cum e in Romania?

Raspunsuri - Pagina 32

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andaluna spune:

referitor la mesajul care sublinia fundamentele logisticii: da, dar "the peer-groups" sunt pentru copii decisive in socializare (familia marcheaza fundamental, dar individul se constituie in colectivul celor de o varsta cu el, anturajul peersilor adica, cam dupa cei 7 ani "de-acasa"-nu-i intamplatoare expresia!)

Mergi la inceput

m-a intristat secventa de viata in ro amintita aici de ankalaura: teama pentru copil, senzatia incalificabila, aflandu-se cu copilul de mana si trecand pe langa golani si derbedei care etaleaza maniere ciudate si intimidante...

eu cred(dar probabil ca as fi la fel de indignata si neajutorata)ca as incerca sa-i vad ca pe niste oameni, care sufera si ei in lupta pentru existenta, sunt dezorientati...in orice caz e si datoria noastra sa tinem cont de ei, sa nu -i ignoram, sa-i "educam" cu gesturi , etc. astfel vor invata si ei sa tina cont. iar copilul cred ca e bine sa stie ca si baietii aia sunt "copiii" cuiva. suna incredibil de naiv idealist, stiu. dar eu asta as face. presupun, cred. sau asta am facut de fiecare data. cu rezultate miraculoase. :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellej spune:

Apropo de spaga si snobismul unor parinti in RO, nu stiu cum e in provincie, dar mie una nu mi-a cerut nimeni spaga la gradi (de stat), nici n-am fost obligata sa contribui la cadouri comune pentru educatoare. E drept ca le-am facut cate un cadou de craciun, 8 martie etc, dar ce am considerat eu ca vreau / pot sa dau si n-am auzit comentarii.

Cred ca depinde si de cat de ferm esti pe pozitii. Eu am reclamat o directoare de gradinita la inspectorat, pentru ca nu mi se pare normal sa considere gradinita mosie personala. Si am primit si rapuns de la ei. Nu cred totusi ca respectiva sa fi fost sanctionata in vreuna fel, dar daca toti am incerca sa nu ne lasam intimidati, lucrurile s-ar imbunatati si mai mult (mie oricum mi se pare ca s-au imbunatatit considerabil fata de anii '90).

Mare e gradina lui Dumnezeu si multe animale sunt in ea :)

Mergi la inceput

ca musafir in tara, sau ca musafir la om in casa te referi troll-hey?
nuuuu, eu ziceam de fiescare om de-acolo: taximetristi, functionari, vanzatori, frizeri, plasatoare. everybody. anybody. m-a devastat constatarea, m-a lasat masca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Citat:
citat din mesajul lui copiloi

Decizia de a ma intoarce, am luat-o definitiv dupa ce mi-au picat in mana niste studii despre copiii de emigranti, care, ajunsi la varsta intrebarilor existentiale (cine sunt eu?, de unde vin? si incotro merg?) devin total dezorientati. Isi vor da seama ca nu sunt 100% nici romani (fiind nascuti si crescuti in alta tara), dar nici 100% cetateni ai tarii respective. Vor fi momente in viata cand demarcajul asta se va face si in mediul in care se afla. Chiar daca el e nascut, crescut, educat in acea tara, va fi nevoit sa raspunda in viata la intrebari de genul: dar parintii tai de unde vin? si de ce au plecat in RO? dar tie iti place RO? etc. Si atunci ma intreb, oare ce va fi in sufletul lui?

Sper ca nu te superi prea tare, dar mi-am si imaginat cit de dezorientati sint mai TOTI americanii, sau australienii si altii... Sa fim seriosi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

Ramona, de ce ai exlus din enumerarea ta Europa? Avand in vedere ca eu cunosc viata din Europa, doar la asta m-am referit. Oricum, nu-mi demontezi afirmatiile doar pentru ca-mi invoci America sau Australia.

N-am mai facut precizarile respective, pentru ca s-a mai tot batut moneda pe chestia asta (SUA vs Europa) aici pe forum, in plus participantii la astfel de subiecte sunt cam aceeasi

Alina

Mergi la inceput

Copiloi, diferenta e ca eu nu vad nici o drama in "miscarea" asta. Lumea e tot mai mica, ne luam bocceluta si ne mutam intr-un loc sau intr-altul. Asta poate sa insemne si ca ne intoarcem in Romania (unii, eu nu), sau mergem in alta tara etc. Eu nu vad nici un fel de drama in chestia asta. De aia tot ne putem pastra obiceiuri si limba daca ne dorim chestia asta.
Imi pare rau ca te contrazic, dar eu prefer sa-mi cresc copiii gindind ca sint cetateni ai acestei planete, nu sa-i leg numai de glia romaneasca.
Vedem lucrurile complet diferit, nu-i bai.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Copiloi, nu am reusit sa inteleg daca tu ai copii. Si daca da, cum rezolvi problema educatiei pentru ei. La scoli ma refer.

Andaluna - e dragut ce spui tu, ai lua atitudine, am inteles... Dar s-ar putea sa ti se faca frica atunci cand la prima ta intentie de a-i educa cu gesturi (nu am prea inteles cum e asta, sa ii educi cu gesturi...) te vei trezi scuipata de copilul respectiv. Crede-ma iti vei invata copilul sa treaca pe partea cealalta a strazii. Sau ii vei lua un caine.
Si, de fapt, ma gandesc... Daca scapi numai scuipata e bine... Sa nu cumva sa mananci bataie...
Dar ce te faci daca vine si ta-su... Oare se va scuza si va lua de acolo copilul de urechi? Nuuu... s-ar putea sa te ia chiar la injurat, din pacate.

Asta iarna m-am dus cu cea mica la vaccin. Niste puradei aruncau cu petarde la picioarele oamenilor. Copilul meu era mic de tot, sugar, dormea in carucior. I-am rugat, trecand pe langa ei, sa nu arunce pana trec, pentru ca doarme copilul. Iti dai seama ca au facut exact asta nu? Ar fi facut-o si daca nu le ziceam nimic. Copilul meu s-a speriat, a inceput sa planga, iar eu nu stiam cum sa o iau mai repede la sanatoasa, cu carut si bebelus cu tot...

Mergi la inceput

of, ankalaura, te inteleg, incerc sa ma transpun in ce ai trait, ce sentiment de neputinta si zadarnicie...e clar insa ca acei copii sunt neglijati de parintii lor, e limpede. cred ca e greu , foarte greu sa incerci sa-i imblanzesti (despre asta vorbeam, cand ziceam "gesturi", gesturi imblanzitoare. copiii aia sufera de lipsa de atentie si afectiune. nu e rolul tau sa le compensezi. dar sa incerci, daca ai stare, cateodata: un zambet, un cum te cheama, un cati ani ai...

in cazul unor copii nu poate fi inca totul pierdut.

Mergi la inceput

Andaluna, deci Ankalaura ar fi trebuit sa-si lase bebele sa plinga si sa inceapa a le zimbi derbedeilor?!
Da-mi voie sa-mi imaginez cum ai reactiona tu la faza asta.

Mergi la inceput