~~Copiluti de mai-iunie 2005 (106)~LMA
Raspunsuri - Pagina 19
ioanailincam spune:
Wow, mai Chris, fara tine ratam targul asta de carte, intre noi fie vorba, nu-mi parea rau ca tare suntem stramtorati cu banii
. Acuma, ca stiu de el, voi face tot posibilul sa ajung. Ce stiu eu din anii trecuti e ca unele edituri avea reduceri, mai ales la copii, asa ca eu zic ca merita mers (am vazut ca au si marit expozitia ca parca nu era destul de mare si in anii precedenti).
Androix - esti intr-o situatie grea, ce-i drept, iar faptul ca sotul nu te sustine face lucrurile si mai grele. Pe de alta parte, ca sa fac pe avocatul diavolului, te intreb eu cam la ce fel de slujba tintesti. Ca slujbe din alea de la 8 la 5 cam greu gasesti si atunci cine ia copiii de la cresa/gradi daca socrii nu mai sunt aproape. Chiar aseara discutam cu barbatul daca o dam pe Ana la program prelungit din toamna si ideea e cam asa: programul se termina la 7 seara, dar sunt seri, si nu putine, in care noi nu avem cum sa ajungem la acea ora (la mine clar e imposibil, dar si la el, la care oficial programul se termina la 6.30, dar foarte rar chiar pleaca la acea ora; si daca pleaca la 6.45 cu nebunia care se dezlantuie pe strazi la ora aia efectiv nu poate ajunge la gradi la 7). Asa ca stam stramb si judecam drept, cu toata cheltuiala pe care o implica pastrarea bonei peste programul de gradi, probabil asta vom face, caci altfel nu vad cum; deja ca sunt stresata seara de seara sa ajung repede acasa sa eliberez bona, cum ar fi sa stiu ca tin vesnic un salariat de la gradi peste program, mi-ar fi vesnic jena.
Hai spor la invatat pana una-n alta ca vorba ta, sa treaca hopul cu licenta si mai vedeti voi!
Ioana cu Ana (22.06.2005)
Ana - de la nastere pana la Revelion
Ana - dupa Revelion, in 2006
Ana - dupa 1 an
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=61984" target="_blank">Povestea nasterii
Ai grija ce iti doresti! S-ar putea sa se indeplineasca...
Tdi spune:
Ciao!...hi hi hi, se pare c-am scapat si de data asta
...azi nu mai am febra si am reusit sa merg dupa atomicu la gradinita, am spalat 2 ture de rufe si facut umpic de ordine in casa...transpir ca naiba dar ma simt bine, e super, nu-mi vine sa cred ce dureri infioratoare aveam pana ieri de parca am trait un cosmar.
Va doresc multa sanatate la toti!
Ieri a fost Alyssa cu tati la psiholoaga, s-a comportat foarte bine si era tare bucuroasa, si-a amintit imediat si in detaliu de toate jucariile si activitatile de data trecuta, a ramas impresionata psiholoaga, a zis ca are o memorie extraordinara si e foarte inteligenta. Asta fost ultima sedinta, pasul urmator e vizita neuropsihiatrica din 7 iulie, stabilirea diagnosticului si trimiterea dosarului la un centru care ne va conatacta pentru o evaluare specializata si organizarea programului de terapie. Se pare ca pt urmatorii 2-3 ani avem ocupatie.
loreen spune:
Buna ziua
hai ca ma chinui de azi de dimineata sa zic si eu doua vorbe si-o baliverna dar nu mai apuc ...
Cuscra draga esti intr-o postura ingrata din mai multe unghiuri... odata ca Mihai cu serviciul lui nu-ti este de niciun ajutor fie ca-i obosit foe ca-i satul fie ca e mereu pe picior de plecare ... iar faptul ca refuza cu indarjire sa fie participant l atrafic cu acte in regula mi se pare cel mai nasol ... mereu esti taxiul familiei si in orasul vostru e chiar al naibii de frustrant ...
In situatia data sigur la cum ma stiu pe mine as decide numai eu viitorul educational al copiilor ... adica dupa ce ca nu se poate implica mai mult de-atata din varii motive, eventualele comentarii nu le-as mai inghiti nici cu un vagon de lamaie ...
