Buna, am un stres cat casa.
Am o alunita pe piciorul stang de vreo 7-8-10 ani, nu mai stiu exact. Era maro mai inchis, de vreo 3mm diametru. De cativa ani, 2-3-4 (cam in perioada nasterii, dupa...) a inceput sa-si schimbe culoarea, treptat, si-a ajuns vinetie. Nu si-a modificat dimensiunile, nu ma doare, nu sangereaza. Am tot zis ca merg la doctor. De cateva zile a intrat insa frica in mine, mi-am facut programare si merg luni. Credeti ca poate fi ceva nasol, stiti voi la ce ma gandesc....
Raspunsuri
XIO spune:
Noi nu avem ce sa credem , rezultatul biopsiei este singurul dupa care trebuie sa te ghidezi.
Teoretic orice alunita care s-a modificat de-a lungul timpului , care arata ciudat"(si aici sunt mai multe caracteristici) sau nou aparuta cu diverse caracteristici trebuie scoasa si biopsiata.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/
Mariaa spune:
Ioana, am si eu cateva 'exemplare' din astea...Am aflat de curand de un laborator care le scoate si le face apoi analiza.
Sincer, ma cam tem sa umblu la ele. Alea pe care le am de cand ma stiu sunt tot asa, insa periodic imi mai apar si altele deshise la culoare, fara pigment...nush ce sa fac.
Ce zici duamna doftor
_
“Before you speak, listen. Before you write, think. Before you spend, earn. Before you invest, investigate. Before you criticize, wait. Before you pray, forgive. Before you quit, try. Before you retire, save. Before you die, give.”
Emma este IUBIRE ****** un copil creste in inima mea ****** am un inger pazitor
delsim spune:
Nu ai ce sa faci decat sa le urmaresti cu atentie si sa ai grija sa te dai cu crema de protectie solara tot timpul. Alea care apar noi e normal sa se pigmenteze progresiv, dar daca ti se pare ca din alunitele pe care le ai vre-una devine mai ciudata , isi modifica forma, culoarea, sangereaza, e intr-o zona expusa traumatismelor mecanice ...atunci la doctor c tine.
danat spune:
Miflore sanatate si curaj! Vezi intai ce iti spune medicul luni, nu are rost sa te stresezi, zau asa...
Dana mama lu'Radu Stefan(Fecioras de 2003)
"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"
Hobby
www.youtube.com/watch?v=iQ6Z9F23KNE" target="_blank">Melodia mea
miflore spune:
Multumesc frumos pentru raspunsuri! Stresul e la locul lui...
Intreb si eu ca n-am gasit pe net, o alunita care-si modifica culoarea e musai de rau sau nu neaparat?
XIO spune:
Danat , stiu ca exista din folclor ideea ca daca scoti ceva faci cancer si mori.
Cred ca e prea puternic impactul asta cu moartea si nu mai stai sa te gandesti logic , iar daca o afci tot degeaba , ca e vorba de ...moarte.
O alunita traumatizata, rupta, modificata sau care la analize ti-a iesit cu potential malign TREBUIE SCOASA.
Am citit in studiile recente si daca pana cum cand se exciza o alunita devenita maligna se exciza mult de tot in jurul ei , pentru siguranta , acum studiile au aratat ca limitele de siguranta , adica in jurul ei , sunt de 1 cm. Degeaba excizezi mai mult pt. ca nu are nici un rost.
Si acum :
-modificarile la alunite inseamna decolorari sau hiperpigmentari(iti apare ceva negru pe ea sau brun mai inchis) , margini neregulate , crestere in dimensiuni, aparitia langa ea a ceva in plus , inflamatie , sa te manance, samd.
-partea buna este ca daca nu vrei sa scoti(din cauza cicatricilor , nu din cauza a ceea ce am spus la inceput ) , faci o DERMATOSCOPIE.
Adica se urmareste pe monitor tipul celulei, se face ca o harta a corpului si te duci regulat la doctor pt. a vedea daca exista ceva modificari , sau o scoti daca exista.
Oamenii care mor dupa scoaterea alunitelor nu mor pt. ca au fost scoase ci mor pt. ca au fost scoase prea tarziu si au metastazat.
