Deschid acest subiect doar pentru a va impartasi ceea ce am ascultat la tv in Norvegia.Ei au multe ferme de somon de unde pestele pleaca la export...toate bune si frumoase,pestele e jos palaria,problema e alta...pentru a creste somon secatuim apele de celelalte tipuri de peste,somonii mananca fff multi alti pesti,iar unele specii sunt chiar pe cale de disparitie pt ca se pescuiesc fara limite...este gresit sa ucidem alte specii de pesti pt a manca somon!Nu ca s-ar cumpara f mult somon in Romania,dar totusi e bine de stiut pt cine e interesat...mancati mai rar somon!
Raspunsuri
Violeta Nicolae spune:
Si ce sa mancam?????
Pangasius din China hranit cu faina din oase de porc??
Mie-mi place mult somonul!
Daca ar fi trait in ocean,tot ar fi mancat peste si sunt sigura ca nu s-ar fi uitat daca e vreo rasa pe cale de disparitie!
Unii nu au ce face si-si fac de lucru,mai fac o emisiune tv..........
Raluca iti urez sanatate!
raluca30 spune:
daca ar trai doar in ocean nu s-ar inmulti ca in fermele de peste...deci nu ar consuma tone de alte specii de peste:)
Annie80 spune:
1, Creadeam ca o sa gasesc retete cu somon
2.Pai logic ar fi ca sa faca si ferme cu pestii pe care ii mananca somonul, Cei de acolo ar trebuii sa se gandeasca sa nu distuga ecosistemul
3. e singurul peste pe care il mananca fiul meu, nu pot s-ai scot pestele din alimentatie numai pt asta!
------------------------
Someone's pleasure is another's pain!
Alergic at stupidity.
ionica spune:
Hai ca va scriu eu o reteta de somon,daca tot am intrat.
Papiote de somon cu branza de capra si miere de salcie
Papiotele de somon se fac din folie de aluminiu si hartie sulfurizata .
Se pune in fiecare papiota sau pachetel daca vreti,un filet de somon,doua bucatele de branza de capra ,stropiti cu ulei de masline, cibulette taiata marunt, marar tocat si o lingurita de miere de salcam.
Se inchid papiotele ca o punguta si se baga la cuptor 20minute la 180°C.
Serviti cu o salata asortata sau cu orez basmati.
Sophia 2ani 06.09.06
26.03.09 Sarah
http://community.webshots.com/photo/2379816330104564034uhnTsy
spic de grau spune:
Pare tare buna reteta ta Ionica.
Uite ce ne place noua:
Tagliatelles (Paste late si lungi) cu somon
Ingrediente:
200g de tagliatelle proaspete
200g de somon afumat
50g smantana
cateva fire de arpagic (sau ciboulette daca il gasiti sub denumirea asta in RO.. am vazut ca tu asa l-ai mentionat Ionica)
Mod de preparare:
Se fierb pastele.
Se taie somonul afumat in lamele fine. Se taie marunt arpagicul.
Cand pastele sunt fierte, se scot din apa, se adauga somonul, smantana si arpagicul.
Pofta buna!
E deeeeelicios!
(Cred ca ar trebui mutat subiectul la "LA BUCATARIE".
Otiliav spune:
Raluca30, locuiesti in Norvegia?
Norvegienii chiar au grija de tara lor, de flora si fauna.
Nu demult discutam cu o prietena care e geolog. Nu au aprobat explorarea unor zone noi pentru a vedea cat petrol este acolo. Motivul a fost ca exploziile necesare ar speria pestii.
Asta asa pe scurt, cand am timp pot scrie mai multe.
Mami de www.dropshots.com/otiliav" target="_blank">Ana nazdravana(18.12.2004) si Elisa Andreea (09.12.2008) Doua gogosele sagetele
Pozele noastre
Adela P spune:
Annie, Mindy, ca sa nu fiti total dezamagite uite inca o reteta pe langa cele care v-au fost date deja:
Eu mestec unt topit, putina sare, zeama de lamaie, marar tocat si seminte de fenicul (optional) si ung somonul cu pasta asta apoi il pun pe gratar si-l mai ung o data de doua ori ca sa stea zemos.
Tip: eu cand fac somonul la gratar iau din acela care are pielea pe o parte si-l asez cu pielea pe gratar, in felul asta cand e gata pestele se dezlipeste foarte usor de pielita si nici nu e ars. Iese foarte delicios si-l mananca si ce mici.
Raluca, ca sa nu fiu total off topic, uite eu cumpar de preferinta cel salbatic si asta pentru ca e mai sanatos din cate stiam iar ce ai adus tu in discutie e ijnteresant asa ca voi continua cu cel salbatic.
raluca30 spune:
otiliav- sotul meu e norvegian..da norvegienii au grija de natura,le pasa in general...au chiar si pshiholog pt pesti sau asa ceva...sa verifice daca nu sunt pestii nefericiti in ferme,daca au spatiu destul de inotat,mancare,daca zambesc..glumesc
somonul in general in Norvegia se consuma,fiert,la gratar neaparat cu un sos alb sau afumat/marinat..de Craciun al meu sot mananca mereu paine prajita cu oua jumari pe ele si somon marinat...e un peste f bun..pacat doar ca nu au gasit un echilibru intre a hrani fermele si a salva ceilalti pesti de la disparitie..dar asta e,poate gasesc ei vreo solutie...Totusi somonul consumat acolo e f diferit de cel care ajunge in Ro,difera calitatea f mult.
Fac o paranteza aici la subiect,am mai mancat si carne de balena acolo,e super,totusi e f neplacut prinderea balenelor si uciderea lor,dar acum cica s-au inmultit balenele si mananca prea mult peste si mai trebuie sa le vaneze...
un studiu al norvegienilor au aratat ca daca pescuitul va continua in acelasi ritm,curand apele vor ramane fara peste..chestie care va duce la multe probleme de ecosistem,dar si foamete pt amaratii care pescuiesc si traiesc din pescuit...lumea noastra e pe ducadoar ca noi continuam in acelasi ritm fara sa ne pese.