Dar ma bucur si ma pup in fiecare zi ca doar eu am decis in ceea ce priveste educarea si urmarirea puradeilor mei si prefer sa iau numai eu bobarnacele decat sa vreau sa le impart si nu mai am cui ... mi-e al naibii de greu fara bunici si lor cred ca simt lipsa alintului varstei a treia , dar e mai bine asa pentru toata lumea ...
Gabi o las tot acolo ... oricum se prinde de Delia gradinita ca si apa de gaste si putin imi pasa ... fac si eu ambitie cu alea acolo cum fac si ele cu mine atata timp cat copilul meu nu are de suferit... Bianca s-a simtit in elementul ei abia la scoala si sunt convinsa ca nu gresec nici la Delia
Ioana era vorba de spatiu ... la gradinita am fi murit de cald ...acolo macar era aer conditionat...
Laura cu
BIANCA si
DELIA
"Nu merge inaintea mea pentru ca s-ar putea sa nu te pot urma; nu merge in urma mea pentru ca s-ar putea sa nu te pot indruma; mergi alaturi de mine si fii prietenul meu"
gabitzam spune:
Dimineata m-am dus la posta sa-mi iau alocatia/indemnizatia, vorbisem de aseara acolo si ne-a zis diriginta sa mergem la ghiseu pe la 9-10 azi. La ghiseu dau de o tanti istericoasa, din celebra galerie de astfel de tantitze de la Posta Romana. M-a luat la trei pazeste, repezita si suparata, cred ca am deranjat-o. Am vorbit cu factorul postal care e un dragut si m-a rezolvat, mi-a adus banii acasa. I-am povestit lui Costi si asta s-a atacat de madam aia si i-a facut reclamatie, a ajuns in final cu telefonul pina la o inspectoare, ca l-au tot trimis de la un numar la altul. Si zicea doamna inspectoare cu pricina ca au o gramada de reclamatii de felul cum se comporta "duamnele" de la ghiseuri cu clientii. Tot e bine daca au inceput si astia sa miste ceva, ca am ajuns sa urasc orice relatie cu posta romana.
Cred ca nu o sa mai calc in oficiul ala postal o vreme.
nelia spune:
'neata!
Desi va inteleg ca va plingeti de caldura, ca stiu cum e sa fie si cald sa lesini, tot mi se pare imposibil si nedrept ca pe aceeasi planeta la unii sa fie vara, iar la altii... presque toamna!
Desi, astazi cica vor fi 24 de grade, dar dimineata am imbracat fetele cu geci grosute. Asta dupa o criza de-a Agatei, care voia fusta, pentru ca si Tudora e in fusta, iar fustele care ii vin Agatei la ora actuala sint doar de... vara, de 30 de grade! Tudora nu mai vrea decit fuste si camasi de noapte, nu mai pune neam de pantalon pe ea, dar si Agata a facut la fel la virsta ei
... iar pe Agata nu o pot imbraca numai in rochii sau fuste chiar daca le-ar avea pentru ca are sport, merg in parc... si mi se face rau cind o vad in fundul gol la 14-17 grade. Pentru ca Tudora merge in fusta, dar cu dres de bumbac grosut, dar don'soara mare nu mai poarta asa ceva, ca ea e mare!
Ea vrea ciorapi fini (pe care ii rupe dupa prima incaltare) sau fara... Si cu fin si fara, la cele 15 grade de afara, in chiloteii aia subtiri nu sint de acord sa iasa, na!
Dar ce, plodul intelege?
Si uite, asa, aproape in fiecare dimineata avem teatru dramatic in casa la noi, una vrea doar fusta, alta vrea tot fusta, dar nu vrea dres... cel mic se uita la ele si cred ca ii vine sa le ia la bataie pe amindoua pentru ca el s-a trezit si vrea titza... Iar lui ta-su ii vine sa fuga-n lume!
Androix, citeam si ce e la tine, si chiar ma gindeam cit de mult ne asemanam: nici eu nu cred ca ma voi linisti vreodata! Si cind nu am nici un motiv de neliniste imediata, gasesc eu ceva pentru care sa-mi fac griji!
