un brat sub cap si cu un un sictir maxim pe moaca. Vorbesc de un liceu foarte bine cotat din Constanta aici.
Nu cred ca suntem legati prin nici o forta. Alta nepoaa a mea, nascuta in Germania dar crescuta in Spania, nu vine in Romania. Nu ii place. A venit acum doi ani parca, a ramas cu un gust amar. se duc bunicii la ei. Are si ea 15 ani, nepoata-mea, nu e un copil fara discernamant. Fratele ei, copil de 5 ani, se simte bine oriunde ar fi, daca e cu bunicii.
Nu stiu daca tu ai copii. Spune-mi te rog daca ai, si daca da, cati ani au. Multam.

GRACE - mi-a placut afirmatia cu logistica



Totusi, noi suntem in Bucuresti, ai spune ca avem optiune (uneori). Nu imi convine scoala din cartier, pot duce copilul la una cu renume, centrala. Nu imi convine spitalul de aici, ma duc la altul. Avem destul spitale de copii. Dar chestia asta oboseste. Ar trebui sa te simti in siguranta oriunde!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danangie spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mindy

Si lumea destul de draguta si sociabila..de la stuardesele de la tarom pana la vanzatoarele din piata. :) .


Ai aii...eu de 9 ani tot ma duc acasa si nici macar odata nu am putut sa spun asa ceva! Nici macar multumesc nu-s in stare sa spuna, sau buna ziua!Se uita la tine boul la poarta noua. Si-apai eu strabat Romania de la vest la est.....si e jalee.




DANA si ALESSIO , 07.06.2008
si un alt samburel in burtica
S-a mai nascut o stea: ALESSIO MICHELE!


.....Il sorriso innocente di un bimbo è l'espressione più viva dell'amore....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

Citat:
citat din mesajul lui Grace
Dezorientarea de care spui e poate la inceput, dar dupa ce stai toata viata intr-un loc nu vad unde ar mai fi dezorientarea.


Nu stiu ce intelegi tu prin "inceput", eu am spus ca dezorientarea apare atunci cand copilul respectiv are o anumita varsta, cand isi da seama cum functioneaza societatea, cand isi da seama cum e cu diferentele dintre clasele sociale si vede unde se "pozitioneaza" el, etc.

Citat:
Tara unde ei locuiesc, cresc si se dezvolta devine singurul mediu familiar pt. ei.


Hai mey, sa fim realisti. Atata timp cat el creste in casa cu 2 parinti romani, care cu siguranta, vorbesc des despre Romania, dezbat ce se intampla in RO, citesc presa din tara, tin legatura cu rudele din RO, in atare conditii, cum poti sa spui ca singurul mediu in care traieste copilul respectiv e Germania si numai Germania, de exemplu ?!? Doar si pentru ca poarta un alt nume, nu unul nemtesc, el se raporteaza si la alt mediu.

Citat:
Faptul de a avea acces la informatie nu este totul. Mai e nevoie si de logistica.


Pentru mine logistica de baza e familia in care acel copil creste si se dezvolta. Cand zic de familie, ma refer la cea extinsa (bunici, unchi, veri etc.) Tot in "logistica" vazuta de mine intra si biserica. Oricate biserici romanesti s-ar construi dincolo, nu poti compara trairile (in fine, poate nu reusesc sa exprim exact ce vreau sa exprim, dar sper ca ma intelegi).

In alta ordine de idei, sa fim seriosi, totusi nu vorbim aici de tari aflate la ani lumina distanta in ceea ce priveste civilizatia si logistica pe care o implica. Se misca lucrurile si in RO, chiar mai repede decat poate ne-am fi asteptat, lumea circula, vede, ridica pretentii etc.

Iar legat de conditia migrantilor (in special a celor din prima generatie), sa fim seriosi, s-au scris si se scriu tone de studii pe aceasta tema (si in USA si in Canada si in Europa), pentru ca se stie, migrantii nu se bucura de aceeasi "logistica" (psihica si fizica) ca a bastinasilor. Daca totul ar fi atat de clar cum spuneti voi si atat de "neted", banuiesc ca n-ar mai constitui vreo tema semnificativa de cercetare. Deci n-am inventat eu problema . Ea exista!

Am 2 amice in Germania (nu sunt nemtoaice). Cand si-au inscris copiii la scoala si au citit repartizarea pe clase, le-a atras atentia ca cei care aveau un nume strain erau toti plasati in aceeasi clasa. Si e vorba aici de copii nascuti si crescuti in Germania, deci nu se punea problema de dificultati de limba etc. Ei, cand esti pusa in fata acestui lucru, cum ii explici copilului? Sau cum isi explica copilul chestia asta? Nu zic ca asa-i peste tot, dar sunt lucruri care totusi se intampla. Mai ales in Europa


Alina

***

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andaluna spune:



am intalnit oameni EXTREM de prietenosi si saritori, in vizitele in ro. nu stiu, am visat oare?! amiabili, amabili si dezinteresati.

nu se pot compara romanii la capitolul asta cu nici un alt neam(imi asum generalizarea!)au o cultura a intr-ajutorarii si caldurii sociale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns troll-hey spune:

Oricate biserici romanesti s-ar construi dincolo, nu poti compara trairile
Ceva adevar exista aici, nu am mai auzit prin occident de lupte libere lasate cu fracturi la puparea moastelor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns troll-hey spune:

am intalnit oameni EXTREM de prietenosi si saritori, in vizitele in ro. nu stiu, am visat oare?! amiabili, amabili si dezinteresati.

nu se pot compara romanii la capitolul asta cu nici un alt neam(imi asum generalizarea!)au o cultura a intr-ajutorarii si caldurii sociale.


Senzatia aceasta am avut-o si cand am fost oaspete in Asia, si in cateva tari din Europa. Nu cred ca e neobisnuit sa iti primesti musafirii cu amabilitate.
Realitatea se simte cand traiesti efectiv langa ei, consumi din aceleasi resurse si imparti aceleasi obligatii.
Atunci vezi daca iti ramane capra vie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Ahaaaaa

Dana mama lu'Radu Stefan

"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"




Hobby


www.youtube.com/watch?v=BY2OFztWiuY" target="_blank">Melodia mea de azi :-)

Mergi la inceput