E ca la celelalte tipuri de cancer unde si dupa operatie oamenii mor , dar acolo nu spune nimeni ca mor din cauza operatiei.
Melanomul malign impreuna cu cancerul de pancreas sunt cele mai agresive tipuri de cancer si de aceea mortalitatea e ridicata , pt. ca de obicei oamenii vin la doctor cand gasesc ceva metastaze sau cand tumora sangereaza.
Eu am o alunita pe piept pe care vreau sa o scot ca s-a modificat in timp. Si dupa ce am vazut cat de multe au aparut de la soare parca nu ma lasa inima sa sau iarasi la plaja cu inconstienta crasa , fara crema cu SPF>
Asa ca , daca vedeti o alunita modificata,daca rupeti sau traumatizati o alunita, daca vedeti o alunita neagra-neagra, mergeti la dermatolog si cereti excizie chirurgicala.
A , referitor la logica de care vorbeam : alunita maligna descoperita la varul tau , Danat , era cancer. Cand ai o tumora in organism o scoti.
Varului tau i-a fost scoasa , dar pana sa se duca la doctor a avut metastaze , una din posibilitati , sau a avut o recidiva tumorala la 2 ani dupa .
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
miflore spune:
Multumesc frumos Ioana pentru precizari.
Pe net am gasit o gramada de info despre subiectul asta, despre factorii ABCDE. Ideea este ca melanomul este un cancer foarte agresiv si multi oameni mor dupa ce-l descopera pentru ca-l descopera f. tarziu. Offff...
Ioana, un medic dermatolog ar trebui sa-si dea seama asa, la prima vedere, cu ce are de-a face?
XIO spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mariaa Ioana, am si eu cateva 'exemplare' din astea...Am aflat de curand de un laborator care le scoate si le face apoi analiza. Sincer, ma cam tem sa umblu la ele. Alea pe care le am de cand ma stiu sunt tot asa, insa periodic imi mai apar si altele deshise la culoare, fara pigment...nush ce sa fac. Ce zici duamna doftor Du-te la dermato. Stiu ca si la spital se face dermatoscopie, nu stiu cat costa insa. Cand am fost eu la dr.(la Prof. Solovan) mi-a spus ca daca vreau imi face dermatoscopia dar alunita trebuie scoasa , si in consecinta nu mi-a mai facut nimic. Deci cel mai bine este sa-ti faci la cele care ridica semne de intrebare( le vede doctorul) si daca trebuie scoase le scoti. Excizia lor si biopsia se poate face si la Casa Austria(acolo au fir subtire si cicatricile sunt altfel) , la Clinici , la orice chirutg , la dermato sau la cavinet privat. Biopsia este gratuita daca ai internare de zi si se plateste daca nu. Biopsia se poate face la spital(judetean , clinici ) , costa vreo 50 lei maximum , sau o poti face la bioclinica unde e mai mult. _ “Before you speak, listen. Before you write, think. Before you spend, earn. Before you invest, investigate. Before you criticize, wait. Before you pray, forgive. Before you quit, try. Before you retire, save. Before you die, give.” Emma este IUBIRE ****** un copil creste in inima mea ****** am un inger pazitor |
***Fur is for petting**
eunice78 spune:
Miflore, vad ca esti din Bucuresti, imi spui si mie la ce dr mergi, te rog? Eu am o alunitza pe mandibula, care dupa a doua nastere a inceput sa creasca si acum e cam cat un bob mai mic de piper..Nu ma doare, nu si+a schimbat culoarea, doar ca a devenit proeminenta, dar daca mai creste..o sa asi arate urat. E ceva gen cum avea Cindy Crawford, ca dimensiuni, doar ca e pe langa barbie..
Sanatate!
Baietzii mei
miflore spune:
Eunice, eu maine merg la clinica Polisano la d-na doctor Diana Daraban. Peste o saptamana mai am o programare facuta la CMU la d-na Negreanu Rodica. M-am impacientat si d-aia mi-am facut programarea asta de maine ca sa nu mai astept o saptamana dar nu stiu nimic de doctorita Daraban.
Am auzit ca sunt f. buni D-na Mihaela Leventer de la Dermastyle, medicii din Militar si din Colentina.
Sanatate!