Bine, ca asta ne face viata mai palpitanta, e plictisitor sa fii tot timpul multumit si sa iei lucrurile asa cum sint fara sa te agiti, dar dupa o virsta devine al dracului de obositor acest sport.![]()
Na, acum ca v-am prezentat situatia de risu'-plinsu' sau plinsu'-risu' de la noi, sa trecem la lucruri mai serioase...
Tdi, ma bucur ca te simti o tzira mai bine! Sa stii ca am gost ingrijorata din cauza ta pentru ca aveai exact simptomele... stii tu. Dar acolo nu scade febra fara tratament, cel putin asa ni s-a spus de la scoala si gradinita... si daca tie ti-a scazut sa speram ca e de bine. Eu sint bine, copiii tusesc toti, chiar rau, mai ales cel mic, dar Octav e in continuare copt, nu prea il vezi atit de bolnav pe el. Seara l-am gasit in pat si cu cojocul pe el cind m-am intors de la curs, si ardeaaa... Astazi dimineata inca avea febra, dar mai mica, tuseste, transpira, e pamintiu la fata si se simte tare rau. Daca nici astazi nu-i scade febra (e a treia zi, pe mine si pe Lisandru ne-a tinut trei zile, fetele nu au avut deloc), diseara urgenta scrie pe el, chiar daca ar fi sa-l duc batut.
Imi pare tare bine ca Alyssa a trecut cu bine de intilnirea cu psiholoaga!
Acum poti sa vorbesti despre ce crezi tu ca ar fi problema care a produs blocajul!?! Pe mine una m-ar interesa foarte mult, si profesional (pentru ca asta mi-ar placea sa fac cind termin facultatea, sa lucrez cu copiii si cu familiile lor, nu ca psiholog, ci din punct de vedere social, bineinteles), dar si ca mama, pentru ca am trei si din cind in cind, observ la fete mici blocaje cu consecinte negative... Daca ai timp, ai putea sa-mi scrii pe PM, dar nu e nici o problema daca nu esti inca pregatita sa vorbesti despre asta, inteleg foarte bine.
Gabi, am vazut pozele cu Bia si cum recita ea poezia pe scena! A avut o rochie foarte frumoasa, care a fost tema serbarii? Am vazut ca erau niste stegulete pe perdeaua din spate...
Androix, l-am vazut si pe Filip la serbare, parea destul de mirat de ce se intimpla in jurul lui. Iar Georgia e o frumoasa si acum vad ca are gropita in obrajor, care o face si mai dulcica. Dar ce bine aratati, doamna!
Super! Orice ai zice, iti prieste viata, cu toata agitatia din ea: sot, copii, scoala, soacra, masina etc.
Asta o spun eu, care arat ca maica-mea!
Octav ride de mine si imi spune ca daca acum 8 ani ar fi stiut ca voi arata ca soacra-sa in citiva ani, nici nu ma mai lua!
Sa nu ma intelegeti gresit, mama mea arata chair bine pentru virsta ei, eu nu ar trebui sa arat la 41 ca ea la 72!
Oricum, nu ma pot abtine sa nu constat luxul serbarilor de la gradinitele (nu mai merg pina acolo sa-mi imaginez cum e in scoli) din Romania fata de cele de aici. De fapt, aici nici nu sint serbari ca acolo, fac niste mici petreceri, dar nu se spun poezii pe scena, nu se fac scenete, cel mult se cinta impreuna un cintecel. Dupa ce intra la scoala, au un fel de serbari, unde se fac de toate, mai putin poezii recitate individual, de cintat se mai cinta daca are voce copilul sau cinta la vreun instrument, dar numai cei care vor si au un oaresce talent la asa ceva. Dar au scenete, au cor, au dansuri... Dar costumatia e tare modesta intotdeauna, la serbarea trecuta Agata a fost in tricou alb si cu fusta si palarie rosii din... hirtie creponata, facute de ei in clasa.
O spun doar pe post de constatare, ca eu, ca mama, pe de o parte, mi-ar placea sa-mi vad copilul pe scena, sa ma pregatesc de serbari, sa caut costume... Pe de alta parte, daca ma gindesc la banii pe care nu-i avem si la Tudora, care e altfel decit Agata... nu-mi prea suride ideea ca ar trebui sa se faca ce face grupul, adica sa spuna poezii in public sau sa cinte sau sa danseze, pentru ca ea fuge, in general, de lucruri din astea... Na, ca nici eu nu stiu ce voiam sa spun de fapt! Treceti mai departe...![]()
Gabitza, eu nici acum nu am scapat gustul amar lasat de relatiile cu duamnele de la Posta Romana... nu am inteles niciodata de ce erau atit de acre. Cit am fost in primul an de scoala post-liceala, am luat somaj, ca aveam dreptul... De cite ori ma duceam sa mi-l ridic de la posta (facusem cerere sa mi-l trimita in Bucuresti), ma tratau alea de posta din Pajura ca pe o infractoare... Si eu reactionam ca o victima de fiecare data, mai ca-mi ceream scuze ca indraznesc sa le deranjez cu asa ceva. Nu stiu, nici acum nu stiu de ce acele trei duamne cu care aveam de-a face erau atit de acre cu mine. Si sa stii ca a fost ceva traumatizant, pentru ca veneam din Vaslui in Bucuresti (deci moldoveanca in capitala, ehehehei, am mai spus si repet, aia a fost adevarata mea emigrare, nu in Canada, cind am ajuns aici eram deja calita!
), eram un copil la urma urmei, adica puteam sa le fiu hat si bine copil, nu cunosteam pe nimeni, eram singura-singurica in orasul acela mare... si, in plus, nu faceam nimic ilegal. Iar ele se purtau in asa fel incit ma faceam sa simt clar ca locul meu e acolo de unde am venit, nu linga ele, niste duamne de capitala! Si mai erau vinzatoarele de la Victoria... si acum imi vine sa le bat.
Loreen, sa stii ca eu chiar cred in acest lucru! Adica in faptul ca atunci cind un copil normal nu se integreaza intr-un colectiv, vina nu este a lui, dar nici a celorlalti copii, ci exclusiv a educatorilor! Si daca mai exista si o incompatibilitate intre copilul resectiv si restul sau o parte dintre copiii cu care s-a nimerit sa fie in grupa, pentru mine e clar ca singura solutie este... cautarea de alte solutii! Nu are rost sa astepti sa se adapteze copilul pentru ca nu mai cred ca asta se poate intimpla daca nu se schimba conditiile mediului la care i se cere sa se adapteze.
Agata este o adaptabila, este una dintre calitatile ei (de la mine o mosteneste!
), dar Tudora se adapteaza mai greu la orice situatie noua. Pot spune ca abia de prin iarna a inceput sa se simta integrata la gradinita, sa se simta bine acolo, de multe ori mai bine decit acasa, unde e nebunie curata! Ieri am avut sedinta cu educatoarea ei principala si cu directoarea gradinitei si exact asta a fost subiectul principal al discutiei, pentru ca Tudora este pentru ele un rezultat bun al muncii lor in ajutarea copiilor (de diferite natii, limbi, culturi, medii, tari) sa se adapteze la mediul social oferit de gradinita, baza adaptarii sociale de mai tirziu. Si ceea ce am observat si eu acasa au observat si ele la gradinita vis-à-vis de dezvoltarea per ansamblu a Tudorei: in citeva luni, de la Craciun incoace, exact de cind a inceput ea sa se simta bine la gradinita, a facut niste progrese de-a dreptul uimitoare: de limba in primul rind, decomportament, in relatiile de prietenie cu colegii, exprimarea sentimentelor, starilor, a inceput sa deseneze, sa participe la activitati si sa vina cu idei, solutii, sa-si dezvaluie capacitatile intelectuale (mi-a crescut inima cind amindoua mi-au spus ca e regina puzzle-urilor nu numai din grupa, ci din gradinita si ca pentru ele e clar ca are un potential extraordinar si o inteligenta cu mult peste medie)... i] Imi spuneau ca acum arata ca stie cine e, ce poate spre deosebire de septembrie cind, desi era de ceva timp in acea gradinita, statea intr-un colt, cu cartea in mina si astepta sa vina somnicul si apoi mami sa o ia acasa. Iar acum, i-am spus Tudorei dimineata ca miine Agata e libera si poate vrea sa stea si ea acasa si i s-au umplut ochisorii de lacrimi: nu, veau a gadinita, cu pietenii mei! Si eu cred cu tarie ca aceasta schimbare extraordinara a piticutei mele se datoreaza in primul rind faptului ca se simte bine acolo unde este, ca s-a adaptat si ca-si cunoaste locul! Si acasa la fel... bine, ca acest lucru aduce cu sine si multe atitudini negative, adica crize, incapatinari, obraznicii pe care inainte nu le-am vazut la Tudora... e alta parte a povestirii.![]()
Si exact aceeasi schimbare se intimpla si in tabara Agatei si scoala unde este fata de scoala unde a fost, sau intr-un sens rau, s-a vazut o schimbare negativa cind a schimbat gradinita unde e Tudora acum cu cea frantuzeasca... desi nu a stat decit citeva luni, apoi a urmat scoala unde se vedea clar ca nu-si gaseste locul... anul trecut a fost asa si asa, inca si-l mai cauta... dar anul asta se citeste increderea in ea din momentul in care o privesti. E fantastic cum poate sa schimbe mediul in care traieste un om, mai ales un copil si cum poate sa infloreasca acesta, dind ce e mai bun in el, daca mediul este bun si copilul traieste in apreciere si respect, intelegere si armonie. Ca iubirea e acasa, nu pretind la nimeni sa-mi iubeasca copiii, dar sa-i respecte si aprecieze da (indiferent de caracterul copilului, nu-l schimbi in bine daca il iei asa cum este si il etichetezi ca atare)! Hai, ca m-am intins, dar am avut si tema la psihologie sociala despre abandonul scolar si acolo, la cauze... am scris exact despre aceste lucruri (nu-ti spun cit am citit si ce probleme mari, dar mari de tot, sint aici!
)
In concluzie, daca Delia nu e fericita acolo si tu vezi si simti ca mama lucrul acesta, inseamna ca asa este! Daca poti si ai cum, schimba locul!
Mai aveam de scris, dar si asa nu vreau sa stiu cit de lung a iesit mesajul!![]()
Elisor, Fran, Cornelia si alte fete disparute... sinteti bine sper, nu!?!
Gabitzule, ia fa prezenta, ca lipsesc cam multe!
Sper ca au motivatii bune... dar nu boli si necazuri!
gabitzam spune:
Nelia, curand trecem la alta categorie de varsta, plecam atunci de la Clubul scutecelor. Facem atunci prezenta din nou, vedem cine mai ramane pe lista, cine mai scrie, cine a disparut, pe cine mai scoatem din umbra ![]()
La mine pe geam este acum un curcubeu uimitor de clar si cu niste culori vibrante. Sta sa vina furtuna.
Mercedes spune:
Fetele mai ales cele peste ocean spuneti-mi copiii vostri care sunt impreuna la gradi la grupele cu varste diferite cum e, cum se desfasoara activitatile. Sunt si aici la noi gradinite de copilasi de varsta intre 3-7 ani pana in 20 de copilasi intr o clasa si n am idee cum e.Mai precis in acelasi timp ce face un copil de 3 si unyl de 6 ani. Sunt iar in ceata iar nu mi convine nimic simt ca desi a spus acea poezie pe scena( vorba neliei)bia stagneaza din cauza nivelului celorlati copii( ma refer acum la apoape toate activitatile) si varstei mici a celorlalti copii.
Mercedes spune:
nelia-tema serbarii chiar nu stiu care a fost toti copilasii au fost imbracati in animale ori flori in rest nu stiu.Nu a fost un copilas sa fi vorbit corect din 28 aprox. si eu imi faceam probleme cu vorbirea biei.
Acea scena era impodobita pentru serbarile de la gradi probabil de la grupele mai mari cred nicidecum nu au legatura cu gr.mica.
tdi-ma bucur ca te-ai mai linistit.
nelia spune:
Sint ingrijorata, abia astept sa ma duc miine la doctor. Lisandru nu se simte bine, nu are febra, dar are o stareeee... se jeleste din orice, are diaree, eritem fesier, transpira, nu maninca nimic...
Si acum cind am ajuns acasa am citit un mesaj de la gradinita in care anuntau pandemie de gripa porcina si un caz de deces din aceasta cauza la un batrin.
Si eu am doi in casa bolnavi, Octav nu stiu cum e ca e inca la servici.
Mercedes, aici, pe la gradinitele pe care le stiu eu, grupele sint echilibrate, pe ani. La gradinita la Tudora sint patru grupe: 0-2 ani, 2-3 ani, 3-4 ani si 4-5 ani, cu cite 10 copii in fiecare clasa. Gradinita are 40 de locuri, nu primeste unul in plus, deci nu au cum sa fie mai multi de 10 niciodata, eventual mai putin cu unu sau doi daca au plecat si nu s-au hotarit pe cine sa primeasca in schimb, ca cereri au pentru urmatorii 4 ani de acum incolo, nici pe lista de asteptare nu mai ia - mi-a spus directoarea. Si mai mult decit atit, virstele nu sint batute in cuie, in sensul ca daca un copil are doi ani, dar nu e pregatit pentru a merge la clasa de 2-3 ani, atunci ramine cit e nevoie la bebelusi, neprimind un alt copil pina cind nu pleaca respectivul la clasa lui de virsta. Am tot citit cum in Romania sint grupe de 2-6 ani si sincer nu inteleg, pentru ca eu stiu cum merg lucrurile la gradinita Tudorei, si unde a fost si Agata... si e greu tare si cu grupa de 2-3 ani sa stabilesti un program comun pentru fiecare copil e diferit si are preocupari diferite. Ei nu fac mare lucru la gradinita, se joaca mult, au o ora de muzica, una de franceza pe saptamina, au cam jumatate de ora de litere si cifre, cunostinte despre natura etc. si inca o jumatate de ora de lectura, impartita in cite 10 minute pe toata ziua. Plus mesele si doua ore de somnic intre 1 si 3. Cam atit... in rest joaca scrie pe ei, de dimineata pina seara, dintre care doua ore afara, cind e frig, mai mult daca e cald. Acum iau si gustarile afara, am vazut ca ies si fac si exercitii... Copiii de 3-5 ani se joaca impreuna, dar bebelusii au curticica lor, separata si cu jucarii separate de ceilalti. Cei de 4 sau 5 ani sint chiar maricei, fac si alte activitati, Tudora trece la toamna acolo si stiu de cind era Agata cam ce fac, dar nu fac chiar mare lucru. Oricum, un copil de 3-4 ani nu s-ar simti bine in grupa de 4-5 ani, se mai duc prin rotatie din cind in cind, dar nu stau mai mult de jumatate de ora. Tudora e alt copil acolo, se simte in plus, nu se joaca, isi ia cite o carte si sta... de multe ori refuza sa mearga. In schimb se cere la grupa de 2-3 ani (unde va intra Lisandru de pe 27 august - v-am spus ca incepe gradinita?
), acolo se simte folositoare, mare, desteapta si e foarte activa. Fa ceva si schimba gradinita cu una unde au grupele echilibrate si cu mai putin copii sau propune asta la gradinita, sint foarte multi copii!!! Ei nu au voie sa aiba mai multi de 10 cu un educator plin si un ajutor. Iar la grupele mai mici sint 3 respectiv 5 pe educator plin. Mie una, care stau cu trei copii, ai mei, si sint cu ochii in patru tot timpul, mi s-ar parea imposibil, pur si simplu imposibil sa am grija singura de 20 sau de 10, de virste atit de diferite. Nu e in regula.
Tdi spune:
N-am somn
, am trebaluit toata ziua si acuma nu pot dormi de oboseala, sper sa nu ma intoarca boala.![]()
Wow Nelia cat ai scris!
...imi pare rau de Octav, si io stateam cu 10 paturi ca muream de frig si-mi fierbea creierul in cap. Cu simptomele ai dreptate, le-am avut pe toate mai putin dificultati de respiratie, faptul ca febra scadea dupa paracetamol m-a linistit ca nu-s nici cu purcel nici cu meningita
. Aici sunt deja vreo 55 de cazuri de gripa porcina.
Cumnata-mea s-a scandalizat ca nu am fost la urgentze, ea care se duce pentru orice, ca e balonata si constipata de exemplu
.
In legatura cu Alyssa, psiholoaga cred ca o suspecta de sindromul Asperger, e o forma usoara de autism (gasesti pe net detalii). Diagnosticul momentan e "tulburari relationale", nu a pomenit nimic de asperger dar asta am dedus eu din ce am citit despre diverse tulburari, dificultatile atomicei si unele intrebari/observatii cheie ale psiholoagei, in plus e ereditar si hazbandul meu s-ar putea sa aiba aceeasi problema. Desigur sunt doar ipoteze speriate produse de creierul obosit al unei mame paranoice
. Ziceai de blocaj..n-a fost vorba de un blocaj propriu-zis, ne-am ingrijorat ca de la o anumita varsta era ramasa in urma fata de copiii de varsta ei, ma refer la vorbit si la unele activitati gen olitza, desen, jucat cu alti copii. La 3 ani era deja muuult in urma, m-am tot plans eu pe aici
, desi intelegea tot si se facea inteleasa, avea un vocabular redus, nu facea fraze defel si se incapatzana sa nu invete nimic, nu voia sa repete dupa noi si nu accepta sa-i aratam cum se face un anumit lucru, refuza instant cu tzipete si nervi. Circul a inceput in septembrie odata cu gradinita, se ferea de copii si educatoare ca de necuratul, nu voia defel sa mearga acolo si era un calvar pentru ea si ptr noi sa o ducem, a inceput sa aiba manifestari ciudate - perfect justificate, pentru ea era un mod de aparare - isi ridica mainile deasupra capului si se uita in gol speriata, puteai sa juri ca nu-i normala
...si acum ma apuca plansul cand imi amintesc
. I-au trebuit cateva luni sa isi faca prieteni si sa accepte sa participe la lectii...acuma cere ea sa mearga, vrea si in week-end
, imediat ce ajungem o ia la fuga spre salonul unde se aduna ei dimineata, abia reusesc sa-i dau un pupic de salut. Am fost inspirati in alegerea gradinitei, in alta parte n-ar fi fost la fel de bine. Alta problema e contactul vizual, este extrem de important, la ea e insuficient dar totusi ok si in ultima vreme s-a mai imbunatatit. Mai are o chestie care pe mine ma termina nervos: nu raspunde coerent la intrebari...de exemplu o intreaba cineva "cum te cheama" iar ea raspunde "am mancat ciocolata!", faza e ca intelege intrebarile ce i se pun si stie sa zica si cum o cheama dar parca nu se poate concentra, nu se poate abtine sa faca ghiveci lingvistic si o distreaza vadit, cred ca in sinea ei ne ia de fraieri
. In ultima vreme devenise dependenta de tati iar pe mine ma respingea categoric, daca o atingeam umpic cu mana pe cap sa o alint de exemplu, isi tragea imediat foarte nervoasa vreo 5-6 pumni pe locul respectiv; cand se trezea si dadea cu ochii de mine se punea instant pe plas si urlete sa plec, ma privea cu o ura...dar era destul sa ma prefac ca-s trista si plang ca venea speriata sa ma consoleze, ma pupa si-mi aducea servetele sa-mi stearga lacrimile....din fericire sper ca am scapat de faza acuta, inca il prefera pe tati dar nu ma mai respinge decat rar si fara circ. Problema vietii mele e mancarea, n-a mancat nicioadata bine si refuza sa guste tot ce nu-i macaroana sau ciocolata
, rar mai accepta carne, pizza, cartofi si alte chestii simple...la gradinita a gustat in sfarsit tortellini, gnocchi si ciorba dar acasa nu le vrea. Cu vorbitul stam bine, nu e la nivelul varstei dar a facut progrese semnificative in ultimele luni, turuie
, zice toate literele mai putin R, il exclude sau inlocuieste cu L, stie toate culorile in ambele limbi, animalele, multe numere si o vad interesata de litere. Psiholoaga zice ca e foarte inteligenta si cu putina terapie si ajutor o sa recupereze pana merge la scoala, s-ar putea sa se rezolve si de la sine dar e riscant sa lasam timpul sa treaca si peste 1 an sa ne gasim in aceeasi situatie.
Inchei ca m-am intins ca o placinta, am scris aici poate e de folos si altora, daca sunt intrebari raspund cu placere.